Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν ισχυρό σεισμό και τις δυσμενείς συνέπειές του. Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου ο καθένας, από τη δική του πλευρά, να συμβάλλει, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Με βάση συγκεκριμένο σχέδιο είναι σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, το συντομότερο δυνατόν. Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση. Από την πλευρά μας, σας διαβεβαιώνουμε πως γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Οι ειδικοί, όπως είναι οι σεισμολόγοι, προσφέρουν αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση προς τον πληθυσμό. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε φήμες οι οποίες άρχισαν, ήδη, να κυκλοφορούν για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. Κανένα επιστημονικό δεδομένο δεν οδηγεί σε μια τέτοια εκτίμηση. Ο καθηγητής κ. Βαρώτσος, που φέρεται να έχει δηλώσει την έλευση ενός τέτοιου σεισμού, διαψεύδει ότι έχει κάνει οποιαδήποτε τέτοια δήλωση. Παρακαλώ, για μια ακόμη φορά, να βοηθήσουμε ώστε τα σωστικά συνεργεία, που βρίσκονται στη "γραμμή πυρός", να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια που κάνουν και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να συμβάλουν, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθουμε σε ένα ομαλό ρυθμό ζωής.

Δυστυχώς, έχουμε ένα μεγάλο αριθμό νεκρών. Ο αριθμός αυτός φτάνει τους 49 νεκρούς, αυτή την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχουν πιστοποιήσει τα νοσοκομεία που δέχτηκαν απεγκλωβισμένους πολίτες. Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή που μιλούμε.

Πρέπει να εξάρουμε την προσπάθεια που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό -και το αναφέρω- ότι χάρη στη δική τους προσπάθεια, έχουν απεγκλωβιστεί, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέσα από τα ερείπια, 79 συμπολίτες μας. Είναι μια συγκινητική προσπάθεια την οποία επαινούμε. Και είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αποφεύγοντας σπασμωδικές αντιδράσεις ή κινήσεις πανικού που όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά συντείνουν στη δημιουργία και νέων προβλημάτων. Οι τραυματίες οι οποίοι προσήλθαν, μέχρι αυτή την ώρα, στα δημόσια νοσοκομεία είναι 2006. Από αυτούς οι περισσότεροι αναχώρησαν αμέσως γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο να παραμείνουν για νοσηλεία. Παρέμειναν στα νοσοκομεία, χθες, 370 πολίτες. Σήμερα περίπου οι μισοί από αυτούς βγήκαν από τα νοσοκομεία. Παραμένουν οι άλλοι μισοί, από τους οποίους περίπου 25 έχουν τραυματισμούς που κρίνονται σοβαροί. Τα σωστικά συνεργεία ανέπτυξαν δραστηριότητα σε 28 σημεία. Σε 14 από αυτά έχουν ήδη ολοκληρώσει την προσπάθειά τους. Συνεχίζουν να εργάζονται στα υπόλοιπα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά, μέχρι αργά το βράδυ.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες διανέμονται, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, οι απαραίτητες σκηνές για να στεγαστούν αυτοί που δεν μπορούν, μόνιμα ή προσωρινά, να επανέλθουν στα σπίτια τους. Εχουν διανεμηθεί περισσότερες από 3.000 σκηνές, αυτή την ώρα που μιλούμε. Επίσης, εκατοντάδες κοντέινερ πρόκειται να προωθηθούν στις περιοχές εκείνες όπου δημιουργούνται καταυλισμοί. Η υποδομή αυτή συνοδεύεται από τη συνεχή βοήθεια με τροφοδοσία και άλλα χρήσιμα υλικά για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης οι πολίτες. Στους καταυλισμούς θα βρίσκεται και η Κινητή Μονάδα Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίζει επιτόπου με τον καλύτερο τρόπο προβλήματα υγείας που έχουν οι άστεγοι. Περίπου 2.000 άνδρες της Πυροσβεστικής έχουν αποδυθεί σ' αυτή την προσπάθεια, όλες αυτές τις ώρες, χωρίς διακοπή. Επίσης, 1000 άνδρες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, 1.000 στρατιώτες, καθώς και μέσα που διαθέτει το Μηχανικό Σώμα της περιοχής Αττικής και του Κέντρου Λουτρακίου, συμβάλλουν στις προσπάθειες που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Οσον αφορά τα δίκτυα, η κατάσταση είναι ομαλή. Το δίκτυο ύδρευσης λειτουργεί, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών λειτουργεί, τα δίκτυα μεταφορών δεν αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα. Το δίκτυο ενέργειας επίσης λειτουργεί με μια μικρή εξαίρεση που αφορά τις περιοχές Μενιδίου και Ανω Λιοσίων, όπου υπάρχουν καλώδια απογυμνωμένα και γι' αυτό για προληπτικούς λόγους, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η παροχή θα αποκατασταθεί σταδιακά, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες που διαβιούν σ' αυτή την περιοχή. Θέλω να υπενθυμίσω την αντίδραση η οποία εκδηλώθηκε όταν αποφασίσαμε και προχωρήσαμε στην εγκατάσταση των πυλώνων για τη μεταφορά ρεύματος στην Αττική μέσω και τρίτης γραμμής, στο Κρυονέρι. Αν δεν είχαμε τολμήσει την ενίσχυση της υποδομής με αυτή την τρίτη γραμμή στο Κρυονέρι, το πιο πιθανό είναι σήμερα η Αθήνα να βρισκόταν σε "μπλακ-άουτ". Αξίζει, λοιπόν, να θυμίζουμε τις ενέργειες που έχουν γίνει, οι οποίες ενώ είναι χρήσιμες και απαραίτητες, εντούτοις την ώρα που γίνονται αντιμετωπίζονται με κακοπιστία και αντίδραση.

Υπάρχει ο τετραψήφιος αριθμός 1303 του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες και να ζητούν, τεχνικοί να επισκεφτούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να αποφανθούν για την καταλληλότητά τους. Αυτή την ώρα που μιλούμε οι κλήσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.500. Ηδη, περίπου 600 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ επισκέπτονται κτιριακές εγκαταστάσεις, αξιολογούν την καταλληλότητα ή μη των κτιρίων και τα κατατάσσουν σε κατηγορίες, με την ταξινόμηση που γίνεται με το κόκκινο, κίτρινο και πράσινο σήμα. Υπάρχει, επίσης, σχέδιο για την υποστύλωση κτιρίων που πρέπει να ενισχυθούν, για να χρησιμοποιηθούν. Γνωρίζετε, επίσης, ότι έχει ήδη κινηθεί η δικαστική διαδικασία, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς οι οποίοι, με την αμέλεια και τις κακοτεχνίες, δημιούργησαν ένα πρόβλημα, το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Κάθε κτίριο έχει την ταυτότητά του. Συνοδεύεται από συγκεκριμένο φάκελο. Οι φάκελοι αυτοί είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες.

Πρέπει ακόμα να σας πω ότι εκφράστηκε αλληλεγγύη από άλλες χώρες. Εκδήλωσαν τη διάθεσή τους να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια που θα τους ζητηθεί.

Δημόσια εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας:

-Σε όλους εκείνους τους πολιτικούς ηγέτες που με κάθε τρόπο εκδήλωσαν τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους προς την πατρίδα και το λαό μας που δοκιμάζεται.

-Προς όλους τους φορείς και τις ομάδες πολιτών από άλλες χώρες που εμπράκτως συνέβαλαν και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του ισχυρού σεισμού.

Αυτή την ώρα βρίσκονται στην Ελλάδα ομάδες δυνάμεων από την Τουρκία (20 μέλη), από τη Γαλλία (40 μέλη με έξι εκπαιδευμένους σκύλους στη διάθεσή τους), από την Ελβετία (επτά μέλη με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους). Αναμένεται ομάδα από τη Γερμανία (με 13 μέλη και 10 εκπαιδευμένους σκύλους). Πολλές χώρες ακόμη έχουν εκφράσει τη διάθεση και την ετοιμότητά τους να συμβάλουν κι εκείνες στην προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Το θέμα των συνεπειών του ισχυρού σεισμού στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή ετέθη σήμερα και στο COREPEER. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός της ημέρας να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Εκ των πραγμάτων η οικονομική ενίσχυση της χώρας μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το σεισμό, είναι θέμα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναμένεται αυτή η οικονομική βοήθεια σε εύθετο χρόνο.

Κλείνοντας αυτή τη δέσμη πληροφοριακών στοιχείων, ζητώ και πάλι από τους πολίτες, να επιδείξουν την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση που μέχρι τώρα, σε θαυμαστό βαθμό, έχουν επιδείξει. Είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει, όταν αποφεύγει άσκοπες κινήσεις, όταν παραμένει ψύχραιμος.

Εσείς -και πρέπει να το πω αυτό- σε όποια Μέσα κι αν εργάζεστε, οι λειτουργοί των Μέσων Ενημέρωσης προσφέρετε ανεκτίμητη βοήθεια στους πολίτες που διψούν για ενημέρωση αυτές τις δύσκολες ώρες.

Σας διαβεβαιώνω, και πάλι, πως μέχρι τώρα κάνουμε ότι είναι δυνατόν -και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε- προκειμένου αυτή η περιπέτεια να λήξει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την πατρίδα μας και τους πολίτες.

* Ακολουθεί στις 14.00 σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, θα γίνει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με διευρυμένη σύνθεση. Θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Γνωρίζετε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί συγκεκριμένα μέτρα:

-Αναφέρομαι στην άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων με ένα ποσό 200.000 δραχμών ανά οικογένεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους τις πρώτες ημέρες.

-Αναφέρομαι στην επιδότηση ενοικίου για εκείνους που είναι αδύνατο να επιστρέψουν και να κατοικήσουν στα σπίτια όπου μέχρι πρότινος έμεναν.

Ολα αυτά θα μας απασχολήσουν στη συνεδρίαση που ακολουθεί. Θα είμαστε στη διάθεσή σας, αμέσως, μετά για τη σχετική ενημέρωση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, η κυβέρνηση πώς εκτιμά τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι αυτή η δοκιμασία, επειδή ακριβώς, όπως γενικώς διαπιστώθηκε, αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με ικανοποιητικό τρόπο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δημιούργησε ένα ανάλογο αίσθημα και στους πολίτες. Στη δημιουργία αυτού του αισθήματος αυτοπεποίθησης, αυτοκυριαρχίας των πολιτών συνέβαλε και η στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, που με κάθε τρόπο εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και δήλωσαν ετοιμότητα, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό δείγμα υγιούς πολιτικού βίου, όταν σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές επικρατούν και μας διακρίνουν τα στοιχεία, τα οποία μας ενώνουν και όχι αυτά τα οποία μας διχάζουν και μας κάνουν να είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε -και το ακούσαμε κι εμείς- ότι υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τις ζημιές και για την απόδοση ευθυνών στα κτίρια που έπεσαν ή εκεί που παρουσιάστηκαν, τέλος πάντων, προβλήματα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι, ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε -και με τη χθεσινή καταστροφή- ότι έχουν μπαζωθεί ρέματα, ότι έχουν κτιστεί εκεί σπίτια, ότι υπάρχουν κακοτεχνίες. Για όλα αυτά τι θα γίνει; Θα περιμένουμε πάλι να γίνει κάποια καταστροφή και να επέμβει η Δικαιοσύνη; Το κράτος, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει για όλες αυτές τις περιπτώσεις και να εξετάσει όλες αυτές τις καταγγελίες που υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτού του είδους τα προβλήματα δεν τα συζητούμε και δεν τα αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά. Η προσπάθεια είναι διαρκής και συστηματική. Γνωρίζετε, μιας και μιλούμε γι αυτό το φυσικό φαινόμενο, το σεισμό, ότι έχουμε στην Ελλάδα έναν από τους πιο άρτιους, λόγω της ευπάθειας, της σεισμογένειας της χώρας μας, Κανονισμούς Αντισεισμικής Προστασίας που υπάρχουν στον κόσμο, ο οποίος εκσυγχρονίστηκε δύο χρόνια πριν, το 1995. Οπως, επίσης, το Σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων φαινομένων -η κινητοποίηση, δηλαδή, των αρμοδίων δυνάμεων και υπηρεσιών- εφαρμόζεται με βάση απόφαση που λάβαμε λίγους μήνες πριν, τον περασμένο Ιούνιο. Ασφαλώς υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Αντιμετωπίζονται, όμως, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς, πάρα πολλά, όπως προσχώσεις που έχουν γίνει στην κοίτη ποταμών, αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα. Και συχνά, αφού ήδη έχει επέλθει και το μοιραίο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι Δικαστικές Αρχές θα αποδώσουν ευθύνες μετά την έρευνα που θα κάνουν. Εμείς θα τις ενθαρρύνουμε να δείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα. Από κει και πέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και άλλες Υπηρεσίες ασχολούνται διαρκώς και συστηματικά. Ασκούν πολιτικές και κάνουν παρεμβάσεις όχι κατά περίπτωση και όχι μετά από κάποιο πρόβλημα, όπως αυτό το οποίο τώρα προέκυψε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα. Αναφερθήκατε στο θέμα της οικονομικής βοήθειας που αναμένουμε από την Ε. Ε. και είπατε ότι ετέθη στο COREPEER. Ετέθη από εμάς στο COREPEER; Και, δεύτερον, έχουμε δώσει κάποια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών που υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό ετέθη από το μόνιμο αντιπρόσωπό μας, μετά από εντολή που δόθηκε από τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτη. Βεβαίως, έχουμε μια εικόνα, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα είναι πλήρης τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Αντιλαμβάνεστε πως τώρα προέχει να σώσουμε όσους είναι δυνατό να σωθούν από τους εγκλωβισμένους. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναπτύσσουν και δραστηριότητες σε άλλους τομείς και βεβαίως, για την καταγραφή των ζημιών. Οι τεχνικοί, οι οποίοι επισκέπτονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, είναι αυτοί οι οποίοι, όταν ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, στις εκθέσεις που θα κάνουν θα μας ενημερώσουν για το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση. Γνωρίζετε ότι και στο δικό μας υπουργείο παρουσιάστηκαν προβλήματα. Το επισκέφθηκαν τεχνικοί και εξέτασαν τους συγκεκριμένους χώρους, όπου παρουσιάστηκαν αυτά τα προβλήματα και έκριναν ότι το κτίριο είναι κατάλληλο προς χρήση. Ευτυχώς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα συζητηθεί άμεσα, σε κάποιο συμβούλιο υπουργών της Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Ε. Ε. ίσως και εντός της ημέρας ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μετά το σεισμό στην Τουρκία είχε η κυβέρνηση από τους αρμόδιους φορείς ή από κάποιους σεισμολόγους ενημέρωση ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός στη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δημοσιευθεί κείμενα επιστημόνων, σεισμολόγων καθηγητών, που μιλούν γι αυτό το φαινόμενο και για το πως οι διάφορες πλάκες ή τα διάφορα ρήγματα έχουν συγγενική σχέση και το ένα επηρεάζει το άλλο. Μην μπούμε σε αυτή την επιστημονική συζήτηση τώρα. Αυτό το οποίο μένει -και αυτό μόνο λέω- είναι τούτο: Ο σεισμός αυτός, προερχόμενος από το ρήγμα της Πάρνηθας, ήταν αναπάντεχος. Ηταν σεισμός που δεν είχε δηλωθεί από επιστήμονες σεισμολόγους, ότι ήταν ένα φυσιολογικό ενδεχόμενο. Ολους μας αιφνιδίασε το ότι ο σεισμός αυτός είχε επίκεντρο την Πάρνηθα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 September 1999 - 15:33:50 UTC