Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Τώρα, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός παραθέτει δεξίωση στους ευρωβουλευτές όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Το απόγευμα, στις 19.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτη, για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

* Αύριο το πρωί, στις 10, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, στο γραφείο του, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί, Βάσω Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, Κ. Λαλιώτης, Β. Βενιζέλος και Ελισάβετ Παπαζώη. Θέμα συζήτησης είναι η προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη χιλιετία. Αργότερα, στις 11.30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, για να τον ενημερώσει για τα θέματα της επικαιρότητας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην οδό Μουρούζη.

* Την Τετάρτη, στις 11.30 πμ., θα δεχτεί την ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004. Το βράδυ στις 8 η ώρα, θα συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θέματα πολιτικής υγείας, το έργο, δηλαδή, του υπουργείου Υγείας.

* Την Πέμπτη το μεσημέρι, θα δεχτεί τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Στις 13.00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μολδαβίας κ. Λουζίντσκι, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις, μετά τις συζητήσεις των δύο πολιτικών. Το βράδυ στις 9 -πρέπει να έχετε λάβει τις σχετικές προσκλήσεις- παραχωρείται, στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό, δεξίωση προς τιμή των εκπροσώπων των Μ. Μ. Ε.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την οικονομική πολιτική.

* Το Σάββατο το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Κινήματος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή του.

* Σας ενημερώνω ότι, με ημερομηνία προχθεσινή, 4η Σεπτεμβρίου, έχει αποσταλεί επιστολή, η οποία σήμερα δόθηκε στον Πρωθυπουργό, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Στην επιστολή αυτή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συγχαίρει τον Πρωθυπουργό για το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο της κυβέρνησης, για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού και επισημαίνει τις δυνατότητες που διανοίγονται για συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Αυτά εισαγωγικώς. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλάνε για κάποιο νέο πακέτο παροχών που θα υλοποιηθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Υπάρχει δόση αληθείας σ` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν παροχές. Δεν έχει υπάρξει κάποιο πακέτο παροχών, άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε και για νέες παροχές. Για να είμαι πιο σαφής, δεν υπάρχει καν νέο πακέτο παροχών. Μίλησα, έτσι, γιατί δεν δεχόμαστε τον όρο παροχές, για τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Αρα, δεν μπορούμε να μιλάμε και για νέο πακέτο. Αλλά και επί της ουσίας, πλέον, σας λέω ότι έχουμε εξαντλήσει τα μέτρα τα οποία είχαμε αποφασίσει να λάβουμε, προκειμένου αφενός να προχωρήσουμε, μέσω μιας αντισταθμιστικής πολιτικής, στην ανακούφιση ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού με τη μεταφορά πόρων σ` αυτές και αφετέρου, όπως ανακοινώσαμε, να συμβάλλουμε περαιτέρω στη δημοσιονομική εξυγίανση. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και ειδικότερα στο πλαίσιο συζήτησης της εισοδηματικής πολιτικής, αυτό το οποίο αναμένεται είναι η αύξηση του εισοδήματος που θα δοθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η αύξηση αυτή θα είναι πάνω από τη γενική εισοδηματική πολιτική. Αυτό το έχουμε πει. Αλλά αυτό δεν συνιστά κάποιο νέο πακέτο. Θα έλεγα ότι αυτοί οι οποίοι μιλούν και μάλιστα με τρόπο έντονο και πιεστικό για κάποιο νέο πακέτο που αναμένεται, το κάνουν ίσως, μόνο και μόνο για να σκιάσουν ή να μειώσουν, κατά κάποιο τρόπο, την αξία των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τα μέτρα αυτά συνιστούν μία πλήρη δέσμη. Τα έχουμε μελετήσει, τα έχουμε σχεδιάσει, τα ανακοινώσαμε, τίθενται σε εφαρμογή. Ενα εξ αυτών εφαρμόζεται, ήδη. Τα άλλα, θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2000. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές και σας καλώ αυτή τη συζήτηση να τη σταματήσουμε. Να μην πάρουμε μέρος σε μια συζήτηση που καλλιεργεί προσδοκίες για κάποιες νέες ανακοινώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πακέτο παροχών, λέτε ότι δεν θα υπάρξει. Πακέτο φόρων θα υπάρξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σαφείς. Ο μόνος φόρος, ο οποίος υπήρξε, είναι η αύξηση του υπάρχοντος φόρου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο οποίος από το 3 τοις χιλίοις πήγε στο 6 τοις χιλίοις. Πιστεύω ότι όλους σας βρίσκει σύμφωνους μια τέτοια επιλογή, δοθέντος ότι αυτή η επιβάρυνση των χρηματιστηριακών συναλλαγών χρησιμοποιείται, προκειμένου να επιτύχουμε μία αναδιανομή του εθνικού πλούτου, ενισχύοντας τις δυνάμεις εκείνες που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, ενισχύοντας περαιτέρω την πτυχή της πολιτικής για κοινωνική δικαιοσύνη που ακολουθούμε. Ολοι οι φόροι στους οποίους αναφέρεστε και έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση, την προηγούμενη περίοδο, είναι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν τα μεγάλα εισοδήματα. Είτε είναι μεγάλες τεχνικές εταιρίες, είτε είναι τα τραπεζικά ιδρύματα, είτε είναι οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι φόροι οι οποίοι επιβλήθηκαν, μόνο και μόνο για να αντλήσουμε πόρους, προκειμένου να ανακουφίσουμε τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Και βεβαίως, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για επενδύσεις του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή ώθηση και να διατηρήσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά την Ελλάδα, πράγμα το οποίο έχουμε επιτύχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αύξηση 25% των τελών κυκλοφορίας δεν είναι μόνο για τους έχοντες, είναι και για τους μη έχοντες που έχουν αυτοκίνητο. Και 25% δεν είναι λίγο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι τιμές των αυτοκινήτων είναι το μέτρο που ήδη εφαρμόζεται, όπως είπα πριν. Είναι πολύ χαμηλότερες και γι` αυτό ακριβώς, πιστεύω ότι βρίσκεστε και εσείς στην ίδια γραμμή με εμάς. Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τελών κυκλοφορίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σ` αυτό. Ασφαλώς, μπορούμε να το πούμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να μας πείτε περισσότερα για το περιεχόμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, δεδομένου ότι το επίκαιρο θέμα του βέτο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, έληξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Η εσωτερική και εξωτερική πολιτική πάντοτε είναι πλούσια σε περιεχόμενο και θέματα. Θα συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό -που αποτελεί για μας μείζον εθνικό ζήτημα- την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, στο πλαίσιο της Ε. Ε., η χώρα μας. Επίσης, θα συζητήσουν για το πώς εξελίσσεται η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, όπου εμείς διαδραματίζουμε ένα νευραλγικό ρόλο. Ολα αυτά τα θέματα, αποτελούν πτυχές της συζήτησης, η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον, δοθέντος ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε σειρά εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο.

ΤΑΚΗΣ: Τίθεται θέμα, κ. Υπουργέ, επαναχάραξης κάποιων πλευρών της εξωτερικής πολιτικής με αφορμή αυτή τη σύσκεψη και τη συμμετοχή και του κ. Τσοχατζόπουλου; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση κάποια πράγματα να επανεξεταστούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθούμε στους τομείς αυτούς, είναι πολιτική αρχών. Και επειδή, ακριβώς, στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, δεν είναι δυνατό να αλλάξει αυτή η πολιτική. Ασφαλώς, οι προσαρμογές και οι βελτιώσεις που είναι απαραίτητες, κάθε φορά που πρέπει να είμαστε επίκαιροι, είναι επιβεβλημένες, γίνονται και έτσι, διασφαλίζονται και προάγονται τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων, κάνουμε όλες τις επιλογές μας. Ως προς το σημείο αυτό είμαστε αμετακίνητοι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 September 1999 - 15:57:31 UTC