Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, σας ενημερώνω ότι μεθαύριο, Πέμπτη, στις 13.00, στο Ζάππειο, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης θα ανακοινώσει και θα αναφερθεί με λεπτομέρειες, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας για την περίοδο 2000-2004, το οποίο έχει καταρτίσει το Κίνημά μας. Θα έχετε τη δυνατότητα και εσείς, μέσα από το διάλογο αυτό, να γίνετε κοινωνοί των θέσεων διακυβέρνησης που προτείνουμε στον ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία. Πιστεύω ότι θα είστε εκεί.

Μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων από το ΠΑΣΟΚ, βλέπετε ότι προχωρούμε και στην ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος. Αντιλαμβάνεστε, πως με γοργά βήματα συγκροτούμε τις δυνάμεις μας σε αυτή τη συντεταγμένη πορεία προς τις εκλογές!

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καλλιεργήσει υπέρ του δέοντος προσδοκίες για το Χρηματιστήριο και τώρα είναι εγκλωβισμένοι μισό εκατομμύριο Ελληνες μικροεπενδυτές και γι` αυτό έχει την ευθύνη η κυβέρνηση. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιες απαντήσεις έχω δώσει, όταν κατ` επανάληψη ρωτήθηκα για θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο. Εχω δηλώσει, με τρόπο στερεότυπο, κουραστικό θα έλεγα, ότι το Χρηματιστήριο έχει αυτονομία που πρέπει να περιφρουρήσουμε. Οσο λιγότερο μιλούν οι πολιτικοί για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα και για το Χρηματιστήριο και για τους πολιτικούς. Κατά τα άλλα, είναι ανεπίτρεπτο τέτοιου είδους δηλώσεις να δίνουν την εντύπωση στους επενδυτές ότι πολιτικοί και κόμματα προσπαθούν να χειραγωγήσουν ή να παρέμβουν στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, με μικροκομματικές επιδιώξεις. Με αυτή την έννοια, θα μείνουμε έξω από αυτό το διάλογο. Το Χρηματιστήριο έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Αυτό το οποίο μπορώ -και δεν το κάνω πρώτη φορά- να επαναλάβω σήμερα, είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια, ώστε να δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ξεκινήσω από την τελευταία σας εκτίμηση. Ποιοί λόγοι σας αναγκάζουν να επαναλαμβάνετε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βαίνει καλώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις που διατυπώνετε εσείς για συναφή θέματα. Δεν το κάνω με δική μου πρωτοβουλία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οι ερωτήσεις αφορούν το Χρηματιστήριο. Εσείς γενικεύετε το ζήτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γενικεύω και λέω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δικαιολογεί κάθε αισιοδοξία για το μέλλον.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, εντάσσετε την πορεία του Χρηματιστηρίου στη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, τη γενική οικονομική εικόνα της χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εξέλιξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, είναι σε άμεση ή έμμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της οικονομίας μιας χώρας. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είστε ικανοποιημένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, στη φυσιολογία της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου περιλαμβάνονται διακυμάνσεις, όσον αφορά την τιμή των μετοχών. Από την άλλη, όμως, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι έτσι όπως την περιέγραψα.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, βουλευτές της Ν.Δ., μιλώντας για το νομοσχέδιο που εσυζητείτο, είπαν ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέες «πυραμίδες» και σας χαρακτήρισαν όλους ως «νέο Μπερίσα», όσον αφορά την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Ποιά είναι η απάντησή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να απαντήσω σε τέτοιου είδους κριτικές;

ΤΑΚΗΣ: Που διατυπώθηκαν μέσα στην ολομέλεια της Βουλής!

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό κάνει τους βουλευτές που διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς να εκτίθενται ακόμη περισσότερο στα μάτια του ελληνικού λαού. Οταν η κριτική της Ν.Δ. απέναντι στην κυβέρνησή μας, πέφτει σε αυτό το επίπεδο, αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το επίπεδο κριτικής στο οποίο έχει περιπέσει η Ν.Δ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου σε αυτό το επίπεδο. Θα πέσουμε πολύ χαμηλά αν επικοινωνήσουμε με συναδέλφους που διατυπώνουν σε αυτό το μήκος κύματος την κριτική τους. Είναι απαράδεκτο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου συναρτάται με την οικονομία της χώρας. Το Χρηματιστήριο «πάει κατά διαόλου». Πώς συναντάται αυτό με το ότι η οικονομία είναι καλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιες είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζετε, επίσης, ποια είναι η εξέλιξη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, τον τελευταίο χρόνο. Δεν θα πρέπει να εξετάζετε την πορεία του Χρηματιστηρίου από μέρα σε μέρα. Θα πρέπει να την εξετάζετε διαχρονικά. Θα επιτρέψετε και σε μένα να κρατήσω αυτό το δικαίωμα, το οποίο υπερασπίζομαι, να μη συζητώ δημοσίως, δι` αυτού του τρόπου, θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Η συζήτηση γι` αυτό, σταματάει εδώ. Είναι γενική αρχή το ότι η οικονομία μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας, έχει σχέση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτή είναι μία αυτονόητη αλήθεια, την οποία όλοι γνωρίζετε. Δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύπτω εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το εξετάζω μέρα με τη μέρα. Το εξετάζω από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταστραφεί από το Χρηματιστήριο και εσείς λέτε ότι πάει καλά η οικονομία.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, το έχουμε πει κατ` επανάληψη, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους γνωρίζοντας τους κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί το Χρηματιστήριο, έχοντας υπόψη τους όλα τα δεδομένα, τα οποία αμέσως ή εμμέσως επηρεάζουν τη λειτουργία του. Είναι θέμα δικής τους ευθύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε δεν έχει καμία σχέση το Χρηματιστήριο με την οικονομία.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το δικό σας συμπέρασμα.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Μέχρι το Σεπτέμβριο, και ο Πρωθυπουργός και εσείς και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μιλούσατε πολύ συχνά για το Χρηματιστήριο και είχατε δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες σε έναν κόσμο, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται στην κατάσταση που περιέγραψε ο κ. Σταματόπουλος. Τον τελευταίο καιρό, όμως, προσπαθείτε να πάρετε αποστάσεις. Τι γίνεται τελικά; Οταν πάει καλά το ωθείτε εσείς και όταν δεν πάει@

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έπρεπε να διατυπώσετε αυτή την ερώτηση σε μένα, εφόσον έχετε υπόψη σας μια διαφορετική τοποθέτηση από αυτή την οποία κάνω σήμερα ή έκανα χθες ή προχθές, απαντώντας σε ανάλογα ερωτήματα. Γνωρίζετε ότι η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι μονίμως η ίδια. Παγίως, δίνω αυτές τις απαντήσεις σε συναφείς ερωτήσεις.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Εχει ζητηθεί από την Ελλάδα άδεια διέλευσης δυνάμεων από Θεσσαλονίκη για Κόσσοβο και η παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων το επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μιας άσκησης και στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να διέλθουν από την Ελλάδα δυνάμεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχουμε. Ο αριθμός που αναφέρεται είναι περίπου 2.000 άνδρες. Εχουμε πει ότι εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε νέες δυνάμεις στην περιοχή για να εγκατασταθούν εκεί. Αλλά και στο πλαίσιο ασκήσεων δεν έχουμε αποφασίσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας. Αυτά πρέπει να είναι σαφή. Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι αλλάζει κάτι στην περιοχή και οδηγούμαστε σε δραματικές εξελίξεις. Θα έλεγα πως παραμένει επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο διεθνής παράγοντας. Ολες οι δυνάμεις, οι εθνότητες σε εκείνη την περιοχή, επιθυμούν την παρουσία του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος εγγυάται την ασφάλεια όλων ή την προσπάθεια για να επανέλθουμε σε έναν ομαλό ρυθμό ζωής στην περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε αρχίζει αυτή η διέλευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διέλευση των δυνάμεων προβλέπεται να γίνει περί τα τέλη Μαρτίου και η άσκηση θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

ΤΣΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της παραίτησης του Χάιντερ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση για το πώς εκτιμά αυτή την παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία θετική εξέλιξη. Είναι ένα βήμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 February 2000 - 14:05:14 UTC