Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς μέρες.

* Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Τάκη Θωμόπουλο.

* Αύριο στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει η Επιτροπή για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

* Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στα γραφεία της, επί της οδούς Ομήρου, την Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, της οποίας Πρόεδρος είναι ο κ. Δαφέρμος. Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, θα λάβει μέρος στην καλούμενη "ώρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, της κ. Δαμανάκη και του κ. Διαμαντίδη. Της κ. Δαμανάκη για το πρόβλημα των ναρκωτικών και του κ. Διαμαντίδη για θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους.

* Την Πέμπτη επισκέπτεται την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας το γύρο των πρωτευουσών, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Φιλανδίας κ. Λικόνεν, ο οποίος θα έχει συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, μετά τις 3.30, όταν θα έρθει στην Ελλάδα. Θα προηγηθεί η συνεργασία του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, για το φάκελο που αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα της απασχόλησης. Εισηγητής θα είναι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας. Η συζήτηση θα στηρίζεται στο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση που καταρτίζεται για δεύτερη φορά φέτος. Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες της Συνόδου της Κ. Ε. θα ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα.

* Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που διεξάγεται στη συμπρωτεύουσα και θα εκφωνήσει λόγο.

* Την επόμενη Τρίτη, το βράδυ, έχει προβλεφθεί ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Είναι η ομιλία που γίνεται κάθε χρόνο.

Μένω σε αυτά για την ώρα. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια διευκρίνιση παρακαλώ. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, θα είναι και ο κ. Κληρίδης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν θα είναι ο κ. Κληρίδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζω ότι θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τι θέματα θα συζητήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητήσει τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας, την πολιτική ανασυγκρότησης του Κινήματος και άλλα θέματα επικαιρότητας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα γίνουν εκλογές; Διαβάσαμε πάρα πολλά στον Τύπο, ότι θα γίνουν τον Μάρτιο, μετά τον Μάρτιο, νωρίτερα. Τελικά πότε θα γίνουν εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000. Ουδείς θέτει θέμα πρόωρων εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση έχουν κάνει σαφή τη θέση τους ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος θητείας αυτής της κυβέρνησης. Τα άλλα κόμματα -και η Ν. Δ. - δεν θέτουν θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Δεν ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσουμε σε εκλογές. Ασφαλώς η Ν. Δ., με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, με τη θέση ότι θα αρνηθεί ψήφο προς τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια νέα θητεία, τον κ. Στεφανόπουλο -τον οποίο από καιρό έχει υποδείξει και υποστηρίζει η κυβερνητική παράταξη- μόνο και μόνο, επειδή κατά τη Ν. Δ. πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνουν εκλογές για να απομακρυνθεί -αυτό ισχυρίζεται- η κυβέρνηση, η οποία επισωρεύει, όπως λέει η Ν. Δ., τόσα δεινά για τον τόπο. Αλλά, επισήμως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η Ν. Δ. δεν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσφύγουμε σε διάλυση της Βουλής και σε εκλογές. Αρα, ουδείς αυτή την ώρα θέτει θέμα πρόωρων εκλογών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης...

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ ότι ουδείς έχει θέσει θέμα, μέσω της κοινοβουλευτικής συνταγματικής διαδικασίας που προβλέπεται για κάτι ανάλογο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης εισηγήσεων που λένε ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, μόλις προχτές, στην Κρήτη, διατύπωσε και πάλι τη θέση της κυβέρνησης ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το Σεπτέμβριο δηλαδή του 2000.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή διαψεύδετε όλα τα χθεσινά δημοσιεύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω τη σαφή και κατηγορηματική θέση μας. Πιστεύουμε ότι οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν το Σεπτέμβριο του 2000. Εμείς επιθυμούμε μια συναινετική ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια νέα θητεία. Η χώρα μας έχει άξιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Βουλή αυτή μπορεί και πρέπει να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα κυρίως, αλλά και μερικές το Σάββατο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μετρήσεις, οι έρευνες της κοινής γνώμης, όταν γίνονται με επιστημονικό τρόπο, είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία. Εμείς, όπως κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει, δεν πρόκειται να υποταχθούμε στη γοητεία, στη σαγήνη των δημοσκοπήσεων, όσο καλές και αν είναι για μας. Γιατί αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για να εξασφαλίσουμε την ψήφο των πολιτών στην κάλπη. Αυτό επιδιώκουμε. Γιατί οι πολίτες, με την ψήφο τους, αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις, όχι οι δημοσκοπήσεις. Κατά τα άλλα, το πολιτικό κλίμα είναι φανερό ότι έχει γίνει πάρα πολύ θετικό για τη δική μας προσπάθεια. Δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία. Και γνωρίζετε ότι η αισιοδοξία στην πολιτική προσπάθεια είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι μέχρι στιγμής η Ν. Δ. δεν έχει ζητήσει προσφυγή στις κάλπες. Αν σας το ζητήσει θα το δεχθείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατ επανάληψη, για διάφορα θέματα διατυπώνει προτάσεις. Δεν έχει εξασφαλίσει, εκ των προτέρων, την αποδοχή των προτάσεών της από την κυβέρνηση. Δεν θέλει, δηλαδή, την έγκριση της κυβέρνησης για να διατυπώσει κάποιες προτάσεις. Αυτό είναι και το νόημα της λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να διατυπώνει προτάσεις και αιτήματα. Θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δεν έχει θέσει μέχρι τώρα η Ν. Δ. Επαναλαμβάνω, ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα με την επίσημη κοινοβουλευτική συνταγματική διαδικασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν μας έχει θέσει τέτοιο θέμα η Ν. Δ...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι η αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αμα σας θέσει. Η απάντησή σας ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γιατί να κάνουμε αυτή την υποθετική συζήτηση; Ας θέσει θέμα η Ν. Δ. και θα λάβει απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει, ότι δεν την πειράζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αν δεν μπορεί να θέσει τέτοιο θέμα η Ν. Δ., γιατί να το συζητούμε; Ας θέσει θέμα η Ν. Δ., για να λάβει απάντηση. Η Ν. Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση για πολλά θέματα διατυπώνει προτάσεις. Εχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την αποδοχή των προτάσεών της από την κυβέρνηση; Αρα, γιατί τις διατυπώνει; Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να απορριφθούν οι προτάσεις της. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατυπώνει προτάσεις; Και για το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να διατυπώσει αίτημα, μπορεί να διατυπώσει πρόταση. Δεν το κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν κάνει δηλώσεις και η ηγεσία της Ν. Δ. και στελέχη της, και αύριο να γίνουν εκλογές, το συντομότερο δυνατόν. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πριν, ότι η Ν. Δ., με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρεί πως πρέπει να καταψηφιστεί ο κ. Στεφανόπουλος για να οδηγηθούμε σε εκλογές, επειδή κατά τη Ν. Δ., μέσω των εκλογών, θα απομακρυνθεί η κυβέρνηση από την εξουσία. Αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο της Ν. Δ., όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί επισήμως από διάφορους εκπροσώπους της και από τον αρχηγό της. Αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που έχουν όλοι εκείνοι οι οποίοι διατυπώνουν τέτοιου είδους προτάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η κανονική πορεία. Δεν λένε μέσω της εκλογής του Προέδρου. Λένε και αύριο να γίνουν εκλογές...

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνο που δεν τις ζητούν. Όπως πολλά άλλα πράγματα τα οποία συζητούν, χωρίς να τα θέτουν, μέσω των επισήμων διαδικασιών, προς την κυβέρνηση, ενώ βεβαίως υπάρχουν και θέματα τα οποία τα τοποθετούν στην ορθή συνταγματική κοινοβουλευτική βάση και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας. Το συγκεκριμένο θέμα, η απαίτηση, δηλαδή, να προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές, δεν έχει τεθεί από τη Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντάτε στις παραινέσεις του Μπερνς να χαρακτηριστεί τώρα εντάξιμη χώρα η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αμερικανός πρέσβης επαναλαμβάνει τις θέσεις της χώρα του για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνέντευξη δίνει, δήλωση κάνει. Οταν κάποιος μιλάει, εκφράζει τις δικές του απόψεις. Δεν εκφράζει απόψεις άλλων. Δεν θα είχε νόημα να μιλήσει εκφράζοντας τις απόψεις μιας άλλης κυβέρνησης. Τις απόψεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκφράζει. Εμείς εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις με έγκυρο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι του απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα απαντήσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα, στο Ελσίνκι, στη Σύνοδο Κορυφής, που θα λάβουμε την τελική θέση μας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την εναρμόνιση του εθνικού συμφέροντος με τις προοπτικές της Ε. Ε. Με αφορμή τη δική σας ερώτηση, μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: Εμείς έχουμε, κατ επανάληψη, τονίσει ότι επιθυμούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, πρέπει να εργάζονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Και βέβαια να εργάζεται και η Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί επιθυμούμε η υποψηφιότητα της Τουρκίας να είναι ουσιαστική. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί, αν επιτευχθεί, αυτό το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρας, για την Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η Τουρκία απάντησε με παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου. Το ξέρετε αυτό; Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε ότι έγινε αυτό, στο πλαίσιο των ασκήσεων "Ταύρος" που διεξήχθησαν πρόσφατα. Η κυβέρνηση της Κύπρου, δια της διπλωματικής οδού, έχει κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μία καλή κίνηση αυτή, καλών σχέσεων, για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι κινήσεις δεν θα έλεγα ότι είναι θετικές. Κάθε άλλο. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να είμαι πολύ σαφής και να πω ότι η θέση της Ελλάδας, όσον αφορά το θέμα που θα συζητηθεί στο Ελσίνκι, θα συμπυκνωθεί σε ένα "ναι" ή ένα "όχι", εκείνη τη στιγμή, αφού εκτιμήσουμε όλες τις παραμέτρους. Εμείς έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας στους εταίρους μας. Τις γνωρίζουν, όπως γνωρίζουμε κι εμείς τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας. Η Τουρκία θα πρέπει και εκείνη να αντιληφθεί ότι, όπως οι άλλοι εργάζονται για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, πρωτίστως, πρέπει να εργαστεί η ίδια.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι η παρούσα Βουλή δεν πρέπει να διαλυθεί, μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι οι εκλογές κανονικά να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000. Θέλω να ρωτήσω, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η Ν. Δ. εμμείνουν στις θέσεις τους στο θέμα της εκλογής Προέδρου, τότε η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουμε νωρίτερα από το Μάρτιο, αυτή την εκλογική αναμέτρηση μέσα από την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η ΟΝΕ κ. τ. λ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με τα όσα απαντήσατε σε προηγούμενη ερώτηση, αν γινόταν αύριο η Σύνοδος Κορυφής, ποιά θα ήταν η θέση της Ελλάδας για την αναβάθμιση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν μπορούσατε να μου εκφράσετε ή να μου διατυπώσετε τη θέση των άλλων εταίρων, θα μπορούσα κι εγώ να σας απαντήσω. Αλλά, ούτε εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό, άρα, ούτε και εγώ μπορώ να σας δώσω μία απάντηση, τώρα. Πολύ περισσότερο, που αν το έκανα αυτό, θα ισοδυναμούσε με έναν εκούσιο αφοπλισμό, ενόψει μιας πολύ σημαντικής και καθοριστικής για τη χώρα μας συζήτησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μεταδόθηκαν, το Σάββατο, πληροφορίες από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι με παρέμβαση εισαγγελέα δεν επετράπη στα συνεργεία να πάρουν εικόνα από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Βραχασίου. Δεν διαψεύσθηκε αυτό. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας ως υπουργός Τύπου, αλλά και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήμουν στην Κρήτη, δεν συμμετείχα σε αυτή την περιοδεία, αλλά είδα σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εικόνες από αυτή τη διαμαρτυρία και τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των διαμαρτυρομένων. Είναι αδιανόητο να θεωρεί κάποιος ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς. Είναι πέρα από οποιαδήποτε σκέψη αυτό. Από την άλλη, πρέπει να πω ότι είδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς πως το θέμα αυτό είχε το προβάδισμα σε σχέση με αυτή την ίδια την περιοδεία και τα όσα σημαντικά, στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, ειπώθηκαν ή έγιναν. Είδατε, λοιπόν, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μόνοι τους μπορούν να ιεραρχούν τα γεγονότα με βάση τα δημοσιογραφικά κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και απολύτως σεβαστό από εμάς. Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει να κατηγορείται η κυβέρνηση, ενώ οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, κάτι που έγινε στο περιθώριο της περιοδείας, το παρουσιάζουν σαν το κεντρικό θέμα της περιοδείας, τουλάχιστον για κάποιες ώρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι μεταδόθηκαν αυτές οι πληροφορίες και ζήτησα ένα σχόλιο από σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ότι είναι αδιανόητο, είναι πέρα από οποιαδήποτε σκέψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ και στην προεκλογική περίοδο στις περιοδείες του;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν είναι στις επιλογές και τις διαθέσεις μας να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες μεθόδους, προκειμένου να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας ή τον πολιτικό αγώνα μας, αλλά αντιθέτως, θα έλεγα ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, όταν εκδηλώνονται, τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Γιατί επιθυμούμε οι Ελληνες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα το φρόνημά τους, όποιο κι αν είναι, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από κάποιο κομματικό πλυντήριο για να αποδείξουν ότι είναι... "καθαροί"! Ολοι οι Ελληνες, απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους είναι αναφαίρετο, όπως και η υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα των συμπολιτών τους. Είναι κι αυτό κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έγινε στην Κρήτη με τα ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν άφησαν τις κάμερες να τραβήξουν τα επεισόδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Δεν ήσασταν, ούτε εσείς στην Κρήτη, ούτε εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έπεσαν τα δακρυγόνα και χτυπούσαν τους παπάδες, δεν άφησαν τις κάμερες να τραβήξουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε εγώ, ούτε εσείς ήμασταν στην Κρήτη. Αφήστε τους πολίτες να μιλήσουν. Γνωρίζω ότι οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρομένων μίλησαν με τον Πρωθυπουργό και του είπαν κάτι που ακούστηκε σε όλα τα δελτία ειδήσεων: Οτι το χωριό αυτό δίνει ένα προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 70%.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενας πήγε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοί που μίλησαν -και δεν ήταν ένας- εξέφραζαν και τους άλλους. Αλλωστε, αν ανατρέξετε, γιατί εγώ το έκανα, στα αποτελέσματα των εκλογών, θα δείτε ότι το ποσοστό το οποίο αναφέρθηκε, είναι αληθές και θα επαναληφθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 November 1999 - 17:01:04 UTC