Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, εισαγωγικώς να κάνω ένα σχόλιο για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αθηναϊκή". Η εφημερίδα επί δύο ημέρες προβάλλει ως κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα, αυτό το οποίο και χθες συζητήσαμε, με αφορμή ερώτηση συναδέλφου σας. Λυπούμαι, γιατί, ενώ θεωρεί το θέμα αυτό τόσο σημαντικό και κρίσιμο, ώστε να το προβάλει ως κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα επί δύο ημέρες, απέφυγε να δημοσιεύσει την πλήρη απάντηση που έδωσα χθες για το θέμα που ετέθη. Δεν τη δημοσιεύει. Πρόκειται για αντιδεοντολογική αθλιότητα, η οποία θα πρέπει να απασχολήσει και την ΕΣΗΕΑ κάποια στιγμή, η οποία, βεβαίως, έχει σοβαρά θέματα με τα οποία καταπιάνεται, αλλά και αυτά έχουν την κρισιμότητα και τη σημασία τους.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι το χθεσινό δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο και ψευδές. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ολα τα συμπεράσματα στα οποία έχει οδηγηθεί ο συντάκτης και η εφημερίδα, οφείλονται, προφανώς, στη σύγχυση η οποία επικράτησε μεταξύ του τι είναι εθνικός εναέριος χώρος και του τι είναι FIR.

Η εφημερίδα προσπάθησε να αναβιβάσει, σε επίπεδο ορολογίας, τη φράση "λεγόμενα Μεικτά FIR", την οποία χρησιμοποίησα και η λέξη "λεγόμενα" δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία. Δεν δημοσιεύει τίποτα άλλο από την απάντησή μου, σήμερα, παρά μόνο αυτές τις λέξεις. Και με αυτές τις λέξεις οδηγείται στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει "Κολεγιά Ελλάδας και Τουρκίας, πράγμα το οποίο ομολογεί η κυβέρνηση". Αν αυτό είναι σοβαρή δημοσιογραφία, θα μου επιτρέψετε να πω ότι εγώ αδυνατώ να βρίσκομαι σε ένα διάλογο ευθύνης και ουσίας μαζί σας, κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτεθήκατε με μεγάλη σφοδρότητα στην εφημερίδα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά "σφοδρότητα"; Στο δικό σας δημοσίευμα, με αυτά τα οποία γράφετε, ουσιαστικά λέτε ότι ομολογώ εγώ και η κυβέρνηση.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Δεν υπογράφω το δημοσίευμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το υιοθετείτε, φαντάζομαι, εκτός αν κρατάτε αποστάσεις.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Αφήστε το θέμα των αποστάσεων....

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Αλλά, για πρώτη φορά ακούσαμε τη θεωρία του "μεικτού FIR". Κατ` αρχήν υπάρχει απάντηση της ΥΠΑ, η οποία είναι κατάπτυστη και ειρωνικότατη κι αυτή θα έπρεπε να ψέξετε. Τώρα, από εκεί και πέρα, επί της ουσίας, πραγματικά θα ήθελα να μας πείτε, από πότε η Ελλάδα και η Τουρκία έχει "μεικτό FIR". Γιατί, πρώτη φορά, είναι καινοφανής ο όρος. Τώρα, αν είναι "λεγόμενο" ή αν δεν είναι "λεγόμενο", ας μας το εξηγήσετε. Πρώτον, αυτό και θα συνεχίσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην απάντηση που έδωσα, χθες, και την οποία δεν δημοσιεύει η εφημερίδα "Αθηναϊκή" είπα ότι...

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα τη δημοσιεύσουμε, αφού θεωρείτε ότι...

ΡΕΠΠΑΣ:... όλα αυτά γίνονται, αφού δοθούν οι σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες που η κάθε μία ελέγχει το αντίστοιχο FIR. Που σημαίνει, ότι για κάθε FIR, υπάρχει μία υπηρεσία. Είναι αυτονόητο αυτό, λοιπόν, μετά την απάντηση που έδωσα, αφού διέστειλα τον εθνικό χώρο, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε παραχωρήθηκε για γυμνάσια τουρκικά από το FIR Αθηνών, το οποίο, ασφαλώς, ελέγχει η αρμόδια ελληνική υπηρεσία. Ολα αυτά ξεκινούν από το ότι -όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή της η ΥΠΑ- συχνά τα γυμνάσια εκτυλίσσονται σε περισσότερα του ενός FIR, για τα οποία διαφορετικές υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα. Αυτό είναι, ακριβώς, το οποίο και εγώ δήλωσα, χθες, με αυτές τις λέξεις, οι οποίες δεν έπρεπε κατ` αυτόν τον κακόπιστο, κακόβουλο τρόπο να ερμηνευτούν, σαν να πρόκειται για ορολογία. Ασφαλώς, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και λυπούμαι, γιατί χρησιμοποιείτε κάποιους, των οποίων τη γνώμη επικαλείστε, χωρίς προφανώς να έχετε θέσει υπόψη τους το σύνολο των δηλώσεών μου, πράγμα το οποίο πρέπει να κάνετε σήμερα, κ. Καραμπάση. Να δημοσιεύετε όλη την απάντηση. Οταν θεωρείτε ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό, ώστε να χρεώνετε σε εμένα και την κυβέρνηση "ομολογία συνεργασίας", "Κολεγιάς", όπως χαρακτηριστικά λέτε, Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, φαντάζομαι ότι θα έχετε την ευαισθησία να δημοσιεύσετε όλη την απάντηση.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Να δεχθούμε ότι η απάντηση είναι αυτή την οποία δίνετε, σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η απάντηση που έδωσα, χθες, την οποία επαναλαμβάνω αυτούσια. Εγώ επαναλαμβάνω αυτή την απάντηση, γιατί πιστεύω ότι είστε όλοι αρκετά καλόπιστοι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκτός της δικής σας εφημερίδας, οι άλλοι συνάδελφοί σας δεν αντελήφθησαν την απάντησή μου, έτσι όπως μόνο η "Αθηναϊκή" την αντελήφθη. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι άλλες εφημερίδες ή οι συνάδελφοί σας είναι μειωμένης εθνικής ευαισθησίας πολίτες;

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ασφαλώς, όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σημαίνει ότι αυτό το οποίο είπα, δεν δημιουργεί την εντύπωση στην οποία οδηγηθήκατε εσείς περί "Κολεγιάς Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, με ομολογία της κυβέρνησης".

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι έγινε με τις ασκήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απαντήσει η ΥΠΑ. Η ΥΠΑ, είναι, ανά πάσα στιγμή, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων υπουργείων, όπως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, εν προκειμένω, και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Εχει δώσει εγκαίρως, εντός των προθεσμιών, τις ανάλογες απαντήσεις σε νόταμ τουρκικές, οι οποίες διατυπώνονται. Τα γυμνάσια διεξήχθησαν και εντός του FIR Αθηνών, όχι πάντως εντός του εθνικού, ελληνικού εναέριου χώρου, όπως ψευδώς γράφει η εφημερίδα, οδηγούμενη κακώς στο συμπέρασμα ότι εκχωρείται εθνικός χώρος και άρα, θίγονται εθνικά συμφέροντα και μειώνονται κυριαρχικά δικαιώματα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ποτέ δεν γράφτηκε ότι έγιναν ασκήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Μιλάμε για το FIR Αθηνών και δεν ξέρω, τότε, γιατί στάλθηκαν τα πολεμικά μας αεροπλάνα να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Επίσης, κάποια στιγμή πρέπει να μας πουν αν δόθηκε η συγκατάθεσή μας για την περιοχή 1. Γιατί δεν το λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το τέχνασμά σας είναι το εξής, θα μου επιτρέψετε να πω. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν άδεια για τη διεξαγωγή γυμνασίων, εντός ορισμένης περιοχής που ανήκει στο FIR Αθηνών. Από εκεί και πέρα, αν αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στην άσκηση παραβαίνουν κανόνες ή παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ασφαλώς, θα αντιμετωπιστούν με την ανάλογη ετοιμότητα από τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη. Δεν θα μείνουμε απαθείς. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Αν κάποιος έχει την άδεια να κάνει νομίμως μία δραστηριότητα σε μία ορισμένη περιοχή και δεν υπακούει στους κανόνες και τους περιορισμούς, όπως προβλέπεται, αλλά υπερβαίνει αυτό το όριο, παραβαίνει κανόνες, παραβιάζει εθνικούς χώρους, αντιλαμβάνεστε πως θα αντιμετωπιστεί αναλόγως. Δεν έδωσε η ΥΠΑ άδεια, προκειμένου να κάνουν αυτές τις παραβάσεις και παραβιάσεις τα τουρκικά μαχητικά.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Εδωσε τη συγκατάθεσή μας η ΥΠΑ και σηκώθηκαν στη συνέχεια τα πολεμικά μας αεροσκάφη να αναχαιτίσουν; Η απάντηση των Τούρκων ήταν ότι έχουμε τη συγκατάθεση; Δηλαδή, το γνώριζε το ΓΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η ΥΠΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες συμφωνούν και δίνουν την άδεια για να γίνουν γυμνάσια σε μία ορισμένη περιοχή. Αν αυτός ο οποίος κάνει τα γυμνάσια, τις ασκήσεις, υπερβαίνει αυτό το όριο που του έχει τεθεί, τότε θα αντιμετωπιστεί αναλόγως. Αλλά, αυτό δεν είναι θέμα της αρμόδιας υπηρεσίας, της ΥΠΑ, εν προκειμένω. Είναι θέμα ετοιμότητας, επαγρύπνησης και αντιμετώπισης του φαινομένου παραβάσεων και παραβιάσεων από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, πράγμα το οποίο γίνεται σε κάθε περίπτωση. Γινόταν και παλαιότερα, γίνεται και τώρα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε. Υπήρχαν τρία αιτήματα από την Τουρκία για να δεσμεύσουν περιοχές. Στις δύο απ` αυτές, επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα και της "Αθηναϊκής" και της "Ελευθεροτυπίας", την ακριβώς επομένη, η ΥΠΑ απήντησε αρνητικά. Η τρίτη περιοχή, η οποία δεν αναφερόταν στα δημοσιεύματα, απαντήθηκε θετικά. Σ` αυτή την περιοχή, όταν πήγαν οι Τούρκοι να κάνουν τις ασκήσεις τους, δεν σηκώθηκαν τα δικά μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολεμικά αεροσκάφη να τα αναχαιτίσουν επειδή έκαναν παραβιάσεις, αλλά επειδή δεν γνώριζαν -έτσι λένε οι πληροφορίες- ότι υπάρχει η συγκατάθεσή μας. Αυτό θέλω να μου πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να σας πω ότι υπάρχει και γι` αυτό το θέμα απάντηση από την ΥΠΑ.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το δελτίο Τύπου που έχει εκδοθεί λέει ότι η ΥΠΑ, σε στενή συνεργασία με το ΓΕΑ, όπου κοινοποιούνται απευθείας τα σχετικά σήματα και με το υπουργείο Εξωτερικών, διασφαλίζει όλα τα ανωτέρω και προχώρησε στην έκδοση των σχετικών οδηγιών, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ηταν σε γνώση αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αναφέρεται αυτό. Το λέει η ίδια η ΥΠΑ.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να ζητήσω μία διευκρίνιση, πάνω σε δύο θέματα: Το πρώτο είναι ότι, χθες το βράδυ, λάβαμε ένα τηλεγράφημα από το Πρακτορείο Ρώυτερ, το οποίο έλεγε ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε να άρει το βέτο εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ε. Ε. Αυτό ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός επίσημος, ποιός αρμόδιος εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας μας έχει προβεί σε τέτοια τοποθέτηση; Ποιός;

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ απευθύνω ένα ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, ποιός;

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτη. Εγώ αυτό το διαβάζω από την εφημερίδα σήμερα και σε εισαγωγικά εκ μέρους του κ. Κρανιδιώτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ. Για πείτε το, λοιπόν.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι ανάμεσα στ` άλλα, αυτά που έχει σε εισαγωγικά, το σχόλιο που υπάρχει...

ΡΕΠΠΑΣ: Επικαλείται δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη το Πρακτορείο Ρώυτερ ή γίνεται αναπαραγωγή μιας συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός Αναπληρωτής σε εβδομαδιαία εφημερίδα, το προηγούμενο Σάββατο; Γιατί, είδα και στην Τουρκία να αναδημοσιεύεται ένα μέρος της συνέντευξης αυτής, με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει, αν παρά ταύτα, έχει ένα ολόκληρο σχόλιο αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Φίσερ εδώ. Λέει ότι, όπως δήλωσε ο κ. Κρανιδιώτης, στο Διεθνές Πρακτορείο Ρώυτερ, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να άρει τις επιφυλάξεις της για την αναβάθμιση της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, ακόμη κι αν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει η ίδια η Ε. Ε. για επιφυλάξεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, λύσης του Κυπριακού κ. τ. λ. Και μετά έχει μία ολόκληρη παράγραφο σε εισαγωγικά εκ μέρους του κ. Κρανιδιώτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ως θέση της ελληνικής κυβέρνησης, παραμένει η γνωστή θέση. Ο κ. Κρανιδιώτης δεν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις, όπου να αποδεσμεύει τη θέση της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. ή το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, από τις προϋποθέσεις οι οποίες παγίως τίθενται, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για όλες τις χώρες, οι οποίες θα πρέπει να εναρμονιστούν με ορισμένες αρχές και βασικούς κανόνες, προκειμένου να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην Ε. Ε. Αυτό επαναλήφθηκε και στη συνέντευξη του κ. Κρανιδιώτη. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία εκφράζει και ο κ. Κρανιδιώτης, σε κάθε ευκαιρία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, εσείς λέτε, για να το καταλάβουμε, γιατί είναι σοβαρό το θέμα, κ. Εκπρόσωπε, και συγγνώμη που συνεχίζω, εσείς, δηλαδή, διαψεύδετε ότι υπάρχει τέτοιο σχετικό τηλεγράφημα του Ρώυτερ με δήλωση που έχει κάνει ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, χθες, στο συγκεκριμένο πρακτορείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα και αυτό που διαβάσατε δεν λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και δέχεται η Τουρκία να χαρακτηριστεί ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Εκφράζει ένα σκεπτικό. Σας λέω, όμως, για να είναι σαφής η θέση μας και να μη δημιουργούνται παρανοήσεις, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Κρανιδιώτη, είναι αυτή που ανέπτυξα, πριν. Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε. Ε., δεν μπορεί να κερδηθεί από την Τουρκία αν δεν εκπληρωθούν βασικές προϋποθέσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, οι οποίες επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στην εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" που είχε εκεί μια συνέντευξη ο κ. Κρανιδιώτης, λέει -και αυτό είναι μια νέα θέση της κυβέρνησης- ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από τους εταίρους να δεσμευτούν ως προς την πρόοδο της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. και δεν θα επιμείνει να προσφύγει η Τουρκία στη Χάγη, προκειμένου να αρθεί η ελληνική αντίδραση στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε ο κ. Κρανιδιώτης ότι δεν θα επιμείνει η Ελλάδα; Εχει χρησιμοποιήσει αυτές τις λέξεις, τις οποίες χρησιμοποιείτε και του αποδίδετε;

ΦΙΛΗΣ: Διαβάστε το κείμενο και θα δείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχω διαβάσει το κείμενο και το έχετε διαβάσει και εσείς. Σας λέω, λοιπόν ότι ο κ. Κρανιδιώτης μιλά για την ανάγκη να εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, όπως είναι ο εκδημοκρατισμός των θεσμών στο εσωτερικό της χώρας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και βεβαίως αναφέρει -είναι πολύ λογική η σύνδεση αυτή που κάνει- ότι και η πρόοδος στο Κυπριακό ή η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., εφ' όσον δεν παρεμποδίζεται από την Τουρκία, είναι παράγοντες οι οποίοι -και αυτοί- θα προσμετρηθούν, γιατί όλα αυτά, καθένα με το δικό του τρόπο, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Και ασφαλώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Όλα αυτά τα θέματα είναι ανοικτά. Εμείς παραμένουμε στη γνωστή θέση, όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. Παραμένουμε, επίσης, στη γνωστή θέση, όσον αφορά την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις αυτές, πέραν του ότι είναι θέσεις της κοινής λογικής, αποτελούν νομικό και πολιτικό κεκτημένο για την Ε. Ε. και δεν πρέπει να παραβιαστούν.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση τα επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται σήμερα, οι εξ υπουργών τριμελείς επιτροπές έχουν εγκρίνει για το πρώτο πεντάμηνο του έτους έναν αριθμό προσλήψεων στο Δημόσιο που είναι περίπου 90.000. Πέρσι, ολόκληρη τη χρονιά, είχαν εγκρίνει έναν αριθμό κάπου 110.000. Ποιό είναι εκείνο το στοιχείο που δημιουργεί ένα νέο, τόσο μεγάλο κύμα εν εξελίξει προσλήψεων στο Δημόσιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν πρόκειται περί μεγάλου κύματος. Οι αριθμοί κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα. Μη νομίζετε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε υπερβεί το αριθμητικό επίπεδο στο οποίο κινήθηκαν οι προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια. Δεν προκύπτει άλλωστε κάτι τέτοιο από τα στοιχεία τα οποία επικαλείσθε. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα μεγάλο μέρος προσλήψεων αφορά εποχικά εργαζόμενους. Ενόψει του καλοκαιριού, όπου έχουμε αφ' ενός νέες δραστηριότητες, οι οποίες θα πρέπει να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού και αφ' ετέρου γιατί έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αδειών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μονίμως στο Δημόσιο, προχωρούμε γι' αυτούς τους λόγους στην πρόσληψη προσωπικού, που εν πάση περιπτώσει, δεν έχει μόνιμη εργασία στο Δημόσιο.

Επίσης, πρέπει να πω ότι ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει από τώρα να προχωρήσουμε στην πρόσληψη εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν, ώστε εγκαίρως να είναι στη θέση τους οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες, ευθύς ως αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι οι προσλήψεις αυτές -γιατί πολύς λόγος γίνεται και θέλω να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο με αφορμή την ερώτηση του κ. Φίλη- είναι προσλήψεις οι οποίες γίνονται πάντοτε με το νόμο που έχουμε ψηφίσει -μιλώ γενικά για τις προσλήψεις- εκτός, βέβαια, εκείνων των κατηγοριών υπαλλήλων που υπακούουν σε εξαιρετικές και ιδιαίτερες διαδικασίες. Τέτοια κατηγορία αποτελούν, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι -όπως γνωρίζετε- προσλαμβάνονται αφ' ενός με την επετηρίδα σε ένα μεγάλο ποσοστό πλέον και όχι αποκλειστικά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, και αφετέρου με το διαγωνισμό τον οποίο διεξήγαγε το ΑΣΕΠ, σε ένα μικρότερο ποσοστό. Μια άλλη τέτοια κατηγορία αποτελούν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ, οι οποίοι -όπως επίσης γνωρίζετε- επιλέγονται με διαδικασίες διαφορετικές. Είναι κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που επιλέγονται με άλλες διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Ολοι οι άλλοι επιλέγονται με βάση τις αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες του νόμου 2190. Αυτό για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ασκούμενη πολιτική επιδιώκει από τη μια τον περιορισμό των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα και από την άλλη την έγκαιρη κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε νευραλγικούς τομείς.

ΦΙΛΗΣ: Το πρώτο πεντάμηνο του '98, είχαμε 93.000 εγκρίσεις προσλήψεων, όσες ακριβώς είναι φέτος το πρώτο πεντάμηνο του '99;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στο τέλος του χρόνου θα κάνετε τον απολογισμό και θα δείτε ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα. Από κει και πέρα αν δείτε τον αριθμό των πολιτών που προσλήφθηκαν αυτή την περίοδο, θα διαπιστώσετε ότι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ενόψει του καλοκαιριού και των εξαιρετικών εποχικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται την περίοδο αυτή. Εχουμε μια αύξηση των προσλήψεων στο χώρο της εκπαίδευσης και στο χώρο της υγείας -συμφωνούμε όλοι σ' αυτό- για να καλύψουμε υπάρχοντα κενά.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή υπάρχει αύξηση προσλήψεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι θα κυμανθούμε στα ίδια επίπεδα. Αν οι αριθμοί είναι κατά τι μεγαλύτεροι, αυτό θα το δούμε απολογιστικά και πάντως θέλουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης. Γιατί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει δημιουργήσει πολύ περισσότερες ανάγκες στο χώρο της εκπαίδευσης, σε σχέση με το παρελθόν. Όταν χρειάζεται να έχουμε πρόσθετη εσωσχολική ενισχυτική διδασκαλία για κάποιους μαθητές -και περιορίζομαι μόνο σ' αυτό το παράδειγμα- αντιλαμβάνεστε πως χρειάζεται εκπαιδευτικό δυναμικό, προκειμένου να εφαρμοστεί το τμήμα αυτό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εμείς επιθυμούμε το σχολείο να αποκτήσει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ως χώρος μάθησης, γι' αυτό ακριβώς, θέλουμε να στελεχώσουμε πλήρως τα δημόσια σχολεία σε όλες τις βαθμίδες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν, σήμερα, πληροφορίες στον Τύπο ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα με τις προμήθειες της αμερικανικής εταιρείας LITTON. Υπάρχει κάτι τέτοιο από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι με το θέμα αυτό ασχολούνται τα όργανα της Δικαιοσύνης. Το παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Αναμένουμε τα πορίσματα αυτών των ερευνών. Αυτή είναι η θέση την οποία διατυπώνω.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν τα πορίσματα είναι τέτοια που κατά τη γνώμη σας να συνιστούν περαιτέρω διερεύνηση για ευθύνες πολιτικών προσώπων, η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια υπόθεση την οποία δεν πρέπει να κάνουμε τώρα. Δεν πρέπει να προκαταλάβουμε αυτή την εξέλιξη, πολύ περισσότερο όταν το θέμα το χειρίζονται οι δικαστικές αρχές. Δεν θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να φανεί ότι παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Καψής θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, αφού σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει ότι στοιχεία έχει και για τα οποία μίλησε στη Κεντρική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές πάντα υπάρχει. Και βέβαια, το αντικείμενο τέτοιων συναντήσεων δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η ανταλλαγή προβληματισμών και η κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της κυβέρνησης και του Κόμματος. Από κει και πέρα για το συγκεκριμένο θέμα, η θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Το λόγο έχουν οι δικαστικές αρχές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πόσο ευσταθούν πληροφορίες προερχόμενες από το Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη του κ. Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Πρώτη φορά το ακούω. Δεν νομίζω ότι προκύπτει από κάπου κάποια τέτοια θέση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, απέρριψε αίτημα του γιου του Μιλόσεβιτς να επισκεφθεί, μετά τις εξελίξεις την Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά μπορείτε από το υπουργείο Εξωτερικών να έχετε σχετική ενημέρωση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι πιέσεις από τη γερμανική πλευρά, είστε διατεθειμένοι να θέσετε υπό διαπραγμάτευση εκ νέου την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον δεν είναι σωστό να μιλούμε για πιέσεις, γιατί δεν υπάρχουν πιέσεις. Δεύτερον, το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. δεν αφορά την Τουρκία. Αφορά την Κύπρο και την Ε. Ε. Η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει σε αιχμαλωσία, ομηρία την Κύπρο. Η Ε. Ε. έχει ξεκάθαρη θέση σ' αυτό. Διατυπώνονται, κατά καιρούς, διάφορες θέσεις. Γνωρίζετε, όμως, από την άλλη ότι στην πράξη η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. προχωρά κανονικά, με ρυθμό ανάλογο με αυτό που προχωρά η συζήτηση για την ένταξη και των άλλων χωρών που ανήκουν στο ίδιο κύμα με την Κύπρο. Αρα, λοιπόν, η πολιτική για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. δεν μπορεί να υπονομευθεί από οποιεσδήποτε άλλες επιλογές τρίτων παραγόντων.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τότε γιατί έστω και εμμέσως, κ. Εκπρόσωπε, υπάρχει αυτή η "διαπραγμάτευση" από την κυβέρνηση, ότι αν μας γράψουν μια δήλωση για την ένταξη της Κύπρου τότε θα ξαναδούμε το θέμα της Τουρκίας, συμπληρωματικά με κάποια άλλα ζητήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει καν διάθεση διαπραγμάτευσης από την πλευρά μας και από την πλευρά -είμαι απόλυτα βέβαιος- της Κύπρου. Αυτό το οποίο, όμως, είναι ρεαλιστική θέση είναι τούτο: το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί, αν βελτιωθεί, να συμβάλει ώστε να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα για τις δύο χώρες σε όλους τους τομείς. Το Κυπριακό γνωρίζετε ότι για μας αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει δημοσίευση επιστολής του Προέδρου τη LITTON προς τον κ. Τσοχατζόπουλο που λέει ότι δεν υπήρξε θέμα συμμετοχής Ελλήνων αξιωματούχων στην υπόθεση LITTON;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιου είδους έγγραφα αποτελούν στοιχεία ενός φακέλου που είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Οι δικαστικές αρχές θα ολοκληρώσουν την έρευνα και θα εκδώσουν το σχετικό πόρισμα. Αυτό αναμένουμε.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Επειδή στην απάντηση της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα ειρωνεύεται το γεγονός ότι δεν δημοσιεύσαμε τους στρατιωτικούς χάρτες που έγιναν οι ασκήσεις, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, θα έδινε τη συγκατάθεσή της ώστε να δημοσιευτούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ήξερα ότι το κάνετε από υπέρμετρη ευαισθησία και από ενδιαφέρον να διαφυλάξετε απόρρητα στοιχεία, ασφαλώς θα έλεγα ότι αυτή η μη δημοσίευση αποτελεί μια πράξη ευθύνης. Θέλω να είμαι ειλικρινής, όσο μπορώ να είμαι σαν άνθρωπος, γιατί και εγώ έχω τις αδυναμίες μου, όπως και εσείς και όλοι. Δεν νομίζω, όμως, ότι το κάνατε γι' αυτό το λόγο. Και αν δημοσιεύσετε τέτοιου είδους στοιχεία, δεν θεωρώ ότι αλλάζουν σε τίποτα τα όσα είπαμε μέχρι τώρα. Το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το δημοσίευμά σας και οι τίτλοι που χρησιμοποιήσατε, χθες και σήμερα βεβαίως.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 July 1999 - 8:16:19 UTC