Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρθε η απόφαση του Προέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού για τους σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν έχω λάβει το σχετικό φάκελο, με το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ. Το αναμένω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να το ζητήσετε, γιατί έχουν υπάρξει προβλήματα και συνεχίζεται ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση, της οποίας το σκεπτικό δεν γνωρίζω. Είμαστε εντός των προθεσμιών που προβλέπονται. Πιστεύω ότι το ΕΣΡ θα διατυπώσει την απόφασή του, με κάθε λεπτομέρεια και θα τη διαβιβάσει στο υπουργείοτις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκδόθηκε, χθες, μια απόφαση για κάποιο διαγωνισμό που είχε κάνει το υπουργείο σας. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πληροφορηθεί από δημοσιεύματα εφημερίδων ότι υπάρχει από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση αυτή. Θα αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση στην οποία αναφέρεστε αφορά ασφαλιστικά μέτρα. Εμείς επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα που μας παρέχει το νομικό πλαίσιο. Είναι δική μας πολτική επιλογή. Είναι η ισχυρή βούλησή μας να συγκροτήσουμε μια εθνική επικοινωνιακή πολιτική, αξιοποιώντας και αυτές τις παραμέτρους, λόγω των κονδυλίων που έχουμε στη διάθεσή μας. Εχουμε αναλάβει πολλές σχετικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο αυτής της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής. Μόλις χθες -για να αναφέρω ένα παράδειγμα- για πρώτη φορά έγινε η βράβευση των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης, σε τελετή, στην οποία ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι πολλές οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε αυτή την κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο θέμα θέλουμε να αντιμετωπιστεί με το ίδιο πνεύμα, αλλά, βεβαίως, με σεβασμό πάντοτε στις αποφάσεις των Δικαστηρίων, όταν τα Δικαστήρια εμπλέκονται ή καλούνται να λύσουν διαφορές μεταξύ των υποψηφίων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είπατε ότι ο κ. Στρατήγης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είχε υποβάλει κάποιο σχετικό αίτημα προς τον Πρωθυπουργό, να παραστεί στο γάμο της κόρης του τέως, που θα γίνει στο Λονδίνο μεθαύριο. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τα θέματα στα οποία αναφέρεστε. Ο κ. Στρατήγης, στην επιστολή που έχει αποστείλει, επικαλείται προσωπικούς λόγους. Ο ίδιος έχει πει, λοιπόν, την αιτία που τον οδήγησε στην παραίτηση. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω εγώ, τους λόγους αυτούς, όταν δεν το κάνει ο κ. Στρατήγης.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Στρατήγης δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής...

ΡΕΠΠΑΣ: Στην επιστολή του δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους διαστάσεις. Ο κ. Στρατήγης επικαλείται προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του. Και, βεβαίως, πάντοτε επισημαίνει την ανάγκη να συνεχίσει η Επιτροπή, με γοργό ρυθμό τις εργασίες της.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα οριστεί ο αντικαταστάτης του;

ΡΕΠΠΑΣ: Την επόμενη περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την επιστολή, θα μας τη δώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιστολή απευθύνεται στον Πρωθυπουργό. Δεν ανήκει, όμως, μόνο στον Πρωθυπουργό, ανήκει και στον κ. Στρατήγη. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε, για προσωπικούς λόγους. Ποιοί είναι αυτοί οι προσωπικοί λόγοι; Μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Στρατήγη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησε άδεια από τον Πρωθυπουργό να πάει στο Λονδίνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δυνατόν να ζητά άδεια από τον Πρωθυπουργό; Ο Πρωθυπουργός είναι αρμόδιος να χορηγεί άδειες, αυτής της μορφής; Οχι. Ασφαλώς, δεν χορηγεί τέτοιες άδειες. Αλλά, αντιλαμβάνεστε -μιας και θέτετε αυτό το θέμα, αν υπάρει τέτοιο θέμα- ότι η ευαισθησία του Πρωθυπουργού και όλων είναι ιδιαίτερη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε ένα πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ''ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ'', το οποίο μιλάει για "βόμβα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταδίκη της Τουρκίας για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ και για παράνομη τουρκική σημαία στο κυπριακό έδαφος. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια απόφαση. Εσείς γνωρίζετε κάτι τέτοιο, και αν ναι, θέλω να το σχολιάσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε δεκτή την προσφυγή των συγγενών των αδικοχαμένων Κυπρίων και πρόκειται να δικάσει τη σχετική υπόθεση, στο επόμενο διάστημα. Απλά, είναι σημαντική η εξέλιξη ότι έγινε δεκτή αυτή η προσφυγή, ότι πρόκειται να συζητηθεί, ότι δεν απορρίφθηκε, ότι δεν τέθηκε ο σχετικός φάκελος στο αρχείο. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, αλλά το Δικαστήριο αυτό -γνωρίζετε πολύ καλά- δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Και παρά το ότι εμμέσως, μπορεί κάποιος να εξαγάγει τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν αβιάστως, θα πρέπει την κρίση του Δικαστηρίου να την αναμένουμε, με ιδιαίτερο μεν ενδιαφέρον, αλλά και με προσοχή και σεβασμό στο χαρακτήρα των υποθέσεων που δικάζει. Υπάρχει το προηγούμενο της υπόθεσης Λοϊζίδη, το γνωρίζετε πολύ καλά. Η Τουρκία, μονίμως, σ' αυτές τις περιπτώσεις κατηγορεί και το Δικαστήριο ότι προσφέρει πολιτική υπηρεσία προς την Ελλάδα με αποφάσεις που λαμβάνει αυτής της μορφής, ενώ το Δικαστήριο δεν έχει οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Αυτό αναγνωρίζουμε εμείς. Γι` αυτό ακριβώς αναμένουμε και αυτή τη δίκη, εφόσον έχει γίνει δεκτή η προσφυγή, με ενδιαφέρον μεν επαναλαμβάνω, χωρίς όμως να επιδιώκουμε την εξαγωγή κάποιων πολιτικών συμπερασμάτων. Αυτά εξάγονται εμμέσως και βεβαίως είναι σημαντικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία απόφαση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία θεωρεί το ύφος και το ήθος της επικίνδυνο. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, αν διαβάσατε ολόκληρο το κείμενο, είναι στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ και όπως έδωσε τη μάχη στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Βεβαίως, όπως όλοι και τα στελέχη της Νεολαίας διατυπώνουν τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν την κομματική λειτουργία και την πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σ` αυτό το Κίνημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μιλάω συγκεκριμένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εγώ απάντησα πολύ συγκεκριμένα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το επικίνδυνο ύφος και ήθος της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, θα μου επιτρέψετε να πω, αφού θέτετε εσείς πλέον την ερώτηση έτσι, ότι το ήθος και το ύφος αυτής της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ζωή της χώρας, γιατί πιστεύουμε ότι βρίσκεται όχι μόνο σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά ανταποκρίνεται και στις πιο αυστηρές απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών που ζητούν από τους πολιτικούς αντιπροσώπους τους να έχουν μια στάση ζωής και να διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα με τρόπο διαφανή και αντικειμενικό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε αυτό το αίτημα ανταποκρίνονται ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα του κ. Στρατήγη για να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει καταλήξει οριστικά στη χωροθέτηση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά πρώτον, και δεύτερον, εάν έχει λυθεί και το νομικό πλαίσιο χρηματοδότησής τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, για τα θέματα αυτά δεν αποφασίζει η κυβέρνηση. Υπάρχει η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε και χθες, ασχολήθηκε με συναφή θέματα. Εχει εκδοθεί ένα Δελτίο Τύπου, το οποίο είναι στη διάθεσή σας. Αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα η Οργανωτική Επιτροπή.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρ` όλα αυτά, στους αρχικούς σχεδιασμούς της Οργανωτικής Επιτροπής είχε παρέμβη, λέγοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν όποιες ενέργειες κρίνει η Οργανωτική Επιτροπή, έξω από τους προγραμματισμούς, τους σχεδιασμούς εν γέγει, της κρατικής, να το πω έτσι, πολιτικής που στην παρούσα φάση διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, το γεγονός ότι κάποιες προτάσεις που είχαν γίνει, προσέκρουαν σε ρυθμίσεις του ρυθμιστικού σχεδίου που είχε κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως εκ τούτου, λοιπόν, έρχομαι να επαναλάβω το ερώτημά μου εάν η κυβέρνηση οριστικά έχει θέσει τα όρια μέσα στα οποία η Οργανωτική Επιτροπή πρέπει να κινηθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι χθες συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή. Δείτε με ποια θέματα ασχολήθηκε και επί ποίων θεμάτων αποφάσισε. Δεύτερον, ασφαλώς η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εθνική υπόθεση. Πέραν της Οργανωτικής Επιτροπής που παρακολουθεί τα τρέχοντα θέματα, υπάρχει και Εθνική Επιτροπή και υπάρχει και η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Οργανωτική Επιτροπή. Και βεβαίως, η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, έχει τις επιπτώσεις της στην προετοιμασία την οποία παρακολουθεί η Οργανωτική Επιτροπή. Αλλά, όλα αυτά γίνονται με ένα πνεύμα καλής συνεργασίας. Οι απόψεις συμπίπτουν και τελικώς πάντοτε βρίσκεται λύση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος προήδρευσε, χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπακούρης. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, όπως γνωρίζετε, η παραίτηση του κ. Στρατήγη. Χθες, υποβλήθηκε. Νομοτύπως συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 July 1999 - 15:17:36 UTC