Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας.

* Οπως γνωρίζετε προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο, μετά τη συμφωνία ειρήνευσης. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη, την τήρηση της συμφωνίας, που μας φέρνει όλο και πιο κοντά, στο να αρχίσει μια διαδικασία για την επούλωση των πληγών του πολέμου, για την επόμενη ημέρα. Είναι θετικό ότι όλα προχωρούν κανονικά, όπως προβλέπει η συμφωνία και το σχέδιο ειρήνευσης. Η ειρηνευτική δύναμη θα είναι έτοιμη να αναχωρήσει τα επόμενα 24ωρα, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εκκρεμούν οι ρυθμίσεις ορισμένων λεπτομερειών. Όταν υπάρξει κάτι νεώτερο θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

* Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι, για τα θέματα του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα έχει συναντήσεις με τον κ. Μιλόσεβιτς, τον κ. Μιλουντίνοβιτς, τον κ. Γιοβάνοβιτς, από την πλευρά της κυβέρνησης, τον κ. Ντράσκοβιτς και άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τον συναντήσουν. Θα επιστρέψει το απόγευμα στην Ελλάδα, αφού πρώτα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει, θα κάνει δηλώσεις εκεί, μετά τις συναντήσεις του.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα συνεχίσει να είναι ενεργή. Οπως ενεργή ήταν, σε όλη την προηγούμενη φάση, με στόχο την επίτευξη ειρηνικής λύσης, την επίτευξη του τερματισμού του πολέμου.

* Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων. Θα κλείσει η όλη προεκλογική διαδικασία με τη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και την ομιλία του Πρωθυπουργού, το βράδυ. Δεν θα είμαι εκτός δεοντολογίας αν πω ότι αναμένεται μια μεγάλη συγκέντρωση. Και διαπιστώνουμε με ικανοποίηση την απόλυτα ομαλή πορεία προς τις εκλογές, μέσα σε ήπιο κλίμα, με δυνατότητα στα κόμματα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους -όσα τουλάχιστον έχουν να παρουσιάσουν εξειδικευμένες θέσεις- ή τις γενικές απόψεις και προτάσεις τους. Ο ελληνικός λαός θα δώσει τη δική του ετυμηγορία την Κυριακή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μια και μιλήσατε για συγκεντρώσεις, χθες στη συγκέντρωση της Ν. Δ. ο κ. Καραμανλής ασπάστηκε και εγγυήθηκε την πορεία προς την ΟΝΕ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο κ. Καραμανλής τα είπε αυτά;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Βεβαίως.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πώς εγγυήθηκε την πορεία προς την ΟΝΕ, ως τι, δηλαδή; Ως μείζων αντιπολίτευση;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ασφαλώς. Εχει ένα θεσμικό ρόλο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να σας θυμίσω ότι ο κ. Καραμανλής, όταν προχωρήσαμε με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, στη Βουλή επανειλημμένα είχε αμφισβητήσει ότι θα είναι επιτυχής η πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ. Και πολλές φορές είχε προβλέψει και αυτός -όπως και άλλα στελέχη της Ν. Δ. - ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε αυτόν το στόχο. Τώρα που βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι πρέπει να παρουσιάσει την εικόνα, πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην επίτευξη αυτού του στόχου. Γνωρίζετε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι διαφορετική. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να μπορεί και μετά την Κυριακή των εκλογών να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, με τους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια ένταση, για το υπόλοιπο διάστημα που πρέπει να καλυφθεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, για την επίτευξη των στόχων μας. Εγώ νομίζω ότι, αυτή την ώρα, το μόνο που θα ήθελε να εγγυηθεί ο κ. Καραμανλής, θα ήταν να εγγυηθεί στον εαυτό του, ένα καλό αποτέλεσμα για το κόμμα του. Πράγμα για το οποίο, όμως, θα πρέπει να περιμένει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η οποία επί σειρά ετών είναι διαφορετική από τις προσδοκίες των εκάστοτε ηγεσιών της Ν. Δ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να υποβάλω δύο ερωτήσεις για το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι. Η πρώτη ερώτηση, επειδή ο κ. Παπανδρέου θα δει την κυβέρνηση, αλλά και εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης: Εμείς ως χώρα έχουμε διαμορφώσει σαφή θέση -θέση που έχουν εκφράσει άλλες χώρες, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ- με προϋπόθεση για την ενίσχυση, για την ανάκαμψη της Γιουγκοσλαβίας, την απομάκρυνση του κ. Μιλόσεβιτς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η διατύπωση αυτή δεν έχει τεθεί στο χθεσινό κείμενο της Διάσκεψης της Κολωνίας, όπου μετείχαμε και εμείς. Υπήρχε μια συζήτηση, για το πόσο χαλαρές -περισσότερο ή λιγότερο- θα ήταν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας σε αυτή τη διαδικασία. Τελικώς η διατύπωση που επιλέχθηκε νομίζω ότι είναι μια χαλαρότερη διατύπωση, που δεν θέτει έτσι το θέμα. Αλλωστε, θα ήταν έξω από τα πράγματα, εάν κανείς δεν έβρισκε τους τρόπους, σε αυτή τη διαδικασία της ανασυγκρότησης, να περιληφθεί η Γιουγκοσλαβία καθεαυτή, αφού αυτή έχει υποστεί όλες αυτές τις ζημιές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να θέσω είναι, εάν ο κ. Παπανδρέου ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία για την αποφυλάκιση των δύο Αυστραλών που κρατούνται...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι κάτι για το οποίο, όπως γνωρίζετε και έχει ανακοινωθεί, έχουμε ασχοληθεί ως κυβέρνηση και με προσωπικές ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο πάνω σε αυτό. Εκφράζω την ελπίδα και την ευχή ότι με τη λήξη όλης αυτής της ιστορίας, την οποία θα έχουμε τώρα, θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχουμε πάλι νέο ανθελληνικό ξέσπασμα του κ. Τζεμ, ο οποίος μίλησε επί παντός επιστητού. Κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητική στάση στο Αιγαίο, στο Κυπριακό ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί το "ψευδοκράτος" και μας απειλεί ανοιχτά για την πληθυσμιακή υπεροχή της Τουρκίας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα στείλει απάντηση στον κ. Τζεμ, αργότερα, μετά τις εκλογές. Διερωτώμαι αν θέλετε να δώσετε μια απάντηση και εσείς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απάντηση του κ. Παπανδρέου η οποία θα σταλεί είναι μια εκκρεμούσα απάντηση σε προηγούμενη επιστολή του κ. Τζεμ. Η απάντηση σ' αυτή την επιστολή του κ. Τζεμ έχουμε πει ότι θα γίνει εν καιρώ.

Τώρα, είδα και εγώ τις δηλώσεις του κ. Τζεμ. Δεν ήταν σαφές από το τηλεγράφημα αν ήταν δηλώσεις οn the record ή ενημέρωση μιας μικρής ομάδας Τούρκων δημοσιογράφων. Δεν έχει σημασία όμως αυτό. Αυτό που θέλω να πω -επαναλαμβάνω αυτό που είπα χθες- είναι ότι εμείς αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία, πέρα από τις όποιες δηλώσεις, είναι συγκεκριμένα έργα που να επιβεβαιώνουν και να αποδεικνύουν ότι θέλει να συμβάλει σε μια κατάσταση σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Από κει και πέρα, αν ο κ. Τζεμ θέλει να συμβάλει ως υπουργός Εξωτερικών προς την ίδια κατεύθυνση, οφείλει να είναι πιο προσεκτικός. Η βάση των σχέσεων είναι ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη βάση. Οι θέσεις μας για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τις σχέσεις των δύο χωρών είναι γνωστές και ισχύουν. Δεν υπάρχουν αλλαγές. Και δεν συμβάλλει σε τίποτα η καθημερινή ανταλλαγή δηλώσεων που θα όξυναν μια κατάσταση. Εμείς θέλουμε ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν προκαλεί, η Ελλάδα δεν διεκδικεί. Δεν είναι όμως διατεθειμένη -και δεν θα είναι ποτέ- να παραχωρήσει οτιδήποτε. Αυτό είναι γνωστό στην άλλη πλευρά. Ελπίζουμε ότι θα κινηθούν με πνεύμα σωφροσύνης.

Θα ήθελα να κάνω μια υποσημείωση σ' αυτό: Βλέπω τις τελευταίες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εκπροσώπου της να εγκαλεί την κυβέρνηση, διότι -όπως λέει- δεν αντιδρά έντονα με δηλώσεις της σε κάθε τουρκική δήλωση. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός των εξωτερικών μας θεμάτων. Μια οξεία δήλωση μπορεί να μη λέει τίποτα, σε κάποια στιγμή. Η σταθερή θέση της χώρας, η σταθερή θέση της Ελλάδας, για την προάσπιση των συμφερόντων της είναι αυτό που έχει σημασία. Και αυτό είναι δεδομένο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για το Κυπριακό δεν μου απαντήσατε. Υπάρχει τελευταία μια ενορχηστρωμένη, θα έλεγα, κατάσταση. Και ο Ντενκτάς και ο Ετζεβίτ και ο Τζεμ λένε ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμα δεν δέχονται την προσπάθεια που κάνει η G-8, αν δεν αναγνωριστεί πρώτα το "ψευδοκράτος του Ντενκτάς". Το θέτουν, δηλαδή, σαν όρο. Ποια είναι η απάντησή σας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το "ψευδοκράτος" εδώ και πάρα πολλά χρόνια το αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Είναι γεγονός ότι είναι η Τουρκία και ο Ντενκτάς εκείνοι που θέτουν προϋποθέσεις για την προώθηση των συνομιλιών, του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης η οποία -επισημαίνω και πάλι- πρέπει να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι αυτοί που βάζουν προϋποθέσεις και σημειώνω -επειδή αναφερθήκατε στο κείμενο της "Ομάδας των 8" για το Κυπριακό- ότι το κείμενο αυτό αναφέρεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των Η. Ε. για την επίτευξη μιας λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεών του. Και προστίθεται παρακάτω ότι καλούνται οι ηγέτες να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή είναι η απόφαση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι στο "G-8".

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ντενκτάς, Ετζεβίτ και Τζεμ δεν το δέχονται.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι δικό τους πρόβλημα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επειδή αναφερθήκατε στο ήπιο προεκλογικό κλίμα. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στα κόμματα ή στην αισθητά μειωμένη έως ελαχιστοποιημένη συμμετοχή του κόσμου σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σήμερα, που τελειώνει η προεκλογική εκστρατεία, να σας θυμίσω το εξής: Μέχρι και τις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε γίνει μεγάλο θέμα το εάν θα τοποθετούνταν υπηρεσιακοί υπουργοί. Σ' αυτές τις εκλογές δεν το θυμήθηκε κανείς. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές -ανατρέχω λίγο στη μνήμη μου- ο κ. Εβερτ σε κάποια φάση είχε φτάσει να ζητήσει αποχή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την εκλογική διαδικασία, επειδή δεν είχαν οριστεί υπηρεσιακοί υπουργοί. Σ' αυτές τις εκλογές δεν μπήκε τέτοιο θέμα. Και δεν μπήκε, όχι μόνο γιατί δε το θυμήθηκε κανείς, αλλά διότι έχουμε πλήρως και απολύτως ομαλές συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας όλων των κομμάτων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πιστεύετε ότι θα αποτυπωθεί η πραγματική δύναμη των κομμάτων σ' αυτές τις εκλογές, δεδομένου ότι το ποσοστό των λευκών και της αποχής προβλέπεται πολύ μεγάλο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα κάνω μια πρώτη παρατήρηση. Η θέση όλων των κομμάτων -και βεβαίως της κυβέρνησης- είναι η θετική τους άποψη στο να είναι η αποχή όσο το δυνατόν μικρότερη. Ετσι δεν είναι; Ολα τα κόμματα δηλώνουν και επιθυμούν, πιστεύω, τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Πιστεύω ότι η συμμετοχή στη χώρα μας θα είναι για άλλη μια φορά αρκετά μεγαλύτερη από τη συμμετοχή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Θέλουμε να είναι μειωμένα τα ποσοστά της αποχής, δεδομένου ότι και η αποχή δεν είναι μια ουδέτερη θέση. Διαμορφώνει ένα αποτέλεσμα, έχει μια επίδραση στο αποτέλεσμα. Αλλά κάθε εκλογή κρίνεται μέσα στις συνθήκες στις οποίες γίνεται. Δεν μπορείς να βγάλεις αυτού τους είδους συμπεράσματα για το πολιτικό σύστημα, γενικά. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, έχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή ήταν γύρω στο 30%, ψήφισε ένας στους τρεις. Την προηγούμενη φορά η Βρετανία είχε 35% συμμετοχή. Στη Δανία τώρα είναι 50% η συμμετοχή. Εμείς εδώ έχουμε μια παράδοση υψηλότερης συμμετοχής. Σωστά την έχουμε και πιστεύω ότι οι πολίτες, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, θα πάρουν την απόφασή τους και θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του το πρωί στο BBC ρίχνει ευθύνες στην Ελλάδα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχουν μεταδοθεί σωστά οι δηλώσεις. Δεν έχω το κείμενο, αλλά δεν έχουν μεταδοθεί σωστά. Απ` όσα γνωρίζω εγώ, το αντίθετο έχει δηλώσει ο κ. Σέι.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Ενα κείμενο του Αθηναϊκού Πρακτορείου είναι.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τηλεγράφημα του ΑΠΕ, αλλά είχα μια επικοινωνία της τελευταίας στιγμής με Βρυξέλλες και πιστεύω ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά αυτές οι δηλώσεις. Θα το ελέγξουμε και αν έχουν αποδοθεί σωστά -που δεν το πιστεύω- θα ακολουθήσει, αν χρειαστεί, κάποια δήλωση.

Σας ευχαριστώ και καλό ψήφο!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 June 1999 - 14:32:32 UTC