Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τί προσδοκά η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον Πρόεδρο Κλίντον;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που πιστεύει η κυβέρνηση είναι ότι όλοι θα δείξουν την απαραίτητη ευθύνη και πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Τα είπαμε πολλές φορές, δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε. Ο καθένας στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα διαμαρτυρίας και της κατάθεσης της γνώμης του. Η Πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διασφαλίσει το κύρος και το συμφέρον της χώρας. Αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν και αναμένουμε να συνυπάρξουν και να κυλήσουν όλα ομαλά.

ΜΙΧΑΗΛ: Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Αστυνομική Διεύθυνση έχει βγάλει μια ανακοίνωση με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία λέει ότι μέχρι ενός σημείου θα επιτραπεί η πορεία. Ποιό σημείο θα είναι αυτό θα καθοριστεί από τα πράγματα, ίσως είναι η Βουλή, η Ρηγίλλης, το Σύνταγμα. Το ζήτημα είναι, όταν βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο οι διαδηλωτές με τα όργανα της τάξεως, τα οποία λαμβάνουν εντολές από την πολιτική ηγεσία, ποιές εντολές έχουν δοθεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδης. Είπε σχετικά πως σε ότι την αφορά, η Αστυνομία δεν έχει την πρόθεση, ούτε θα το πράξει, να αγγίξει κάποιον πολίτη, ούτε να δημιουργήσει προβλήματα. Η Αστυνομία περιφρουρεί την τάξη. Τίποτα παραπάνω. Αλλά, θα έλεγα ότι η συζήτηση δεν θα πρέπει να διεξάγεται, αυτή την ώρα, ως συζήτηση αναμονής κάποιων συγκρούσεων, αλλά με την ελπίδα μιας ομαλής εξέλιξης. Μπορεί όλοι να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να διατρανώσουν την πεποίθησή τους -όποια κι αν είναι αυτή- και, ταυτόχρονα, να υπάρξει ομαλή εξέλιξη της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον. Μπορούν να υπάρξουν και τα δύο. Αυτή είναι η πεποίθησή μας από την πρώτη στιγμή.

ΜΙΧΑΗΛ: Μακριά από μας τέτοια αναμονή. Σας ρωτώ με αφετηρία κάτι το οποίο είναι γνωστό, ότι το ΚΚΕ, ακόμα και τώρα λίγες ώρες πριν, διατρανώνει ότι η πορεία που διοργανώνει θα πάει στην αμερικανική πρεσβεία. Και όταν τους θέτεις το ερώτημα "πώς θα πάτε", η απάντηση είναι "θα πάμε περπατώντας, όπως πάμε κάθε φορά".

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επαναλαμβάνουμε την ελπίδα, την πεποίθησή μας ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική ωριμότητα και ευθύνη, έτσι ώστε όλα -αυτές τις ημέρες- να κυλήσουν ομαλά.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει ολοκληρωθεί το επίσημο πρόγραμμα, και αν ναι, πότε θα ανακοινωθεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω ότι σας είναι γνωστό το πρόγραμμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών το έχει, ούτε η εθιμοτυπία. Μας λένε, αργότερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οτι αφορά τις κινήσεις και τις συναντήσεις του Προέδρου Κλίντον είναι γνωστό. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο της επίσκεψης που να είναι αδιευκρίνιστο, καθ` όσα γνωρίζω.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα επισκεφθεί αύριο την Ακρόπολη; Ρωτώ γιατί υπάρχει κενό στο πρόγραμμά του.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπόψη μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο σημείο που να είναι αδιευκρίνιστο.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά την ουσία των συνομιλιών που θα γίνουν αύριο, οι πληροφορίες λένε ότι πάμε για την υπογραφή τριών συμφωνιών: Πνευματικά δικαιώματα, προστασία από φυσικές καταστροφές και τουρισμός και δύο κοινές ανακοινώσεις για τη συνεργασία στα Βαλκάνια και την αστυνομική συνεργασία. Αληθεύουν αυτά;. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι δύο θέμα, το θέμα του προσωπικού των βάσεων και της αστυνομικής συνεργασίας, έχουν "κολλήσει". Πού βρίσκονται αυτά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, μένουμε στα όσα είπε ο Υπουργός κ. Ρέππας, από αυτό εδώ το βήμα, πριν από μερικές ημέρες. Η απάντηση είναι και σήμερα η ίδια. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Την πρότασή μας τη γνωρίζετε, σε ότι αφορά το θέμα της υπογραφής των συμφωνιών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, οι τρεις πρώτες, για τουρισμό και φυσικές καταστροφές, ισχύει ότι θα υπογραφούν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία έχουν συζητηθεί με την αμερικανική πλευρά. Θα ανακοινωθούν κατά το διάστημα της επίσκεψης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ατζέντα συζητήσεων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλο θέμα η ατζέντα συζητήσεων και άλλο η υπογραφή συμφωνιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ατζέντα συζητήσεων υπάρχει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως υπάρχει. Ολα τα θέματα της περιοχής μας και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα συναντηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο αυτό θα συζητήσουν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπα ότι θα συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, "πακέτο";

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει πακέτο. Υπάρχουν πολλά θέματα. Και όλα τα θέματα συζητούνται. Οταν συζητάς με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, συζητάς τα θέματα που αφορούν την περιοχή και, βεβαίως, τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά την αστυνομική συνεργασία και το προσωπικό των βάσεων, τι γίνεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το θέμα για το προσωπικό των βάσεων συζητείται. Δεν είναι θέμα συμφωνίας. Για την αστυνομική συνεργασία σας έδωσα απάντηση λίγο πριν.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μέσα δηλαδή;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Δεν είπα ότι είναι μέσα. Και το λέω αυτό για να μην έχουμε παρερμηνείες. Σας είπα ότι δεν έχουμε τίποτα νεότερο να πούμε αυτή τη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την τρομοκρατία έχετε να πείτε κάτι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε απαντήσει επ` αυτού. Εμείς δεν σκοπεύουμε, ούτε θέλουμε να υπογράψουμε μια ξεχωριστή συμφωνία γι αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ετζεβίτ με μια υπεκφυγή που έκανε έβαλε το Κυπριακό στο ράφι. Την ίδια στιγμή, συμπτωματικά, ο κ. Τσοχατζόπουλος επέλεξε να τροποποιήσει την πάγια ελληνική θέση που συνέδεε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεχίζει να συνδέει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού ή τα αποσυνδέει κατά τη λογική του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που είπε ο κ. Τσιοχατζόπουλος δεν αποτελεί καινούργια θέση. Είναι γνωστή η θέση αυτή και έχει διατυπωθεί πολλές φορές. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την ελληνική προσέγγιση στο θέμα. Δεν υπάρχει κάποιο καινούργιο δεδομένο. Αλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χθες, στην Κωνσταντινούπολη, έκανε εκτενείς δηλώσεις και εξήγησε τα θέματα αυτά με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή πολιτικής.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει, η ελληνική τακτική παραμένει πως η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε. Ε. συνδέεται καθοριστικά με την επίλυση του Κυπριακού;.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής.

ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε μας "ναι" ή "όχι".

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα απαντήσω όπως θέλω εγώ. Εγώ δεν σας λέω με ποιόν τρόπο θα ρωτήσετε! Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο κ. Ετζεβίτ είπε χθες ότι κανείς στην Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Ξέρετε αν στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των "γκρίζων ζωνών";

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το γνωρίζω.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Καλύπτει την κυβέρνηση η δήλωση του κ. Ετζεβίτ σε σχέση με τις διατυπούμενες αξιώσεις σχετικά με "γκρίζες ζώνες";

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχετε τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της οποίας απάντησε σε μια παραπλήσια -για να μην πω ακριβώς ίδια- ερώτηση και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, ήταν πολύ αναλυτικός και έχει καλύψει και αυτό το θέμα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ότι η δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου εντάσσεται σε αυτή την πολιτική. Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε πότε ο κ. Σημίτης ή άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος είπαν αυτό που είπε χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν με ρωτάτε για ημερομηνίες, αυτή τη στιγμή, δεν τις έχω υπόψη μου.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω ημερομηνίες. Ρωτώ αν κάποια στιγμή κάποιος, ο Πρωθυπουργός ή κάποιος άλλος είπε αυτό που είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος χθες. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει ειπωθεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απήντησα ότι αυτό που είπε χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι οι γνωστές και πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Αλαβάνου, να επιδοθεί ψήφισμα από ομάδα βουλευτών και ευρωβουλευτών στον Αμερικανό Πρόεδρο, κάνατε ορισμένους χαρακτηρισμούς για μικροπολιτική, ανευθυνότητα κλπ. Ο κ. Σκανδαλίδης, ο Γραμματέας της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ, εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται τη θέση αυτή. Ο κ. Σκανδαλίδης που -όπως ξέρουμε- εκφράζει τη γνώμη του κόμματος και όχι απλώς μια προσωπική γνώμη, είπε ότι θα συζητήσει την πρόταση του κ. Αλαβάνου γιατί την θεωρεί εποικοδομητική. Τι να πιστέψουμε τελικά; Τη θέση του κ. Σκανδαλίδη ή τη δική σας θέση;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ ξέρω ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη και ότι δεν υπάρχει μια. Υπάρχουν... εφτά άλλωστε. Θα σας πω όμως το εξής, γιατί κι εγώ διαπίστωσα, χθες το βράδυ, ότι το σχόλιό μου ερμηνεύτηκε από ορισμένους, ως απάντηση στην πρόθεση του κ. Αλαβάνου να επιδοθεί ένα ψήφισμα, ενώ δεν ήταν έτσι. Εγώ δεν ρωτήθηκα πώς σχολιάζω την πρόθεση του κ. Αλαβάνου να πάει να επιδώσει ένα ψήφισμα. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα στο τέλος-τέλος οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη και πολύ περισσότερο βουλευτών και ευρωβουλευτών. Συνεπώς δεν ρωτήθηκα γι αυτό...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή ήταν η πρόταση του κ. Αλαβάνου.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως ξέρετε, από την μακρόχρονη εμπειρία σας εδώ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Και η συγκεκριμένη ερώτηση που δέχτηκα -και προς επιβεβαίωση μπορείτε να ανατρέξετε στο χθεσινό briefing- ήταν "τί θα κάνει η κυβέρνηση, αν κάποιοι βουλευτές ή ευρωβουλευτές, με βάση την πρόταση του κ. Αλαβάνου, παραβιάσουν τον αστυνομικό κλοιό". Σ` αυτή την ερώτηση, απάντησα. Δεν απήντησα σε ερώτηση για πρόθεση επίδοσης ψηφίσματος. Αν κάποιος έχει την πρόθεση να δώσει ένα ψήφισμα στην αμερικανική πρεσβεία, να το δώσει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Απήντησα στην πρόθεση και την χαρακτήρισα μικροπολιτική και επαναλαμβάνω αυτόν τον χαρακτηρισμό. Οταν έχουμε συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας και όταν έχουμε δηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προασπίσει την επίσκεψη του κ. Κλίντον, θα πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι και να μην καταφεύγουμε σε μικροπολιτικές που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αρα, λοιπόν, βλέπετε ότι σε αυτά που είπα εγώ με αυτά που είπε ο κ. Σκανδαλίδης, δεν υπάρχει καμία διαφορά.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν σήμερα κάποιοι διακεκριμένοι συμπολίτες μας, όχι απλοί πολίτες, δηλαδή η Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι κλπ. θελήσουν να πάνε να επιδώσουν ψήφισμα στην αμερικανική πρεσβεία, θα τους επιτραπεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς δεν δεχόμαστε καταρχήν ότι πέραν του βουλευτών και των ευρωβουλευτών που έχουν ένα ειδικό καθεστώς, υπάρχουν άλλοι πολίτες που είναι πιο διακεκριμένοι από τον μέσο πολίτη σε ότι αφορά τα δικαιώματά τους.

ΦΙΛΗΣ: Τότε μένουμε στους βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν μια συνταγματική κατοχύρωση για τις κινητικές πρωτοβουλίες. Θα επιτρέψετε να πάει μια αντιπροσωπεία, πολυπληθής αν είναι πολλοί, ολιγομελής αν είναι λίγοι, να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να επιδώσει το ψήφισμα διαμαρτυρίας των συγκεντρωμένων πολιτών προς την αμερικανική πρεσβεία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν γνωρίζουμε κάποια τέτοια πρόθεση. Τον μόνο σχετικό που άκουσα είναι αυτό που συζητήσαμε χθες και θέσατε και εσείς λίγο πριν και είναι η πρόταση του κ. Αλαβάνου. Δεν έχω αντιληφθεί από κάποιον άλλο να έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι η εντολή που έχει δοθεί στα αστυνομικά όργανα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα δοθεί εντολή χωρίς να υπάρχει εκδήλωση πρόθεσης;

ΦΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει πρόβλεψη;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφήστε το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλεψη. Οταν δεν υπάρχει πρόθεση, δεν εκδίδεις και εντολή.

ΦΙΛΗΣ: Είναι πολιτικό θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι πολιτικό θέμα είναι αν δημιουργηθεί, αν δεν δημιουργηθεί είναι ανύπαρκτο και συνεπώς δεν είναι και πολιτικό θέμα. Απαντώ, λοιπόν, ότι δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια πρόθεση, όπως εσείς την καταθέτετε.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά τη χθεσινή συνομιλία των κ. Σημίτη και Ετζεβίτ, υπάρχει ρητή δέσμευση της Αγκυρας για προσφυγή στη Χάγη, αν υπάρξει διάλογος για την υφαλοκρηπίδα. Και αν θα υπάρξει διάλογος πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να διεξαχθεί αυτός, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ή σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και σε τι βαθμίδα θα γίνει; Σε επίπεδο υπουργών...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας απαντήσω και πάλι στερεότυπα. Για όλα αυτά τα θέματα απάντησε χθες ο Πρωθυπουργός. Απάντησε και σε τέτοια ερώτηση. Και ήταν και σ` αυτό πολύ αναλυτικός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 November 1999 - 21:47:21 UTC