Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αρχικώς, θέλω να εκφράσω εκ μέρους της κυβέρνησης τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του Ηρακλή Τζάθα, ενός αγωνιστή της δημοκρατίας και μαχητή της δημοσιογραφίας. Τίμησε το λειτούργημά σας και ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Υπήρξε ένας πολίτης πάντοτε παρών στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την πρόοδο. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο, με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Είναι προφανές, ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται υπό την επήρεια της πρόσφατης εκλογικής ήττας του κόμματός του. Η Ν.Δ. στο σύνολό της αδυνατεί να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Παρουσιάζεται με πολλά προσωπεία. Από τη μια πλευρά προβαίνει σε ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συνεχίζοντας ακριβώς την πολιτική που ακολούθησε και κατά την προεκλογική περίοδο, και από την άλλη επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μετριοπαθές και συναινετικό προσωπείο, παρουσιάζοντας τη Ν.Δ. ως ένα κόμμα διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι, ως ένα κόμμα του λεγόμενου «μεσαίου χώρου». Η αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει η Ν.Δ., προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, την οδηγούν σε τέτοιου είδους πολιτικές ακροβασίες. Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία της Ν.Δ. αδυνατεί να αποσαφηνίσει την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος. Τα Συνέδρια δεν έλειψαν και δεν λείπουν. Αυτό το οποίο λείπει είναι η δυνατότητα και η βούληση να εκσυγχρονιστεί η Ν.Δ.

Γίνεται λόγος, μεταξύ των άλλων, για ισοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένας πρωτοφανής νεολογισμός. Αν η Ν.Δ. με τη λέξη «ισοδυναμία» εννοεί τη δική μας κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και τη δική της αδυναμία, χθες να πετύχει τους στόχους της και σήμερα να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί την πραγματικότητα, τότε αυτός ο ορισμός μπορεί να εγγραφεί σε ένα νέο λεξικό για την πολιτική. Πάντως, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα.

Ταυτοχρόνως, η Ν.Δ. κάνει λόγο για «σκιά». Φαίνεται ότι θα συνεχίσει να σκιαμαχεί, όπως έκανε μέχρι τώρα. Ο σκιώδης ρόλος, τον οποίο διαλέγει, φαίνεται θα είναι ένας ρόλος που θα τη συνοδεύει τα επόμενα χρόνια, αφού αδυνατεί να γίνει ένα κόμμα εξουσίας.

Λυπούμαστε γιατί και σήμερα ακόμη η Ν.Δ. δεν αναγνωρίζει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εμμέσως, αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμότητα και την αρχή της πλειοψηφίας και της λαϊκής κυριαρχίας, με το να επανέρχεται η ηγεσία της σε ατεκμηρίωτες καταγγελίες, χωρίς, από την άλλη, να αναγνωρίζει πως ο τόπος έχει κυβέρνηση. Εχει κυβέρνηση την οποία εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και στην οποία ανέθεσε να οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Αυτό είναι ένα πολύ γενικό σχόλιο. Επιφυλάσσομαι, αφού μελετήσω την ομιλία του κ. Καραμανλή, να επανέλθω. Αυτό που είναι σαφές είναι τούτο: Εμείς θα εφαρμόσουμε με συνέπεια το Πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στον ελληνικό λαό. Οποιες θετικές προτάσεις διατυπωθούν από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν. Αλλά, θα πρέπει, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, ο λόγος όλων μας να είναι θετικός και ειλικρινής. Δεν είναι δυνατόν να πατούμε ταυτοχρόνως σε πολλές βάρκες, να χρησιμοποιούμε πολλά προσωπεία, να έχουμε διπλό λόγο και την ίδια στιγμή να απαιτούμε από τους άλλους να είναι συνεπείς στις σχέσεις τους μαζί μας.

Αυτό είναι το παράδειγμα της Ν.Δ. Είναι ένα απολύτως αρνητικό φαινόμενο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από τις επιχορηγήσεις και να ενημερώσει πού διατέθηκαν τα χρήματα αυτά του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εξωτερικών, όπως ζήτησε εξάλλου, χθες, ο κ. Βενιζέλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Στα στοιχεία αυτά έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Εχουν μιλήσει γι` αυτό, ο υπουργός Πολιτισμού και οι αρμόδιοι παράγοντες. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος είπε να δοθούν στη δημοσιότητα και τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία διαχειρίζονταν ο κ. Πάγκαλος και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστές οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μπορώ να πάω εγώ να τα ζητήσω; Θα μου τα δώσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, βεβαίως, τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μπορώ να πάω να τα ζητήσω με μία αίτησή μου και να μου τα δώσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, στο πλαίσιο των διαδικασιών, οι οποίες προβλέπονται από τους νόμους του κράτους, από τον Κανονισμό της Βουλής και ακολουθούνται παγίως. Δεν θέλετε να είμαστε μία συντεταγμένη Πολιτεία;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κανονισμός της Βουλής αφορά τους βουλευτές. Δεν αφορά εμένα και τον κάθε πολίτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος είναι βουλευτής και πολλοί άλλοι. Και η Ν.Δ. έχει πολλούς βουλευτές, όπως γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου λέτε να απευθυνθώ στον κ. Βενιζέλο και μέσω του κ. Βενιζέλου να τα πάρω;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Σταματόπουλε. Σας λέω ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως συμβαίνει στις δημοκρατικά συντεταγμένες πολιτείες, υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια αγαθά, όπως είναι για παράδειγμα μία πληροφορία για κάποιο σημαντικό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα. Γιατί ο κ. Βενιζέλος αφήνει υπονοούμενα για τα κονδύλια αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα υπονοούμενο δεν αφήνει ο κ. Βενιζέλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν αφήνει; «Να δοθούν@»;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δική σας ερμηνεία. Ο κ. Βενιζέλος δεν αφήνει κανένα υπονοούμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς ξαφνικά θυμήθηκε τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς πώς τα θυμηθήκατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τον κ. Βενιζέλο, λοιπόν. Ο κ. Βενιζέλος δεν αφήνει κανένα υπονοούμενο. Μην το θέτετε με τον τρόπο, τον οποίο εσείς θεωρείτε ότι σας διευκολύνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και το κακό παρελθόν, κ. Υπουργέ@

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα κακό παρελθόν δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα μυστικά κονδύλια που είχαν μπλεχτεί και δημοσιογράφοι, αν θυμάστε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρω σε ποια περίοδο αναφέρεστε. Πάντως δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τέτοιου είδους φαινόμενα. Γι` αυτό, σας καλώ να θυμηθείτε καλύτερα κάποιες άλλες περιόδους, για τις οποίες πολλά έχουν λεχθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα οποία, τότε, εσείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να μας τα δώσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η εντύπωσή σας.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε, χωρίς να προκληθεί από κάποιον ή από τον κ. Βενιζέλο -το είπε μάλιστα, χθες- ότι «θα του στείλω τα στοιχεία και θα τα δώσω στη δημοσιότητα, σήμερα». Θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν όσα έχει πει ο υπουργός και οι άλλοι παράγοντες που έλαβαν το λόγο για το σχετικό θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε αυτό το θέμα. Το συζητούμε δύο ημέρες. Νομίζω ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα.

ΦΙΛΗΣ: Εμείς το συζητούμε ή οι ίδιοι οι υπουργοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Και εμείς το συζητούμε εδώ.

ΦΙΛΗΣ: Αλλά, κυρίως, η ύλη προέρχεται από τη συζήτηση των πρώην και νυν υπουργών της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των όσων λένε και θα πράξουν αυτά τα οποία λένε.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί, όπως γράφεται στις εφημερίδες, από τη συμπεριφορά των πρώην και νυν υπουργών Πολιτισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα χθες, γι` αυτό το θέμα. Είπα ότι δεν μπορεί να επικροτήσουμε τέτοια φαινόμενα δημόσιας αντιδικίας. Αυτή είναι η θέση.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι ευθεία: Αν ο Πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί και αν έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και τώρα επικοινωνεί μαζί τους, δοθέντος ότι προεδρεύει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχουν τα δύο στελέχη. Τα δύο στελέχη του Κινήματος επικοινώνησαν μεταξύ τους και γνωρίζω ότι συναντήθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, λίγη ώρα πριν, στο πλαίσιο της επίσκεψης στα γραφεία του Κινήματος, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Ε.Γ.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, είχε προηγηθεί η κατευναστική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρώην και τον νυν υπουργό Πολιτισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα απαντήσεις για όλα αυτά, κ. Φίλη.

ΦΙΛΗΣ: Πώς απαντήσατε, χθες και προχθές, κ. Υπουργέ; Πρόκειται για νέα στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, προχθές, απάντησα και σήμερα. Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία με τα στελέχη. Και σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη αυτά που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Ε.Γ.

ΦΙΛΗΣ: Και ποιά συμπεράσματα βγαίνουν διότι, παρά την επικοινωνία του Πρωθυπουργού, συνεχίζεται η συμπλοκή των δύο κορυφαίων στελεχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία συμπλοκή δεν συνεχίζεται. Ηδη, έχουν δηλώσει και οι δύο ότι ασχολούνται με το έργο τους. Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι το θέμα έχει λήξει. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι κάνει αγώνα για να εξασφαλίσει τους πόρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του στο υπουργείο Πολιτισμού. Και τα δύο στελέχη συνεχίζουν το σημαντικό έργο τους, καθένας στο δικό του τομέα.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι εκτιμούν ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου δεν ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, η ελληνική οικονομία μπορεί να προχωρεί καλά, οι δείκτες πηγαίνουν καλά, όμως υπάρχει πρόβλημα με το Χρηματιστήριο. Είχαμε μία τοποθέτηση του ΣΕΒ, προσφάτως. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τις ακραίες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις κάποιων, βλέπουμε να αποφέρει σημαντικά κέρδη, καλό μεροκάματο κάποιων ωρών σε κάποιους@

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή σας ποιά είναι;

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση, με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, ενδεχομένως μία φορολογία, σε εκείνους οι οποίοι παίζουν με ορίζοντα ωρών, να το αντιμετωπίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει λάβει μέτρα για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, αυτή τη στιγμή, προς ανακοίνωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 April 2000 - 13:05:20 UTC