Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω ότι σε λίγη ώρα, στη 1.30, στο Ζάππειο, θα παρουσιάσουμε τη νέα πρωτοβουλία μας για την ειδική σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε αυτό, προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας εισάγεται η χρησιμοποίηση ειδικών συμβόλων για τη σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Επίσης, για να προστατεύσουμε ανήλικους και εφήβους από προγράμματα της τηλεόρασης που μπορεί να έχουν δυσμενή επίπτωση στην πνευματική, φυσική και ηθική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Πρέπει να σας πω ότι η δουλειά που κάναμε, καταλήγοντας σε ορισμένα σύμβολα, έχει προβλέψεις για κάθε είδους πρόγραμμα. Είναι μία πολύ αναλυτική ρύθμιση στην οποία προχωρούμε, μετά από συνεννόηση και με τους τηλεοπτικούς φορείς και αυτό είναι προς τιμή τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα και όταν εφαρμοστεί θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για το χθεσινό γκάλοπ που δίνει δύο μονάδες μπροστά στο ΠΑΣΟΚ; Είναι αιτία εφησυχασμού και εν πάση περιπτώσει, μίας αισιοδοξίας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τελικώς νικητής;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένω στα σχόλια που έχω κάνει κατά καιρούς, με αφορμή αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων στην πατρίδα μας. Ιδιαιτέρως, οι τελευταίες μετρήσεις είναι πολύ καλές. Αλλά, καλύτερη για μας είναι η κάλπη. Ο αγώνας που κάνουμε είναι υπεύθυνος. Προβάλλουμε το πρόγραμμά μας για να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την εφαρμογή των δέκα μεγάλων στόχων μας, που αποτελούν το πλαίσιο αναφοράς για μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα στον 21ο αιώνα, με τη διακυβέρνηση της χώρας, και την επόμενη τετραετία 2000-2004, από το ΠΑΣΟΚ. Οι μετρήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω την πολιτική προεκλογική δραστηριότητάς μας. Αυτό το οποίο, όμως, γνωρίζουμε από παλαιά και δεν περιμένουμε να μας το πουν οι μετρήσεις είναι τούτο: Σε στενή επαφή με τους Ελληνες πολίτες, με υπεύθυνο προγραμματικό λόγο, αναδεικνύουμε τα θέματα τα οποία απασχολούν τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες, τα κρίσιμα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτά τα μεγάλα θέματα θέλουμε να συγκριθούμε και να κριθούμε από τον ελληνικό λαό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η προσπάθειά μας αυτή θα έχει απήχηση. Οι εκλογές είναι ένα «ντέρμπι». Ο νικητής θα ξεχωρίσει όταν μετρηθεί το σύνολο των ψήφων. Πάντως, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Η αισιοδοξία μας αυτή είναι δικαιολογημένη, γιατί βασίζεται στο σημαντικό έργο που έχουμε κάνει και τις εγγυήσεις που έχουμε εξασφαλίσει για την πορεία της χώρας κατά την επόμενη τετραετία.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Χθες, είχαμε και ένα καινούργιο ρεκόρ στις διεθνείς χρηματαγορές για το πετρέλαιο. Ανησυχεί η κυβέρνηση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η εξέλιξη. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι μας ανησυχεί. Δεν ανατρέπει τον προγραμματισμό της οικονομικής πολιτικής μας, ούτε επηρεάζει τόσο τα οικονομικά μεγέθη, ώστε να μας θέσει σε απόσταση από τους στόχους τους οποίους έχουμε προσεγγίσει. Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό. Γνωρίζετε ότι οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές και αφορούν όλες τις χώρες, σε όλο τον κόσμο. Ο διεθνής παράγοντας έχει κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε. Γρήγορα θα κλείσει αυτή η παρένθεση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ξαναφέρω τη συζήτηση στο Χρηματιστήριο, με την εξής έννοια: Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που έχουν τεθεί στον Πρωθυπουργό, σε εσάς και σε οικονομικά στελέχη, η κυβέρνηση αποσυναρτά πάντα το Χρηματιστήριο από την πορεία των εκλογών. Ηθελα να τονίσω το εξής, ότι η κυβέρνηση, σε κάποια άλλη φάση ουσιαστικά, επένδυσε στο Χρηματιστήριο με την έννοια ότι στον Προϋπολογισμό είχε εγγράψει κάποια κονδύλια, τα οποία θα προέρχονται από ένα τέλος, αυξημένο μάλιστα, πάνω σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Εφόσον, ο τζίρος του Χρηματιστηρίου είναι, ούτως ή άλλως, πεσμένος, θα ήθελα να ξέρω πού θα βρει η κυβέρνηση τα κονδύλια για να καλύψει αυτές τις δαπάνες που προκύπτουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς ανησυχείτε, επειδή ακριβώς οι πόροι αυτοί χρειάζονται, αφού έχουν σχέση με κοινωνικά προγράμματα. Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει αυτούς τους πόρους. Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου -επαναλαμβάνω και με τόνο πολύ κατηγορηματικό- είναι αυτόνομη. Δεν είναι δυνατό να παρέμβουμε σε αυτό. Ομως, θα πρέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου να την εξετάσετε στη διάρκεια του χρόνου. Μη θέτετε το Χρηματιστήριο στο μικροσκόπιο της μιας ημέρας ή της μιας εβδομάδας. Οσο λιγότερο μιλούμε για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα για το Χρηματιστήριο και για εμάς. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, με την έννοια που θέσατε εσείς το θέμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Εγώ λέω στο μικροσκόπιο του 2000. Δεν αναφέρομαι σε ημέρες ή σε μήνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν έρθει η ώρα να κρίνετε την πολιτική μας, αν είμαστε, δηλαδή, συνεπείς στην εξαγγελία που κάναμε, τότε θα δείτε ότι πράγματι και συνεπείς είμαστε και την εξαγγελία μας εφαρμόζουμε.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε, χθες, έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των κυρίων Λαλιώτη και Σπηλιωτόπουλου, σχετικά με τα μπαρ και την εικόνα που παρουσίασε το ζεύγος Καραμανλή. Τους χαρακτηρισμούς «μπαργούμαν» και «μπάρμαν», εσείς πώς τους εισπράττετε, ασχέτως εάν η εικόνα ήταν θετική ή αρνητική για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης περιέγραψε μια εικόνα. Δεν έκανε οτιδήποτε, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί είτε κατηγορία, είτε απαξιωτική αναφορά σε πρόσωπα. Αυτό το οποίο έχει σημασία @το τόνισε ο κ. Λαλιώτης και πρέπει όλοι να το έχουμε υπόψη μας- είναι τούτο: Η πολιτική δεν πρέπει να μεταβληθεί σε μια μικροκοινωνία του θεάματος. Δεν θα πρέπει να σκηνοθετούμε τους ίδιους τους εαυτούς μας, προκειμένου να γίνουμε περισσότερο συμπαθείς. Θα πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας, ως παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου. Να κάνουμε πάλι αυθεντική, γνήσια και στενή τη σχέση μας με τους Ελληνες πολίτες. Και αυτό θα το επιτύχουμε εάν κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες. Αυτό είναι που έχει σημασία. Ο Πρωθυπουργός έχει πει, κατ` επανάληψη: «Θέλω, πέραν του να είμαι ευχάριστος, πέραν του να είμαι αρεστός, να είμαι κυρίως χρήσιμος στους Ελληνες πολίτες». Και για να είναι κάποιος χρήσιμος θα πρέπει να ασχολείται με τα προβλήματα που «καίνε». Στο πεδίο αυτό ο ελληνικός λαός εξετάζει την επίδοση του καθένα και μετά μας κρίνει.

ΚΑΠΠΟΣ: Μια άλλη ερώτηση, δεδομένου ότι ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες, που θα γίνουν εξετάσεις για την πρόσληψη των νέων καθηγητών. Το τελευταίο διάστημα έχουμε το εξής φοβερά οξύμωρο, θα έλεγα: Κάποιοι αναπληρωτές καθηγητές, επιτυχόντες στον προηγούμενο διαγωνισμό, οι οποίοι .ουσιαστικά ήταν η ομάδα εκείνη των καθηγητών, η οποία, θα έλεγα, συμμάχησε εκείνο το διάστημα με την κυβέρνηση και με την επιλογή της προχωρήσει στο διαγωνισμό και μάλιστα, από ότι θυμόμαστε, ουσιαστικά προσήλθε στα εξεταστικά κέντρα, κάτω από την ασπίδα των ΜΑΤ, και κάτω από ορισμένες εικόνες, τις οποίες δεν ξέρω πως θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει ο καθένας. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, πλέον, συγκρούονται με την κυβέρνηση και με τα ΜΑΤ. Θα ήθελα να ρωτήσω κατόπιν όλου αυτού του κύκλου των πραγμάτων, με ποιόν τρόπο και με ποιά αξιοπιστία θα καλέσει η κυβέρνηση τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν σε ένα νέο διαγωνισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη. Δεν μπορούσε να μην εφαρμόσει αυτό το οποίο, ευθύς εξ αρχής, έχει εξαγγείλει. Κάθε δύο χρόνια διενεργείται αυτός ο διαγωνισμός. Δεν είναι δυνατόν η κατάργηση της επετηρίδας να οδηγήσει στη δημιουργία μιας άλλης οιονεί επετηρίδας, με κατάλογο καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα νέο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός θα γίνεται σε αυτή τη χρονική βάση, όπως ακριβώς το είπαμε από την αρχή. Αυτοί οι οποίοι επιλέγονται και προσλαμβάνονται, κάθε φορά, μετά το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα ασκούν τα εκπαιδευτικά καθήκοντά τους. Οι άλλοι θα πρέπει να προσέλθουν στον επόμενο διαγωνισμό, ώστε να κριθούν και εφόσον είναι ικανοί και επιλεγούν θα προσληφθούν και αυτοί. Δεν είναι δυνατό να δημιουργήσουμε μια άλλη επετηρίδα, η οποία θα προκύπτει από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, έναντι αυτής που ίσχυε πολλά χρόνια και καταργήθηκε. Είμαστε εναντίον της επετηρίδας.

ΚΑΠΠΟΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση για νέο κύκλο συγκρούσεων στα εξεταστικά κέντρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζετε ότι θα κριθεί στις 9 Απριλίου. Αυτές οι εξετάσεις θα γίνουν το Μάιο. Η κυβέρνησή μας, λοιπόν, θα είναι παρούσα -και κατά τη δική σας εκτίμηση- το Μάιο. Ανησυχούμε από τη μια πλευρά, για πολλά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, αλλά από την άλλη, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός εκτιμά τη δυσκολία που περιέχει η προσπάθεια που κάνουμε και γι αυτό ακριβώς μας κρίνει αυστηρά μεν, αλλά και δίκαια και μας προσφέρει την εμπιστοσύνη του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 March 2000 - 14:05:13 UTC