Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

* Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός προβαίνει σε δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με τον υπουργό και τους υφυπουργούς Γεωργίας και το Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας.

* Επειδή είδα ένα δημοσίευμα που αφορά θέματα αρμοδιότητάς μου για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση από τη δική μας πλευρά. Κακώς κατηγορείται ο Υπουργός και το Υπουργείο. Από το Γενικό Λογιστήριο έχει σταλεί από τις 18/8 η σχετική βεβαίωση στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αφορά την πιστοποίηση των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα, προκειμένου να μισθοδοτηθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Αναμένω την έγκριση, προκειμένου να προχωρήσω ευθύς αμέσως στην υπογραφή για να πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι. Υπάρχει, πράγματι, μια σχετική καθυστέρηση, η οποία θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται στο ότι μεσολάβησε ο Αύγουστος και ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν πρέπει να κατηγορείται το Υπουργείο γι` αυτή την καθυστέρηση.

* Επίσης, σήμερα, στις 14.00, θα γίνει συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των υπουργείων τους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά τη δήλωση του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Καρατζά στην "Καθημερινή", σήμερα. Ο κ. Καρατζάς διαπιστώνει υπερθέρμανση ενός μέρους του Χρηματιστηρίου και ζητεί να ληφθούν μέτρα από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Χρηματιστήριο είναι αυτόνομος θεσμός. Λειτουργεί με βάση κανόνες και αρχές που είναι γνωστοί και διαφανείς. Τα εποπτικά όργανα παίρνουν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να διαφυλάξουν και να εγγυηθούν αυτή τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο από την πλευρά μας.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει υπερθέρμανση μέρους του Χρηματιστηρίου, λέει ο κ. Καρατζάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια εκτίμηση που κάνει ο κ. Καρατζάς. Εμείς, αντιλαμβάνεστε πως αν προχωρήσουμε σε περαιτέρω σχόλια, θα έχουμε ήδη παρέμβει σε αυτό που ονόμασα "αυτονομία του Χρηματιστηρίου". Θα την έχουμε υποσκάψει και ανατρέψει.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, ο κ. Καρατζάς, ο οποίος έχει και μια πολιτική εξουσιοδότηση, λόγω του ότι διορίστηκε από την κυβέρνηση, παρεμβαίνει στην αυτόνομη λειτουργία του Χρηματιστηρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καρατζάς είναι παράγων, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Γνωρίζετε ότι είναι εξ εκείνων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά, και τη χρηματιστηριακή. Προβαίνει σε σχόλια, τα οποία πάντοτε έχουν το βάρος τους.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να υπάρξει μια συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Κωνσταντινέσκου και επιφανείς πολιτικοί από τα Βαλκάνια, καθώς και κάποιοι άλλοι. Είναι ακαθόριστη η σύνθεση αυτής της συνάντησης. Τι γνωρίζει επ` αυτού η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάποια τέτοια συνάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Μπορεί να είναι εδώ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας και να μην το γνωρίζει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάποια τέτοια συνάντηση που να αφορά την κυβέρνηση. Δεν έχω υπόψη μου τέτοια συνάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς προσωπικώς ή η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ προσωπικώς. Από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν μου έχει δοθεί κάποια τέτοια πληροφορία.

ΦΙΛΗΣ: Επαναλαμβάνω την ερώτηση: Μπορεί να είναι εδώ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας και να μην το γνωρίζει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ως ιδιώτης ξένος πολιτικός παράγων επισκέπτεται την Ελλάδα, κάποιες υπηρεσίες, ασφαλώς, το γνωρίζουν, αλλά η κυβέρνηση και ο ομιλών δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν. Μιλώ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, με αυτή την έννοια. Οχι, γενικώς το κράτος.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόσφατα, και ο Πρωθυπουργός, αλλά και εσείς, έχετε εκφράσει την εκτίμηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλος κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει, δεν θα επιλέξει το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας και θα ήθελα να μου πείτε εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την ίδια εκτίμηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση για να απαντήσετε συνολικά: Eχουμε και μια δήλωση του κ. Εβερτ που αφήνει να υπονοηθεί ότι ενδεχομένως η παρούσα Βουλή θα μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με τη συναίνεση της Ν. Δ. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η στάση της Ν. Δ. επ' αυτού και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Eπαναλαμβάνω αυτό που αποτελεί την επίσημη θέση τους. Ο κ. Εβερτ είπε πράγματι ότι μπορεί να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξής του όπως έχω πληροφορηθεί, είπε ότι η τελική απόφαση του Συνασπισμού θα ληφθεί στο επικείμενο Συνέδριο του Συνασπισμού. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, είναι ορθή θέση. Πρέπει να αποφύγουμε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ομαλή πορεία του τόπου προς τους μεγάλους στόχους, αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στον 21ο αιώνα με όλα τα εφόδια, απόλυτα εξοπλισμένη, προκειμένου να συνεχίσει να έχει διακρίσεις και επιτυχίες.

Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα πιστεύουμε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να επιτύχουμε την ένταξη στην ΟΝΕ. Οσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει εκείνη η χρονική στιγμή, τόσο περισσότερο θα αναδεικνύεται η υπευθυνότητα και η ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σ' αυτόν τον τομέα. Πιστεύουμε ότι καθώς περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι θα αναγνωρίζουν πως αυτή είναι η σωστή θέση. Πέραν όμως από το να το δηλώνουν, αναμένουμε και μια έμπρακτη συμβολή εκ μέρους τους, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό το αγαθό της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να οδηγηθούμε τελικώς στην κάλπη, όταν ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της Βουλής, το Σεπτέμβριο του 2000.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" έχει ένα δημοσίευμα για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι έτσι τα σχέδια της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω δει το δημοσίευμα. Όπως με πληροφορούν από το υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΘΟ αυτό το κείμενο. Η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στο πλαίσιο κυβερνητικών οργάνων η φορολογική πολιτική. Εντός του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί, στην τελική μορφή του πλέον, το φορολογικό νομοσχέδιο. Μέχρι τότε όλα τα άλλα είναι πρόωρα.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξει κάποια δική σας απάντηση στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο κ. Καραμανλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως θα υπάρξει απάντηση. Ο κ. Καραμανλής, πιστεύω, ότι προσπαθεί να καλύψει την απουσία του και τα σχόλια τα οποία προκλήθηκαν από την αδράνεια τη δική του και του κόμματός του για πολύ καιρό, με μια συνέντευξη Τύπου η οποία έχει ένα χαρακτήρα απολύτως αντιδεοντολογικό, γιατί μεταφέρει το ενδιαφέρον από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη δικαιούται την περίοδο της Δ. Ε. Θ. να είναι εκείνη το κέντρο που θα γίνονται αυτές οι συζητήσεις, οι συνεντεύξεις, οι ομιλίες.

Βεβαίως, έχει δικαίωμα να προχωρήσει σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Ελπίζουμε στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης ο κ. Καραμανλής να πει κάτι καινούργιο, γιατί μέχρι τώρα έχει περιοριστεί σε αοριστολογίες οι οποίες, κάθε άλλο, παρά συνιστούν προγραμματική πρόταση. Θα παρακολουθήσουμε τη συνέντευξή του και θα δώσουμε την υπεύθυνη απάντησή μας.

Με την ευκαιρία σχολιάζω και ένα σχετικό δημοσίευμα: Από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε η σχετική αίθουσα στο Ζάππειο, την παραχωρήσαμε με μεγάλη χαρά ευθύς αμέσως. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, καμία καθυστέρηση, όπως ψευδώς αναγράφεται σε μια εφημερίδα. Το αντίθετο έγινε.

ΦΙΛΗΣ: Οι δηλώσεις του κ. Σημίτη για τα αγροτικά ήταν προγραμματισμένες για σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΦΙΛΗΣ: Οχι η σύσκεψη, οι δηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για σήμερα. Αλλά πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται φερ` ειπείν να κάνει κάποια συνέντευξη την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιτύχει έτσι δι` αυτού του επικοινωνιακού τρικ -ας μου επιτραπεί η έκφραση- να καλύψει την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ερχόμενο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι για μια πολύ μεγάλη περίοδο, μετά τη μεταπολίτευση, ακολουθείται ένας ορισμένος τύπος για το πώς η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισκέπτονται τη ΔΕΘ και παρουσιάζουν τις απόψεις τους για την οικονομική πορεία της χώρας.

ΣΕΤΣΟΒΑ: Ενας από τους ηγέτες του Βελιγραδίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση με την ελληνική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρώτησε πριν ο κ. Φίλης. Η κυβέρνηση στο πρόγραμμά της, στην ατζέντα της, δεν έχει συναντήσεις ή συσκέψεις με ξένους πολιτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα σήμερα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 September 1999 - 16:13:45 UTC