Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο της κυβέρνησης να εκδώσει κάποια λίστα ελληνικών επιχειρήσεων ή παραγωγών που εισήγαγαν προϊόντα από το Βέλγιο, ώστε να διαπιστωθεί, έστω και εκ των υστέρων, εάν και τι έχουμε καταναλώσει σε διοξίνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δημόσια υγεία αποτελεί κυρίαρχο μέλημα για μας. Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τον πολίτη-καταναλωτή. Για το θέμα αυτό, στις 2 η ώρα, ο Υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθεί λεπτομερώς στα θέματα που αφορούν τα τρόφιμα τα οποία θεωρείται ότι περιέχουν τέτοιες ουσίες. Πρέπει να σας πω ότι γίνεται προσπάθεια να καταρτιστεί ένας τέτοιος κατάλογος. Είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτή η εργασία, γιατί έχουμε προϊόντα ή παράγωγά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται και αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι αυτός ο οποίος θα καταρτίσει και θα εκδώσει έναν τέτοιο κατάλογο, αναλαμβάνει και πολύ μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη και απέναντι στους πολίτες-καταναλωτές, ευθύνη και απέναντι σε εκείνους οι οποίοι έχουν έννομα συμφέροντα και ασφαλώς θα τα διεκδικήσουν και θα τα υπερασπιστούν. Είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Υποθέτω ότι από τα τιμολόγια των επιμέρους επιχειρήσεων, σούπερμάρκετ, βιομηχανιών γάλακτος κ. λπ. ή από το εμπορικό τμήμα της βελγικής πρεσβείας, μπορεί να διαπιστωθεί τι εισαγωγές είχαν γίνει και από ποιους. Διότι τώρα, έχουν αποσυρθεί υποτίθεται τα επικίνδυνα εισαχθέντα προϊόντα από τα ράφια...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έχει γίνει και αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αλλά, είναι πάρα πολύ δύσκολη η έρευνα για να οδηγηθεί κάποιος σε ένα ασφαλές τελικό συμπέρασμα, για το ποιες από τις εισαγόμενες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα τρόφιμα, τα οποία έχουν παραχθεί στην Ελλάδα, με τη μορφή με την οποία διακινούνται στην αγορά. Όλα αυτά -επαναλαμβάνω- οι αρμόδιες υπηρεσίες, είτε του Υπουργείου Γεωργίας, είτε του Υπουργείου Ανάπτυξης (Τμήμα Εμπορίου), είτε του Υπουργείου Υγείας, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία, τα παρακολουθούν και τα αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να πω ότι η αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση. Εγκαίρως αντιδράσαμε στο φαινόμενο αυτό. Από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη πήραμε κάποια μέτρα. Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί. Θα είμαστε -συνιστώντας ψυχραιμία στους καταναλωτές- πολύ αυστηροί, για να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των καταναλωτών. Με την ευκαιρία σας λέω ότι μέσα στο καλοκαίρι, η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση παίρνει το χαρακτήρα συγκεκριμένου νόμου, για τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού ελέγχου τροφίμων. Είναι κάτι που έλειπε από την Ελλάδα και έχουμε αποφασίσει γι` αυτό. Θα πάρει συγκεκριμένη μορφή την επόμενη περίοδο, μετά τις εκλογές.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Από τις πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμάτε ότι μπορεί, να υπάρξει, τις επόμενες ημέρες, συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και κυρίως παύσης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες συζητούν αυτή την ώρα στο Κουμάνοβο. Πιστεύουμε ότι τα θέματα, τα οποία έχουν μείνει προς αντιμετώπιση, είναι λίγα στον αριθμό, αλλά πολύ κρίσιμα. Θα αντιμετωπιστούν και αυτά από τις δύο πλευρές, με τέτοιον τρόπο, ώστε να επέλθει η τελική συμφωνία και να τεθούν οι υπογραφές, κάτω από ένα κείμενο συμφωνίας. Από κει και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι και σήμερα συνεδριάζει η "Ομάδα των 8", σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Είναι, πιθανόν, αν χρειαστεί, να συνέλθει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, προκειμένου να εκδώσει σχετική νομιμοποιητική απόφαση των ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Σας ενημερώνω -αν δεν το γνωρίζετε ήδη- ότι την ερχόμενη Πέμπτη, θα συνεδριάσει στην Κολωνία, για το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ε. Ε. αλλά και εκπρόσωποι των άλλων χωρών, που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επόμενης ημέρας στα Βαλκάνια. Τα προβλήματα αυτά αναφέρονται σε τρεις πτυχές:

* Την οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί.

* Την υποβοήθηση για τη δημιουργία σύγχρονων κοινοβουλευτικών, δημοκρατικών θεσμών στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και βεβαίως,

* Την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει, λόγω της πολιτικής αστάθειας και ρευστότητας, που παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην περιοχή αυτή.

Αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας αναμένεται να υπογραφεί. Θα ακολουθήσουν διάφορες Διασκέψεις, Συνέδρια για την αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων, που θα εξειδικεύουν αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα το εφαρμόζουν κατά περίπτωση. Πιστεύουμε, επειδή ακριβώς συνεχίζεται η συζήτηση των δύο πλευρών στο Κουμάνοβο, ότι δεν θα αργήσει η τελική συμφωνία. Θα επέλθει ειρήνη και αυτό θα δημιουργήσει ένα άλλο περιβάλλον, που σημαίνει ότι σταματούν οι βομβαρδισμοί, αρχίζει η διαδικασία επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Η εγκατάσταση εκεί της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης θα αποτελέσει μια εγγύηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων και έτσι όλα, ελπίζουμε, το συντομότερο δυνατό, θα επανέλθουν στον ομαλό ρυθμό ζωής. Βεβαίως, χρειάζεται να αναληφθεί μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Είναι ένα θέμα που απασχολεί και μας. Θα είμαστε παρόντες. Εχουμε πει ότι θα είμαστε εκεί ελέγχοντας έναν τομέα. Θα έχουμε τη διοίκηση αυτού του τομέα, θα διαθέσουμε δυνάμεις Ταξιαρχίας και θα παίξουμε τον εποικοδομητικό και θετικό ρόλο μας και σε αυτή τη φάση, όπως κάναμε μέχρι τώρα, σε όλα τα προηγούμενα στάδια.

ΤΑΚΗΣ: Υπάρχει μια φημολογία ότι θα περάσουν, απόψε, νατοϊκά στρατεύματα από τη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι η διέλευση των δυνάμεων από την Ελλάδα θα γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η Διεθνής Κοινότητα και εμείς, για την έγκαιρη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου έτσι να διασφαλιστούν οι όροι εφαρμογής της συμφωνίας για την ειρήνευση στην περιοχή. Εφόσον συνεχίζονται οι συζητήσεις και οδηγούμαστε, ως φαίνεται, σε θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπιστεί και το θέμα αυτό, της παρουσίας, δηλαδή, στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα ανεπιθύμητο κενό. Ουδείς επιθυμεί αυτό το κενό, ούτε η Γιουγκοσλαβία, η οποία έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, ευθύς ως αυτή προκύψει. Και σ` αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σχετικά με τη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη, έχει προγραμματιστεί περίπου πότε θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, θα είμαστε έτοιμοι για τη διοργάνωση αυτής της διάσκεψης. Αυτό, πάντως, δεν εξαρτάται μόνον από μας. Πρέπει να σας πω ότι για την προετοιμασία της υπάρχει συστηματική επικοινωνία με διεθνείς Οργανισμούς και άλλες χώρες και φιλοδοξούμε να είναι πολύ αποτελεσματική η διάσκεψη αυτή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 June 1999 - 14:47:12 UTC