Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

* Αυτή την ώρα επισκέπτεται τους Δήμους της Μεταμόρφωσης και του Ζεφυρίου. Είναι περιοχές που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Στο πλαίσιο των επισκέψεών του στους χώρους αυτούς, ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση, να συζητήσει με τους φορείς και τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παρακολουθήσει πώς εφαρμόζεται η πολιτική που έχουμε εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων.

Το απόγευμα, στις 8.00, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη.

* Αύριο, στις 11.30 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Το μεσημέρι, στις 13.30, θα δεχθεί το Γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη και το απόγευμα, στις 6.30, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, την κ. Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Φλωρίδη και του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Βερελή. Θέμα συζήτησης η πολιτική που εφαρμόζουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό.

* Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα δεχθεί το Γενικό Γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας κ. Ουάνγκ Τσού Ζιού, που επισκέπτεται την Ελλάδα. Το μεσημέρι στις 13.00, θα δεχθεί το προεδρείο της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ, στις 21.00, θα δεχθεί το Γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ κ. Μαδεμλή. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τους βουλευτές Λέσβου τον κ. Παπαδέλη και τον κ. Σηφουνάκη, ενόψει της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη στις 21 του μήνα.

* Την Πέμπτη, όπως γνωρίζετε, αναχωρεί η ελληνική αντιπροσωπεία για το Τάμπερε της Φιλανδίας, όπου πρόκειται να συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για θέματα ασφάλειας, δικαιοσύνης και τάξης. Η επιστροφή θα γίνει το Σάββατο το βράδυ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, νωρίτερα από ότι προβλέπεται, δηλαδή πριν από τη λήξη της πενταετίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αντιμετωπιστεί τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε "δεν έχει αντιμετωπιστεί τέτοιο θέμα", διαψεύδετε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έγινε δέκτης εισήγησης για νωρίτερα διαδικασία και εκλογές, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, έως το τέλος Φεβρουαρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι σαφής. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει με οποιονδήποτε θέμα το οποίο να αφορά την επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών και, βεβαίως, τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τα θέματα αυτά έχουμε αποσαφηνίσει τη θέση μας, εδώ και καιρό. Η συνέπεια που επιδεικνύουμε στον τομέα αυτό θα πρέπει να ληφθεί από σας υπόψη και να μην αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε η κυβέρνηση μπορεί να μας πει, κατά την άποψή της, από πού εκπορεύεται όλη αυτή η φημολογία γύρω από το θέμα των πρόωρων εκλογών, δηλαδή, γύρω από το εκλογές νωρίτερα, της συνταγματικώς καθορισμένης διενέργειας...

ΡΕΠΠΑΣ: Και γιατί απευθύνεστε σε εμένα και δεν απευθύνεστε στους συναδέλφους σας που γράφουν όλα αυτά τα κείμενα, προκειμένου να έχετε απαντήσεις απευθείας από την πηγή;

ΜΙΧΑΗΛ: Ουδείς συνάδελφος από μας είναι φαντασιόπληκτος. Εχει κάποιες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ετσι, τουλάχιστον, αναφέρουν οι ίδιοι. Ρωτώ, λοιπόν, την κυβέρνηση την έχει απασχολήσει από ποιούς κυβερνητικούς αξιωματούχους εκπορεύεται αυτή η φημολογία;

ΡΕΠΠΑΣ: Την κυβέρνηση την απασχολεί, μονίμως, η σταθερή πορεία της χώρας, προκειμένου να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους που έχουμε μπροστά μας, την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αποσαφηνίσει την πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Το σχεδιασμό μας το γνωρίζετε. Παραμένει ως έχει και δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Παρακαλώ, να μείνετε κι εσείς απολύτως πεισμένοι σε αυτά τα οποία έχουμε πει, τόσο κατηγορηματικά, ώστε να συμβάλλετε με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου, που σημαίνει για την πορεία της χώρας, που είναι αρκετά κρίσιμη, τους επόμενους μήνες.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει μία συγκεκριμένη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εκλογή, προβλέπει διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι αυτός και μόνο είναι ο τρόπος που μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ` επανάληψη. Οταν μου θέτετε το ίδιο ερώτημα συνέχεια, είναι σαν να λέτε ότι δεν πιστεύετε αυτό το οποίο σας είπα. Είναι δικαίωμά σας. Εγώ, όμως, δεν μπορώ να παραμένω, συνεχώς, σε μια τέτοια συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Κανείς δεν θέλει να σας βάλει σε μια τέτοια συζήτηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει. Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξάντληση της τετραετούς θητείας της. Επιθυμεί η Βουλή να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Αυτή είναι η θέση μας και είναι σαφής. Δεν πιστεύουμε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο που, μεταξύ των άλλων, πρέπει να επιτύχουμε την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας αρκετών χρόνων, με τη βοήθεια του ελληνικού λαού, να ενταχθεί η χώρα μας στην ΟΝΕ, πρέπει να έχουμε περισπασμούς. Αντιθέτως, θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στους κεντρικούς, εθνικής σημασίας στόχους, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα να δημιουργηθούν κίνδυνοι για την πορεία της χώρας μας. Αυτή είναι η θέση μας και παραμένουμε σε αυτή.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι τα συμπεράσματα που έχει αποκομίσει η κυβέρνηση από την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη στην Αμερική και τι παραμένει εκκρεμές στον τομέα της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σας αναπτύξω την πολιτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Θα περιοριστώ, σε γενικές γραμμές, λέγοντας πως υπάρχει συμφωνία στο ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τρομοκρατίας ή εγκληματικότητας. Η εκτεταμένη ανάπτυξη της πολιτικής της χώρας μας στον τομέα αυτό, που έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης, βρήκε ανταπόκριση στην άλλη πλευρά, η οποία αναγνωρίζει -μάλιστα αυτό φαίνεται και από δηλώσεις αξιωματούχων που έγιναν στα ΜΜΕ- ότι η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είχε αυτά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που έχουμε σε αυτούς τους τομείς. Βεβαίως, θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και ζητούμε τη συνεργασία όλων των φορέων και των αρμοδίων υπηρεσιών άλλων χωρών προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Στον τομέα της τρομοκρατίας, επιτέλους να εντοπίσουμε και να αποδώσουμε τις ευθύνες σε αυτούς που έχουν προβεί σε τέτοιες πράξεις στο παρελθόν και να περιορίσουμε τα φαινόμενα εγκληματικότητας στη χώρα μας. Αλλά, βεβαίως, δεν τέθηκαν -τώρα αναφέρομαι στη δική σας ερώτηση- θέματα, όπως αυτό το οποίο, κατ` επανάληψη, είδε το φως της δημοσιότητας, ως, δήθεν, αίτημα των ΗΠΑ να τους παραδώσουμε στοιχεία του DNA κάποιων που μπορεί να εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις. Αυτό αποσαφηνίστηκε για μια ακόμα φορά, γιατί και εσείς το έχετε θέσει εδώ, κατ` επανάληψη, με τις ερωτήσεις σας.

Υπήρξε μία ενημέρωση για την πολιτική που ακολουθούμε, μία κατανόηση και θα έλεγα συμφωνία, για την ορθότητα της πολιτικής αυτής. Από εκεί και πέρα, πάντοτε υπάρχει η ανάγκη να έχουμε συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα και εκεί που αυτό ακόμα δεν το έχουμε πετύχει.

ΦΙΛΗΣ: Θέμα αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας τέθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα από τη δική μας πλευρά.

ΦΙΛΗΣ: Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική πλευρά θα περάσει από τη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, αυτό είναι ένα θέμα ανοιχτό, δεν αποτελεί θέσφατο. Γνωρίζετε ότι, πάντα, οι αρμόδιες υπηρεσίες μιας χώρας συζητούν με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες της άλλης χώρας τα σχετικά θέματα. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε, το οποίο να μας απασχολεί. Βεβαίως, σε διμερές διακρατικό επίπεδο, πάντοτε, μπορεί να συναφθούν συμφωνίες, που επικυρώνονται από τη Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Χρυσοχοϊδη στις ΗΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαψεύδετε και σήμερα τη συνέντευξη που έδωσε η κ. Μηλιώρη στη "ΒΡΑΔΥΝΗ";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διαψεύδω τη συνέντευξη! Αυτό το οποίο διαψεύδω είναι ότι η κ. Μαλιώρη θεώρησε ότι έχουμε ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είναι φιλοτουρκικό και βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ουδέποτε η κ. Μαλιώρη ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε ότι είναι φιλοτουρκικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κ. Μαλιώρη χρησιμοποίησε συγκεκριμένες λέξεις. Οι τίτλοι που χρησιμοποιούνται δημιουργούν εντυπώσεις. Ο τίτλος που δώσατε στην εφημερίδα σας, για να καλύψετε αυτή τη συνέντευξη, ήταν ότι η κ. Μαλιώρη ομολογεί ότι έχουμε ένα φιλοτουρκικό ψήφισμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν έχεις ένα φιλοτουρκικό ψήφισμα αυτομάτως δέχεσαι ότι το ψήφισμα αυτό βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας σου. Με αυτή τη έννοια θέσατε το ερώτημά σας. Η κ. Μαλιώρη δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και μη βάζετε στο στόμα της τέτοιες εκφράσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το ψήφισε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν μιλάμε γι αυτό. Αντιθέτως, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, από την απάντηση που δίνει η κ. Μαλιώρη, αφήνει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες να ωφεληθεί η Ελλάδα από αυτό το ψήφισμα, το οποίο εσείς παρουσιάζετε και μέσω της ερώτησής σας και με τον τίτλο σας ως μονοδιάστατα φιλοτουρκικό, άρα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, πράγμα το οποίο δεν αποδέχεται και δεν υποστηρίζει η κ. Μαλιώρη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν το ψηφίζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δόθηκαν οι απαντήσεις σ αυτά τα θέματα. Εχουν γίνει σαφείς οι θέσεις μας. Και η δική μας και της κ. Μαλιώρη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 October 1999 - 14:07:24 UTC