Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Τύπου κ. Δημήτρης Ρέππας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, μετέχοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία, για τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι. Ετσι, βρίσκομαι εγώ σήμερα, μαζί σας για την πολιτική ενημέρωση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσχάτως, ακούγεται επίμονα, ένα σενάριο ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε οι εκλογές να γίνουν μέσα στο Φεβρουάριο. Κατά πόσο αυτό το σενάριο είναι ισχυρό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε, είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας. Αυτό ισχύει και για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση που πιστεύουμε, επίσης, ότι πρέπει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Πολύ περισσότερο, που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα -από την άνοιξη και μετά, δηλαδή- θα είμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, σε ότι αφορά την κρίση και τις διαπραγματεύσεις που θα απαιτηθούν για την αίτηση ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Σε ότι αφορά, λοιπόν, τις εκλογές, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές μπορεί και πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Εχει προκύψει το θέμα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη, με αφετηρία την έως τώρα στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία αρνείται να προσχωρήσει στη θέση που εκφράζεται, όπως καταγράφεται, από μια συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου για μια νέα θητεία.

Παρακαλώ, λοιπόν, αυτά που σας απασχολούν και τα σχετικά ερωτήματα να τα απευθύνετε στην Αντιπολίτευση.

Το ερώτημα που αφορά την πορεία προς μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση ή όχι, πρέπει να απευθυνθεί στην Αντιπολίτευση και υπό τη μορφή, θα έλεγα εάν το έκανα εγώ, εάν θα κρατήσει μια υπεύθυνη στάση, όπως απαιτούν οι ανάγκες της χώρας ή αν θα συνεχίσει μια στάση ανευθυνότητας, την οποία έως τώρα επιδεικνύει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Τζεμ, δηλώσεις-πιέσεις, αν θέλετε, ότι αν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει το βέτο στο Ελσίνκι, μπορεί να οδηγηθούμε ακόμα και σε σύρραξη με την Τουρκία. Επίσης, θα ήθελα να σχολιάσετε τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, όσον αφορά το Κυπριακό, όπου ο Ντενκτάς φαίνεται πλήρως αδιάλλακτος. Μιλάει για αναγνώριση του "ψευδοκράτους" του, αλλιώς θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Θα ήθελα να κάνετε ένα σχολιασμό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, γνωρίζετε ότι τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν διάφορες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων διαφορετικής έντασης -θα έλεγα- ή κλιμάκωσης ή μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο από ημέρα σε ημέρα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι έχουν υπάρξει τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που δίνουν το περίγραμμα των θέσεων της Ελλάδας με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θεωρώ σκόπιμο αυτή τη στιγμή να προβώ σε δηλώσεις και ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Οπως γνωρίζετε θα είναι σε εξέλιξη μέχρι το τέλος της Συνόδου μία έντονη διαπραγμάτευση, μέχρι την τελευταία στιγμή, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Δεν θεωρώ σκόπιμο, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να προσθέσουμε νέες δηλώσεις ή νέες κρίσεις για τις διαδοχικές αυτές τουρκικές δηλώσεις. Οι ελληνικές θέσεις ισχύουν, έχουν αναλυθεί και εκτεθεί προς κάθε κατεύθυνση. Είναι γνωστότι περιμένουμε και τι ζητούμε. Ας περιμένουμε τις διαδικασίες της Συνόδου Κορυφής και στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε όλα αυτά.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, επειδή υπήρξε και χθες μια νέα έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μορατόριουμ δηλώσεων σε ότι αφορά τις συνομιλίες, θα σας παρακαλούσα να το σεβαστούμε αυτό και να μου επιτρέψετε να μην κάνω κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 December 1999 - 12:46:45 UTC