Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Μαίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση πώς σχολιάζει την κρίση που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα είναι εσωτερικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας. Μπορώ, όμως, να κάνω ένα γενικό σχόλιο και να διατυπώσω μία θέση αρχής: Η ποιότητα της δημοκρατίας, την οποία επαγγέλλεσαι για την ελληνική κοινωνία, πρέπει, πρώτα απ` όλα, να χαρακτηρίζει τις λειτουργίες του δικού σου κόμματος. Κατά τα άλλα, δεν μας αφορά το θέμα αυτό. Το μόνο που μας αφορά, ως κυβέρνηση, είναι η Ν.Δ. να ασκεί εποικοδομητική κριτική, εποικοδομητική αντιπολίτευση και να μην επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την κρίση της, εξάγοντάς την στην ελληνική κοινωνία, με μία διαλυτική για τους θεσμούς και τη χώρα στάση.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Τι έχει αλλάξει και η κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνεται η Λήμνος στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, παίρνει μέρος στην άσκηση «DYNAMIC MIX»;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην άσκηση αυτή, που θα γίνει από τις 20 Μαίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου, συμμετέχουν νατοϊκές δυνάμεις από 14 χώρες. Η άσκηση θα αναπτυχθεί σε γεωγραφική περιοχή στην οποία δεν ανήκει η Λήμνος. Συγκεκριμένα, θα γίνει στο νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Αρα, δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης της Λήμνου από την άσκηση. Για το θέμα αυτό, η Ελλάδα διατηρεί τη θέση την οποία, εδώ και χρόνια, έχει διατυπώσει. Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα εξαίρεσης της Λήμνου από την άσκηση, αφού η άσκηση @επαναλαμβάνω- θα αναπτυχθεί σε περιοχή στην οποία δεν ανήκει η Λήμνος.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω, αν υπάρχει ανταλλαγή επιστολών, μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει στην Τουρκία έναν αεροδιάδρομο, προκειμένου να γίνονται κάποιες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, αν μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αβλαβείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Το κεφάλαιο με τον τίτλο «Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντιμετωπίζεται από τους εκπρόσωπους των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το θέμα το παρακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Βάση για την πρόοδο οποιασδήποτε συζήτησης, αποτελεί για μας το μνημόνιο του 1988, μεταξύ των τότε υπουργών Παπούλια και Γιλμάζ. Αρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, η οποία να δικαιολογεί περαιτέρω συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από το απαλλακτικό βούλευμα για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα επεισόδια της οδού Νιόβης, θα επανέλθουν στην υπηρεσία τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα, εξ όσων ξέρω, από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία ανακοίνωση της Ενώσεως των αξιωματικών, οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με έναν Αρχηγό, ο οποίος θεωρούν ότι είναι υπόδικος και κατηγορείται για κάποια αδικήματα. Απασχολεί αυτό την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ασκεί καθ` όλα νόμιμα τα καθήκοντά του. Αυτό θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι και πολύ περισσότεροι οι υφιστάμενοι, οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα πρέπει με συνείδηση του χρέους τους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, υπό τις οδηγίες του Αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις οδηγίες, όμως, τις αρνούνται.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, θα αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της ΕΛ. ΑΣ, αν δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Αυτό, όμως, είναι μία πολύ θεωρητική συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θεωρητική, έβγαλαν ανακοίνωση. Υπάρχει γραπτό κείμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, ακριβώς, είμαστε η κυβέρνηση η οποία έχει εμπεδώσει αυτούς τους θεσμούς και έχει εισαγάγει το συνδικαλισμό και στην ΕΛ. ΑΣ., δίνουμε τη δυνατότητα σε διάφορες ομάδες να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, ανεμπόδιστα. Πρέπει, όμως, από την άλλη -το δέχεστε και εσείς αυτό- να καταστήσουμε και πάλι σαφές ότι η ΕΛ. ΑΣ. θα πρέπει να λειτουργεί -όπως όλα τα Σώματα άλλωστε με ανάλογες αρμοδιότητες- σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που υπάρχει για να διασφαλίζει τη συνοχή της και την αποτελεσματικότητα αυτής της λειτουργίας. Αυτό θα πρέπει να σεβαστούν και οι άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. σε όλες τις βαθμίδες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε δεν είναι θεωρητικό αυτό που είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θεωρητική η συζήτηση. Εχετε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα στελέχους της ΕΛ. ΑΣ. το οποίο δεν υπάκουσε σε εντολές ανωτέρου ή δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, ώστε να τίθεται θέμα; Αν έχουμε ένα τέτοιο περιστατικό, παρακαλώ να το θέσετε υπόψη μας ή υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών. Σας λέω ότι θα αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΛ. ΑΣ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η ανακοίνωση με τις υπογραφές, δεν ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πολύ σαφής σε αυτό που είπα. Και επειδή μιλήσαμε για ποιότητα δημοκρατίας σε μία κοινωνία, θα πρέπει να αναγνωρίσετε και εσείς πως τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια, στην πατρίδα, είναι πολλά και γι` αυτό θα πρέπει να πιστώσετε το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις τις οποίες στηρίζει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 May 2000 - 13:05:17 UTC