Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε μία πρώτη προσέγγιση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Θα κάνω μία πολύ συνοπτική αναφορά των σημείων και συμπερασμάτων που διατυπώθηκαν σ` αυτή τη συνεδρίαση.

* Στις εκλογές αυτές το αποτέλεσμα είναι θετικό για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχουμε επιτύχει το μέγιστο των στόχων που είχαμε θέσει. Στις ευρωεκλογές, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα που έχουν -η ψήφος των πολιτών σε κάποιο βαθμό ήταν, όπως λέμε, "χαλαρή ψήφος"- είχαμε μεγάλο αριθμό αποχής, λευκών και ακύρων. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό έλαβαν τα καλούμενα μικρότερα κόμματα, αυτά που στην αναφορά των αποτελεσμάτων παρουσιάζονται με το γενικό τίτλο "λοιπά κόμματα". Θεωρούμε -και γι` αυτό αναφέρω όλα τα προηγούμενα- ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη Ν. Δ., όσον αφορά τη διεκδίκηση της εκλογικής νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η πρωτιά της Ν. Δ. δεν στηρίζεται στη δημιουργία κάποιου πολιτικού πλειοψηφικού ρεύματος. Τέτοια ρεύματα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπήρξαν προηγούμενες περιόδους στην Ελλάδα, όπως το 1981 υπέρ του ΠΑΣΟΚ ή το 1989-90 αντιστρόφως. Αυτό ακριβώς οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, η πρωτιά της Ν. Δ. δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νίκη της Ν. Δ., αλλά αποτέλεσμα που κυρίως προκύπτει από το ότι έχασε ψήφους το ΠΑΣΟΚ. Ενας σημαντικός αριθμός πολιτών άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, μέσω της ψήφου του, δεν εντάχθηκε, όμως, σε κάποια άλλη στρατηγική. Κρατά ανοιχτή την επικοινωνία του με το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι αυτό ακριβώς το σημείο αποτελεί και το κλειδί που προσφέρει τα πλεονεκτήματα στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών του 2000.

* Οσον αφορά τη συγκυρία, στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ότι είχε τις επιπτώσεις της στις προτιμήσεις των πολιτών. Στην Ελλάδα ιδιαιτέρως, η παρατεταμένη αυτή κρίση, πέραν του ότι έδωσε στην κυβέρνηση "πόντους" λόγω της αναγνώρισης της υπεύθυνης πολιτικής και των υπεύθυνων χειρισμών της, από την άλλη ενεργοποίησε αντιΝΑΤΟϊκά ή αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο αυτής της κρίσης.

* Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, με κορυφαίο σημείο της την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό έχει πολιτικά προεξοφληθεί, επειδή οι πολίτες θεωρούν ότι είναι δεδομένη η ένταξη αυτή. Πρέπει να επισημάνω ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων, σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτευχθεί σε οριακό επίπεδο. Αρα, δεν είναι δεδομένη η ένταξη, με την έννοια ότι το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει, είναι ανοιχτό. Από την άλλη, βεβαίως, έχουμε υποχρέωση -κι αυτό κάνουμε- να εργαστούμε για την Ελλάδα, μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Να παρουσιάσουμε, δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

* Συνεχίζουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις μας, σε τομείς της κοινωνικής ζωής, όπου πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αναφέρομαι στον αγροτικό κόσμο, όπου εκεί με πιο εντατικό, πιο δυναμικό, πιο αποφασιστικό τρόπο, θα παρέμβουμε την επόμενη περίοδο για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα, πέραν των όσων έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Οπως, επίσης, αναφέρομαι και σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν δοκιμάσει την ευεργετική επίδραση της πολιτικής μας, αλλά επειδή αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, αναμένουν από μας πολύ περισσότερο έργο.

* Επίσης, το μεγάλο θέμα της απασχόλησης, το πρόβλημα της ανεργίας, αποτελεί κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης. Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, μέσω των προγραμμάτων που έχουμε εξαγγείλει, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σε περιοχές, δηλαδή, όπου υπάρχουν αυξημένα προβλήματα στον τομέα αυτό, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πιο αποτελεσματικά πρωτοβουλίες.

* Στην καθημερινή ζωή των πολιτών θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, με τρόπο πολύ εξειδικευμένο και συγκεκριμένο, για να είναι και μετρήσιμα τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών μας.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, είναι ταυτόχρονα και λίγος και πολύς. Είναι λίγος, γιατί βεβαίως πάντοτε, όσο αποτελεσματική κι αν είναι η προσπάθεια μιας κυβέρνησης, μπορεί να πει κανείς ότι θα υπολείπεται των προσδοκιών των πολιτών. Είναι πολύς, όμως, διότι έχουμε λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα στους τομείς αυτούς που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

* Επισημάνθηκε ότι η εικόνα εσωστρέφειας, που για μια μεγάλη περίοδο ήταν εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, τραυμάτισε το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Και είχε κι αυτή την επίπτωσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να λύσει τα προβλήματά τους. Ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τις άγονες εσωτερικές συζητήσεις των πολιτικών κομμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και για το ΠΑΣΟΚ. Οταν, δε, αυτές παίρνουν μία εξαιρετικά μεγάλη διάσταση, ο λαός θεωρεί ότι αυτό αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μέριμνα της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τον απασχολούν.

* Επίσης, έγινε αναφορά στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Επισημάνθηκε η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του Κινήματος, για την οργάνωση του κόμματος σε μία νέα, πλέον, βάση. Ολα αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τα κομματικά όργανα, την επόμενη περίοδο.

* Οσον αφορά την κυβέρνηση, έγινε διαπίστωση ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια, ότι δούλεψε σκληρά, προκειμένου να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό κλίμα αποδοχής της από τον ελληνικό λαό. Και παρά τις αντίξοες συνθήκες, μέσα στις οποίες εξελίχθηκε το κυβερνητικό έργο τους τελευταίους μήνες και διεξήχθησαν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατόρθωσε να πετύχει ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Βεβαίως, η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ. Επαναλαμβάνω ότι, πέρα από το καθημερινό, διεκπεραιωτικό, διαχειριστικό έργο, ταυτόχρονα και μέσω αυτού, χτίζουμε και την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Δίνουμε συγκεκριμένη μορφή στο όραμά μας με πολιτικό σχεδιασμό που έχει επιθετικό πνεύμα. Θα συνεχίσουμε σ` αυτή την κατεύθυνση με σταθερό προσανατολισμό, όσον αφορά τις μεγάλες επιλογές της χώρας, με βελτιώσεις, με διορθώσεις της πολιτικής μας εκεί όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Θα παραμείνει ανοιχτή η επικοινωνία με τα άλλα κόμματα. Οπως δεχόμαστε την κριτική τους, θα ασκήσουμε κριτική σε ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο, πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αυτό θα γίνει με πιο συστηματικό και εξειδικευμένο τρόπο για καθένα από τα κόμματα αυτά, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο διακριτή η θέση και ο ρόλος του κυβερνώντος κόμματος, του προγράμματος και των προτάσεών μας, σε σχέση με το πρόγραμμα -αν υπάρχει- ή τους λόγους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το όραμά μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι αυτό το οποίο θα προτείνουμε με πολύ πιο εναργή τρόπο προς τον ελληνικό λαό, τους επόμενους μήνες, διεκδικώντας την ψήφο του, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε εντατικά τη δουλειά μας, όλη αυτή την περίοδο που απομένει. Δεν πρόκειται να χάσουμε ούτε ημέρα, ούτε ώρα. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα, κιόλας, ξεκινάμε, στη νέα αυτή φάση στην οποία έχουμε εισέλθει, την προσπάθειά μας, ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές του 2000, αφού στο μεταξύ, έχουμε επιτύχει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Αυτά από μέρους μου, σε γενικές γραμμές.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί άλλοι μίλησαν; Ποιοί μίλησαν μέσα στην Κυβερνητική Επιτροπή και αν υπήρξαν προτάσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση, αν επισημάνθηκε η αποτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής στις εκλογές κι αν κάποιον θεωρούν υπεύθυνο. Μίλησαν άλλοι μέσα; Είπαν κάποιοι εκτός από τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησαν όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ασθενεί. Ολοι, περίπου, τοποθετήθηκαν κατά συγκλίνοντα τρόπο, κάνοντας επισημάνσεις και διατυπώνοντας συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Εγιναν διάφορες αναφορές σε επιμέρους θέματα. Ουδείς έθεσε θέμα αλλαγής των μεγάλων προσανατολισμών της κυβένρνησης. Αντιθέτως, είπαν ότι πρέπει σε τομείς που ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα ο ελληνικός λαός, να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε πιο αποτελεσματική την πολιτική μας. Συμφωνούμε όλοι σ` αυτό. Οσον αφορά την καμπάνια υποστήριξης του κυβερνητικού έργου κατά την τελευταία περίοδο, δεν ακούστηκαν αρνητικά σχόλια. Αντιθέτως, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει η καμπάνια αυτή να συνεπικουρεί το υπαρκτό, το χειροπιαστό κυβερνητικό έργο. Και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε να αναδείξουμε τις πλευρές εκείνες του κυβερνητικού έργου, οι οποίες αποδίδουν ταυτόχρονα και τη φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος ή και τους ιδεολογικούς, πολιτικούς και εθνικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ηταν γενική αυτή η συζήτηση. Γνωρίζετε ότι το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς θα πουν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, κατά τις ομιλίες τους. Πάντως, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μία πρώτη γενική προσέγγιση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε στο θέμα, αν ζήτησαν κυβερνητικές αλλαγές.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Είπα ότι όλοι τόνισαν πως πρέπει να μείνουμε σταθεροί στους προσανατολισμούς, όσον αφορά τις μεγάλες επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θεωρούν πως πρέπει να συνεχίσουμε σ` αυτή την κατεύθυνση, με βελτιώσεις, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα ή την εξειδίκευση της πολιτικής μας, σε περιοχές ή σε κοινωνικούς τομείς όπου υπάρχουν προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το άλλο που είπατε στην αρχή ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό, θεωρείται θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Με πόσες μονάδες έπρεπε να χάσεται για να μην το θεωρείτε θετικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω τη διαπίστωση που έκανε κατά τη δήλωσή του, το βράδυ των εκλογών, ο Πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα είναι θετικό, υπό την έννοια ότι δεν ανατράπηκε το πολιτικό σκηνικό, όπως επεδίωκε η Ν. Δ. Αυτό σημαίνει πως απέτυχε η στρατηγική της Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, με πόσες μονάδες έπρεπε να χάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ, μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεχίζει να κυβερνά. Το μήνυμα που έχουμε, είναι να γίνουμε καλύτεροι, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας. Δεν είναι να σταματήσει, να διακόψει τη θητεία της, τώρα, η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως με το σταθερό αυτό πολιτικό πλαίσιο, που προέκυψε και μετά τις ευρωεκλογές, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρώσουμε το έργο μας, να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και να κριθούμε και πάλι -επιτυχώς, κατά την άποψή μας- από τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επόμενο είναι, κ. Υπουργέ. Δεν ήταν εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές ήταν. Δεν ζήτησε κανένας εθνικές εκλογές. Ευρωεκλογές έγιναν και ήταν τρεις πόντοι διαφορά. Γι` αυτό σας λέω: Πόσους έπρεπε...

ΡΕΠΠΑΣ: Το αποτέλεσμα δεν δίνει σε κανέναν την ευχέρεια να ζητά ανατροπή της κυβέρνησης. Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει και θα ολοκληρώσει τη θητεία της, ασκώντας την πολιτική που η ίδια έχει εξαγγείλει στον ελληνικό λαό, αφού ουδείς αμφισβητεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την εντολή να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και του λαού, αυτούς τους μήνες που απομένουν, μέχρι τις εθνικές εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, περιμένατε ανατροπή εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, επειδή βλέπω να γίνονται διάφορα σχόλια στις εφημερίδες, όταν βεβαίως οι ερωτήσεις ή οι απαντήσεις διατυπώνονται κατά τέτοιο τρόπο, πρέπει να σας πω ότι αυτό το οποίο εμείς επιδιώκαμε είναι να κερδίσουμε την πρώτη θέση, να αναδειχθούμε πρώτο κόμμα. Δεν πετύχαμε αυτό το στόχο, που ήταν ο μείζων στόχος. Από την άλλη, όμως, και η Ν. Δ., που είχε θέσει έτσι ακριβώς το χαρακτήρα των εκλογών, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, απέτυχε σ` αυτό το στρατηγικό στόχο της. Παράγεται σταθερότητα για τη συνέχεια, από το πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται, μετά τις εκλογές αυτές. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της κι αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί αυτό είναι το κλειδί που καθορίζει και τις εξελίξεις. Και το κλειδί το έχει η κυβέρνηση, με την εντολή του ελληνικού λαού.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι αριθμοί των αποτελεσμάτων μετά την κρίση του λαού, έστω και χωρίς να κρίνουμε την πορεία της κυβέρνησης, αλλά είναι μια κρίση του ελληνικού λαού και έχει τη σημασία της, είναι συγκεκριμένοι και καθοριστικοί. Κατά την άποψη των περισσοτέρων σχολιαστών "τα κουκιά δεν βγαίνουν" για μια νέα κυβερνητική θητεία. Ευελπιστείτε ότι θα μπορούν να βγουν. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω αν με την έμφαση της πολιτικής σας στα θέματα της καθημερινότητας, όπως είπατε, και με την προσπάθεια αντιμετώπισης της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, κατά την εκτίμησή σας αρκεί για να αντιστραφεί το κλίμα και μετά από 9-10 μήνες, όσο χρειαστεί, θα μπορείτε να διεκδικήσετε με πολύ καλύτερες συνθήκες τη νέα εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για μια θητεία ακόμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα ας έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Εκείνος θα αποφασίσει. Οπως αποφάσισε, όσον αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχθές, θα αποφασίσει για τη σύνθεση και το συσχετισμό των δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όταν έρθει η ώρα.

Δεύτερον, δεν γνωρίζω αναλυτές οι οποίοι να έχουν προβεί σε έναν τέτοιο σχολιασμό, να έχουν εξαγάγει ένα τέτοιο συμπέρασμα ότι "δεν βγαίνουν τα κουκιά" για το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Δεν ξέρω κάποιον σχολιαστή να έχει πει αυτό το οποίο εσείς ισχυρίζεστε. Ουδείς λέει αυτό, ότι "δεν βγαίνουν τα κουκιά" στο ΠΑΣΟΚ -χρησιμοποιώ δική σας έκφραση- για τις εθνικές εκλογές.

Τρίτον, είναι φανερό ότι η Ν. Δ. με την πρωτιά την οποία κέρδισε σ' αυτές τις εκλογές, δεν έχει το πλεονέκτημα της εξουσίας, γιατί δεν απέκτησε φορά και δυναμική εξουσίας. Η κριτική ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ από πολίτες οι οποίοι αποστασιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ -το οποίο είχαν ψηφίσει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις- πιστεύουμε ότι δίνει το πλεονέκτημα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ανοιχτή η πόρτα, είναι ανοιχτή η επικοινωνία των πολιτών αυτών με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Πιστεύουμε δε, ότι αφενός, μέσα από την ολοκλήρωση της πολιτικής μας και την ανάδειξη των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και αφετέρου μέσα από τη βελτίωση της απόδοσης της κυβερνητικής πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς, στους τομείς από τους οποίους κρίθηκε αυτό το αποτέλεσμα σ' αυτές τις ευρωεκλογές, την ώρα των εθνικών εκλογών θα έχουμε προβάδισμα, σε σχέση με τη Ν. Δ. Τα έχουμε πει από την πρώτη μέρα αυτά και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σαφή.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά τη γνώμη σας λοιπόν, η κριτική ψήφος και οι ανοικτοί δίαυλοι που υπάρχουν όσων αυτή τη φορά δεν ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και προτίμησαν μικρότερα, κατά κύριο λόγο, κόμματα, φτάνει να "επαναπατριστούν" στο ΠΑΣΟΚ μόνο με το να ασχοληθείτε περισσότερο με τα καθημερινά προβλήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυβερνητικά καθήκοντά μας, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που απασχολούν πολίτες οι οποίοι αποστασιοποιήθηκαν, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς για όλους τους πολίτες, οι οποίοι νοιώθουν ότι δεν έχουμε επιτύχει σ' αυτόν τον τομέα ικανοποιητικά, κατά την άποψή τους, αποτελέσματα. Και βεβαίως με την απόδοση του κυβερνητικού έργου και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, που πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται περισσότερο εμφανή, θα έχει δημιουργηθεί και ένα άλλο πολιτικό κλίμα. Ένα πολιτικό κλίμα, το οποίο θα δίνει αέρα νίκης στο ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες, πράγμα το οποίο -επαναλαμβάνω- θα αποτελέσει μαζί με όλα τα προηγούμενα, ένα πολύ πιο ευνοϊκό για την κυβέρνηση περιβάλλον εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Πράγμα το οποίο δεν συνέβη -το γνωρίζετε πολύ καλά- όσον αφορά το περιβάλλον πολιτικό κλίμα σ' αυτές τις ευρωεκλογές.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Είπατε ότι η εικόνα εσωστρέφειας τραυμάτισε το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η επισήμανση έγινε από τον Πρωθυπουργό ή και από άλλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η επισήμανση έγινε από αρκετά μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, όχι μόνο από ένα. Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά ότι σ' ένα ολιγομελές όργανο, όπως είναι η Κυβερνητική Επιτροπή, όταν κάποιος παίρνει το λόγο, αυτός που ακολουθεί μπορεί να πει ότι εκφράζεται από την τοποθέτηση του προλαλήσαντος και να μην επαναλάβει τις ίδιες απόψεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ έχει προεξοφληθεί, ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων θα επιτευχθεί σε οριακό επίπεδο, αλλά δεν είναι δεδομένη η ένταξη. Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλοί θεωρούν ότι είναι δεδομένη η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, μετά κιόλας τις διαπιστώσεις που έχουν κάνει οι διεθνείς έγκυροι οργανισμοί ότι η πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ είναι ασφαλής. Αρα, πολιτικά, έχει προεξοφληθεί αυτή η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης που οδηγεί την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Επισήμανα ότι τα κριτήρια τα εκπληρώνουμε οριακά, άρα η προσπάθεια που κάνουμε για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα είναι μια επιτυχής προσπάθεια, όπως όλα δείχνουν. Αλλά είναι μια προσπάθεια, η οποία κλείνει μέσα της αγωνία και δυσκολίες. Απ' την άλλη, πέραν της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, περισσότερο παρά ποτέ, από εδώ και στο εξής θα μιλήσουμε για την Ελλάδα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, με επιθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Θα αναλύσουμε τι σημαίνει αυτό. Και βεβαίως, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ είναι ένα από τα πολλά επιτεύγματα της κυβέρνησης, πάνω στα οποία θα στηριχτούμε, γιατί αυτό αποτελεί το μείζονα στόχο, για τη νίκη στις εθνικές εκλογές του 2000.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η φράση που χρησιμοποιήσατε στην αρχή ότι δεν είναι δεδομένη η ένταξη δεν ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτη είπα ότι κάποιοι θεωρούν ότι είναι δεδομένη η ένταξη στην ΟΝΕ. Ασφαλώς δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια προσπάθεια. Και είπα ότι όλα δείχνουν ότι θα ενταχθούμε. Αλλά δεν έχουμε ενταχθεί. Κάποιοι θεωρούν ότι έχουμε ήδη ενταχθεί. Αντιμετωπίζουν την πολιτική μας ή την αναφορά στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σαν μικρής σημασίας προσπάθειες, αφού θεωρούν ότι έχουμε ενταχθεί στην ΟΝΕ. Και σας είπα ότι η προσπάθεια αυτή είναι αγωνιώδης και κοπιώδης. Γιατί θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τα βήματα, που έχουμε κάνει με το τελευταίο βήμα που δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο, σε απόσταση αναπνοής. Αυτό το έχουμε πει κατ' επανάληψη, αλλά θα πρέπει να ενταχθούμε κιόλας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατανοώ πως από τη μια πλευά ο στόχος ένταξης έχει προεξοφληθεί από τους πολίτες, άρα οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι είναι βέβαιο και δεν ανησυχούν γι` αυτό και πώς εσείς το βρίσκετε οριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι είναι οριακό το ενδεχόμενο να ενταχθούμε. Είπα ότι όλα δείχνουν ότι θα ενταχθούμε. Είπα ότι εκπληρώνουμε τα κριτήρια σε οριακό επίπεδο. Είμαστε πάνω στο όριο του κριτηρίου του πληθωρισμού, φερ' ειπείν, ή των ελλειμμάτων. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Ασφαλώς όλα δείχνουν ότι θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Αλλά οι πολίτες θεωρούν ότι αυτό έχει, ήδη, επιτευχθεί. Ότι ήταν λοιπόν να πιστώσουν στην κυβέρνηση εκλογικά, πολιτικά, όσον αφορά αυτό το επίτευγμα, σε μεγάλο βαθμό το έχουν κάνει. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η ένταξη στην ΟΝΕ, πράγμα το οποίο όχι απλώς αποτελεί ένα ενδεχόμενο, αποτελεί θα έλεγα το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Και αυτός είναι ο προσανατολισμός μας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και επομένως εσείς το επαναφέρετε μήπως και κερδίσετε μέχρι τις επόμενες εκλογές κάτι παραπάνω σε ψήφους.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, κύριε Ελενόπουλε. Απλά θέλουμε να επισημάνουμε την κρισιμότητα αυτής της πολιτικής προσπάθειας. Επειδή αντιλαμβάνεστε ότι θέματα τα οποία έχουν σχέση με την άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής θα μας απασχολήσουν την επόμενη περίοδο, θα πρέπει αφενός να αντιληφθούμε ποιο είναι το περιθώριο στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και αφετέρου να ξεδιπλώσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα τα οποία απασχολούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή διάφορες περιοχές της χώρας. Ημουν σαφής, όσον αφορά αυτό. Και εν πάση περιπτώσει, ο πολιτικός σχεδιασμός μας, η προσπάθειά μας έχει τελικό ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2000. Η Ελλάδα δεν σταματά στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι αυτή που θέλουμε να χτίσουμε. Αυτή μας απασχολεί. Το όραμά μας, λοιπόν, γι' αυτή την Ελλάδα θα παίρνει σάρκα και οστά με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ή δεν είπε στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι οριακό και ότι για το ΠΑΣΟΚ "χτυπάει το καμπανάκι". Και αυτό, σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς του αποτελέσματος. Ο κ. Βενιζέλος το βλέπει νίκη, ο κ. Πάγκαλος ήττα, ο κ. Σκανδαλίδης δυσμενές, ο Πρωθυπουργός θετικό, κάποιοι άλλοι το βλέπουν με προβληματισμό. Τελικώς, ισχύει μόνο ότι είναι θετικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν παρών στη συνεδρίαση και γνωρίζω τι είπαν τα μέλη της Κ. Ε. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μια φυσιολογική πτώση, ότι ήταν μικρότερη η πτώση της Ν. Δ. και οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν κέρδισε η Ν. Δ., αλλά έπεσε το ΠΑΣΟΚ και έτσι οδηγηθήκαμε σ' αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έγινε αναφορά σε άλλα θέματα, όσον αφορά την κρίση, την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά βεβαίως έγιναν επισημάνσεις σε άλλους τομείς που έχουν σχέση με την ανάγκη ανασυγκρότησης της οργάνωσης, με την επίσπευση της αντιμετώπισης προβλημάτων σε διάφορους τομείς ή περιοχές, πράγματα τα οποία, θα έλεγα, λίγο-πολύ τα επανέλαβαν όλα τα μέλη της Κ. Ε., αφού όλα τα μέλη συμφωνούν μ' αυτές τις προτεραιότητες, για τις οποίες σε γενικές γραμμές σας έχω μιλήσει από χθες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 June 1999 - 18:06:56 UTC