Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης τον Προϋπολογισμό του 2000. Ο Προϋπολογισμός αυτός έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο τελευταίος στον οποίο τα οικονομικά μεγέθη μετρώνται και εκτιμώνται σε δραχμές. Στον επόμενο όλα τα μεγέθη θα αναφέρονται σε αξίες ΕΥΡΩ.

Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι Προϋπολογισμός σταθεροποίησης, ανάπτυξης και ευημερίας. Προετοιμάζει την Ελλάδα, όχι μόνο για την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά και για την παρουσία της στην ΟΝΕ με αξιώσεις, ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού και μεγάλων προκλήσεων.

Ο Προϋπολογισμός αυτός επισφραγίζει την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια. Ολοι οι Προϋπολογισμοί εκτελέστηκαν με μεγάλη αξιοπιστία και ιδιαιτέρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, ώστε σήμερα να έχουμε επιτύχει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ολα τα μεγέθη -κατ επανάληψη έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό- βελτιώνονται θεαματικά. Εχουμε αναφερθεί στον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τους ρυθμούς ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Για να μη σας κουράσω, επαναλαμβάνοντάς σας γνωστά μεγέθη, αρκούμαι να αναφέρω ένα παράδειγμα που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό:

Το 1994, όταν αναλάβαμε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας, έπρεπε να πληρώνουμε, για την εξόφληση δανείων με την επιβάρυνση των τόκων που τότε υπήρχαν, ποσά τα οποία έφθαναν στο 65% των εσόδων του Δημοσίου. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, το ποσό αυτό έχει κατέλθει στο 32% των εσόδων του Δημοσίου. Αυτή η θεαματική αλλαγή, η οποία προέρχεται, βεβαίως, από την αύξηση των εσόδων, αλλά και τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων -όπως αντιλαμβάνεστε- μας δίνει νέες δυνατότητες για τα επόμενα χρόνια. Με την προσπάθειά μας κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε πλούτο, πλεόνασμα, το οποίο αναδιανέμουμε με τρόπο ο οποίος βοηθά στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, με μέτρα αντισταθμιστικής πολιτικής που παίρνουμε για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που είναι οικονομικά πιο αδύναμοι, πιο ευπαθείς.

Εν ολίγοις, ο Προϋπολογισμός αυτός, πιστεύουμε ότι αποδεικνύει -αφού είναι αψευδής μάρτυρας- το πόσο ορθή και επιτυχημένη ήταν η δική μας οικονομική πολιτική, πόσο ορθές ήταν οι επιλογές που κάναμε τα τελευταία χρόνια και πόσο άδικες και εκτός πραγματικότητας ήταν οι κατηγορίες και η κριτική που ασκούσε η Αντιπολίτευση, κάθε χρόνο, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η Ελλάδα, με τον Προϋπολογισμό που έχουμε καταρτίσει -και ο οποίος αποτυπώνει αυτή την επιτυχή οικονομική πορεία της χώρας- εξοπλίζεται για τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της τα επόμενα χρόνια.

Εμείς, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, που αποδεδειγμένα πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι και στο μέλλον η προσπάθεια του ελληνικού λαού, με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να πάει χαμένη, ότι θα αποδώσει καρπούς και ότι όλοι, με τρόπο ακριβοδίκαιο, θα γευτούμε τους καρπούς αυτών των προσπαθειών μας.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Παπαντωνίου δίνει συνέντευξη, αυτή την ώρα, στους οικονομικούς συντάκτες. Μπορώ να επανέλθω στα του Προϋπολογισμού με οικονομικά στοιχεία, αν κάποιος από σας έχει ειδικότερο ενδιαφέρον.

* Πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, σας ανακοινώνω ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία να καλέσει και να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον, στην Ελλάδα. Οι συναντήσεις αυτές, όπως έχουν προγραμματιστεί θα γίνουν μεθαύριο Παρασκευή:

(Στις 13.45 με την κ. Παπαρρήγα.

(Στις 14.30 με τον κ. Κωνσταντόπουλο.

(Στις 15.15 με τον κ. Τσοβόλα.

Ο κ. Καραμανλής, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για συνάντηση την ίδια ημέρα. Η συνάντηση θα γίνει, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Αντιλαμβάνεστε -όσοι τουλάχιστον συμμετέχετε στην αποστολή στη Βουλγαρία- πως επισπεύδεται η επιστροφή μας για το πρωί της Παρασκευής, επειδή ακριβώς θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να ξεκινήσει αυτές τις συναντήσεις το μεσημέρι.

* Σας ανακοινώνω, επίσης, ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ελήφθη απόφαση για το διορισμό του Δ. Σ. του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Πρόεδρος ορίστηκε η κ. Χριστίνα Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος η κ. Δέσποινα Βασιλειάδου και μέλη οι κύριοι Γενηγιώργης, Σπυράκος και η κ. Παπαθανασίου.

* Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός έκανε ένα σχόλιο, με αφορμή θέματα της επικαιρότητας, ιδιαιτέρως την επιχείρηση σκανδαλολογίας την οποία προωθεί η Ν. Δ.. Η θέση της κυβέρνησης είναι διαυγής και σαφής. Θα δίδεται απάντηση αποστομωτική και άμεση, σε κάθε απόπειρα από την πλευρά της Ν. Δ. και των στελεχών της να συσκοτίσουν το πολιτικό τοπίο και να δηλητηριάσουν τη δημόσια ζωή. Η κυβέρνηση θα αναδείξει, με θετικό τρόπο και θετικό λόγο, το έργο της στον τομέα της διαφάνειας και της αντικειμενικοποίησης των διαδικασιών στο δημόσιο βίο. Η Ν. Δ. δεν έκανε τίποτα στους τομείς αυτούς, όσο κυβέρνησε τη χώρα.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί αυτούς τους αστήρικτους ισχυρισμούς, από την πλευρά της Ν. Δ., η οποία έχει στόχο αφενός να συγκαλύψει την αδυναμία και την πολιτική, ιδεολογική και προγραμματική ένδειά της να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο των πραγματικών προβλημάτων και των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες και αφετέρου την επικάλυψη των πραγματικών προβλημάτων με κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν τίποτα θετικό να προσφέρουν στον τόπο και τον ελληνικό λαό. Μέσω αυτών των ισχυρισμών της η Ν. Δ. επιχειρεί τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε θέματα τα οποία είναι γνώριμα σε αυτήν -έχει αποκτήσει τεχνογνωσία- και τα οποία χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα των εκλογών. Αποκλειστικός στόχος της είναι να περισώσει ότι είναι δυνατόν από την αδυναμία και το αδιέξοδό της, όπως κατ επανάληψη έχει διαπιστωθεί και εμμέσως ομολογεί και η ίδια, αφού για μεγάλα θέματα αρνείται να συζητήσει και επιλέγει αυτό το καταφύγιο. Σε αυτό το καταφύγιο θα παίρνει απαντήσεις, αλλά θα μείνει μόνη της.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την επίσκεψη Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση έχει κάτι νεότερο επ` αυτού, περί του προγράμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, με δήλωση την οποία έκανα χθες το βράδυ, έχει αναπτύξει πλήρως την πολιτική θέση μας για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η διατήρηση αυτής της επικοινωνίας, σε επίπεδο κορυφής, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας με ξένους ηγέτες και πολύ περισσότερο με ηγέτες μεγάλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ. Η ανταλλαγή απόψεων, η αναζήτηση λύσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είναι η σωστή μέθοδος. Πιστεύουμε τελικά ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να αντιταχθούμε σε φωνές, οι οποίες, εκ των πραγμάτων, οδηγούν σε απομονωτισμό και απουσία της χώρας από το διεθνές γίγνεσθαι. Πρέπει να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για την ενεργή παρουσία της Ελλάδας, προκειμένου να διατυπώνουμε τις απόψεις μας, να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε την αναγνώριση των θέσεών μας και από τις άλλες χώρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς περιορίζεται μόνο σ` αυτό το θέμα ή θα συζητηθεί και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αφορά αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Στις συναντήσεις δεν θα συζητηθεί και το θέμα της προεδρικής εκλογής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το θέμα αυτό. Δεν είχαν προσδιοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είχα πει ότι είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε σαν σκέψη. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι νεότερο, κάποια εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Αντιμετωπίζεται, τώρα, αυτή η σκέψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε υπάρχει η σκέψη.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του ομιλία, έλαβε αφορμή από δική σας απάντηση, που του υπομνήσατε δηλώσεις "περί τραβεστί οικονομίας" του κ. Καραμανλή, και τις χρησιμοποίησε και αυτός για να........

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πριν ότι, αν ανατρέξετε στα επιχειρήματα της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, κατά τις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό κάθε έτους, θα δείτε ότι αυτά τα επιχειρήματα αποδείχθηκαν πλήρη και αληθινά. Ολα όσα λέγαμε τότε ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα και γι αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα τώρα. Αντιθέτως, η Ν. Δ., αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, κάθε χρόνο, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης με κατηγορίες, οι οποίες όπως αποδείχθηκε από την πορεία των πραγμάτων, δεν είχαν βάση. Υπενθύμισα, πριν λίγες ημέρες, τι έλεγε ο αρχηγός της Ν. Δ. στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, στις 21 Δεκεμβρίου 1997, και επαναλαμβάνω επί λέξει αυτά που είχε πει:

"Επιμένετε στο μακιγιάζ και παρουσιάζετε "τραβεστί" την ελληνική οικονομία. Η πολιτική που ακολουθείτε δεν οδηγεί στο στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ". Αυτά είπε τότε επί λέξει ο κ. Καραμανλής.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτή την απίστευτη χυδαιολογία της Ν. Δ. και του αρχηγού της, είπε "να ένα παράδειγμα, μεταξύ των πολλών άλλων, για το ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι προσπάθησαν -μην πιστεύοντας στην προσπάθεια που κάναμε εμείς- να την υπονομεύσουν, να δυσκολέψουν την πορεία μας, να υπονομεύσουν τελικά την ίδια τη χώρα. Να ποιοί είναι εκείνοι οι οποίοι διαψεύσθηκαν παταγωδώς".

Ο Πρωθυπουργός -που όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχει απέχθεια σε λέξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το λεξιλόγιο της πολιτικής και των πολιτικών- αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο σε αυτό το χαρακτηρισμό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Μπερνς μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι το πρώτο θέμα της ατζέντας των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Εκανε μια συγκεκριμένη ιεράρχηση. Αυτό βρίσκει σύμφωνη την γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και πώς ακριβώς το εννοεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη δήλωση που έκανα χθες αναφέρομαι και σε αυτό το θέμα. Αν περιμένετε αυτή την ώρα να ιεραρχήσω τα θέματα, δεν θα το κάνω. Τα θέματα που συζητούνται σε αυτές τις συναντήσεις είναι αυτά, τα οποία και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να συζητηθούν. Είναι θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και επιδιώκεται να προκύπτουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα. Είναι ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των δικών μας ενδιαφερόντων και επομένως θα συζητηθεί. Είναι ένα από τα πρώτα θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τη χθεσινή σας δήλωση έχω την εντύπωση ότι, όσον αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια κινήσεων καλής πρόθεσης. Αρα, οποιαδήποτε πίεση, παρέμβαση των ΗΠΑ για την προώθηση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να βρει αποδέκτη την Τουρκία. Είναι σωστή αυτή η ερμηνεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Χωρίς να αγνοούμε τα ιστορικά δεδομένα, δεν χρειάζεται να είμαστε προκατειλημμένοι. Δεν χρειάζεται να εμφορούμεθα από προκατάληψη, είτε θετική, είτε αρνητική. Αυτό το οποίο είπαμε για τα συγκεκριμένα θέματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συμπύκνωση της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν έχει κανένα άλλο νόημα, κανέναν άλλο στόχο αυτή η επανάληψη, παρά μόνο την ανάδειξη μια πολιτικής θέσης για συγκεκριμένα θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, ότι έχει συμβεί στο αμέσως προηγούμενο διάστημα δεν συνυπολογίζεται ως πρόοδος. Εννοώ την Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία, γνωρίζετε, παραμένει στην ίδια πολιτική, όσον αφορά τα θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, εδώ και αρκετό καιρό. Το ίδιο συμβαίνει και με μας. Εχουμε μιλήσει για μια αλλαγή στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πιστεύουμε ότι δημιουργεί και ευκαιρίες, που μπορεί να οδηγήσουν -αν αξιοποιηθούν- σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό, όμως, είναι ζητούμενο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Γιατί κρίθηκε ότι πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, σε αυτή τη συγκυρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί τώρα θα γίνει η επίσκεψη του κ. Κλίντον.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αρα, δηλαδή, εκεί θα συζητηθούν κάποια θέματα που άπτονται και των ζητημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής, προφανώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η ερώτηση;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ερώτηση είναι δηλαδή θα συζητήσουν κυρίως επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητήσουν ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Αν οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν υπόψη τους να θέσουν κάτι άλλο στον Πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης θα τους ακούσει. Αλλά ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας, να συναντήσει και να συζητήσει για το θέμα αυτό με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Ημουν σαφής σε αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τι περιμένει να ακούσει από τους πολιτικούς αρχηγούς; Τις θέσεις τους ίσως για μερικά ζητήματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τι πρόκειται να πουν στον κ. Σημίτη. Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τι μπορεί να πουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

ΜΙΧΑΗΛ: Εμείς θα ρωτήσουμε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Σημίτης τι θα τους ζητήσει; Για παράδειγμα, να μην κάνουν κινητοποιήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητήσει όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την επίσκεψη του κ. Κλίντον. Ολα τα θέματα. Είναι δυνατόν όταν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συναντήσει και να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για την επίσκεψη του κ. Κλίντον, να υπάρχουν θέματα που δεν είναι προς συζήτηση;

ΦΙΛΗΣ: Χθες, στη Βουλή, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, διετυπώθησαν απόψεις και από τον κ. Πάγκαλο και από τον κ. Μητσοτάκη και από άλλους βουλευτές ότι δεν ενημερώνεται η αρμόδια Επιτροπή από τον κ. Παπανδρέου για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Υπήρξε πρόταση και από την κα Δαμανάκη να γίνει πριν από την επίσκεψη του κ. Κλίντον ενημέρωση. Προτίθεται ο κ. Παπανδρέου να ενημερώσει.....

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου απουσιάζει στο εξωτερικό. Θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει την Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η συστηματική ενημέρωση αποτελεί κεκτημένο της Επιτροπής, με πρωτοβουλία -πρέπει να πούμε- της δικής μας κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα την τελευταία περίοδο. Αναγκάστηκε να βρίσκεται στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών να συζητήσει με τους συναδέλφους μας τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη χθεσινή απόφαση για τις διεκδικήσεις του τέως. Και αυτό γιατί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ελληνας δικαστής ψήφισε υπέρ της αίτησης του τέως. Και μάλιστα ο Ελληνας δικαστής τυχαίνει να είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει παραπέμψει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του. Θα κρίνει έτσι αποδεχόμενο ή απορρίπτοντας τη θέση της Επιτροπής. Η νομική υποστήριξη της χώρας μας για το θέμα αυτό είναι πλήρης, είναι ισχυρή. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση. Ο Ελληνας δικαστής υπέγραψε την απόφαση, αλλά διαφώνησε με την επιχειρηματολογία και τη θεμελίωσή της. Ασφαλώς, οι δικαστές υπογράφουν τις αποφάσεις των Οργάνων στα οποία συμμετέχουν. Από κει και πέρα η θέση μας παραμένει αυτή που γνωρίζετε.

Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω ότι ακούστηκαν κιόλας φωνές από την πλευρά της Ν. Δ., από βουλευτές και στελέχη της, που μιλούν για "ληστρική επιδρομή" του ελληνικού κράτους εναντίον του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και ζητούν να δοθούν τα χρήματα στον τέως βασιλέα. Αυτό δείχνει πως κάποιοι είναι αμετανόητα προσδεδεμένοι στο παρελθόν. Χαίρονται, φαίνεται, όταν -έστω και πρόσκαιρα- ο τέως βασιλεύς βλέπει οι ισχυρισμοί του να βρίσκουν έδαφος. Το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό κράτος -αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης- θα συνεχίσει για το συγκεκριμένο θέμα την πολιτική που έχουμε χαράξει εδώ και καιρό. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική ανταποκρίνεται και στην επιθυμία της παμψηφίας του ελληνικού λαού.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι διαμαρτύρονται και δεν είναι φιλικοί προς την επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικαίωμά τους το οποίο μπορούν να ασκήσουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι σήμερα γράφεται στον Τύπο ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κ. Ε. ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί ο κάθε ηθοποιός να διατυπώνει απόψεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας -εννοώντας προφανώς την κυβερνητική πολιτική- το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα ο Πρωθυπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Αυτά πρέπει να είναι απόλυτα αποσαφηνισμένα, διότι δημιουργούνται παρανοήσεις και οδηγούμαστε σε εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων που αδικούν και πολιτικούς και πολίτες. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Αλλά κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πως στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας, όπως είναι η δική μας, στην οποία ζει, υπάρχουν κανόνες τους οποίους πρέπει να σέβεται. Θα πρέπει να περιφρουρήσουμε το κύρος της χώρας, θα πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών και του κράτους. Ολα αυτά είναι αγαθά, η προστασία των οποίων δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Οχι μόνον εμάς ως κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, γιατί τα θέματα αυτά τους αφορούν ευθέως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε αποφασίσει τα μέτρα τα οποία θα λάβετε για την προστασία αυτών των αγαθών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις. Πάντα χρειάζεται η χρυσή τομή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω για το θέμα που είπατε των λέξεων που προκαλούν απέχθεια στον Πρωθυπουργό, αν εκφράσεις όπως "τζάμπα μάγκες" του προκαλούν απέχθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η μια λέξη με την άλλη φράση, που είπατε εσείς, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, από άποψη αισθητικής ή από άποψη ουσίας. Πολύ περισσότερο, όμως, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν λέξεις οι οποίες ανταποκρίνονται στα πράγματα και υπάρχουν λέξεις που διαψεύδονται από τα πράγματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ισχυρισμοί του κ. Καραμανλή, όπως αποδείχτηκε, διαψεύστηκαν παταγωδώς, θεαματικά, από την εξέλιξη των πραγμάτων. Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την ΟΝΕ. Η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή παρά ποτέ. Αρα, αυτά τα οποία ισχυρίστηκε τότε ο κ. Καραμανλής δείχνουν ότι είναι ένας πολιτικός είτε επιπόλαιος, είτε κακόπιστος, είτε ανίκανος να σταθμίσει τα πράγματα. Αρα, δεν μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας στο μέλλον. Από την άλλη, αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται στα πράγματα. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να διατυπώνει προτάσεις, χωρίς να έχει συνυπολογίσει το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή, ενδεχομένως, αυτών των προτάσεων. Ολες, λοιπόν, οι λέξεις έχουν το νόημά τους ή το χάνουν, αναλόγως αυτού στο οποίο αναφέρονται και με το οποίο συσχετίζονται.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 November 1999 - 15:15:13 UTC