Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε το γεγονός της ημέρας, που είναι η δημοσκόπηση της MRB, η οποία δείχνει το ΠΑΣΟΚ να καλύπτει μια τεράστια απόσταση κατά τους τελευταίους, σύμφωνα με τα ποσοστά που έδινε η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι αυτό το κορυφαίο γεγονός σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα παραμείνω, σε γενικές γραμμές, στα σχόλια που έχω κάνει έως τώρα, απαντώντας σε ερωτήσεις για παλαιότερες μετρήσεις της προτίμησης της κοινής γνώμης, επί διαφόρων τομέων. Τα αποτελέσματα αυτής της μέτρησης είναι πολύ ευχάριστα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι αρκετά, ώστε να πούμε ότι νιώθουμε ικανοποιημένοι από το έργο που έχουμε κάνει. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Επιδιώκουμε την ψήφο του ελληνικού λαού στην κάλπη, γιατί η κυβέρνηση αναδεικνύεται από τις εκλογές και όχι από τις δημοσκοπήσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σοβαρότητα και σεμνότητα, προκειμένου να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού την ώρα των εκλογών.

Η έρευνα αυτή, επειδή έχει περιοχή διεξαγωγής της την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη -όχι, δηλαδή, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου- και επίσης επειδή ολοκληρώθηκε πριν γίνουν γνωστά στους πολίτες τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, έδωσε αυτά τα αποτελέσματα. Πιστεύω, δηλαδή, ότι αν στο δείγμα που μετρήθηκε περιλαμβάνονταν και πολίτες που ζουν στις νησιωτικές περιοχές (όπου το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά έχει εκλογική υπεροχή) και αν, επίσης, είχε χρονικό τερματισμό της την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι (και όχι τις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής), τα αποτελέσματά της θα ήταν περισσότερο καλά, ακόμη πιο ευχάριστα. Αυτό είναι κάτι που όλοι αντιλαμβάνεστε.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν πρόκειται να αιχμαλωτιστούμε από την ικανοποίηση που προσφέρει ένα ευχάριστο, ένα θετικό αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης. Αντιθέτως, αυτό είναι η αφετηρία για να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά, να επιδιώξουμε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, ώστε να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός την ώρα των εκλογών στην κάλπη, με την ψήφο του. Γιατί, η γνώμη δεσμεύει εκείνον που την εκφράζει οριακά, ενώ η ψήφος δεσμεύει τον πολίτη για μια διάρκεια τεσσάρων χρόνων. Και αυτή τη συμφωνία θέλουμε εμείς με τους πολίτες: τη συμφωνία που προκύπτει μέσα από την ψήφο που δίνει στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή μας.

ΜΠΕΚΑΣ: Εκτιμάτε ότι η Ν. Δ. θα θέσει θέμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε πει ότι η χώρα έχει άξιο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτό το αναγνωρίζουν, άλλωστε, όλα τα πολιτικά κόμματα. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ. Στεφανόπουλο για μια νέα θητεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2000 είναι η περίοδος όπου θα κριθεί η προσπάθεια πολλών χρόνων του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής μας για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Δεν πρέπει να επιδοθούμε σε επιζήμιες επιλογές, με τη δημιουργία ενός προεκλογικού σκηνικού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Ν. Δ. έχει την ευθύνη να σταθμίσει τη θέση της έτσι ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας για να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθειά μας για την ένταξη στην ΟΝΕ. Αν η Ν. Δ. πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές, αυτό θα έχει τίμημα. Αλλά, βεβαίως, στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ν. Δ., αντιλαμβάνεστε ότι η επιλογή της ισοδυναμεί περίπου με μονόδρομο. Γιατί, αν επιλέξει να στηρίξει τον κ. Στεφανόπουλο, θα είναι μεν μια πράξη ευθύνης από την πλευρά της, θα έχει όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, ένα τεράστιο κομματικό κόστος, το οποίο η Ν. Δ. δεν μας έχει συνηθίσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει. Γιατί, η Ν. Δ. δεν αδιαφορεί για το κομματικό κόστος. Ισα-ίσα ασκεί μικροκομματική πολιτική. Ενδιαφέρεται πρώτα για κομματικά οφέλη και δευτερευόντως για το συμφέρον της χώρας. Αν, επιτέλους, έστω για μια φορά, δείξει ότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον σε σχέση με το κομματικό, μπορεί να έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο απαιτεί από τη Ν. Δ. μια υπέρβαση, που έως τώρα έχει δείξει ότι δεν έχει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει. Αυτό είναι το θέμα.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Γιατί μιλάτε για κομματικό κόστος της Ν. Δ., εάν δεν κάνει αυτό που λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ν. Δ. έχει πει πως το πρόβλημα -στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας- δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας. Το πρόβλημα, κατά τη Ν. Δ., είναι πολιτικό. Πρέπει, δηλαδή, η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, γιατί έτσι -όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση- θα αλλάξει η κυβέρνηση. Θα απομακρυνθεί, δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη και θα έρθει μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στις κομματικές δυνάμεις της. Εάν τώρα η Ν. Δ. πει ότι στηρίζει τον κ. Στεφανόπουλο, είναι σαν να ομολογεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, άρα, εμμέσως αλλά καταφανώς, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Σημίτη και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα πει η Ν. Δ. Ας το πει, γιατί έτσι θα συμβάλλει, ώστε να έχουμε ομαλές εξελίξεις. Αλλά, δεν πιστεύω ότι έχει τη δύναμη και την ευθύνη να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόκληση.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε, τώρα, μετά τη Σύνοδο στο Ελσίνκι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών της συντηρητικής παράταξης που ουσιαστικά κρίνουν θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου. Και με άλλες ευκαιρίες έχουν γίνει παρόμοιες δηλώσεις, όσον αφορά την ένταξη στην ΟΝΕ και γενικώς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι αυτό το κλίμα δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για κομματικές διευρύνσεις του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα η στάση των στελεχών αυτών συμβάλλει στο να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο πολιτικών, κοινωνικών δυνάμεων, το οποίο σε δύο καίριους και καθοριστικούς τομείς για την πορεία της χώρας, όπως είναι αυτοί της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας, υπάρχει μια σύμπλευση, μια συμπόρευση που μαρτυρά ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτύχει σε αυτούς τους τομείς και στους στόχους που έχει θέσει. Η στάση αυτών των στελεχών είναι, ασφαλώς, θετική. Βεβαίως, η σπονδυλική στήλη αυτής της πολιτικής είναι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε στο παρελθόν, τώρα και στο μέλλον, είναι ανοικτό και αντιμετωπίζει με τρόπο ευνοϊκό τις δυνατότητες συνεργασίας -και εκλογικής συνεργασίας- με πρόσωπα, τα οποία αποδέχονται το Πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και δέχονται να συμβάλλουν, διαθέτοντας τις δικές τους δυνάμεις, σε αυτή την προσπάθεια, που είναι κοινή προσπάθεια και έχει εθνικό χαρακτήρα. Με αυτή την έννοια, αντιμετωπίζουμε θετικά αυτή τη στάση στελεχών που δεν ανήκουν στη δική μας κομματική παράταξη. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ θετικό για τον τόπο, το ότι δημιουργείται ένα ευρύτατο μέτωπο δυνάμεων, οι οποίες στηρίζουν τις κατευθύνσεις και τις προγραμματικές θέσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα τέτοιο πρόσωπο είναι για την κυβέρνηση ο κ. Σουφλιάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και μπορούν να ενταχθούν σ` αυτό και να λειτουργήσουν, με βάση το Πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις του Κινήματος και της κυβέρνησής του, πάρα πολλά στελέχη που σήμερα δεν στεγάζονται στο ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την έννοια, δεν μπορεί εκ των προτέρων, να γίνει κρίση, προκειμένου κάποιοι να προεπιλεγούν και κάποιοι άλλοι να αποκλειστούν. Γι αυτό δεν επιδίδομαι σε ονοματολογία. Μπορώ να σας πω όμως, ότι η πολιτική και προγραμματική ευρυχωρία του ΠΑΣΟΚ επιτρέπει σε πολλές δυνάμεις να δουλέψουν από κοινού για ένα σκοπό, που είναι εθνικός, πολύ περισσότερο όταν η σύμπτωση απόψεων αφορά καθοριστικούς τομείς, όπως είναι αυτοί της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής οικονομίας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει γραφτεί και για τον κ. Θεοδωράκη. Τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Θεοδωράκης, πέρα από παράγοντας της δημόσιας ζωής, είναι και ένα σύμβολο για την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιδοθούμε σε ονοματολογία. Επαναλαμβάνω και παραμένω σε αυτή τη θέση. Από κει και πέρα, παρακαλώ συγκρατήστε αυτό το οποίο είπα, ότι η ευρυχωρία και η πολυσυλλεκτικότητα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής μας δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία τέτοιων μετώπων συμπόρευσης για έναν κοινό σκοπό.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 December 1999 - 15:23:55 UTC