Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗΣ: Πως πάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρέπει να ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά. Δεν έχω πλήρη ενημέρωση αυτή τη στιγμή. Γνωρίζω ότι, χθες, το κλίμα ήταν θετικό. Η κατ` αρχήν ενημέρωση που έχω είναι ότι και σήμερα το κλίμα ήταν καλό. Θα σας παρακαλέσω, όμως, να περιμένετε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Εξωτερικών. Αύριο το πρωί, όπως έχει ανακοινωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την τουρκική αντιπροσωπεία και μετά τη συνάντηση θα προβεί σε δηλώσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έχουν δημιουργήσει μια σύγχυση και έχουν προκαλέσει την αντίδραση σημαντικών παραγόντων της πολιτικής ζωής. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θεωρώ, κατ` αρχήν, ότι το θέμα επί της ουσίας συζητήθηκε αναλυτικά, εξαντλητικά, στη χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Δ. Ρέππα. Και δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο μια επέκταση της συζήτησης, και μάλιστα χωρίς να έχει κανείς γνώση όλων των κειμένων, βοηθά περαιτέρω. Αναμένοντας την ερώτησή σας, προσπάθησα να συνοψίσω και να προετοιμάσω μια δήλωση, για να είμαι σαφής. Και αυτό, επαναλαμβάνω, στο πλαίσιο που σας είπα ότι το θέμα εξαντλήθηκε, επί της ουσίας του, στη χθεσινή συζήτηση.

Απαντώ λοιπόν:

Αναγνωρίζουμε, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής μας, μουσουλμανική μειονότητα, προφανώς ως θρησκευτική μειονότητα.

Η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία αποτελείται από τουρκογενείς, Πομάκους, Τσιγγάνους -στην αφετηρία της Συνθήκης θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί και σε αραβογενείς και εξισλαμισθέντες Ελληνες-. ασκεί ανεμπόδιστα όλα τα δικαιώματά της.

Το αντίθετο, δυστυχώς, συνέβη σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε εθνική μειονότητα και δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης εθνικής μειονότητας ("τουρκικής", "τσιγγάνικης", "πομάκικης" ή όποιας άλλης).

Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού που εισάγεται με τα κείμενα της Κοπεγχάγης, των Παρισίων κ. λπ., είναι ατομικό δικαίωμα και ως τέτοιο το αναγνωρίζουμε.

Δεν αναγνωρίζουμε συλλογικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Αυτή ήταν και χθες και προχθές. Και αυτή τη θέση ακολουθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ` όλα αυτά, κ. Εκπρόσωπε, όταν ο υπουργός Εξωτερικών βγαίνει λίγες ημέρες μετά την πρόκληση, την πολιτική -όπως χαρακτηρίστηκε- διακήρυξη των τριών Μουσουλμάνων βουλευτών, που έθεσαν θέμα αναγνώρισης τουρκικής μειονότητας, και αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Μουσουλμάνων, ως Τούρκων, δεν θεωρείτε ότι δημιουργείται πρόβλημα με μια τέτοια δήλωση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά που θέτετε είναι διαφορετικά θέματα. Για τη δήλωση των τριών Μουσουλμάνων βουλευτών και κάποιων άλλων φορέων που προσυπέγραφαν υπήρξε -όπως γνωρίζετε- συγκεκριμένη κυβερνητική θέση, υπήρξε δήλωση του υπουργού Τύπου και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, η οποία εκφράζει και τον υπουργό Εξωτερικών, προφανώς. Δεν θέλω να επαναλάβω το πότε δόθηκε η συνέντευξη, το πώς αυτά τα δύο θέματα δεν σχετίζονταν. Επαναλαμβάνω ότι θεωρώ πως έχει εξαντληθεί το θέμα σε αυτό το σκέλος.

Υπογραμμίσω, πάντως, ότι η δήλωση των τριών Μουσουλμάνων δεν έθετε μόνο ζήτημα "τουρκικής μειονότητας", έθετε και θέμα υποτιθέμενης καταπίεσης της μειονότητας, όπως, επίσης και την ανακάλυψη μιας άλλης μειονότητας και άλλα θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Και χθες ο κ. Ρέππας, αλλά και εσείς σήμερα, υποστηρίζετε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, αναγνωρίζει -και σωστά το λέτε- μουσουλμανική μειονότητα, για την ακρίβεια αναγνωρίζει στο άρθρο 45 -στον πληθυντικό αναφέρεται- μουσουλμανικές μειονότητες, και μετά λέτε ότι, επίσης, η Συνθήκη αναγνωρίζει τουρκογενείς, Πομάκους και αθίγγανους. Αυτό δεν ισχύει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά, όχι από άρθρο -έχω την εντύπωση- τα οποία είναι προσαρτημένα και μπορείτε να τα βρείτε. Προκύπτει από την όλη συζήτηση που είχε προηγηθεί της υπογραφής της Συνθήκης. Και σας θυμίζω -το γνωρίζετε- ότι τα άρθρα αναφέρονται, όπως είναι διατυπωμένα, στις υποχρεώσεις της Τουρκίας και στο τέλος υπάρχει μια σύντομη αναφορά, ότι τα ίδια ισχύουν και για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι είναι ατομικό δικαίωμα και όχι συλλογικό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δηλαδή, με βάση αυτή την άποψη μπορεί ένας βουλευτής να πει "είμαι Τούρκος".

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε μια σειρά τέτοιων υποθέσεων. Δεν έχω λόγο να κάνω τέτοια δήλωση. Θα ανατρέξει στις συνθήκες, στις συμβάσεις, στα κείμενα να δει τι δικαιούται, να δει ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από αυτά...

ΦΙΛΗΣ: Αν αύριο ένας ιδιοκτήτης εκπαιδευτηρίου στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή γράψει "τουρκικό σχολείο". Αυτό...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό συνέβη στο παρελθόν ως επιλογή...

ΦΙΛΗΣ:... επί Παπάγου. Σήμερα είναι νόμιμο αυτό; Είναι ανεκτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό κρίνεται στα Δικαστήρια.

ΦΙΛΗΣ: Είναι ανεκτό πολιτικά από την κυβέρνηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό κρίνεται σε άλλες διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, κάποιες εξηγήσεις. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να κάνει δηλώσεις γι` αυτό το θέμα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός συμμετέχει σε μία διαδικασία, σήμερα, η οποία είναι ανοιχτή, δημόσια και συνοδεύεται από δημοσιογράφους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σήμερα, στη δήλωσή σας, υποστηρίζετε -και ορθώς- ότι το θέμα του αυτοπροσδιορισμού αφορά ατομικό δικαίωμα και όχι συλλογικό. Χθες, όμως, δεν έγινε το ίδιο. Και το δεύτερο, είναι το εξής: Δεν μιλώ για τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στο "Κλίκ", μιλώ για τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στο "FLASH"...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός. Λέω "δεν αναγνωρίζουμε συλλογικό δικαίωμα".

ΒΙΤΑΛΗΣ: Βεβαίως. Σήμερα το λέτε αυτό. Δεν ειπώθηκε, χθες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Ξέρετε, όλο αυτό το πλέγμα των συνθηκών και των κειμένων που εισάγονται ή υπογράφονται -σας θυμίζω παρενθετικά ότι η Κοπεγχάγη υπεγράφη το 1990, όταν δεν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ- πρέπει να τα δει κανείς συνολικά, να τα συνδυάζει. Υπάρχουν οι απόψεις νομικών υπηρεσιών. Είναι ένα πλέγμα. Δεν θα ήθελα και είναι παράκληση αυτό -χωρίς να λέω ότι έχει γίνει, αποφεύγω να πω ότι έχει γίνει και λέω παράκληση για το μέλλον- να αποφεύγονται υπεραπλουστεύσεις στα θέματα αυτά. Είναι πολύπλοκα θέματα. Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι σαφής.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κατ` αρχήν, μου επιτρέπετε ένα σχόλιο...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι σχόλιο. Ερώτηση αν έχετε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εφόσον, λοιπόν, σήμερα, γίνεται αυτή η δήλωση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το ίδιο ίσχυε και χθες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν ίσχυε χθες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το ίδιο ίσχυε και χθες. Δεν είναι εφεύρεση σημερινή. Ισχύει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εφόσον ισχύει αυτό, πλέον, ως κυβερνητική θέση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι "πλέον". Διορθώνω το "πλέον".

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εφόσον αυτό λέτε ότι είναι κυβερνητική θέση -βγάζω το πλέον- ερωτώ το εξής: Στη συνέντευξή του στο "Κλικ" ο υπουργός Εξωτερικών δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Τίθεται, όμως, ένα θέμα από τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού στο "FLASH", όπου κάπου λέει ότι "οι νέες διεθνείς συνθήκες, ίσως, μας αναγκάσουν να αναγνωρίσουμε μειονότητες". Η ερώτηση είναι: Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχετε ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα, ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι ατομικό, μου μένει και εμένα μία απορία, όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στο "FLASH", με τις οποίες λέει " νεώτερες συνθήκες" -και αναρωτιέμαι ποιες είναι οι νεώτερες συνθήκες- "μπορεί να πιεστούμε να αναγνωρίσουμε μειονότητες". Για την ακρίβεια, υπάρχει μία αντίφαση εδώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ακούστε. Τα κείμενα αυτά των διεθνών συνθηκών, τα οποία κανείς τα διαβάζει ως έχουν στις λέξεις τους, οφείλει να τα συνδυάσει με τα άλλα κείμενα που υπάρχουν ή με τις συνθήκες που έχουμε στην προκειμένη περίπτωση και να βγάλει το συμπέρασμά του και να πει "ισχύει αυτό", "αναγνωρίζω αυτό, δεν αναγνωρίζω το άλλο". Παρακαλώ να το δείτε. Αν διαβάσετε, ας πούμε, το κείμενο του Στρασβούργου και το διαβάσετε μόνο του, χωρίς τη νομική υποστήριξή του...

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ποιό κείμενο του Στρασβούργου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τη Συνθήκη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αν, λοιπόν, διαβάσετε το κείμενο μόνο του, χωρίς τα άλλα ισχύοντα, μπορεί να βγάλετε ένα συμπέρασμα που να οδηγεί σε μία άλλη άποψη και κάποιος να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Σας παρακαλώ να βλέπετε αυτά τα κείμενα σε συνδυασμό, στο σύνολό τους, για να μπορούμε να ξέρουμε πού πατάμε και πού πηγαίνουμε. Και δεν έχουμε κανένα λόγο να δημιουργούμε εμείς πρόσθετα προβλήματα και συζητήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν ανοίξαμε εμείς, κ. Εκπρόσωπε, κάποιο τέτοιο θέμα και δεύτερον, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω την αναφορά και τη σύγκριση ανάμεσα σε μία διεθνή συνθήκη, όπως είναι αυτή της Λωζάνης και σε ένα κείμενο διακήρυξης αρχών. Δεν καταλαβαίνω. Κάπου έχω την αίσθηση ότι μπαίνουν στη ίδια ζυγαριά αυτά τα πράγματα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή την αδυναμία αντίληψής σας μπορείτε να την καταγράψετε στην αρθρογραφία σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως, ερωτηθείς, είπατε στο συνάδελφο ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε αποστολή και ότι συνοδεύεται από δημοσιογράφους. Δηλαδή, πρόκειται να κάνει σήμερα κάποια δήλωση γύρω από το θέμα αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ξέρω κ. Σταματόπουλε. Αναχώρησαν πολύ νωρίς το πρωί. Ομολογώ ότι κοιμόμουν την ώρα που αναχώρησαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησε ο συνάδελφος εάν ο Πρωθυπουργός θα κάνει κάποια δήλωση και είπατε ότι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εάν ερωτηθεί ο Πρωθυπουργός, θα επιλέξει την απάντηση την οποία θέλει να δώσει. Εγώ θα υπαγορεύσω από την Αθήνα τη δήλωση που θα κάνει ή θα θελήσει να κάνει ο Πρωθυπουργός στο Σαράγεβο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εάν πρόκειται, λέω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εάν ερωτηθεί θα απαντήσει ή δεν θα απαντήσει και εσείς θα το κρίνετε αναλόγως. Με βάζετε σε μία διαδικασία που δεν μπορώ να απαντήσω. Υποθέτω ότι αν ερωτηθεί, θα απαντήσει. Πάντα ο Πρωθυπουργός, όταν ερωτάται, απαντά.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ξεκαθαρίσατε τη θέση της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα και προσθέσατε "αυτή τη θέση, προφανώς, αναγνωρίζει και ο υπουργός Εξωτερικών".

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, όχι δεν είπα αυτό.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ετσι ακριβώς το είπατε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Είπα, αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, αυτή ήταν χθες, ήταν και προχθές, αυτήν ακολουθεί και εφαρμόζει ο υπουργός Εξωτερικών. Δεν είπα "αναγνωρίζει". Εχει μια διαφορά.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών, χθες, είπε επί λέξει: "Αν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα ποσώς με ενδιαφέρει εάν κάποιος ονομάζεται Τούρκος, Πομάκος, Βούλγαρος κ. λπ". Και ερωτώ: Αυτή τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τη συμμερίζεται η κυβέρνηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε το βάρος του στο κρίσιμο θέμα που είναι -για όλα τα Βαλκάνια- ο σεβασμός των συνόρων από τη μια μεριά και στην εποχή που ζούμε και επειδή από εκεί πηγάζουν οι συγκρούσεις και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, από την άλλη. Το δεύτερο σκέλος της πρότασής του θα δείτε ότι δεν έρχεται σε καμία αντίφαση με αυτό που εγώ λέω, διότι αναφέρεται σε ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Δεν έχω, όμως, λόγο, σήμερα να ανακυκλώσω αυτή τη συζήτηση.

ΠΑΡΙΣ: Δεν απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι αν και εφόσον αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, εάν μαζευτούν 80-100 χιλιάδες αυτοπροσδιοριζόμενοι και αυτοπροσδιοριστούν ως τουρκογενείς, ως Τούρκοι, θα προκύψει θέμα τουρκικής μειονότητας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γιατί με βάζετε σε μία διαδικασία σεναρίων; Εχουμε μία μουσουλμανική μειονότητα, η μειονότητα αυτή έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν και από τη Λωζάνη και από όλο το διεθνές πλαίσιο. Αυτά τα δικαιώματα είναι σεβαστά, είναι δικαιώματα που αφορούν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες, τη γλώσσα, την εκπαίδευση, αφορούν τις πολιτισμικές διαστάσεις των δραστηριοτήτων τους. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα.

Σας ευχαριστώ. Καλές διακοπές.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 July 1999 - 14:05:03 UTC