Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα παρακαλούσα να σχολιάσετε τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις των Ετσεβίτ-Ντενκτάς, οι οποίοι απέρριψαν στην ουσία την απόφαση του G-8. Μίλησαν μάλιστα για τετελεσμένα στην Κύπρο και το Αιγαίο. Διερωτώμαι πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό με τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν προοπτικές όταν αρνούνται ακόμα και αποφάσεις των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Κυπριακό θέμα παραμένει επί πολλά χρόνια άλυτο. Είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε αυτό το τέλμα, που έχει δημιουργηθεί, είναι θέμα που απασχολεί τη Διεθνή Κοινότητα, η οποία με διάφορους τρόπους, προσπαθεί να το αντιμετωπίσει και να το λύσει. Η κινητικότητα που εκδηλώνεται τελευταία, με πρωτοβουλία της Ομάδας των οκτώ χωρών, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς. Εφόσον, το πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεσμεύουν όλες τις χώρες -και την Τουρκία- μπορεί πράγματι να βρεθεί λύση.

Η στάση της Τουρκίας, για μια ακόμη φορά, δείχνει με ανάγλυφο και ανάλγητο τρόπο ότι η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει σε ομηρία την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διεθνής παράγων γενικότερα, δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την κατάσταση. Οι πρωτοβουλίες, οι οποίες αναλαμβάνονται, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν έναν ταχύ ρυθμό, να εξελιχθούν, ώστε να αποδώσουν το συντομότερο δυνατό, για να μην περιπέσουν πάλι σε αδιέξοδο και τέλμα. Από την άλλη, η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το πλαίσιο, το οποίο έχει επιλέξει η Διεθνής Κοινότητα για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος. Οσο δεν το κάνει θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν χώρα, η οποία -όπως και σε άλλες περιπτώσεις βρίσκεται εκτός διεθνούς νομιμότητας. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχει μια ημερομηνία ορόσημο το Νοέμβρη. Αν δεν γίνει τίποτα μέχρι το Νοέμβρη, σύμφωνα με τη δήλωση του G-8, θα γίνει επαναξιολόγηση. Τι σημαίνει ο όρος "επαναξιολόγηση";

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, απαντώντας πριν, ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες και να αποδώσουν, για να μη συντηρηθεί το τέλμα, το οποίο υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Η επαναξιολόγηση για την οποία μιλάει το κείμενο της απόφασης των οκτώ χωρών, αναφέρεται στις οκτώ αυτές χώρες, οι οποίες, βεβαίως, θα επιδιώξουν -και ίσως αυτό υπονοούν- μια άλλη προσέγγιση, όσον αφορά την αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος, αλλά πάντοτε -αυτό είναι δεδομένο, γιατί αποτελεί κεκτημένο για τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή νομιμότητα- στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το πλαίσιο για λύση του κυπριακού προβλήματος είναι αυτό. Δεν πρόκειται να διαρραγεί. Η λύση του κυπριακού θέματος θα προκύψει με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Πώς βλέπει η κυβέρνηση το γεγονός ότι τελευταία όλο και περισσότεροι οργανισμοί, οι οποίοι δεν έχουν θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, όπως είναι η G-8, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι είναι θετικό το ότι για θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη εθνική σημασία για μας, όπως είναι το κυπριακό πρόβλημα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από το διεθνή παράγοντα. Δεν είναι καλό τα θέματα αυτά να παραμένουν στο περιθώριο και να μην απασχολούν τη Διεθνή Κοινότητα. Πιστεύουμε, όμως, παράλληλα ότι το ενδιαφέρον αυτό πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι άλλα από τα αποτελέσματα που προσδοκούν όλοι εκείνοι, οι οποίοι εργάζονται στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς νομιμότητας, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό είναι το κριτήριο. Είναι μια πραγματικότητα αυτή στην οποία αναφέρεστε με την ερώτησή σας. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία γίνεται σεβαστή, παραδεκτή από όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν βλέπω να υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό, όμως, που έχει σημασία - επαναλαμβάνω- είναι, οι ενέργειες αυτές να κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Θα ήταν επιπόλαιο από την πλευρά μας και πάντως όχι εθνικά ωφέλιμο -ίσως επιζήμιο κιόλας- το να είμαστε αντίθετοι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το διεθνή παράγοντα, για την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν μια διεθνή διάσταση, όπως είναι το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο είναι ένα διεθνές θέμα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ο διεθνής παράγων καλό είναι να επιδεικνύει το ενδιαφέρον του, αλλά να μην περιορίζεται μόνο στην έκφραση ενδιαφέροντος. Καλό είναι να προχωρεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αποδίδουν πρακτικά αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου. Αποφάσισαν κάποιες οικονομικές παροχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε δηλώσεις. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν των όσων είπε ο κ. Παπαντωνίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν καινούργιες οικονομικές παροχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει μιλήσει ο κ. Παπαντωνίου. Εκανα κι εγώ ένα σχετικό σχόλιο, απαντώντας σε ερωτήσεις, χθες. Δεν πρόκειται να αλλάξει η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Η οικονομική πολιτική μένει κατά βάση η ίδια. Δεν πρόκειται να συντηρήσουμε μια παροχολογία. Τέτοιου είδους παροχές και βλάπτουν την οικονομία και δεν πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητά τους, όσον αφορά την ανακούφιση ομάδων και πολιτών που έχουν πραγματικά προβλήματα. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα γίνει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Εχουμε μιλήσει για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν αντικείμενο διαλόγου επί αρκετούς μήνες, μεταξύ των παραγωγικών τάξεων και της ηγεσίας του υπουργείου. Αυτή την ώρα, μπορούμε να πούμε ότι συνάγονται τα συμπεράσματα, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να ανακοινωθούν οι αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου για παροχολογία μίλησε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έκανε αυτό ο κ. Παπαντωνίου. Ουδείς από την κυβέρνηση μίλησε για παροχές. Ουδείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι θα δοθούν διάφορες οικονομικές παροχές. Ποιές είναι αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μεταφέρετε καλώς τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου. Για όλα τα άλλα θέματα σας παραπέμπω σε δηλώσεις που έχει κάνει εκείνος, αλλά και στις δηλώσεις που έκανα εγώ, χθες. Μίλησα για αυτά, ακριβώς, τα θέματα. Και μίλησα με αρκετή σαφήνεια.

ΠΑΠΠΑ: Θα θέλατε να σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη που λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει θετικά τις δηλώσεις της Τουρκίας, όσον αφορά τη συνεργασία για την τρομοκρατία, ώστε να μην τραυματίζονται οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει προ ημερών, όταν ρωτήθηκα, για τη σχετική πρόταση που διατύπωσε τότε ο κ. Ετζεβίτ. Παραμένω σ` αυτή την απάντηση. Από εκεί και πέρα, μπορώ σήμερα να επεκταθώ, λέγοντας ότι τα θέματα συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, σε όλους τους τομείς, είναι θέματα τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες, εφόσον και οι δύο χώρες επιδείξουν στην πράξη ένα πνεύμα καλής γειτονίας. Η Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία έχει ανταποκριθεί σ` αυτή την ανάγκη. Η Τουρκία, αντιθέτως, δεν έχει ανταποκριθεί. Και γι` αυτό, ακριβώς, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα θέμα συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, σε κάποιο τομέα. Νομίζω, λοιπόν, ότι και στην περίπτωση αυτή η Τουρκία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, προκειμένου με τη στάση της να αποδείξει ότι επιθυμεί μια άλλη σχέση με την Ελλάδα, άρα και την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως και δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, με αφορμή την επιστολή Τζεμ και για το θέμα της τρομοκρατίας, μας λέτε ότι η ίδια η επιστολή του κ. Παπανδρέου θα είναι αρνητική;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν έχει συνταχθεί η επιστολή αυτή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχει αποσταλεί, όχι δεν έχει συνταχθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Και δεν έχει συνταχθεί.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Το γεγονός ότι ακριβώς γίνεται αυτή η σύσκεψη, σημαίνει ότι υιοθετεί η κυβέρνηση τις αιτιάσεις Αμερικανών και Τούρκων για την τρομοκρατία; Και το γεγονός ότι, πλέον, γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και όχι στο Δημοσίας Τάξεως, σημαίνει ότι η τρομοκρατία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει -κατ` επανάληψη- στο θέμα αυτό. Πρώτα απ` όλα, πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί που διατυπώνονται για το θέμα της τρομοκρατίας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό, αλλού αποσκοπούν και όχι σ` αυτήν καθαυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής. Οι προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι ικανοποιητικές. Δεν γνωρίζω άλλες χώρες να έχουν επιτύχει τόσο αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στον τομέα αυτό, ώστε να μπορούν με ύφος τιμητή να κατηγορούν την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να γίνουν παραδεκτές τέτοιες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, οι οποίες είναι παντελώς αστήρικτες, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και αλλού αποσκοπούν. Η συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών που έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης, για διάφορα θέματα. Αυτό το θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά, αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας. Το αντιμετωπίζουμε, όπως κάθε χώρα πρέπει να το αντιμετωπίζει, αλλά ταυτοχρόνως, για το θέμα αυτό οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες συνεργάζονται με ανάλογες υπηρεσίες άλλων κρατών, της Ευρώπης ή και των ΗΠΑ. Μ` αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης σε διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες. Αλλά, για το θέμα αυτό, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Η πολιτική μας είναι σαφής. Η βούλησή μας, για να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό, είναι ισχυρή. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που επιθυμούμε. Αλλωστε, δεν είναι μόνο στο δικό μας χέρι να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να είναι σαφές είναι τούτο: Δεν πρόκειται η Ελλάδα να γίνει ο στόχος της κριτικής δυνάμεων που γνωρίζουν πολύ καλά -γιατί παρακολουθούν από πολύ κοντά ότι υπάρχει και αυτό το πεδίο συνεργασίας για το οποίο μίλησα πριν- ποιες προσπάθειες κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, το οποίο όχι μόνο δεν υποθάλπει, αλλά με σταθερή βούληση, με σταθερή πολιτική αντιμετωπίζει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε πριν για δυνάμεις που αλλού αποσκοπούν. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε, όπως είπα χθες, όπως είπα και στις απαντήσεις που έδωσα πριν, ότι ο θόρυβος ο οποίος προκαλείται με αφορμή αυτό το ζήτημα, είναι δυσανάλογος με την προσπάθεια που κάνουν κάποιοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Πιστεύω ότι δημιουργείται ένα πολιτικό ζήτημα εκ του μη όντος. Και αυτό είναι πρόβλημα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν παραιτήθηκαν ή πρόκειται να παραιτηθούν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Προεδρίας και οι δέκα περιφερειάρχες; Είναι αλήθεια αυτό και αν έχει ζητήσει η κ. Παπανδρέου, όπως γράφεται στις εφημερίδες, να παραιτηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου χειρίζεται τα θέματα της αρμοδιότητάς της. Σήμερα, έχει συνεργασία με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Εκεί, μπορεί να προβεί σε κάποιες δηλώσεις και εν πάση περιπτώσει τις επιλογές τις οποίες θα κάνει για θέματα του υπουργείου της, θα τις ανακοινώσει η ίδια. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα κάτι έτοιμο προς ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 June 1999 - 17:08:17 UTC