Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Μετά τις επαφές που είχε ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων, η κατάληξη ποια είναι; Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το veto πρέπει να αρθεί, όσον αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και άλλη φορά σε σχετική ερώτηση ότι θα επιτρέψετε στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τη θέση της, με κάθε λεπτομέρεια, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών το επόμενο Σαββατοκύριακο. Για λόγους τακτικής θα πρέπει να μας δώσετε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία, η οποία, ήδη, έχει προχωρήσει σημαντικά, ώστε η απόφαση η οποία θα ληφθεί να απηχεί τη βούληση της Ε. Ε. και, βεβαίως, και τη δική μας, όπως από την πρώτη στιγμή την έχουμε εκφράσει. Να ενισχυθεί, δηλαδή, οικονομικά η Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Οι συζητήσεις που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών με τους άλλους πολιτικούς παράγοντες στοχεύουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στα μείζονα θέματά της. Να επιτύχει, δηλαδή, συγκλίσεις, συναινέσεις, ώστε με τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και, βεβαίως, να συμβάλουμε στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Οι προσπάθειες είναι διαρκείς και πιστεύω ότι σε αυτές τις προσπάθειες όλοι έχουν λόγο και ρόλο και γι` αυτό ακριβώς γίνεται αυτή η συζήτηση. Η θέση που έχουμε εκφράσει είναι σαφής. Για λόγους ανθρωπισμού επιθυμούμε να υπάρξει οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Οσον αφορά, όμως, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η αντιμετώπισή τους παραμένει αυτή η οποία είναι γνωστή σε σάς, εδώ και αρκετό καιρό. Δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή, δεν έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης μια από τις παράμετρους για τη βοήθεια στην Τουρκία να είναι και η άρση του veto.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επιτρέψετε στην κυβέρνηση να διατηρήσει για τον εαυτόν της ένα μέρος των σκέψεων που κάνει, στο πλαίσιο των κυβερνητικών συσκέψεων, τουλάχιστον μέχρι την επικείμενη Σύνοδο. Νομίζω ότι δεν είναι ορθή στάση να ανακοινώσουμε με κάθε λεπτομέρεια τις απόψεις μας, όταν γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο ενός τέτοιου Συμβουλίου ο διάλογος θα έχει και ένα χαρακτήρα διαπραγματεύσεων. Οι άλλοι εταίροι θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για το ίδιο αντικείμενο. Εμείς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη στάση των άλλων χωρών, να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα, όπως αυτά θα προκύψουν εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να διατυπώσουμε σε ακραία λεπτομέρεια τη δική μας θέση. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο της πολιτικής μας και ήμουν σαφής, όσον αφορά αυτή την πολιτική. Την εξειδίκευση και τις λεπτομέρειες θα επιτρέψετε στην κυβέρνηση να τα ανακοινώσει εκείνη την ώρα που θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια λέτε ότι η θέση που έχουμε εκφράσει είναι σαφής και από την άλλη λέτε ότι δεν θα επιτρέψετε στην κυβέρνηση μέχρι το Συμβούλιο Υπουργών να πει τίποτα. Δεν είναι μια αντίφαση; Αλλα λέει ο Υπουργός Εξωτερικών, άλλα λέτε εσείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα δικό σας συμπέρασμα στο οποίο, βεβαίως, οδηγείστε όταν με αυτό τον τρόπο ερμηνεύετε αυτά τα οποία λέω. Η θέση είναι σαφής. Και είναι σαφής γιατί έχει κατ` επανάληψη πει η κυβέρνησή μας, με διάφορους τρόπους και σε διάφορες ευκαιρίες, ότι πρέπει η Ε. Ε. να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία να ξεπεράσει την κρίση από την οποία δοκιμάζεται αυτή την ώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει πει πως η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί είναι η πολιτική που έχουμε χαράξει εδώ και πολύ καιρό, είναι η πολιτική η οποία βασίζεται στις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Είναι σαφέστατη η πολιτική μας θέση. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε και πάλι να υπερασπιστώ τη θέση της κυβέρνησης: Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να μείνουν στα όρια της κυβέρνησης αυτές τις ημέρες μέχρι την επικείμενη Σύνοδο. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η δική μας κυβέρνηση, η χώρα μας, θα πρέπει τώρα να ανοίξει όλα τα χαρτιά της, όταν γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο αυτών των Συνόδων το στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι καθοριστικό. Εμείς, θα πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτή τη συζήτηση και εξοπλισμένοι με τεκμηριωμένες θέσεις. Πρέπει να σας πω ότι, ήδη, είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να λάβουμε μέρος σε αυτή τη Σύνοδο. Κάτω από αυτή την ομπρέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την πρώτη στιγμή είπαμε να υποστηριχθεί η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνετε ανοικτό το θέμα με αυτά που λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα οποία λέω, επί τόσες ημέρες, είναι αυτά τα οποία λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν λέω κάτι διαφορετικό, δεν λέω κάτι καινούργιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, προχθές, συναντήθηκε με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και συζήτησε επιχειρηματικά θέματα. Γιατί δεν συζήτησε και το θέμα της ονομασίας; Δεν είναι από τα πρώτα θέματα που αφορά τις δύο χώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα που αφορά τις δύο χώρες. Το θέμα αυτό έχουμε αποφασίσει εδώ και χρόνια να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η συζήτηση εκεί, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι παραμένει εκκρεμής. Πιστεύουμε ότι η σύσφιγξη των σχέσεων σε άλλους τομείς, μεταξύ των δύο χωρών, θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος, προκειμένου το κράτος των Σκοπίων να έχει μια θετικότερη προσέγγιση και στο θέμα της ονομασίας, ώστε οι συζητήσεις που γίνονται, εδώ και πολύ καιρό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ να καταλήξουν σε συμφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το όνομα είχε και ο κ. Ζαχαράκις από την πλευρά του συζητήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε, επειδή ο κ. Ζαχαράκις ήταν τότε πρέσβης. Ο κ. Ζαχαράκις έχει μια άλλη ιδιότητα τώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ταχύτητα, ο ρυθμός αυτών των συζητήσεων είναι τέτοιος που μας δίνει τη δυνατότητα, ώστε η επιλογή του νέου συνομιλητή να γίνει τις επόμενες ημέρες, χωρίς αυτό να δημιουργεί προβλήματα ή εμπόδια στην εξέλιξη της συζήτησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δύο ερωτήματα. Το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο υπάρχει έντονη φημολογία όπως και τοποθετήσεις πολιτικών ανδρών ακόμα και από την τηλεόραση ότι υπάρχει, ενδεχομένως, κίνδυνος ανατροπής του Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος - Κύπρου. Θα ήθελα να μου δώσετε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Το δεύτερο ερώτημά μου είναι, ότι μετά την γενναία φιλανθρωπική βοήθεια της Ελλάδος προς την Τουρκία, αναμένει η ελληνική Κυβέρνηση κάποια χειρονομία καλής θελήσεως από πλευράς Τουρκίας στο Κυπριακό ή στα ελληνοτουρκικά ή όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου τουλάχιστον στην Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας: Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής μας, όσον αφορά τη σχέση μας με την Κύπρο και την προσπάθεια που από κοινού καταβάλλουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το Δόγμα αυτό το οποίο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει περιεχόμενο, έχει εμπλουτιστεί, έχει υπόσταση, έχει πάρει σάρκα και οστά, αποτελεί κεκτημένο για την Ελλάδα και την Κύπρο και ουδείς μπορεί να το υπονομεύσει ή να το αμφισβητήσει. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για την τύχη του Δόγματος του ΕΑΧ. Το Δόγμα αυτό είναι ισχυρό.

Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας: Μπορώ να εκτιμήσω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως με πολλούς τρόπους η Ελλάδα συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας. Το κάναμε στο παρελθόν, το κάναμε και πρόσφατα με την ευαισθησία που επιδείξαμε και την άμεση αντίδρασή μας, προκειμένου να υποβοηθήσουμε το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό να ξεπεράσει την κρίση. Μπορώ να εκτιμήσω ότι η Τουρκία -προκύπτει αυτό άλλωστε και όλοι το γνωρίζετε- αναγνωρίζει τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν μετά τον καταστροφικό σεισμό. Μπορώ, όμως, επίσης να εκτιμήσω, ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει οποιοδήποτε δείγμα αλλαγής της στάσης της στα θέματα τα οποία έχουν κοινό ενδιαφέρον. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ασκήθηκε την προηγούμενη περίοδο, πιστεύω ότι την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ελπίζω να επανεξετάσει την πολιτική που ασκεί στον τομέα αυτό. Δεν υπάρχει όμως στοιχείο το οποίο να οδηγεί στην εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος. Με αυτή την έννοια δεν βλέπω να υπάρχει αλλαγή στον τομέα αυτό. Αλλά βεβαίως, για λόγους ανθρωπιστικούς, για λόγους αλληλεγγύης, για λόγους συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους πολίτες μιας γειτονικής χώρας, εμείς δεν ζυγίζουμε αυτό το οποίο προσφέρουμε με οποιαδήποτε ανταλλάγματα. Είναι κάτι το οποίο θα κάναμε σε οποιαδήποτε περίπτωση για οποιαδήποτε χώρα και οποιοδήποτε λαό, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Είναι μια πολιτική αρχών την οποία ακολουθούμε γιατί την πιστεύουμε απολύτως και σε βάθος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οσον αφορά το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάποια ανταλλάγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια έχει τύχει αναγνώρισης και τα ανταλλάγματα που αμέσως ή εμμέσως εισπράττει η χώρα μας είναι εμφανή σε πολλούς τομείς. Στο πολύ συγκεκριμένο τομέα στον οποίο αναφέρεστε, εμείς ακολουθούμε μια πολιτική αρχών. Πιστεύουμε ότι έτσι θωρακίζουμε τα εθνικά συμφέροντα, προάγουμε τα εθνικά συμφέροντα, δεν τα αποδυναμώνουμε, δεν τα υπονομεύουμε όπως κάποιοι κακόπιστοι ίσως νομίζουν. Αντιθέτως αναδεικνύουμε την εικόνα μιας χώρας η οποία έχει εθνική αυτοπεποίθηση, η οποία πέρα από όποιες διαφορές, ακολουθεί μια πολιτική η οποία είναι σύμφωνη και σε απόλυτη αρμονία με τις αρχές του ανθρωπισμού. Πολιτική που πρέπει να ακολουθείται από όλες τις προηγμένες δημοκρατικές και πολιτισμένες χώρες του πλανήτη μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για κάποιους κακόπιστους. Εννοείτε τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι ο κ. Πάγκαλος είναι επίλεκτο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. Στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση, προκειμένου να ασκήσει το έργο της. Δεν είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος στηρίζει αυτή την κυβέρνηση να θεωρείται από εμάς κακόπιστος. Είναι, νομίζω, δεδομένη η απάντηση και έπρεπε να είχατε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας, αυτή τη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ την έχω ξεκαθαρίσει. Δεν ξέρω αν ο κ. Πάγκαλος την έχει ξεκαθαρίσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό λοιπόν, αν θέλετε να πληροφορηθείτε κάτι περισσότερο, θα το πληροφορηθείτε από τον κ. Πάγκαλο. Όταν όμως η κυβέρνηση κάποιον τον θεωρεί ως επίλεκτο στέλεχος και στήριγμά της στην προσπάθεια που κάνει, μην περιμένετε από την κυβέρνηση την ίδια στιγμή αυτόν να τον βαφτίσει κακόπιστο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν όφειλε να τα γνωρίζει όλα αυτά που μας είπατε εσείς της κυβέρνησης και να μην...

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να συντηρείτε ένα θέμα στην επικαιρότητα. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Εχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το οποίο αναγνωρίζω. Ο κ. Πάγκαλος τα γνωρίζει όλα αυτά και γνωρίζει πολύ περισσότερα. Γι' αυτό και μιλάει με αυτό τον τρόπο, ο οποίος είναι τρόπος υπεύθυνος και συμβάλλει -ο κ. Πάγκαλος- προκειμένου η κυβέρνηση να ασκεί μια πολιτική η οποία θα προάγει τα εθνικά συμφέροντα. Σ' αυτό το καράβι που λέγεται ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι μαζί και είμαστε όλοι κωπηλάτες. Κοινώς "τραβάμε κουπί", προκειμένου να προχωρήσουμε. Και ο άνεμος είναι ούριος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή δεν σας ενοχλεί ο χαρακτηρισμός "γραικύλοι" που σας είπε ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ενοχλεί αυτούς τους οποίους αφορά. Αυτούς τους οποίους δεν αφορά δεν νομίζω ότι πρέπει να τους ενοχλεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά το Μαξίμου, το Υπουργείο Εξωτερικών. Τα αναφέρει ο κ. Πάγκαλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας εκδοχή. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Δεν νομίζω ότι ο κ. Πάγκαλος στηρίζει μια κυβέρνηση η οποία έχει μια πολιτική "γραικυλισμού" ή στελεχώνεται από "γραικύλους". Αυτό είναι αδιανόητο. Συνιστά αντίφαση. Ο κ. Πάγκαλος είναι ευφυής πολιτικός, το γνωρίζετε, και σε τέτοιες αντιφάσεις δεν υποπίπτει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κακόπιστοι που λέτε ποιοι είναι; Πού απευθύνεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα που δεν απευθύνομαι. Από κει και πέρα εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν το ΠΑΣΟΚ έχει club;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ;

ΜΙΧΑΗΛ: Ερωτώ αν το ΠΑΣΟΚ έχει club.

ΡΕΠΠΑΣ:... "σάντουϊτς"; !

ΜΙΧΑΗΛ: Αναφέρομαι στον όρο "club" γιατί ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι ο κ. Πάγκαλος είναι ευπρόσδεκτος στο δικό μας "club".

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαθεμελής είχε βάλει ωράριο στα νυχτερινά κέντρα. Τώρα μας λέει ότι έχει και club; Δεν το γνώριζα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί δεν το καταργείτε το ωράριο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να προστατεύσουμε ορισμένους σαν εσάς.

Ωστόσο για να μιλήσουμε σοβαρά, δεν γνωρίζω τι δηλώσεις έχουν γίνει, αλλά ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στο εσωτερικό του λέσχες ή ομάδες συντρόφων που να έχουν οργανωτικά χαρακτηριστικά τέτοια ώστε να τους διαφοροποιούν από άλλους συντρόφους, από άλλα μέλη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας, λόγω των δημοκρατικών διαδικασιών βάσει των οποίων λειτουργεί το Κίνημα, λέει ελεύθερα τις απόψεις του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 September 1999 - 16:11:10 UTC