Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα εισαγωγικώς να αναφερθώ σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, που αναφέρεται στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων, τα οποία διαθέτουν Ρώσοι πολίτες.

Από την πρώτη έρευνα που έγινε διαπιστώνεται ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά, δεν είναι γνήσια. Εχουν εκδοθεί -έτσι αναφέρεται- από Νομαρχίες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το όνομα του υπαλλήλου που αναγράφεται στο ένα έγγραφο δεν υπάρχει -ουδέποτε υπήρχε υπάλληλος με αυτό το όνομα- η σφραγίδα είναι πολύ παλαιά, είναι σφραγίδα που δεν χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό. Εν πάση περιπτώσει η Υπουργός Εσωτερικών κα Παπανδρέου έχει διατάξει αμέσως έλεγχο, ο οποίος διενεργείται για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχει το θέμα σε όλες τις λεπτομέρειές του. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι από την πρώτη έρευνα προκύπτει το συμπέρασμα πως τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά.

Ακούω τις ερωτήσεις.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το γεγονός ότι κατέχεται από αξιωματούχο άλλης χώρας πλαστό ελληνικό έγγραφο, δεν το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ποιές διαδικασίες ακολουθήθηκαν, ποιοί άνθρωποι, ποιά πρόσωπα μεσολάβησαν, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το ότι έχουν, προφανώς, γίνει παράνομες πράξεις για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα είναι κάτι το οποίο μόνο του προκύπτει. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι πρέπει να γίνει ο έλεγχος αυτός για να γνωρίζουμε πώς έγινε δυνατό κάποιοι να διαθέτουν διαβατήρια, δήθεν, ελληνικά με αυτόν τον τρόπο.

ΓΥΠΑΡΗ: Πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συντομότερο δυνατόν. Και θα έχετε -κι εσείς, επειδή το "Εθνος" είναι η εφημερίδα που φιλοξενεί αυτό το δημοσίευμα- όλα τα στοιχεία στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε λίγες ημέρες έρχεται εδώ ο κ. Κλίντον και η αμερικανική κυβέρνηση βγάζει ταξιδιωτική οδηγία. Πώς το χαρακτηρίζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία η αμερικανική κυβέρνηση. Εχει εκδοθεί μια δημόσια ανακοίνωση. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαδικασία αυτή είναι υπηρεσιακή και ακολουθείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για προξενικές ανάγκες. Θα δείτε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Αναφέρεται σε διαδηλώσεις οι οποίες γίνονται αυτή την περίοδο, με αφορμή την απόδοση τιμής για το Πολυτεχνείο. Η δημόσια, αυτή, ανακοίνωση εκδίδεται ως υποχρέωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς υπηκόους που ζουν ή μετακινούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να είναι ενήμεροι για το πού μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος γι αυτούς, ώστε να παίρνουν προληπτικά μέτρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι μια διαδικασία, είπα, που ακολουθείται για όλες τις χώρες του κόσμου, αφού οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι Αμερικανοί υπήκοοι πρέπει να ενημερωθούν για γεγονότα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους σε αυτούς. Θα δείτε ότι το περιεχόμενο αυτής της δημόσιας ανακοίνωσης αναφέρεται συγκεκριμένα στο ότι αυτή την περίοδο γίνονται αυτές οι διαδηλώσεις, επιθέσεις που προκαλούν ζημιές σε επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις ΗΠΑ, καλούνται δε οι Αμερικανοί υπήκοοι αυτό να το λάβουν υπόψη τους. Θα ήταν παράλειψη από την πλευρά των ΗΠΑ αν δεν προέβαιναν σε αυτή την ενημέρωση. Δεν έχει, λοιπόν, καμία σχέση αυτό το πράγμα με ταξιδιωτική οδηγία. Είναι άλλη η διαδικασία, άλλο το νόημα και το περιεχόμενο της ταξιδιωτικής οδηγίας και άλλο το βάρος της. Αυτό να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι συνέχεια της προηγούμενης, όμως, ταξιδιωτικής οδηγίας που είχαν βγάλει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλούμε για ταξιδιωτική οδηγία. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως θα έχουμε το πρόγραμμα του κ. Κλίντον; Μήπως βγήκε, μήπως δημοσιοποιηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει αρκετές φορές, απαντώντας, σε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα της επίσκεψης. Οταν λάβει την τελική μορφή του θα το έχετε κι εσείς υπόψη σας.

ΠΑΡΙΣ: Υπάρχει περίπτωση, έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση από την αμερικανική για περίπτωση ματαίωσης της επίσκεψης ή για σμίκρυνση της παραμονής του κ. Κλίντον στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται και συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ομαλή πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με το ερωτηματολόγιο που έχει στείλει ο κ. Κληρίδης στους πολιτικούς αρχηγούς της Κύπρου, έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εσωτερική διαδικασία και αφορά την πολιτική ζωή της Κύπρου. Η διακυβέρνηση της Κύπρου -όπως ασκείται από τον Πρόεδρο Κληρίδη- γνωρίζετε πολύ καλά ότι, τουλάχιστον, όσον αφορά το μεγάλο εθνικό ζήτημα, ασκείται σε ένα πλαίσιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο κυβερνήσεις, της Κύπρου και της Ελλάδας. Κανένα άλλο σχόλιο γι αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να υπεισέλθουμε σε τέτοια εσωτερικά, οργανωτικά ή πολιτικά ζητήματα, βάσει των οποίων λειτουργεί η κυπριακή δημοκρατία ή ο πολιτικός κόσμος στην Κύπρο.

ΦΙΛΗΣ: Ισχύουν και σήμερα οι απαντήσεις που δώσατε, τις προηγούμενες ημέρες, με ευκαιρία την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις που έχω εκφράσει είναι θέσεις αρχής και αυτές δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Ασφαλώς, οι απαντήσεις που έχω δώσει ισχύουν απολύτως.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν τελικά γνωρίζουμε το χρόνο παραμονής του κ. Κλίντον στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Εμείς εργαζόμαστε για την επίσκεψη έτσι όπως, κατ αρχάς, έχει συμφωνηθεί.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης αιτήματος του Αμερικανού πρέσβη να μην υπάρξουν διαδηλώσεις έξω από την αμερικανική πρεσβεία,

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι φυσικό να δημιουργηθεί προβληματισμός σε όλους και στην αμερικανική κυβέρνηση για την παρουσία διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία, κατά τις ημέρες και τις ώρες που θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό είναι κάτι, το οποίο μπορεί καθένας να το συμπεράνει, κάνοντας μια πολύ λογική υπόθεση. Δεν είναι κάτι που κάποιος επιδιώκει. Είναι κάτι το οποίο κάποιος θα ήθελε να αποφύγει. Να διαδηλώνουν, δηλαδή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτόν πολίτες, την ίδια ώρα που επισκέπτεται ή είναι παρών σε έναν ορισμένο χώρο, σε μια πόλη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο προβληματισμός αυτός διατυπώθηκε από τον κ. Μπερνς και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς, εκφράζοντας τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, θα ήθελε αυτή η επίσκεψη να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο. Επίσης, εκφράζει προβληματισμούς για το αν τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορεί να σκιάσουν το περιεχόμενο της επίσκεψης και ίσως-ίσως να τραυματίσουν και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά συμφωνεί με τον προβληματισμό του κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον οι εκδηλώσεις διεξαχθούν με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αλλά, αν υποθέσουμε, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν δυνάμεις, πρόσωπα, φορείς, οι οποίοι παρεκκλίνουν από αυτό το πλαίσιο, δημιουργούν επεισόδια, ασκούν βία, οδηγούν σε έκτροπα -και άρα δημιουργούνται εκ των πραγμάτων προβλήματα- ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη την αποδοκιμάζουμε. Δεν την θέλουμε και εργαζόμαστε για να την αποτρέψουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πάντα. Χθες είχαμε διαδήλωση, η οποία δεν νομίζω ότι εμπίπτει στην κατηγορία, ότι πάντα κάτι γίνεται. ΡΕΠΠΑΣ: Αναφερθήκατε και εσείς με την ερώτησή σας κι εγώ με την απάντησή μου σε περιπτώσεις που έχουμε διαδηλώσεις μεγάλου όγκου, έξω από κτίρια ή χώρους, όπως το κτίριο και ο χώρος της αμερικανικής πρεσβείας.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τη μια μεριά έχουμε τους προβληματισμούς του κ. Μπερνς και τις προειδοποιήσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση. Εχουμε την ανακοίνωση -όπως είπατε- για τους Αμερικανούς πολίτες για το τι γίνεται στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, λόγω των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Εχουμε την "αδυναμία" δύο ημέρες πριν την επίσκεψη να μην έχουν ανακοινώσει....

ΡΕΠΠΑΣ: Ομως, να έχουμε και την ερώτήσή σας!

ΜΙΧΑΗΛ:... και από την άλλη, έχουμε τον κ. Κλίντον να λέει ότι θα έρθει εδώ να συζητήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα θα δείξει και ποιος είναι ο δρόμος της σύγχρονης Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε και στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση, όλο αυτό το πακέτο των αμερικανικών δηλώσεων, πώς το εκτιμά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως θα εκτιμούσε τις απόψεις οποιουδήποτε άλλου ξένου ηγέτη όταν αναφέρεται στα δικά μας θέματα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει τις απόψεις της κυβέρνησής του, εκφράζει τις δικές του θέσεις. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει τις θέσεις του, από τη δική του πλευρά προσπαθεί και επιχειρεί να συμβάλει στην παραπέρα βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την παρέμβαση των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να λυθούν προβλήματα που μας απασχολούν. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες έγιναν κατά την ομιλία του σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, είναι μια έκφραση καλής διάθεσης από τη δική του πλευρά.

ΜΙΧΑΗΛ: Την ίδια ώρα έχουμε την ανακοίνωση και προβληματισμούς, το πρόγραμμα που καθυστερεί να βγει. Δεν είναι αντιφατικά όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να είναι αντιφατικά; Από τη μια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει τις απόψεις του για την ελληνική δημοκρατία -και στο σημείο αυτό, πιστεύω, ότι όλοι συμφωνείτε- και από την άλλη, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ αντιδρούν σε πραγματικά γεγονότα, γιατί αυτή είναι η αλήθεια, με την έκδοση μιας δημόσιας ανακοίνωσης. Και το ένα και το άλλο ανταποκρίνονται σε πολύ λογικές παραδοχές. Δεν νομίζω ότι πρέπει να τα θέσετε σε αντιπαράθεση, σαν να αποκλείει το ένα το άλλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή ήταν αντανακλαστική η κίνηση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για αυτή την ανακοίνωση ή υπήρχαν και από εδώ κάποιες προτροπές ότι κοιτάξτε θα γίνουν αυτά...

ΡΕΠΠΑΣ: Η ανακοίνωση είχε πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, την έχετε διαβάσει. Αναφέρεται σε γεγονότα τα οποία έγιναν την τελευταία περίοδο. Αρα, λοιπόν, η δημόσια ανακοίνωση ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα περιστατικά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μου επιτρέπετε να διευκρινίσω κάτι; Κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή η δημόσια ανακοίνωση που βγαίνει είναι από τα αντανακλαστικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από κεκτημένη ταχύτητα ή υπήρχαν και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές εισηγήσεις που βγάλανε αυτή την ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα αναγορευτώ σε παγκόσμιο δικαστή. Ξέρω ότι υπάρχει μια ανακοίνωση η οποία αναφέρεται σε περιστατικά τα οποία έγιναν την τελευταία περίοδο. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται σε αυτά τα περιστατικά. Ανταποκρίνεται, δηλαδή, σε πραγματικά γεγονότα. Εχει εκδοθεί αυτή η δημόσια ανακοίνωση, η οποία είναι σε αρμονία με την πρακτική που ακολουθούν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ σε ανάλογες περιπτώσεις και δεν αποτελεί, επαναλαμβάνω, ταξιδιωτική οδηγία. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι αυτά τα οποία αναφέρουν οι Αμερικανοί αφορούν πραγματικά περιστατικά. Πραγματικά περιστατικά είναι και όλα εκείνα για τα οποία μας καλούσατε, προχθές να μην είμαστε προκατειλημμένοι σε ότι αφορά το ρόλο των Αμερικανών στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά δηλαδή εμείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Πού αναφέρεστε; Γίνετε πιο συγκεκριμένος γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ψευδής εντύπωση, έτσι όπως θέτετε την ερώτησή σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι στη συγγνώμη του Μπερνς για τη δικτατορία στην Ελλάδα, αναφέρομαι στην Κύπρο, αναφέρομαι...

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε τέτοια θέματα εδώ, προχθές, εμείς;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς προχτές είχατε πει, ότι βεβαίως πρέπει η στάση μας απέναντι των Αμερικανών να εκτιμά την ιστορική διαδρομή των σχέσεων, αλλά δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι λόγω αυτής της ιστορικής διαδρομής και του ρόλου των Αμερικανών.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι βεβαίως υπάρχει η πολύ συγκεκριμένη ιστορία στην πολιτική των ΗΠΑ ή τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Από κει και πέρα, κάθε φορά που γίνεται μια συνάντηση ή είναι σε εξέλιξη η συνεργασία μας, δεν μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Δεν μπορεί να είμαστε ούτε θετικά, ούτε αρνητικά τοποθετημένοι, προκατειλημμένοι. Αυτό είπα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά μου είναι, πως το γεγονός ότι η δική σας κυβέρνηση δεν δέχεται καμία προκατάληψη για το ρόλο των Αμερικανών, παρόλα αυτά οι Αμερικανοί φαίνεται να δείχνουν προκατάληψη, με βάση πραγματικά περιστατικά, όπως εσείς αναφέρετε. Σας ενοχλεί ή δεν σας ενοχλεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική προκαταλήψεων. Μια τέτοια πολιτική, φαίνεται, ακολουθούν άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μια σταθερή θέση σε κάποια ζητήματα, η οποία (θέση) μπορεί ιστορικά να έχει χρεοκοπήσει, αλλά δεν έχει αποθαρρύνει τα κόμματα αυτά να μένουν στέρεα προσηλωμένα σε αυτήν. Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Το εθνικό συμφέρον υπερασπιζόμαστε - γιατί είναι ο μοναδικός γνώμονάς μας- και με βάση αυτό σχεδιάζουμε και ασκούμε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτό θα κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στις συζητήσεις του κ. Μπερνς με τον κ. Σημίτη έχει τεθεί θέμα για αυτά τα κόμματα τα προκατειλημμένα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα δεν αφορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας. Είναι δικό μας θέμα. Είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας, για το οποίο όλοι μιλούν με πολύ κολακευτικά λόγια και είμαστε υπερήφανοι για αυτό.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σκοπεύει η κυβέρνηση να ακολουθήσει την προτροπή του Προέδρου της Ν. Δ. να μιλήσει με καθαρή και δυνατή φωνή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής δεν είναι αρκετά ενημερωμένος. Θα μπορούσε να ζητήσει ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ώστε να είναι απολύτως πληροφορημένος για τη σαφήνεια της πολιτικής μας και για τον πολύ θετικό, εμφαντικό τρόπο με τον οποίο θέτουμε τις προτάσεις και τις απόψεις μας, σε τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις με ξένους ηγέτες. Το ίδιο θα κάνουμε και ενόψει της επικείμενης επίσκεψης. Δεν περιμένουμε την "οδηγία" του κ. Καραμανλή για να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί για μας κανόνα στην πολιτική μας. Αυτόν εφαρμόζουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν σας απασχολεί ότι πριν από δέκα ημέρες έγιναν φοβερά επεισόδια στη Νορβηγία κατά την επίσκεψη του κ. Κλίντον και δεν βγήκε καμία, όπως τη λέτε, δημόσια ανακοίνωση. Εδώ γιατί βγάζουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσα αφορούν τις σχέσεις της Νορβηγίας με τις ΗΠΑ, δεν θα απασχολήσουν εμάς. Από κει και πέρα τα επεισόδια στα οποία αναφέρεστε, τα οποία όλοι γνωρίζουμε γιατί τα πληροφορηθήκαμε, βεβαίως, έχουν το δικό τους μέγεθος, αλλά αποτελούν ένα στοιχείο προς εξέταση από τις δύο κυβερνήσεις. Οχι δικό μας. Εμείς θα εξετάσουμε και θα ελέγξουμε την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας και θα ακολουθήσουμε μια πολιτική με βάση το εθνικό μας συμφέρον και όχι το τι γίνεται σε άλλες χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εκεί έγιναν επεισόδια. Εδώ δεν έχει γίνει τίποτα και βγάζουν δημόσια ανακοίνωση και εκεί δεν έχουν βγάλει τίποτα. Γιατί; Δεν σας προβληματίζει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις προχτές έγιναν δύο επεισόδια. Γνωρίζετε ότι υπήρξαν δύο στόχοι, η Ελληνοαμερικανική Ενωση και μια εμπορική εταιρεία. Πώς λέτε ότι δεν έγινε τίποτε; Δεν είναι πραγματικά περιστατικά αυτά;

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 November 1999 - 17:02:40 UTC