Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεχίζεται η περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Κρήτη. Με αφορμή δημοσιεύματα στις σημερινές εφημερίδες, έχει προβεί σε σχετική δήλωση:. Εχουμε δηλώσει, κατ επανάληψη, τη θέση μας. Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της θητείας αυτής της Βουλής.

Το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι κρίσιμο. Ενα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας, ένα θέμα το οποίο θα καθορίσει την πορεία μας, για πολλά χρόνια, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της Ε. Ε., για να ληφθεί η οριστική απόφαση. Μία απόφαση που προσδοκούμε να είναι θετική, να ανταποκρίνεται στις προσπάθειες και τις θυσίες που έκανε η κυβέρνηση και το σύνολο του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια. Απαιτείται, λοιπόν, ένα σταθερό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα ευνοήσει την προσπάθεια της χώρας μας και δεν θα οδηγήσει σε περισπασμούς, δεν θα αδυνατίσει το μέτωπο αυτής της εθνικής προσπάθειας. Αυτή είναι η σαφής θέση μας και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Στεφανόπουλο, για μία νέα θητεία, προκειμένου να μη χρειαστεί να οδηγηθούμε σε διάλυση της Βουλής και εκλογές.

* Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο του δημοσιογράφου Δημήτρη Γιανναράκου, που, με σοβαρότητα, για πολλά χρόνια, υπηρέτησε το αγαθό της ενημέρωσης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκλείεται -σύμφωνα και με τη δήλωσή σας και με δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός- να αναλάβετε εσείς πρωτοβουλία για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι παραμένει ακόμα ασαφές το τι θα κάνει η Ν. Δ. ως προς την προεδρική εκλογή. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Δεδομένου ότι τα μέτρα που παίρνονται καθημερινά και εξαγγέλλονται, δείχνουν ότι αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Θέλετε εσείς η ευθύνη αυτή για τη διάλυση της Βουλής να καταλογιστεί σε αυτόν που θα πάρει αυτή την πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν επιθυμούμε διάλυση της Βουλής. Αυτό είναι σαφές. Πρέπει να το λάβετε υπόψη σας για κάθε ανάλυση ή σχολιασμό. Από εκεί και πέρα, η Ν. Δ. έχει λάβει σαφή θέση εναντίον της ανάδειξης του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Στεφανόπουλου, και πάλι σε αυτό το αξίωμα, για μία νέα θητεία. Εχει, βεβαίως, δηλώσει ο αρχηγός της Ν. Δ. ότι θα ανακοινώσει την τελική θέση του κόμματος στο τέλος Ιανουαρίου. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι πολλά στελέχη της Ν. Δ., παλαιότερα και πρόσφατα, θεωρούν -το δηλώνουν δημοσίως αυτό, άλλωστε- πως η απόφαση του κόμματός τους πρέπει να ληφθεί με γνώμονα το κομματικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο, κατά τη δική μας άποψη, το κομματικό συμφέρον να πρυτανεύει σε τέτοιου είδους επιλογές, οι οποίες είναι σημαντικές για την πορεία της χώρας. Το εθνικό συμφέρον, το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον είναι αυτό το οποίο πρέπει να επικρατεί στις επιλογές μας. Αναμένουμε, λοιπόν, να αποσαφηνίσουν όλα τα κόμματα τις θέσεις τους. Εμείς μπορεί να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, εφόσον βεβαίως υπάρχουν προϋποθέσεις να εκδηλωθεί μία ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Η Ν. Δ. αυτή την ώρα, όποια πρωτοβουλία και αν αναληφθεί, μπορεί κάλλιστα να πει "εγώ κύριοι σας παραπέμπω, στο τέλους του μηνός Ιανουαρίου, που έχω δηλώσει ότι θα ανακοινώσω τη δική μου θέση". Αρκεί η τελική θέση να μην είναι αυτή που οι περισσότεροι εικάζουν, μία θέση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το συμφέρον της χώρας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για τον Οτσαλάν: Γιατί με την τροπή που παίρνει αυτή η υπόθεση δείχνει ότι μια μερίδα του τουρκικού κατεστημένου γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα κριτήρια που τίθενται από την Ε. Ε. ως προς τους όρους επιλεξιμότητας και δεν είδαμε κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά του πολιτικού κατεστημένου, που να χαλαρώνει τη χθεσινή απόφαση. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εσείς, λιγότερο από 15 ημέρες προς το Ελσίνκι, θεωρείτε ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τα επιχειρήματα και τη διπλωματική θέση της χώρας ως προς την τουρκική υποψηφιότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή η απόφαση για να ληφθεί πρέπει να υπάρχει ομοφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έκανα ένα σχετικό σχόλιο, χθες, απαντώντας σε ερώτηση. Σας παραπέμπω, επίσης, στις δηλώσεις που έκανε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός. Είναι η θέση της Ε. Ε., η οποία μας εκφράζει. Εχουμε τοποθετηθεί, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εναντίον της θανατικής ποινής. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή. Τη θέση αυτή πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω: Χθες το βράδυ, στο Εκτελεστικό Γραφείο δεν συζητήσανε για εκλογές τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής. Ολες οι συζητήσεις, είτε δημοσίως, είτε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα, έχουν βάση το σχεδιασμό, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, προβλέπει εκλογές στο τέλος της θητείας αυτής της Βουλής. Γνωρίζουμε, βεβαίως, γιατί σε αυτή τη χώρα ζούμε, ποιοί είναι οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται στα άλλα πολιτικά κόμματα, δεν τους αγνοούμε. Αλλά η δική μας πολιτική και εθνική ευθύνη οδηγεί σε αυτή την επιλογή, την οποία και σήμερα, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε δημοσίως ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτό το σχεδιασμό τον κάνετε δύο χρόνια πριν τις εκλογές, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι σας ενοχλεί, δηλαδή; Οτι είμαστε ένα κόμμα, ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμο; Σας ενοχλεί αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κάθε φορά που συνεδριάζουν τα όργανα, συζητούν για εκλογές. Ερώτηση: Συζήτησαν, χθες, στο Εκτελεστικό Γραφείο, για εκλογές, ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το Σεπτέμβρη του 2000. Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει δημοσίως -και επαναλαμβάνω και εδώ- ότι ασφαλώς είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για εκλογές. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Οποτε και όπως κι αν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, βεβαίως, εμείς επιθυμούμε -αυτή είναι η θέση μας και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε- οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα. Είπατε ότι πολλά κομματικά στελέχη της Ν. Δ. προτάσσουν το κομματικό συμφέρον, όσον αφορά την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εσείς τι βάλατε ως συμφέρον, όταν προτείνατε την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου, ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία του;

ΡΕΠΠΑΣ: Η από όλους ομολογούμενη άψογη άσκηση των καθηκόντων από τον κ. Στεφανόπουλο, νομίζω ότι δεν επιτρέπει διλήμματα. Αποσαφηνίζει το τοπίο, ώστε να μη χρειάζεται να δαπανούμε χρόνο και πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να λάβουμε την τελική θέση μας. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως άψογο και τέλειο, λογικό είναι στην πράξη, μεταφέροντας αυτή τη θέση τους, να υποστηρίξουν τον κ. Στεφανόπουλο για μία νέα θητεία. Δεν το κάνουν. Εμείς, επειδή ακριβώς η χρονική στιγμή στην οποία πρέπει να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα κρίνεται για ένα σημαντικό ως προς την πορεία της προς το μέλλον θέμα, θεωρήσαμε πως το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους -αφού άλλωστε έχουν εκδηλωμένη τη θέση τους για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το θεσμό- έτσι ώστε η προσπάθειά μας να επικεντρωθεί στο μεγάλο αυτό εθνικό στόχο. Αλλωστε δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση και διαφωνία ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα χρόνο πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ένας χρόνος πριν, είναι λίγοι μήνες πριν και πάντως, είναι η κατάλληλη στιγμή που επικαίρως εμείς -και τα άλλα κόμματα πιστεύουμε- έπρεπε να λάβουμε θέση. Και αυτό κάναμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης ότι θα προτείνει τον κ. Στεφανόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να σας ενοχλεί αυτό, αλλά είναι η αλήθεια. Και ασφαλώς σας ενοχλεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κάνατε για να τον "κάψετε"; Γι αυτό το κάνατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Αυτοί οι οποίοι αποδεικνύουν συνέπεια λόγων και έργων, νομίζω ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται. Πρέπει να κατακρίνονται αυτοί οι οποίοι, ενώ μιλούν με θετικό λόγο, στην πράξη αρνούνται τη ψήφο τους προς το πρόσωπο για το οποίο μιλούν με τόσο κολακευτικά λόγια. Αυτούς πρέπει να ελέγξετε και να κατακρίνετε και όχι εμάς που έχουμε μία συνεπή στάση.

ΜΠΕΚΟΣ: Είπατε πιο πριν ότι θα αναλάβετε πρωτοβουλίες. Εννοείτε ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να συναντηθεί με τους....;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εννοώ τίποτα. Απλώς, δεν απέκλεισα τίποτα.

ΜΠΕΚΟΣ: Και για ποιό χρονικό διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Ν. Δ. έχει ανακοινώσει πως θα κάνει γνωστή τη θέση της στο τέλος Ιανουαρίου. Αντιλαμβάνεστε πως σε οποιαδήποτε δική μας πρωτοβουλία μπορεί κάλλιστα ο αρχηγός της Ν. Δ. να απαντήσει "εγώ κύριοι έχω πει πως στο τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινώσω τη δική μου θέση. Αναμένετε, τότε, να γίνει γνωστή η θέση αυτή". Αρα, λοιπόν, η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρχουν και οι προϋποθέσεις, ανταπόκρισης σε αυτή την πρωτοβουλία. Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία, όπως και στο παρελθόν τα συζητήσαμε, έτσι και σήμερα τα αντιμετωπίζουμε υπό το ανάλογο πρίσμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πληροφορίες φέρουν να έχει δημιουργηθεί κρίση στις σχέσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και του υπουργού Τύπου. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαβάζω και ακούω πολλά -γιατί επισήμως από το όργανο δεν έχω ενημερωθεί- και λυπάμαι για τη στάση στελεχών του ΕΣΡ. Αποδεικνύουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται ως ανεξάρτητη αρχή, αλλά είτε ως κομματικό όργανο, είτε ως συνδικαλιστικό όργανο, είτε ως όργανο για προσωπική προβολή.

Αφού δεν μπορούν κάποιοι να περιφρουρήσουν αυτό το κύρος, οφείλω να το κάνω εγώ. Γι' αυτό απέφυγα να παρακολουθήσω αυτή την τακτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω πολλά να πω ή να γράψω. Αντιθέτως, έχουμε και γνώση και θέση. Φαίνεται, άλλωστε, από τη δουλειά που έχουμε κάνει σε αυτόν τον τομέα για την οποία προκαλώ σε σύγκριση οποιονδήποτε. Επαναλαμβάνω οποιονδήποτε. Το μόνο θέμα που ανέκυψε είναι η διαφωνία σε ένα επιστημονικό νομικό ζήτημα. Το Υπουργείο έχει τη θέση ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν επιτρέπεται η αναδρομική επιβολή κυρώσεων. Το ΕΣΡ πιστεύει ότι αυτό επιτρέπεται, ότι μπορεί δηλαδή να επιβάλλονται κυρώσεις αναδρομικώς. Αρα, λοιπόν, το θέμα είναι αν επιτρέπεται, όπως λέει το ΕΣΡ, ή δεν επιτρέπεται όπως πιστεύουμε εμείς η αναδρομική επιβολή μίας κύρωσης. Αυτός είναι ο πυρήνας της διαφωνίας μας. Από κει και πέρα, είναι θέμα του ίδιου του ΕΣΡ να επιληφθεί εκ νέου των υποθέσεων και να επιβάλλει κυρώσεις -οι οποίες όμως θα προβλέπονται στο ισχύον για την κρίσιμη περίοδο νομικό πλαίσιο- πέραν της απόφασης των προστίμων που έχω επικυρώσει ως νόμιμη και έχω ήδη εκδώσει όπως είχα υποχρέωση σύμφωνα με το ν. 2644/98.

Για τα θέματα αυτά μίλησα διεξοδικά στη Βουλή, αλλά επειδή η ώρα ήταν 3 το πρωί ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να με ακούσουν. Γι' αυτό θα αναλάβω εκ νέου σχετική πρωτοβουλία. Αλλά δεν πρόκειται να προβώ σε παραπληροφόρηση και ανακρίβειες, γιατί πολλά είδα να γράφονται αυτές τις ημέρες. Εγώ δεν πρόκειται να πάρω "στον λαιμό μου" συναδέλφους σας δημοσιογράφους.

Εμείς εδώ έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και δεν έχουμε χρόνο να διαθέσουμε για το αν "κινείται η γη".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κακλαμάνης σας ενημέρωσε για την επιστολή που πήρε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω συχνότατη επικοινωνία με τον κ. Κακλαμάνη για πολλά θέματα και γι αυτό. Δεν έχω λάβει οποιαδήποτε επιστολή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι αν λάβατε εσείς επιστολή. Ο κ. Κακλαμάνης έχει λάβει επιστολή. Για το περιεχόμενο αυτής της επιστολής σας ενημέρωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το περιεχόμενο κάποιας επιστολής, το έχω πληροφορηθεί από τις εφημερίδες. Οι ίδιοι οι οποίοι απέστειλαν την επιστολή δεν την κοινοποίησαν στον υπουργό Τύπου. Την έχουν, όμως, δώσει σε δημοσιογράφους, προκειμένου να τη σχολιάσουν κατά την εκδοχή, η οποία προσφέρεται από τους ίδιους τους επιστολογράφους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτούς τους οποίους έχει διορίσει η κυβέρνηση ως μέλη του ΕΣΡ, πρόκειται να τους αντικαταστήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μία πολύ σημαντική πτυχή της λειτουργίας του ΕΣΡ είναι και αυτή: Οτι το κυβερνών κόμμα έχει προτείνει για τη στελέχωση του ΕΣΡ προσωπικότητες κύρους, που δεν έχουν οργανωτική ή άλλη σχέση με αυτό που τα υπέδειξε. Αυτό δείχνει πόσο σεβόμαστε την αυτονομία του ΕΣΡ, σε αντίθεση με άλλα κόμματα τα οποία υπέδειξαν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη για τη στελέχωση του ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την έκδοση ανακοινώσεων ή δηλώσεων μελών του Οργάνου αυτού, με κομματική σφραγίδα ή από το γραφείο Τύπου κομμάτων. Και κατά άλλα, όλοι κόπτονται υπέρ της ανεξάρτητης διοικητής αρχής που είναι το ΕΣΡ. Αυτά είναι τραγελαφικά πράγματα. Ουδέποτε έχουν γίνει στο παρελθόν. Καλώ όλους, με ψύχραιμο και υπεύθυνο τρόπο, να περιφρουρήσουμε το κύρος του ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στελέχη που προτείνατε εσείς είναι χαμηλόβαθμα κομματικά στελέχη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν καμία συμμετοχή στην κομματική ιεραρχία. Απολύτως καμία. Και αυτή είναι η αλήθεια.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 November 1999 - 17:08:11 UTC