Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σήμερα αποχαιρετήσαμε το Δημήτρη και σε λίγες ώρες θα αποχαιρετήσουμε τη Νίνα. Σήμερα, θα γίνουν και οι κηδείες των άλλων δύο νεκρών. Αύριο, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει η κηδεία του Γιάννου και του Νίκου Κρανιδιώτη. Από τις 10 το πρωί, αύριο, η σορός του Γιάννου Κρανιδιώτη εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Βεβαίως, η τελετή θα γίνει σύμφωνα με τα καθιερωμένα σε αυτές τις περιπτώσεις.

* Ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα έχει συνάντηση και συνεργάζεται με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

* Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μπορώ να σας ενημερώσω ότι για τη Δευτέρα (20/9), στις 6.30 το απόγευμα έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής, η οποία έχει συνεδριάσει πολλές φορές την τελευταία περίοδο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον πρόσφατο σεισμό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν δύο εκθέσεις μία του κ. Τσολάκη και μια της εταιρείας Εντενς, οι οποίες μιλούσαν για το ότι έπρεπε το FALCON να είχε πάει για επισκευή, για συντήρηση. Μάλιστα, μιλάνε ότι το Φεβρουάριο του 1999 έπρεπε να είχε πάει στην ΝΤΑΣΟ για την επισκευή του αυτόματου πιλότου. Γιατί, δεν έγιναν αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα γνωρίζετε καλά ότι ξεκίνησε διεξαγωγή έρευνας. Η έρευνα αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη διαλεύκανση και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτή την υπόθεση θα βγει στο φως. Η πλήρης διαλεύκανση είναι υποχρέωσή μας. Οχι μόνο λόγω καθήκοντος, αλλά επιπροσθέτως είναι και υποχρέωση στη μνήμη των νεκρών. Η έρευνα θα γίνει με τη συμμετοχή αξιόπιστου διεθνώς εργαστηρίου, όπως είναι αυτό της Γερμανίας στο οποίο θα αποσταλεί το "μαύρο κουτί", προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί, να αναγνωστεί και το υλικό να παραδοθεί στους εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα το αξιολογήσουν και θα εκδώσουν το τελικό πόρισμα. Στην έρευνα αυτή έχει κληθεί να λάβει μέρος, υποδειχθείς από την αμερικανική ομοσπονδία πολιτικής αεροπορίας, εμπειρογνώμονας, με μεγάλη εμπειρία και γνώση, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, την αντικειμενικότητα και εγκυρότητα του οποίου ουδείς θα μπορεί να αμφισβητήσει. Δεν είναι τυχαίο, φερ` ειπείν, το ότι δεν απευθυνθήκαμε σε ανάλογες υπηρεσίες ή κέντρα στη Γαλλία, όπου εδρεύει η εταιρεία που έχει κατασκευάσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος ή στην Αγγλία, αφού αγγλική εταιρεία είναι αυτή που διαχειρίζεται την Ολυμπιακή Αεροπορία. Επειδή, ακριβώς, θέλουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει δύναμη η οποία μπορεί να παρέμβει, να παρεμποδίσει, να ανακόψει ή να εκτρέψει την έρευνα αυτή από το στόχο που έχουμε θέσει: Πλήρης αλήθεια. Πλήρης διαλεύκανση. Ολα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας και όποια άλλα υπάρχουν συγκεντρώνονται, προκειμένου να συναπαρτίσουν το φάκελο του αεροσκάφους αυτού, ο οποίος θα δοθεί στη δημοσιότητα. Επιθυμούμε όλα τα στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την πορεία αυτού του αεροσκάφους, τις επισκευές που έγιναν, τις επισημάνσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από επιστήμονες, ειδικούς υπαλλήλους να δοθούν στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του κ. Τσολάκη έγινε μετά από παραγγελία του αρμόδιου υπουργού. Και η έκθεση αυτή, την οποία εγώ αυτή την ώρα -δεν μου επιτρέπεται άλλωστε- δεν θα αξιολογήσω, είναι ένα από τα έγγραφα τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν το φάκελο που θα δοθεί στη δημοσιότητα. Είναι άτοπο, την ώρα που κάποιοι έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας αυτό το πολύ δύσκολο έργο, εμείς να εκδώσουμε το δικό μας πόρισμα. Πολύ περισσότερο που δεν είμαστε ειδικοί. Και η έκθεση η άλλη στην οποία αναφερθήκατε θα είναι, επίσης, ένα στοιχείο του φακέλου, ο οποίος συγκροτείται και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε, Υπουργέ, εγώ δεν ρώτησα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ρωτήσατε επί της ουσίας -δεχόμενος υπό μιαν έννοια τις εισηγήσεις του συγκεκριμένου τεχνικού- γιατί δεν έγιναν αυτά τα οποία υποδεικνύει. Μη βιάζεστε, γιατί από το φάκελο που θα έχετε στη διάθεσή σας θα προκύπτουν όλες οι ενέργειες, οι οποίες έγιναν, προκειμένου το αεροσκάφος αυτό να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, να έχει αξιόπιστη πλοϊμότητα και να χρησιμοποιείται χωρίς κίνδυνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και η έκθεση της εταιρείας, σας είπα, έλεγε περίπου τα ίδια.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και γι` αυτό. Μη συζητήσουμε επί της ουσίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω εσάς γιατί, πλέον, την αρμοδιότητα της συντήρησης του αεροσκάφους αυτού -"φέρετρο αεροσκάφος" μπορώ να το πω- την είχε αναλάβει το Υπουργικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα ο Γραμματέας του. Πήρατε την ευθύνη συντήρησης του αεροσκάφους αυτού με τροπολογία στις 8 Ιουλίου 1999 από την πολιτική αεροπορία και την πήγατε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, το οποίο θέσατε με την πρώτη ερώτησή σας, σας απάντησα. Θα αναμένετε, λοιπόν, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία εσείς θα αξιολογήσετε με καλή πίστη βεβαίως. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται το αεροσκάφος αυτό και από κυβερνητικούς παράγοντες, με επίγνωση ότι διατρέχουν ένα τόσο μεγάλο κίνδυνο. Κίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους. Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός, μόλις πρόσφατα χρησιμοποίησε το αεροσκάφος αυτό. Ταξίδεψε στη Φλώρινα, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβεί στις Πρέσπες και να λάβει μέρος στις γνωστές εκδηλώσεις. Λίγο πριν είχε ταξιδέψει από την Κρήτη στο Σαράγεβο για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής. Και άλλοι υπουργοί το έχουν χρησιμοποιήσει. Οτιδήποτε έχει σχέση, λοιπόν, με την ταυτότητα του αεροσκάφους, με την πορεία του, θα δοθεί στη δημοσιότητα με συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Οσον αφορά τώρα το θέμα που θέσατε με τη δεύτερη ερώτησή σας, για την αρμοδιότητα που έχει ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, πρέπει να είμαστε σαφείς: Το αεροσκάφος αυτό δόθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν κατά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από ξένη χώρα, εδώ και αρκετά χρόνια. Το αεροσκάφος αυτό χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο για τις μετακινήσεις του Πρωθυπουργού -βεβαίως και του Προέδρου της Δημοκρατίας- και άλλων κρατικών παραγόντων, υπουργών, όταν μετά από διερεύνηση της αγοράς οι εμπορικές πτήσεις δεν προσφέρουν την απαραίτητη διευκόλυνση για να φέρουν οι παράγοντες αυτοί σε πέρας το έργο τους. Το αεροσκάφος αυτό έχει τεχνική υποστήριξη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση ή έστω έμμεση ανάμειξη πολιτικός παράγοντας, όσον αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε αυτό το αεροσκάφος, προκειμένου να καταστεί κατάλληλο και να χρησιμοποιείται σε πτήσεις από κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Κοσμίδης, στον οποίον αναφέρεστε, από το Φθινόπωρο του 1997, με εγκύκλιο του Πρωθυπουργού έχει την ευθύνη για την παραχώρηση αδειών χρησιμοποίησης του αεροσκάφους και μόνον αυτό. Δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε τεχνικά θέματα ή σε λειτουργίες που αφορούν τη συντήρηση ή την προετοιμασία του αεροσκάφους για μια πτήση. Εν ολίγοις, ο κ. Κοσμίδης αυτή και μόνον αυτή την αρμοδιότητα είχε και έχει. Εξετάζει κάθε φορά το αίτημα που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος παράγοντας, υπουργός ή άλλος. Ερευνά αν υπάρχει δυνατότητα ή όχι το συγκεκριμένο ταξίδι να διεξαχθεί με άλλο τρόπο. Ερευνά αν είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιήσουν το αεροσκάφος αυτό την ίδια χρονική περίοδο και δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα ή να μη χρησιμοποιηθεί ή κάποιος να το χρησιμοποιήσει εξ όσων το έχουν ζητήσει.

Επίσης, η διάταξη στην οποία αναφέρεστε δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η τακτοποίηση θεμάτων που είχαν παραμείνει για πολύ καιρό σε εκκρεμότητα, σχετικά με τη χρησιμοποίηση τους αεροσκάφους αυτού. Τέτοια θέματα, φερ` ειπείν, ήταν και οι οικονομικές εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί από το ελληνικό Δημόσιο έναντι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Εξοφλήθηκαν τα χρέη που υπήρχαν προς την Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι το 1998. Γιατί, πρέπει να πούμε ότι για μια σχετικά μεγάλη περίοδο, το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε δείξει την ανάλογη συνέπεια, προκειμένου να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αφού χρησιμοποιούσε αυτό το αεροσκάφος. Τέτοιου είδους θέματα ρυθμίστηκαν. Καμία, μα καμία σχέση δεν είχε και δεν έχει ο κ. Κοσμίδης σε θέματα που αφορούν την τεχνική υποστήριξη και προετοιμασία αυτού του αεροσκάφους. Αδικεί τον κ. Κοσμίδη η αντίληψη για το αντίθετο. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η παρανόηση, πολύ περισσότερο αυτές τις ημέρες που γίνονται πολλές συζητήσεις γι` αυτό το θέμα. Αντιλαμβάνεστε πως όλοι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, γιατί το θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται, στο πλαίσιο των ερευνών, δεν είναι συνηθισμένο. Είναι ένα εξαιρετικό συμβάν και χρειάζεται, πέρα από την καθιερωμένη ευθύνη και ευσυνειδησία -που είναι πάντα επιβεβλημένη και πρέπει να επιδεικνύεται- και έναν αυξημένο βαθμό σεβασμού προς τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η τροπολογία είναι συγκεκριμένη και λέει ότι αναλαμβάνει ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, στις αρμοδιότητές του είναι και η συντήρηση. Δηλαδή, μετά εκχώρησε την ευθύνη αυτή κάπου αλλού; Είναι νομοθετημένο από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι το αεροσκάφος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αν δεν έχει την έγκριση των τεχνικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την τεχνική υποστήριξή του. Γιατί, βεβαίως, δεν νομίζω να αντιλαμβάνεστε εσείς και δεν μπορεί να ερμηνεύετε μια τέτοια διάταξη ως υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να δημιουργήσει τεχνική υπηρεσία, προκειμένου να παρακολουθεί και να συντηρεί αυτό το αεροσκάφος. Κάθε άλλο. Υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας και απαραίτητο, μεταξύ των άλλων, ήταν οι τεχνικές αυτές υπηρεσίες να δίνουν την άδειά τους, προκειμένου στη συνέχεια να θεωρείται αυτό το αεροσκάφος έτοιμο προς χρήση από όποιον ενδιαφερόμενο, ο οποίος, βεβαίως, για να το χρησιμοποιήσει τελικώς θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει και την άδεια. Αυτό ήταν το νόημα της εγκυκλίου του Πρωθυπουργού προς τον κ. Κοσμίδη, για να ξεπεράσουμε ένα καθεστώς προηγούμενων ετών, όπου πολλοί ζητούσαν να χρησιμοποιήσουν το FALCON. Είχε δημιουργηθεί μια αταξία, φαινόμενα σύγχυσης. Την ίδια περίοδο, ακόμη και την ίδια ημέρα είχαν κάποιοι ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το FALCON και το ζητούσαν, το διεκδικούσαν. Η ρύθμιση της διαδικασίας χρήσης του FALCON ήταν το καθήκον που ανέλαβε ο κ. Κοσμίδης. Αυτό και τίποτα άλλο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές για να μη δημιουργείται η οποιαδήποτε παρανόηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις εκθέσεις αυτές που σας είπα προηγουμένως και τα υπομνήματα τα γνώριζε ο κ. Μαντέλης. Παραμένει ακόμη υπουργός της κυβέρνησης; Εχει παραιτηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μαντέλης παραμένει υπουργός της κυβέρνησης, όπως μέλη της κυβέρνησης παραμένουν αυτά που γνωρίζετε και ασκούν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν είναι δυνατό να θεωρείτε ότι ευθύνονται αν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα στον τομέα της αρμοδιότητάς τους, όταν υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες που είναι πολύ συγκεκριμένες και επιφορτισμένες με καθήκοντα, όπως αυτά που αφορούν την τεχνική υπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την τεχνική βάση που προσφέρει την τεχνική στήριξη στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Από τη στιγμή που οι ειδικοί που έχουν επιφορτιστεί με αυτόν το ρόλο, θεωρούν ότι το αεροσκάφος το οποίο έλεγξαν, το προπαρασκεύασαν για πτήση, είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να ζητάτε ευθύνες αλλού. Αλλά, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για ευθύνες, νομίζω ότι τώρα που είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι μετά τη φόρτιση των πρώτων ωρών, καλό είναι να αφήσουμε το έργο των ειδικών να ολοκληρωθεί. Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους είναι αυτός που εκείνοι θεωρούν ότι είναι χρήσιμος για να ολοκληρώσουν το έργο τους με πληρότητα. Οταν θα έχουμε το πόρισμά τους μπορούμε να συζητούμε επ` αυτού. Αλλά, πριν εκδοθεί ένα τέτοιο πόρισμα είναι παρακινδυνευμένο να συζητούμε, πολύ περισσότερο να είμαστε κατηγορηματικοί στις τοποθετήσεις μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από του Μαξίμου διοχετευόταν, χθες το βράδυ, ότι υπεύθυνη είναι η Ολυμπιακή. Οι ευθύνες είναι της Ολυμπιακής.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των ερευνών. Οταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα έχουμε σαφή εικόνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχουμε κάποια ορατή ημερομηνία για το πότε θα τοποθετηθεί υπουργός Αναπληρωτής, στη θέση του Γιάννου Κρανιδιώτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως αυτό είναι θέμα, το οποίο αφορά τον Πρωθυπουργό και θα το αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες και πάντως, μετά την ταφή του Γιάννου Κρανιδιώτη. Οποιαδήποτε συζήτηση καλό είναι να αποφεύγεται αυτές τις ώρες, ενώ η σορός ακόμη δεν έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, δεν έχει ταφεί. Θα έλεγα ότι τέτοιες συζητήσεις αποτελούν ασέβεια. Είναι θέμα που θα αντιμετωπιστεί την επόμενη εβδομάδα.

ΣΑΒΒΑ: Ηθελα να επανέλθω στο θέμα της τροπολογίας...

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκα και σε άλλα σημεία, όπως η ανανέωση της σύμβασης, προκειμένου να έχει τη διαχείριση του αεροσκάφους η Ο. Α. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Γνωρίζω αυτό στο οποίο αναφέρεστε, όπως κι εσείς το γνωρίζετε και κάνετε αυτές τις ερωτήσεις.

ΣΑΒΒΑ:... και να ρωτήσω αν είναι λογικό ένα τέτοιο αεροσκάφος να μπορεί να συντηρείται από ιδιωτικές εταιρίες για να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο στόχος της τροπολογίας. Από τις 8 Ιουλίου έως σήμερα έχει γίνει συντήρηση σ` αυτό το αεροπλάνο; Επίσης, βρίσκω άτοπη τη συμπεριφορά ορισμένων. Αναφέρθηκε και στις εφημερίδες, ότι υπουργός της κυβέρνησης μπήκε σε γραφείο στελέχους της Ο. Α. φωνάζοντάς τον "δολοφόνε". Είναι συμπεριφορά υπουργού αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Διάφορα έχουν γραφεί. Είπα πριν ότι -μετά τις πρώτες ώρες, που η φόρτιση, η συγκίνηση μας κάνει πολλές φορές να εκφραζόμαστε με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα επιλέγαμε να εκφραστούμε, σε μια άλλη στιγμή- πρέπει αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα. Δεν γνωρίζω εάν αληθεύει αυτό το περιστατικό. Δεν νομίζω ότι ο διάλογος έγινε έτσι όπως αποδίδεται. Μπορώ να πω ότι υπήρξε αυτή η επικοινωνία και, βεβαίως, μετά από αυτές τις τραγικές συνέπειες, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι συνηθισμένοι οι τόνοι. Αλλά, ασφαλώς, ουδείς προτρέχει να αποδώσει ευθύνες με τόσο συγκεκριμένο, εξατομικευμένο τρόπο. Ούτε ο υπουργός Μεταφορών το έκανε αυτό. Πρέπει να είμαι σαφής. Αλλά, βεβαίως, οι συζητήσεις με διάφορους παράγοντες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με αυτό το συμβάν, γίνονται -υπό την πίεση των συναισθημάτων που επικρατούν, υπό την πίεση του χρόνου- για να μπουν τα πράγματα σε μια πορεία και αυτό οδηγεί όλους μας να έχουμε μια εκρηκτική έκφραση.

Οσον αφορά τώρα τη συντήρηση του αεροσκάφους, στην οποία αναφερθήκατε, ασφαλώς, έργο των τεχνικών υπηρεσιών είναι να συντηρούν τα αεροσκάφη, τα οποία έχουν αναλάβει να παρακολουθούν γι αυτό το σκοπό. Οποιαδήποτε πτήση έγινε αφού είχε εξασφαλιστεί η έγκριση, η άδεια των αρμοδίων τεχνικών. Ετσι, πέταξε ο Πρωθυπουργός, στο τέλος Αυγούστου, έτσι έγινε και η μοιραία πτήση. Δεν υπάρχει πτήση που να έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί αυτός ο έλεγχος και χωρίς να έχει δοθεί αυτή η τεχνική άδεια. Αλλά, γι αυτά τα θέματα μπορούμε, επίσης, να θέσουμε στη διάθεσή σας έναν κατάλογο, για το πώς χρησιμοποιήθηκε, την τελευταία περίοδο, αυτό το αεροσκάφος, από ποιους και για ποιο σκοπό. Θα έλεγα συνδέοντας την απάντηση που δίνω σε εσάς με την απάντηση που έδωσα προηγουμένως σε συνάδελφό σας, ότι όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι στη διάθεσή σας από τον ίδιο τον κ. Κοσμίδη. Θα σας καλέσω, αν θέλετε, να απευθυνθείτε, αμέσως μετά τη συζήτησή μας, στον κ. Κοσμίδη και να έχετε σε φωτοτυπία όλα αυτά τα στοιχεία που θα είναι χρήσιμα, για να τα μελετήσετε και να βγάλετε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Οτιδήποτε έγγραφο υπάρχει, οτιδήποτε στοιχείο μπορεί να αφορά την υπόθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα. Πέραν του φακέλου που δημιουργείται από το υπουργείο Μεταφορών και ο κ. Κοσμίδης, γι αυτό το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τη δική του αρμοδιότητα, είναι στη διάθεσή σας, για να σας παραχωρήσει αμέσως οποιοδήποτε στοιχείο. Τώρα. Το λέω αυτό με έμφαση.

ΠΑΡΙΣ: Πότε αναμένετε να ολοκληρωθεί το πόρισμα; Θέλω έναν χρονικό ορίζοντα. Και δεύτερον, αν αυτό το αεροπλάνο ήταν καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν γνωρίζω ακριβώς την καταγωγή του αεροσκάφους και την ταυτότητά του με ακραίες λεπτομέρειες. Πιστεύω -εξ όσων έχω πληροφορηθεί και δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό- ότι ήταν ένα αεροπλάνο που είχε ζωή πολύ λίγων ετών, πριν παραδοθεί σε μάς. Αυτό, όμως -επαναλαμβάνω- είναι κάτι το οποίο λέω με κάθε επιφύλαξη. Δεύτερον, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η έρευνα να είναι πλήρης και να καταλήξει σε πορίσματα, τα οποία θα είναι αδιαμφισβήτητα, επειδή ακριβώς θα είναι απολύτως τεκμηριωμένα. Επιθυμούμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Ο χρονικός ορίζοντας, όμως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από μας. Τον κύριο λόγο έχουν οι εμπειρογνώμονες, στους οποίους δεν μπορούμε, εκ των προτέρων, να θέσουμε χρονικό όριο. Θέτουμε από την αρχή ως υπέρτατο σκοπό την πλήρη διαλεύκανση. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι κάτι για το οποίο και οι ίδιοι θα αποφασίσουν.

ΠΑΡΙΣ: Θα φέρετε στην Ελλάδα το αεροσκάφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν οι τεχνικοί, οι οποίοι εξετάζουν το αεροσκάφος αποφανθούν, ότι μπορεί και πρέπει να έρθει στην Ελλάδα θα γίνει και αυτό. Είναι κάτι για το οποίο δεν θα λάβουμε πολιτική απόφαση. Θα ακούσουμε τη γνώμη των ειδικών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθειά σας να καλύψετε ορισμένες ευθύνες γραφειοκρατικές και πολιτικές. Αλλά, ο λαός αναρωτιέται, όχι για το τι έγινε -πέθανε ο Γιάννος τελείωσε- αν μέσα εκεί ήταν ο Πρωθυπουργός. Και αυτό χωρίς να υπάρχει βεβαίως μέτρημα ποιος είναι. Ολες οι ζωές είναι ίδιες. Εχει, όμως, ο πολίτης που φορολογείται σκληρά την αξίωση, όταν ταξιδεύει ο Πρωθυπουργός να είναι ασφαλής. Σας ρωτώ τι έκανε η κυβέρνηση, αν υπεβλήθησαν παραιτήσεις ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι υπεύθυνοι μέχρι την αναχώρηση του αεροπλάνου. Αυτά που μας λέτε είναι τι θα γίνει, κατόπιν εορτής. Εχει ο Θεός. Τι έγινε μέχρι την αναχώρηση του αεροπλάνου; Ποιοι είναι υπεύθυνοι γραφειοκρατικά και πολιτικά. Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο: αν λειτουργεί σωστά η υπηρεσία. Γιατί τέτοια θέματα τα έχουμε ξανασυναντήσει και εκεί πάει πού μακριά η βαλίτσα, κατά πόσο είναι αξιόμαχα τα σκάφη που αγοράζουμε ή μας προσφέρουν; Και εκεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν δίνετε ουσιαστική απάντηση. Σας θαυμάζω, βέβαια, αλλά ουσιαστική απάντηση δεν παίρνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα προτιμούσα να μη με θαυμάζετε, αλλά να είχατε ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις που έδωσα. Γιατί όταν έχει ξεκινήσει αυτή η έρευνα, ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει στο έργο τους τους εμπειρογνώμονες, τους τεχνικούς. Ημουν κατηγορηματικός, λέγοντας πως υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης και της τεχνικής υποστήριξης του αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατό το έργο αυτό να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών παραγόντων, του Πρωθυπουργού, ενός Υπουργού ή κάποιου κυβερνητικού παράγοντα. Είναι έργο επιστημόνων, τεχνικών, μηχανικών, που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το ρόλο. Ουδείς, Πρωθυπουργός, υπουργός ή άλλος, ταξίδεψε έχοντας υποψιαστεί ότι διατρέχει κίνδυνο, ακόμη και για τη ζωή του. Οσοι χρησιμοποίησαν αυτό το αεροσκάφος, το έκαναν με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, επειδή οι τεχνικοί που είχαν αναλάβει την υποστήριξη του αεροσκάφους είχαν δώσει την άδειά τους, μετά τον τεχνικό έλεγχο στον οποίο είχαν προβεί, να χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Το ρόλο τους αυτό τον φέρουν σε πέρας με μια τεχνική άδεια που δίνουν για την καταλληλότητα του αεροσκάφους. Και το αεροσκάφος χρησιμοποιείται από εκείνους που επιλέγεται να το χρησιμοποιήσουν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητώ συγνώμη για την επιμονή μου, αλλά και για την αξιοπιστία της ενημέρωσής σας, διότι κάπου βλέπω ότι το καθήκον σας είναι επιβεβλημένο. Επαναλαμβάνω, στη Γαλλία εκτροχιάστηκε τρένο και παραιτήθηκε όλη η ηγεσία του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου. Και εδώ, σκοτώθηκε ένας υπουργός και πέντε συνάδελφοί μας και δεν φιλοτιμήθηκε κανείς να υποβάλει την παραίτησή του ή να τεθεί σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση. Δεν θέλω να μου πείτε για την έρευνα που θα κάνετε από δω και πέρα, αλλά για την έρευνα που έπρεπε ήδη να κάνατε μέχρι που αναχώρησε το αεροπλάνο. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που αδιαφορούν για την ασφάλεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους; Εδώ θέλω μια απάντηση. Παραιτήθηκε κανείς από ευθιξία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν την ώρα που διεξάγεται η έρευνα, δώσουμε την εντύπωση, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχουμε λόγους να παρέμβουμε και να επηρεάσουμε την πορεία της, αντιλαμβάνεστε πως θα έχουμε προσφέρει κακή υπηρεσία. Τα προβλήματα αξιοπιστίας και καχυποψίας υπάρχουν. Δεν προέκυψαν τώρα. Και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καχυποψία ή και την κακόπιστη κριτική επιλέξαμε, αυτή η έρευνα να διεξαχθεί από παράγοντες, οι οποίοι δεν έχουν οποιαδήποτε, έστω και την πλέον έμμεση, σχέση με την ΟΑ, της οποίας οι υπηρεσίες παρακολουθούσαν από τεχνικής άποψης αυτό το αεροσκάφος. Υπήρχε η βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος είναι απολύτως κατάλληλο. Μπορεί η έρευνα να αποδείξει -είναι ένα ενδεχόμενο, δεν πρέπει να το αποκλείσουμε, γιατί μιλούμε σαν να αποκλείεται κάτι τέτοιο- ότι το αεροσκάφος ήταν πράγματι κατάλληλο και ότι άλλοι παράγοντες τελικώς ήταν αυτοί που οδήγησαν στο μοιραίο αποτέλεσμα. Δεν το ξέρουμε αυτή την ώρα. Αντιλαμβάνομαι τη συγκίνηση που υπάρχει και την αξίωση να αποδοθούν ευθύνες. Αν υπάρχουν ευθύνες είναι μεγάλες και ασφαλώς θα αποδοθούν. Και επειδή δεν θέλουμε να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι αυτή την πρόθεσή μας, επιλέξαμε αυτή την οδό. Είπα στην αρχή ότι δεν χρησιμοποιούμε Γάλλους και Αγγλους τεχνικούς, για λόγους τους οποίους ανέπτυξα. Κρίναμε ότι αυτή η οδός είναι η καλύτερη. Από κει και πέρα όλα τα άλλα θέματα που θέσατε, ασφαλώς, αφορούν καθένα χωριστά και ο καθένας επιλέγει τη στάση την οποία θα κρατήσει. Νομίζω, όμως, ότι είναι άλλο αυτό και άλλο να μιλούμε για ευθύνες, αποδίδοντάς τις σε συγκεκριμένα άτομα. Γιατί οι ευθύνες αυτές, τουλάχιστον, μέχρι αυτή την ώρα δεν προκύπτουν με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι τις χρεώνουν σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως του αξιώματος και της ιδιότητάς τους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αληθεύει ότι ο υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Τσαγκαράκη και ποιός ακριβώς είναι ο ρόλος του κ. Τσαγκαράκη σε σχέση με το FALCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Το FALCON αυτό υποστηρίζεται από υπηρεσίες της Ο. Α. Ο κ. Τσαγκαράκης είναι στέλεχος της Ο. Α. Μ` αυτή την έννοια, τη διοικητική-οργανωτική το θέμα αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Ο. Α. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μαντέλης, εξ όσων γνωρίζω, συζήτησε με αρκετούς που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσαγκαράκης. Δεν γνωρίζω, όμως, το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε. Το αν θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Τσαγκαράκης είναι και θέμα της Ο. Α. το οποίο, βεβαίως, μπορεί να κριθεί, με τρόπο απολύτως αντικειμενικό, όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, φέρεστε -στις 10 Δεκεμβρίου του 1998- να επιβαίνατε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, με προορισμό τη Βιέννη, εσείς και ο Πρωθυπουργός και να έχετε ζήσει ανάλογο επεισόδιο, μικρότερης όμως έκτασης. Αληθεύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα σ` αυτή την πτήση, στην οποία δεν θυμούμαι αν ταξίδευα και εγώ. Απλά, θυμούμαι ότι κατά την επιστροφή μας από μία Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής, από το Πέρτσαχ της Αυστρίας, είχαμε κάποιες αναταράξεις, ανάλογες με αυτές που έχουμε δοκιμάσει πολλοί, κατά καιρούς και σε άλλες πτήσεις, με διάφορα αεροπλάνα των εμπορικών αερογραμμών. Δεν αξιολογήθηκε αυτό το συμβάν σαν κάτι το οποίο να υποκρύπτει βλάβη ή αδυναμία του αεροσκάφους. Ούτε καν το διανοηθήκαμε αυτό, τότε. Και δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια σχετική έρευνα, η οποία να οδηγεί σ` αυτό το συμπέρασμα. Αρα, λοιπόν, υπήρξε ένα φαινόμενο μικρών αναταράξεων -όχι στο χρονικό διάστημα το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα- αλλά σε μία άλλη περίπτωση, κατά την επιστροφή μας από το Πέρτσαχ της Αυστρίας. Αναταράξεις, όμως, έχετε ζήσει και εσείς, όπως και εμείς και έχουμε επιβιώσει, ευτυχώς. Οι αναταράξεις δεν είναι φαινόμενο το οποίο προκαλεί εντύπωση.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αν δεν αληθεύει, όπως είπατε, το συγκεκριμένο περιστατικό, προφανώς δεν αληθεύει και η συνέχεια για το περιστατικό. Λέγεται, ότι τότε ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μαντέλη να απομακρύνει το FALCON. Το ξέρετε εσείς αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα, όσον αφορά την τεχνική επάρκεια του αεροσκάφους να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες, να χρησιμοποιείται, δηλαδή, για τη μετακίνηση του Πρωθυπουργού και άλλων παραγόντων. Οπως, επίσης, δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι ο κ. Θέμελης έχει συντάξει επιστολή για το θέμα αυτό και την έχει αποστείλει στον υπουργό Μεταφορών. Ο κ. Θέμελης με πληροφόρησε ότι ουδέποτε έχει συντάξει ή αποστείλει τέτοια επιστολή.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιουργείται η απορία, αν η κυβέρνηση προβληματίζεται για το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν, πλέον, τόσα ατυχήματα και μάλιστα μοιραία από αεροσκάφη που αγοράσαμε από τη ΝΤΑΣΟ. Δημιουργεί υποψίες στην κυβέρνηση, μετά από τα F-4, τα Μιράζ και τώρα το FALCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ΝΤΑΣΟ είναι μία κατασκευαστική εταιρία της οποίας τα προϊόντα προμηθεύονται πολλές χώρες του κόσμου. Πιστεύω ότι το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρίας δεν πρέπει να κρίνεται με αυτό τον τρόπο. Είναι μία εταιρία η οποία βρίσκεται στην αγορά, είναι μέσα στον ανταγωνισμό. Τα προϊόντα της πολλοί τα προτιμούν, διότι θεωρούν ότι είναι τα καλύτερα. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν προϊόντα άλλων εταιριών. Ας μην μπούμε σ` αυτή τη συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι εκτρεπόμαστε σε άλλου είδους αξιολογήσεις, τις οποίες, καλό είναι, εμείς να αποφεύγουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε, πριν, ότι δεν θυμάστε να ταξιδεύατε σε εκείνη την πτήση προς τη Βιέννη. Διαψεύδετε, δηλαδή, το περιστατικό της Βιέννης; Δεν συνέβη τίποτα κατά την πτήση εκείνη προς τη Βιέννη με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων έχω πληροφορηθεί, σε εκείνο το ταξίδι δεν είχε συμβεί οτιδήποτε το οποίο να μπορεί να θεωρηθεί ότι προέκυψε από βλάβη του αεροσκάφους. Σας είπα σε ποια πτήση είχαμε φαινόμενα αναταράξεων: κατά την επιστροφή μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Πέρτσαχ. Το σχολιάσαμε αυτό όσοι ήμασταν σε εκείνη την πτήση -γι` αυτό το αναφέρω- χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποια συνέχεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο λόγος που ο κ. Λαλιώτης δημοσιοποίησε το fax που πήρε από την ομάδα ΒΑΝ και δημιούργησε αυτό τον πανικό σε διάφορες περιοχές της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ίδιος λόγος που μας οδηγεί και εμάς να δώσουμε όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, προκειμένου να μη διαρρέουν δεξιά-αριστερά και να μη γίνονται συζητήσεις με τρόπο στρεβλό. Το σήμα αυτό, το έγγραφο αυτό, είχε διαρρεύσει, είχε έρθει στη δημοσιότητα, δεν το έδωσε ευθύς ως το έλαβε ο κ. Λαλιώτης. Το έδωσε, όταν αντελήφθη ότι αποτελεί αντικείμενο, από διάφορους παράγοντες, για συζητήσεις οι οποίες μάλλον ανησυχία θα προκαλούσαν. Το έκανε, συνοδεύοντας αυτή τη χειρονομία του, με την πρόσκληση προς τους επιστήμονες σεισμολόγους να αναπτύξουν δημοσίως το δικό τους υπεύθυνο, τεκμηριωμένο λόγο. Και όλα συνοδεύτηκαν με τη δήλωση του κ. Λαλιώτη ότι δυνατότητα πρόγνωσης σεισμών δεν υφίσταται. Αρα, όλα τα άλλα, είναι περιττά και, σ` αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα επιζήμια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, κ. Υπουργέ, η δήλωση του κ. Λαλιώτη προκάλεσε πανικό. Πιο πριν, δεν είχε δημιουργηθεί τίποτα. Οταν έγινε ευρύτερα γνωστό αυτό, τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Και κάλεσε, σήμερα, ο κ. Λαλιώτης τους επιστήμονες, ενώ έπρεπε να τους είχε καλέσει εκείνη την ώρα, χωρίς να το δημοσιοποιήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων που κάνει αυτή η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Θα μπορούσε να συγκληθεί αμέσως. Ομως, πολλοί από τους σεισμολόγους που είναι μέλη της ήταν εκτός Αθηνών, χθες. Και γι` αυτό δεν ήταν και πρακτικά δυνατό να συνεδριάσει χθες. Αυτό έγινε σήμερα. Πιστεύω, όμως, ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή είναι τέτοιες, ώστε να ικανοποιούν όλους εκείνους οι οποίοι ανησύχησαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προκάλεσε πανικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε λόγος τέτοιας ανησυχίας. Δεν θα έπρεπε. Σας είπα, από την πρώτη ημέρα, να είμαστε ψύχραιμοι, να ακούμε τους σεισμολόγους και να αποφεύγουμε τέτοιου είδους παγίδες.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή υπάρχει γενική συμφωνία ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν οι σεισμοί, τότε ποιος είναι ο λόγος της χρηματοδότησης του ΒΑΝ; Γιατί τέτοια προβλήματα δημιουργούνται συνέχεια. Βγαίνουν οι υπεύθυνοι του ΒΑΝ και κάνουν μία πρόβλεψη γενική και αόριστη ότι κάτι θα γίνει, και από εκεί και πέρα επικρατεί πανικός.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η ερευνητική προσπάθεια ενισχύθηκε οικονομικά μέχρις ενός ορισμένου σημείου, γιατί, βεβαίως, δεν μπορεί να μείνεις αδιάφορος όταν δέχεσαι μία πρόταση, όταν υποβάλλεται ένα πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί. Θεωρήσαμε ότι η βοήθεια που είχε χορηγηθεί ήταν απαραίτητη, αλλά, βεβαίως, κρίνεται πως η έρευνα αυτή έχει φθάσει σε ένα σημείο που δεν έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γι` αυτό, ακριβώς, σήμερα μπορούμε να πούμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η πρόγνωση σεισμών δεν είναι εφικτή.

* Η αυριανή (17/9) πολιτική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 September 1999 - 15:59:27 UTC