Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Το αεροπλάνο, με τις σορούς των έξι θυμάτων του χθεσινού τραγικού συμβάντος, επρόκειτο να αναχωρήσει από το Βουκουρέστι στις 12.45. Αναμένεται στην Αθήνα, στο Ανατολικό Αεροδρόμιο, περίπου σε μιάμιση ώρα, στις 2.30 μ. μ. Οι σοροί θα μεταφερθούν στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Γλυφάδα, όπου θα ψαλεί τρισάγιο. Θα είναι παρών ο Πρωθυπουργός, μέλη της κυβέρνησης και άλλοι παράγοντες. Στη συνεχεία, οι σοροί θα μεταφερθούν στο νεκροτομείο, στο Γουδί.

Στο Βουκουρέστι παραμένει ο εικονολήπτης της ΕΡΤ κ. Πούλος, ο οποίος είναι βαρύτατα τραυματισμένος και κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί. Ο κ. Παπαδόπουλος, συνεργάτης του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος είναι επίσης τραυματισμένος, κρίθηκε από τους γιατρούς που συμμετέχουν στην αποστολή και από τις πρώτες ώρες έχουν μεταβεί στο Βουκουρέστι, ότι πρέπει να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Θα έρθει με το δεύτερο αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνουν και οι συνάδελφοί σας. Χρειάζεται μια ανάλογη προετοιμασία. Αυτή είναι η απόφαση των γιατρών.

Οι εμπειρογνώμονες που έχουν μεταβεί στο Βουκουρέστι, μαζί με τους εμπειρογνώμονες που έχει ορίσει η ρουμανική κυβέρνηση, αποφασίστηκε να συγκροτήσουν, από κοινού, μία επιτροπή, η οποία άρχισε αμέσως την έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες αυτού του τραγικού συμβάντος. Εχει διαταχθεί από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης έλεγχος. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή, ο έλεγχος, ο οποίος θα γίνει για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια αυτής της τραγωδίας, να είναι ουσιαστικός, σε βάθος, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοι έχουν ευθύνη. Προκειμένου να φθάσουμε σ` αυτό το αποτέλεσμα, ζητήθηκε να κληθούν και να λάβουν μέρος σ` αυτές τις έρευνες οι πλέον κατάλληλοι, οι πλέον έμπειροι, όποιοι μπορούν -ακόμη και από το εξωτερικό- έχοντας ειδικές γνώσεις και κατάλληλη εμπειρία, να προσφέρουν βοήθεια σ` αυτό το έργο.

* Οσον αφορά την εξέλιξη στο άλλο μέτωπο, των συνεπειών του σεισμού, ο τελικός απολογισμός, είναι ο εξής: Από τα σωστικά συνεργεία ανασύρθηκαν συνολικά 85 πολίτες ζωντανοί και 115 νεκροί. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο τελικός απολογισμός. Αυτή την ώρα φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί αυτός ο θλιβερός κύκλος. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν, όπως πληροφορούμαι, εντοπίσει άλλους εγκλωβισμένους μέσα στα χαλάσματα. Αρα, μπορούμε να πούμε ότι η αποστολή τους ολοκληρώνεται σε αυτό το σημείο.

* Για τα θέματα της υποστήριξης των σεισμοπλήκτων η κατάσταση έχει ως εξής: Η τροφοδοσία είναι κανονική. Η επιχορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στο δήμο Μενιδίου, επειδή εκεί παρατηρήθηκαν προβλήματα, φαίνεται πως γίνεται με κανονικό ρυθμό. Οι τεχνικές υπηρεσίες ασχολούνται με τη διενέργεια του τελικού, δευτεροβάθμιου, όπως ονομάζεται, ελέγχου, για την καταλληλότητα των κτιρίων, τα οποία στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινα ή ως κίτρινα. Επίσης, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, που σε τρεις περιπτώσεις Δήμων έχουν υποδείξει κατάλληλους χώρους, προετοιμάζουν την υποδομή για τη δημιουργία των καταυλισμών που θα δεχθούν αυτούς, οι οποίοι δεν θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μια κανονική κατοικία για να στεγαστούν, αξιοποιώντας τα μέτρα της επιδότησης του ενοικίου και συγκατοίκησης που έχουμε εξαγγείλει. Εμείς πρέπει να είμαστε προνοητικοί και γι` αυτό ετοιμάζουμε αυτή την υποδομή. Ελπίζουμε, τα μέτρα αυτά να αξιοποιηθούν από το σύνολο των πληγέντων. Είναι φυσικό, βεβαίως, να δημιουργηθεί πρόβλημα, γιατί οι διαθέσιμες κατοικίες ίσως δεν είναι τόσες, ώστε να ικανοποιήσουν απολύτως τη ζήτηση. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε ακόμη είναι ότι η συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών με τις τοπικές υπηρεσίες, είναι συνεχής για την εξασφάλιση των κανόνων δημόσιας υγιεινής στους χώρους όπου έχουν στεγαστεί οι σεισμόπληκτοι. Επιθυμούμε να κλείσει αυτός ο πρώτος κύκλος το πολύ σε δύο μήνες. Σε οκτώ εβδομάδες, όπως είπαμε από την αρχή, πιστεύουμε ότι θα έχουμε κατορθώσει να μην υπάρχουν πια σκηνές. Σ` αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε αυτό το στόχο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Λέγεται -βέβαια δεν είναι απόλυτο, δεν έχουμε πλήρη στοιχεία- ότι το FALCON αυτό, το έπαιρνε ο ένας υπουργός μετά τον άλλον, χωρίς να γίνεται η απαραίτητη συντήρηση. Τι απαντάτε εσείς γι` αυτή την αλόγιστη χρήση, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς το λέει αυτό, εγκύρως και επισήμως. Παρακαλώ, επειδή ακριβώς είμαστε μπροστά σε ένα τραγικό συμβάν, να μην υιοθετούμε φήμες ή λόγους, που δεν έχουν την ανάλογη τεκμηρίωση. Οι ειδικοί που έχουν επιληφθεί, θα ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος, θα φωτίσουν την κατάσταση και θα γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα. Το αεροπλάνο αυτό, χρησιμοποιείται από τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και άλλους κρατικούς παράγοντες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι γίνονται οι ανάλογες φροντίδες. Αν η φροντίδα αυτή ήταν πλήρης, θα το πουν οι ειδικοί. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα το γνωρίζουμε και εμείς. Αλλά, μέχρι να φθάσουμε σ` αυτό το σημείο, παρακαλώ να αποφύγουμε εικασίες και υποθέσεις, οι οποίες δεν νομίζω ότι βοηθούν σε τίποτα. Αντιθέτως, θα έλεγα, δημιουργούν σύγχυση, πολύ περισσότερο -επαναλαμβάνω- που τώρα χειριζόμαστε μια τραγική υπόθεση.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Προ μηνών, το ίδιο αεροπλάνο, με τον Γ. Κρανιδιώτη, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην κεντρική Ασία. Το ερώτημα είναι, εάν η κυβέρνηση γνωρίζει το λόγο για τον οποίον αναγκάστηκε τότε το αεροπλάνο να κάνει αυτού του είδους την προσγείωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά καιρούς και αυτό το αεροπλάνο, όπως συμβαίνει και με άλλα αεροπλάνα, παρουσίασε τεχνικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Υπάρχει πάντοτε, μετά τον έλεγχο που γίνεται, η διαβεβαίωση των αρμοδίων υπηρεσιών για την πλοϊμότητα του αεροπλάνου, για την καταλληλότητά του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πτήσεις. Αυτά τα περιστατικά υπάρχουν. Μεταξύ αυτών είναι και το συγκεκριμένο, στο οποίο αναφερθήκατε. Πάντοτε σ` αυτές τις περιπτώσεις γίνονται έρευνες. Η τεχνική υπηρεσία που έχει αναλάβει την υποστήριξη του αεροσκάφους, είναι αυτή η οποία με το έργο της προσφέρει και την εγγύηση για την καταλληλότητά του. Δεν υπάρχουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι να είναι περισσότερο ειδικοί. Υπάρχει ειδική υπηρεσία και αυτή είναι που δίνει την άδεια για τη χρησιμοποίηση του αεροσκάφους.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Επειδή μιλήσατε, κ. Υπουργέ, προηγουμένως για φήμες. Υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες ότι ο αρμόδιος διευθυντής της ασφάλειας πτήσεων είχε συντάξει ένα report το οποίο είχε αποστείλει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πριν από ένα χρόνο και σύμφωνα με το οποίο προειδοποιούσε ότι το αεροπλάνο αυτό θα παρουσιάσει σημαντικότατα προβλήματα. Και μάλιστα αυτό το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων του πρωθυπουργικού αεροσκάφους είχε έρθει στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Θα ήθελα να μου πείτε αν το γνωρίζετε αυτό και ποιές ήταν οι ενέργειες της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επαναλάβω τις απαντήσεις που έδωσα πριν. Υπάρχει τεχνική υπηρεσία που υποστηρίζει αυτό το αεροσκάφος. Αυτή η υπηρεσία εγγυάται την καταλληλότητα, την πλοϊμότητά του, όπως λέμε. Δεν φαντάζομαι να δέχεστε ότι ο Πρωθυπουργός (που έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη αυτό το αεροσκάφος) και άλλα μέλη της κυβέρνησης χρησιμοποιούσαν το αεροσκάφος, υποψιαζόμενοι ότι διατρέχουν κίνδυνο. Κάθε άλλο. Αλλά βεβαίως αυτή την ώρα δεν πρόκειται εγώ να εκδώσω κάποιο τελικό τεχνικό πόρισμα. Αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Σημειώνω και πάλι -και έχω λόγους που το κάνω- ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε, ο έλεγχος που θα γίνει να είναι σε βάθος, η έρευνα να είναι ουσιαστική και να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί ως φαίνεται υπάρχουν ευθύνες.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα αποδοθούν οι ευθύνες όσο υψηλά και αν στέκονται οι υπεύθυνοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχουν ευθύνες, είναι μεγάλες. Σημασία δεν έχει αν κάποιος βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα. Σημασία έχει αν έχει μεγάλες ή μικρές ευθύνες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν φήμες ότι τo προεδρικό FALCON παρουσίαζε συχνά προβλήματα στο σύστημα πέδησης και στον αυτόματο πιλότο. Αυτά τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα; Οι πιλότοι έχουν δώσει σχετικές εκθέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιβεβαίωσα ένα περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαχρήστος. Αυτοί οι οποίοι παρακολουθούν τη λειτουργία του αεροσκάφους, ασφαλώς γνωρίζουν και άλλα τέτοια περιστατικά. Είναι, όμως, πολύ πρόωρο εγώ, ως μη ειδικός, να μιλήσω με τη γλώσσα των τεχνικών. Αυτό που θα κάνω είναι να καλέσω και εσάς να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Πιστεύουμε -αυτό επιθυμούμε- ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Ολα αυτά τα στοιχεία στα οποία αναφέρεστε και εσείς και οι συνάδελφοί σας είναι καταγεγραμμένα. Ασφαλώς υπάρχουν στο φάκελο που αφορά το συγκεκριμένο αεροσκάφος και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και μελέτης από αυτούς που έχουν επωμιστεί αυτό το καθήκον. Γι' αυτό, λοιπόν, σας καλώ να αποφύγουμε, αυτές τις πρώτες ώρες, οποιαδήποτε προσέγγιση, η οποία ίσως οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα παρόμοια περιστατικά με εκείνα της αναγκαστικής προσγείωσης στη Κεντρική Ασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι, όπως άλλα αεροπλάνα παρουσιάζουν κατά καιρούς προβλήματα έτσι και το συγκεκριμένο. Δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπήρξαν κατά καιρούς βλάβες οι οποίες είχαν επισημανθεί και είχαν αποκατασταθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε αν είναι συνηθισμένο να συνοδεύει το αεροπλάνο μηχανικός σε κάθε πτήση και ποια είναι η ηλικία του αεροσκάφους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην συζητήσουμε τώρα ειδικά θέματα που αφορούν την ταυτότητα του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος αυτό το προμηθεύτηκε η χώρα μας στο πλαίσιο ενός προηγούμενου εξοπλιστικού προγράμματος, και ειδικότερα στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, την προηγούμενη δεκαετία. Πάντα υπάρχει μηχανικός στο αεροσκάφος, ο οποίος συνταξιδεύει με τους κυβερνήτες και το υπόλοιπο πλήρωμα και επιμελείται ακριβώς της καλής λειτουργίας της μηχανής του αεροσκάφους.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, πριν από αυτή την πτήση του συγκεκριμένου αεροσκάφους χθες το βράδυ, υπήρξε από την τεχνική υπηρεσία αυτή η έρευνα που γίνεται και δόθηκε το Ο. Κ. εγγράφως ότι το αεροσκάφος πληροί τις προϋποθέσεις για να πετάξει; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Οταν λέτε μεγάλες ευθύνες, εννοείτε ευθύνες και πέραν της τεχνικής υπηρεσίας; Εννοείτε και πολιτικές ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν υπήρχε περίπτωση το αεροπλάνο -όπως και κάθε αεροπλάνο- να χρησιμοποιηθεί, αν η τεχνική υπηρεσία που το παρακολουθεί δεν είχε δώσει την έγκρισή της. Αυτό συνέβη.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα ξεκινάμε με ένα λάθος κ. Υπουργέ, εφόσον δόθηκε η έγκριση. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά, επαναλαμβάνω, θα μπορούμε με κατηγορηματικό τρόπο να τα συμπεράνουμε, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα. Ας μην το κάνουμε τώρα. Θα το κάνουμε τότε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο τεχνικός έλεγχος ο οποίος διενεργείται, καταλήγει σε ένα Ο. Κ., αλλά εκ των υστέρων δημιουργούνται ή προκύπτουν προβλήματα για λόγους αστάθμητους ή απρόβλεπτους. Αυτά όλα, όμως, μόνο με υποθέσεις μπορούμε να τα συζητούμε. Εγώ σας καλώ γι' αυτό το τραγικό θέμα να αποφύγουμε να κάνουμε υποθέσεις. Οι ευθύνες ασφαλώς, αν αποδειχθεί ότι το αεροπλάνο δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο για να χρησιμοποιηθεί σε μια τέτοια πτήση, είναι μεγάλες. Αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί, γιατί ως φαίνεται, δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα στο αεροπλάνο. Τώρα αν υπήρξε κάποιος εξωγενής παράγοντας ο οποίος ήταν τόσο καθοριστικός και επηρέασε προς το δυσμενέστερο την πτήση και αυτό βεβαίως ερευνάται. Φαίνεται, όμως, πως δεν ήταν αυτός ο καθοριστικός παράγοντας για τη μοιραία αυτή πτήση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι θα διεξαχθεί αυστηρότατος έλεγχος και ζητήσατε και τη συμβολή ξένων εμπειρογνωμόνων. Εχετε, ήδη, από την πρώτη έρευνα, εντοπίσει κάτι πέρα από τα συνήθη...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έρευνα. Οι εμπειρογνώμονες που έχουν μεταβεί στο Βουκουρέστι -τρεις της Πολιτικής Αεροπορίας και δύο της Πολεμικής Αεροπορίας- μαζί με εμπειρογνώμονες που έχει ορίσει η ρουμανική κυβέρνηση, απαρτίζουν μια επιτροπή, η οποία, αυτή την ώρα, επιδίδεται σε αυτό το έργο. Είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνας. Αρα, είναι πολύ πρόωρο να πούμε κάτι το συγκεκριμένο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Οταν λέτε έρευνα εννοείτε αυτή που διεξάγεται στη Ρουμανία ή πρόκειται να διεξαχθεί και στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοούμε αυτή που διεξάγεται από τους εμπειρογνώμονες που έχουν μεταβεί στη Ρουμανία. Και βεβαίως, εννοούμε -και είμαι σαφής σ` αυτό- ότι εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιτροπή και με άλλα στελέχη, από άλλες χώρες που έχουν εμπειρία και γνώση γύρω από αυτά τα θέματα, η εντολή που έχει δοθεί είναι να γίνει και αυτό, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς είχαμε αυτή την κατάληξη. Δεν θα περιοριστούμε, δηλαδή, στον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που έχουν ήδη αναλάβει αυτό το έργο. Αν κριθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι, απόφασή μας είναι να κληθούν αμέσως και να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Πέραν της αρτιότητας του τεχνικού ελέγχου που είχε γίνει πριν απογειωθεί το αεροπλάνο, υπήρχε και κάποια εμφανής τεχνική βλάβη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας δώσω κάποια απάντηση για τεχνικό θέμα. Σας έχω, ήδη, πει ότι πρέπει να αποφύγουμε αυτή τη συζήτηση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν επιτρέπεται να το κάνουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά και ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό απέφευγε να χρησιμοποιεί το FALCON. Αληθεύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός το χρησιμοποίησε πρόσφατα. Γνωρίζετε άλλωστε, ότι για να μεταβεί στο Σαράγεβο, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη, χρησιμοποίησε αυτό το αεροσκάφος. Με το ίδιο αεροσκάφος μετέβη, ακόμη πιο πρόσφατα, στη Φλώρινα για τις εκδηλώσεις στις Πρέσπες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα το ξαναχρησιμοποιήσει; Και αν όχι τι θα το κάνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο έλεγχος ο οποίος θα γίνει στο αεροσκάφος, πέραν της έρευνας που γίνεται για τις συνθήκες του δυστυχήματος, θα καταλήξει και σε ένα πόρισμα, για το αν το αεροσκάφος είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται. Πριν έχουμε αυτή την εξέταση και την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε. Αν το αεροσκάφος -όπως οποιοδήποτε αεροσκάφος- είναι κατάλληλο, θα χρησιμοποιηθεί. Αλλά, και αυτό είναι προς εξέταση, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη. Αρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η τύχη αυτού του αεροσκάφους, ποιο είναι το μέλλον του.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει η δυνατότητα να έρθει το αεροσκάφος στην Αθήνα; Υποθέτω ότι, επειδή οι πιλότοι κατάφεραν να το προσγειώσουν, το αεροπλάνο θα μπορούσε, με κάποιον τρόπο, να πετάξει προς την Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι, το οποίο θα αποφασίσουν οι τεχνικοί οι οποίοι θα ασχοληθούν με το θέμα. Εκτός από τους εμπειρογνώμονες που ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, υπάρχουν τεχνικοί, οι οποίοι ασχολούνται με τον έλεγχο του αεροσκάφους και την πλοϊμότητά του. Δεν είναι δυνατό να αποφασιστεί πτήση του αεροσκάφους πριν περάσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο οποίο αφού κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο οι αρμόδιοι, θα αποφανθούν με κατηγορηματικό τρόπο αν το αεροσκάφος είναι κατάλληλο να εκτελέσει πτήση.

ΦΙΛΗΣ: Η χθεσινή πληροφορία για "κενό αέρος" επιβεβαιώνεται σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες, προέρχονται από επιβάτες του αεροσκάφους, οι οποίοι προφανώς ανέφεραν το σύμπτωμα, αυτό που οι ίδιοι έζησαν, αυτό που ένοιωσαν. Οτι από ένα ορισμένο ύψος, όπου πετούσε το αεροπλάνο, βρέθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε ένα πολύ χαμηλότερο. Τώρα, το γιατί συνέβη αυτό, είναι θέμα που ερευνούν οι εμπειρογνώμονες. Αυτή η αναφορά στο σύμπτωμα έδωσε την εντύπωση ότι η μετάβαση από ένα υψηλότερο επίπεδο σε ένα πολύ χαμηλότερο, με αυτόν τον αστραπιαίο τρόπο, οφείλεται σε κάποιο κενό αέρος. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που έκαναν οι επιβαίνοντες. Αλλά, βεβαίως, αυτοί που θα μας πουν πολύ συγκεκριμένα ποια ήταν τα αίτια του δυστυχήματος, είναι οι τεχνικοί, οι οποίοι ερευνούν το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Οι πιλότοι τι έχουν καταθέσει για το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έχουν ολοκληρώσει την κατάθεσή τους. Εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε ότι πριν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, δεν είναι δυνατόν, η αρμόδια επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τα υλικά τα οποία συλλέγει.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 September 1999 - 14:26:27 UTC