Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη σημερινή ημέρα. Το ιστορικό φορτίο της σημερινής ημέρας επιβάλλει να θυμηθούμε, να διδαχθούμε, αλλά κυρίως να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Πολίτες και πολιτικά κόμματα έχουν συμβάλλει στην εμπέδωση των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών θεσμών στην πατρίδα μας. Ολοι οι Ελληνες, με ομοψυχία, συνεννόηση και συναίνεση θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και θα εργαστούμε για την κοινωνική πρόοδο.

Επίσης, θα πρέπει να εκφράσουμε και πάλι, από τη θέση αυτή, τα συγχαρητήριά μας, με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας Μπάσκετ του Παναθηναϊκού που κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο. Εχει εθνική διάσταση αυτή η επιτυχία. Πιστεύω ότι η συλλογική προσπάθεια και η πειθαρχία, το φρόνημα, η έμπνευση των παικτών και των άλλων παραγόντων της ομάδας του Παναθηναϊκού αποτέλεσαν τα υλικά, με τα οποία χτίστηκε αυτή η ομάδα που γνωρίζει διακρίσεις. Ευχόμαστε όλες οι ελληνικές ομάδες, κάθε μία στο δικό της άθλημα, να πρωτοπορεί και να διακρίνεται διεθνώς.

Θα μου επιτρέψετε, τέλος, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να σας ενημερώσω ότι η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη σε θέμα το οποίο συζητήθηκε την τελευταία περίοδο, έδωσε στη δημοσιότητα συντριπτικά στοιχεία, τα οποία είναι αποστομωτικά και για τον πλέον κακόπιστο, στοιχεία που έχουν σχέση με τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες και τους ψευδείς ισχυρισμούς μερίδας του Τύπου και κύκλων της Ν.Δ. περί δήθεν νοθείας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζω, μετά την ανακοίνωση αυτών των συντριπτικών, αποστομωτικών στοιχείων από την υπουργό Εσωτερικών, οι κύκλοι της Ν.Δ., οι οποίοι ενθάρρυναν αυτή τη φαρσοκωμωδία και έπαιξαν αυτό το παιχνίδι για αρκετές ημέρες, να συναισθανθούν το χρέος τους και να αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά θεσμικά και πολιτικά ζητήματα με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κ. Παπανδρέου δεν είπε μόνο αυτά. Είπε και κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό, κατά την εκτίμησή μου. Πότε, λοιπόν, προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου; Η ίδια το άνοιξε με τη διατύπωσή της.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η κ. Παπανδρέου, αναφερόμενη στο θέμα αυτό, ήταν πολύ σαφής. Είπε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει ένας διάλογος γύρω από θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα, αλλά βεβαίως δεν δεσμεύθηκε ούτε για το χρονοδιάγραμμα, ούτε για τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου. Δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε αλλαγή, εφόσον δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις προς τούτο. Και βεβαίως, ο χρονικός ορίζοντας παραμένει ανοικτός.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο διάλογος, προϋποθέτει ένα χρονικό σημείο έναρξης. Η κ. Παπανδρέου, όπως έθεσε το θέμα, έμεινα με την εντύπωση ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος και άμεσα. Δηλαδή, αν κάποιο κόμμα πει αύριο το πρωί «ωραία, ελάτε να συζητήσουμε» είστε έτοιμοι να συζητήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κ. Παπανδρέου ήταν πολύ σαφής στη δήλωση που έκανε. Οταν η ίδια θεωρήσει ότι υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις, θα θέσει αυτό το θέμα προς δημόσια συζήτηση μεταξύ των κομματικών φορέων.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιές μπορεί να είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα το οποίο χειρίζεται η αρμόδια υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Κυβερνητική άποψη επί του θέματος υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυβερνητική άποψη εκφράζει η αρμόδια υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, άλλο ρωτώ@

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θέλετε να αρχίσει ο διάλογος τώρα, αυτή τη στιγμή. Να συζητήσουμε επί της ουσίας, πλέον.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, προσπαθώ να καταλάβω, εάν@

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ έχω καταλάβει, όμως, τι θέλετε εσείς να γίνει. Εσείς θέλετε να ξεκινήσει ο διάλογος τώρα. Θέλετε να μπούμε επί της ουσίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θέλω αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω, πολύ απλά, το εξής: Αν εσείς, ως κυβέρνηση, έχετε καταλήξει σε ένα πλαίσιο προϋποθέσεων και ευελπιστείτε ότι θα εκπληρωθεί για να ξεκινήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται η αρμόδια υπουργός. Απάντησα σε αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από την ερώτησή μου, μία παρατήρηση: Η εισαγωγική σας δήλωση είναι απάντηση στη Ν.Δ. ή σε κύκλους προσκείμενους στη Ν.Δ.; Γιατί επισήμως η Ν.Δ. δεν είπε κάτι ανάλογο για το οποίο κάνετε λόγο εσείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει πει επισήμως κάτι ανάλογο, γι` αυτό και μιλώ για κύκλους της Ν.Δ. Από την άλλη, όμως, επισήμως η Ν.Δ. τηρεί σιωπή, η οποία μπορεί να κριθεί ως ένοχη σιωπή γι` αυτό το θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Η ερώτησή μου τώρα. Κατά το παρελθόν είχε αναφερθεί το όνομα της κ. Αγγελοπούλου και η ίδια είχε επαφές, τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και τον κ. Πάγκαλο. Τώρα που οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε να δεχθούμε την πράσινη κάρτα από τον Σάμαραγκ, σκέφτεται η κυβέρνηση να την καλέσει και να της δώσει κάποια αρμοδιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που μιλήσατε «για πράσινη κάρτα», έστω και εκ παραδρομής, γιατί πράγματι εδώ στην Ελλάδα ο λαός αποφάσισε να ζούμε στο πράσινο! Ανθεί το πράσινο στην Ελλάδα. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Οσον αφορά την προετοιμασία της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και αυτό είναι γνωστό. Ασφαλώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Εντός του χρονοδιαγράμματος θα έχουμε ολοκληρώσει, από τη δική μας πλευρά, το έργο το οποίο είναι απαραίτητο, προκειμένου να διεξαχθεί μία άρτια Ολυμπιάδα. Δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θέματα αλλαγών σε επίπεδο λειτουργιών ή προσώπων. Είναι κάτι που δεν μας έχει απασχολήσει.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θα γίνουν αλλαγές στην οργανωτική δομή της Ολυμπιάδας 2004 και αν θα αλλάξουν πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το θέμα αυτό δεν μας έχει απασχολήσει. Σας παραπέμπω, άλλωστε, γιατί ήταν σαφείς οι δηλώσεις που έγιναν, στους αρμόδιους υπουργούς. Γνωρίζετε ότι σήμερα έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά τη σύσκεψη έγιναν σχετικές δηλώσεις οι οποίες, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται και σε αυτό το θέμα. Το νόημα αυτών των δηλώσεων επανέλαβα μόλις πριν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προς τι τότε οι συναντήσεις της κας Αγγελοπούλου με τον Πρωθυπουργό και το Θεόδωρο Πάγκαλο. Τι συζήτησαν; Ηταν εθιμοτυπικές, ήταν κοσμικές, ήταν@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φαντάζομαι να θεωρείτε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε απαγόρευση των συναντήσεων ή των συζητήσεων μεταξύ πολιτών της χώρας μας, που βεβαίως έχουν, κατά καιρούς, διάφορες ιδιότητες και είναι γνώστες ενός αντικειμένου. Από κει και πέρα κάθε τέτοια συνάντηση δεν σημαίνει ότι οδηγεί απαραιτήτως σε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό το οποίο εσείς υπονοείτε με την ερώτησή σας. Συναντήσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται πάντα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντηση περίμενα@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα όσον αφορά το θέμα των αλλαγών και σας παρέπεμψα και στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εκτός από ανοικτούς διαγωνισμούς για τα έργα της Ολυμπιάδας μελετάτε και απευθείας αναθέσεις για να είστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται όχι μόνο για την άρτια διοργάνωση αυτής της Ολυμπιάδας, αλλά και για την τήρηση με ευλάβεια όλων των διαδικασιών, ώστε με νομιμότητα και διαφάνεια να φθάσουμε στην ολοκλήρωση του έργου που πρέπει να κάνουμε, για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 2004. Αλλωστε, η θέση αυτή απεικονίζεται στις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα, στο έργο που έχει γίνει και είναι πολύ σημαντικό. Στον κατασκευαστικό τομέα έχουμε πραγματικά μια πολύ ικανοποιητική πρόοδο και αναφέρομαι σε ένα μόνο παράδειγμα. Η ίδια η Οργανωτική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρεται και πάλι σε αυτά τα αγαθά, δηλώνοντας ότι η ίδια θα προασπίσει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, όσον αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να οργανώσουμε την Ολυμπιάδα του 2004.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν μου απαντήσατε επί της ουσίας. Θα ήθελα να μάθω πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι σήμερα οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών έπιασαν το ζενίθ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τα εσωτερικά της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η προσπάθεια που έχουμε κάνει και η προετοιμασία μας για την Ολυμπιάδα του 2004, θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι βέβαιο ότι η Ολυμπιάδα του 2004 θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλετε να μας πείτε πως βλέπει η κυβέρνηση τη συνάντηση των εκπροσώπων της σερβικής αντιπολίτευση που γίνεται στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι συναντώνται στην Αθήνα, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η συνάντηση αυτή δεν γίνεται υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης. Θα έλεγα με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή τη συνάντηση. Στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία. Πολίτες άλλων χωρών, οι οποίοι νόμιμα έχουν εισέλθει στη χώρα μας μπορούν να συνέρχονται, να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι παράνομη, χωρίς να υιοθετούμε τα όποια πορίσματα εξάγουν.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δεν έχει η κυβέρνηση καμία εμπλοκή;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε γιατί ένας σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σήμερα σε αυτή τη συνάντηση, αποκαλούσε, τον κ. Καραγιώργη, διεκδικητή του θρόνου, «υψηλότατο» και «μεγαλειότατο»;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι λεπτομέρεια που δεν γνωρίζω. Πρέπει να απευθυνθείτε στο υπουργείου Εξωτερικών. Οποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πιθανώς συμμετείχε σε τέτοιες συναντήσεις -αν συμμετείχε με την ιδιότητα του εκπροσώπου του υπουργείου- αφενός, θα κινήθηκε ασφαλώς εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του και αφετέρου θα μίλησε και θα ανέπτυξε τις όποιες θέσεις με βάση την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας για τα θέματα τα οποία απασχόλησαν αυτή τη συνάντηση, μετά την πρόσφατη κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

ΚΑΠΠΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ευτυχή τον εαυτό της γιατί οι δηλώσεις Σάμαραγκ έγιναν μετά τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ευτυχή τον εαυτό της γιατί συνεχίζει για μια νέα τετραετή θητεία το έργο της, με νωπή την εντολή του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση είναι ευτυχής, γιατί με την προσπάθεια που κάναμε η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Επίσης, η χώρα μας είναι ευτυχής, γιατί αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάναμε για να προετοιμάσουμε αυτή την Ολυμπιάδα. Εχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να καλύψουμε τα όποια κενά, τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Πάγκαλος, όταν ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, είχε πει ότι η Ολυμπιάδα είναι υπόθεση αυτού του υπουργείου, και θα την αναλάβουμε. Σήμερα συναντήθηκε με τον κ. Λαλιώτη για θέματα αρμοδιοτήτων των δύο υπουργείων, που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Ηθελα να ρωτήσω εάν ο κ. Πάγκαλος αναλαμβάνει από την πλευρά της κυβέρνησης, την κεντρική ευθύνη της Ολυμπιάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Πολιτισμού έχει την εποπτεία, ως αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, επί των θεμάτων της Ολυμπιάδας. Από κει και πέρα, έχουν δημιουργηθεί οργανωτικά σχήματα, τα οποία έχουν διάφορες αρμοδιότητες. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Δεν μας έχει απασχολήσει οτιδήποτε αφορά το οργανωτικό σχήμα, το οποίο έχουμε επιλέξει και λειτουργεί μέχρι τώρα, είτε σε επίπεδο κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο κοινωνικών φορέων.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες το απόγευμα, έξω από ξενοδοχείο, που γινόταν μια ελληνοτουρκική εκδήλωση, έγιναν κάποια επεισόδια. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδοκιμάζουμε αυτές τις συμπεριφορές, οι οποίες όχι μόνο δεν προωθούν το εθνικό συμφέρον, αλλά πιστεύουμε ότι βλάπτουν και την εικόνα της χώρας. Δεν έχουν καμία σχέση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Τα εθνικά σύμβολα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οι σημαίες των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να αποδίδονται οι δέουσες τιμές. Από κει και πέρα, κάθε άλλο, παρά υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, όποιοι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 April 2000 - 13:05:20 UTC