Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τί αντικείμενο είχε -πέρα από αυτό που ανακοινώθηκε- η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στου Μαξίμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συνεργασίες με μέλη της κυβέρνησης, με συμβούλους, με συνεργάτες για διάφορα θέματα, τα οποία αφορούν την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό είναι λογικό. Δεν γίνονται μόνο συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων που παίρνονται αποφάσεις, οι οποίες και ανακοινώνονται. Υπάρχουν και συνεδριάσεις επιτελείων, που προσεγγίζουν διάφορα θέματα και διατυπώνουν προτάσεις. Ο πρωθυπουργός έχει τον τελευταίο λόγο για τα θέματα αυτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Ετσεβίτ, ο οποίος λίγο πριν δει τον Πρόεδρο Κλίντον είπε, μεταξύ των άλλων, ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν λυθούν πρώτα τα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα το θέμα του Αιγαίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες, εφόσον αξιοποιήσουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα θέματα, τα οποία αποτελούν, σήμερα, σημείο τριβής στις μεταξύ τους σχέσεις. Οσον αφορά τα προβλήματα, τα οποία η Τουρκία ανακαλύπτει στο Αιγαίο, κατ` επανάληψη της έχει υποδειχθεί ο μόνος ορθός δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει, προκειμένου να διεκδικήσει την επικράτηση των απόψεών της. Και ο δρόμος αυτός είναι η χρησιμοποίηση των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.

Οσον αφορά το Κυπριακό, είναι ένα διεθνές ζήτημα, δεν αποτελεί ελληνοτουρκική διαφορά, αφορά ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Και ο ΟΗΕ, κατ` επανάληψη έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα και έχει λάβει αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν. Οι αποφάσεις αυτές δεν αποτελούν αυταπάτη του ΟΗΕ -επειδή μίλησε για "χίμαιρα" ο κ. Ετσεβίτ- αλλά την πολιτική θέση του, ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορεί να λυθούν. Πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα αυτά τα έχουν δημιουργήσει άνθρωποι. Και ακόμη περισσότερο όταν τα προβλήματα αυτά τα έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να τα λύσουν και έχουν και το κλειδί. Είναι γνωστή, άλλωστε, η ελληνική φράση "ο τρώσας και ιάσεται", η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η διαίσθησή σας τί λέει, ότι οδηγούμεθα σε νέο ναυάγιο για το Κυπριακό ή πιθανότατα μετά τη συνάντηση με τον Ετζεβίτ, οι Αμερικάνοι αν πιέσουν την Τουρκία μπορεί να βρεθεί κάποια διέξοδ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι η Τουρκία παραμένει στις γνωστές θέσεις που έχουν διατυπώσει αξιωματούχοι της για το θέμα αυτό. Πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγοντας, επειδή κατ` επανάληψη τονίζει την ανάγκη να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, θα ασκήσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πίεση προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Αυτό, όμως, μένει να αποδειχθεί. Δεν είμαστε μάντεις κακών. Από την άλλη, όμως, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει Τούρκοι αξιωματούχοι, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αισιοδοξία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Κυπριακό είναι ελληνο-τουρκική διαφορά. Η κα Ολμπράιτ, όμως, το έβαλε "πακέτο" και το Κυπριακό με το Αιγαίο. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, πριν, ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά. Δεν είπα ότι είναι ελληνο-τουρκική διαφορά, ελληνο-τουρκικό θέμα. Είναι γνωστό ότι το Κυπριακό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το θέμα αφορά ένα κυρίαρχο κράτος. Βεβαίως, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος για λύση στο Κυπριακό, κατ` επανάληψη στο πλαίσιο των συζητήσεων, έχουμε τονίσει ότι το κλειδί το κρατά η Τουρκία και όχι μόνο ο κ. Ντενκτάς. Εχουμε πει ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ε. Ε. δεν μπορεί να υπονομεύεται από την Τουρκία. Γιατί η Κύπρος, ουσιαστικώς, παραμένει αιχμάλωτη των πολιτικών επιλογών της Τουρκίας, όταν δεν της επιτρέπεται να εφαρμοστούν οι επιλογές της κυβέρνησής της, σε συμφωνία με τις αποφάσεις άλλων μεγάλων οργανισμών, όπως είναι η Ε. Ε. Αρα, λοιπόν, ασφαλώς, δεν υπάρχει "πακέτο". Ουδέποτε υπήρξε, ούτε υπάρχει. Τα θέματα έχουν διαφορετική νομική βάση. Από την άλλη, όμως, επειδή ακριβώς στα θέματα αυτά σημαντικό, καθοριστικό ρόλο παίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία, αντιλαμβάνεστε ότι για τις χώρες αυτές αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι συζητήσεις αυτές θα γίνονται υπό το πρίσμα των κανόνων του δικαίου και του πολιτικού πλαισίου που έχει αποφασιστεί για να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει "πακέτο" από εμάς, αλλά από τους Αμερικάνους υπάρχει.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, επιθυμούν την προσέγγιση των δύο χωρών. Επιθυμούν, για να γίνει δυνατή αυτή η προσέγγιση, να πάψουν να υπάρχουν θέματα τα οποία αποτελούν εστίες τριβών. Αρα, λοιπόν, λογικό είναι να θέλουν να επιλυθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να λυθούν με τον ίδιο τρόπο. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως στη μία περίπτωση, όσον αφορά τα θέματα του Αιγαίου ή τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, υπάρχουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών οι οποίες συζητούν με το διεθνή παράγοντα. Οταν μιλούμε, όμως, για το κυπριακό θέμα, τον πρώτο λόγο έχει η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Κοινότητα. Η κυβέρνηση αυτή -λόγω ακριβώς αυτής της διεθνούς αναγνώρισης που απολαμβάνει- έχει επικοινωνία με τους διεθνείς φορείς και παράγοντες. Αλλά, βεβαίως, η πραγματικότητα -και δεν πρέπει να την αγνοούμε- είναι αυτή: Στο πρόβλημα της Κύπρου, η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα ρωτήσει παλαιότερα, κ. Υπουργέ, εάν οι αμερικανικές Υπηρεσίες ζήτησαν από την ελληνική κυβερνηση και τις αντίστοιχες, βέβαια, ελληνικές Υπηρεσίες, την ομάδα αίματος ορισμένων υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας. Τώρα, ατύπως εμφανίστηκαν αυτές οι Υπηρεσίες και ζητούν το DNA, το οποίο θα δώσετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Είχα απαντήσει τότε, και παραμένω στην απάντηση που έδωσα. Είναι ή ίδια απάντηση στην ίδια ερώτηση. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Κατά καιρούς, βεβαίως, στις εφημερίδες προβάλλεται αυτό ως αίτημα από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επισήμως προβάλλεται ή δημοσιογραφικώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω δημοσιεύματα. Αυτά δίνουν και σε σας την αφορμή να διατυπώσετε ερωτήσεις και προβληματισμούς. Οσον αφορά τη συνεργασία των Υπηρεσιών των δύο χωρών, δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε θέμα. Και μάλιστα ένα τέτοιο θέμα, το οποίο να αποτελεί και σημείο διαφωνίας. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ισα-ίσα έχουμε πει ότι επιθυμούμε τη συνεργασία και καλούμε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, ώστε να βρούμε λύση επιτέλους, να το κάνουν. Με τη δική μας συμπαράσταση και βοήθεια, σε απόλυτη συνεργασία μαζί τους, έχουν όλες τις δυνατότητες. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε το οποίο μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως "σκιά" σε αυτή τη συνεργασία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει, δηλαδή, επίσημη αίτηση των αμερικανικών αρχών στις αντίστοιχες ελληνικές αρχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό αρνητικά, μόλις πριν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Πάγκαλο και Παπαδόπουλο. Επιβεβαιώνετε τη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Ο Πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με πολλά στελέχη του κόμματος. Θα συναντήσει και τα στελέχη αυτά του Εκτελεστικού Γραφείου, σήμερα το απόγευμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 September 1999 - 16:20:06 UTC