Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και το ΚΥΣΕΑ το οποίο εξέλεξε νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τον μέχρι σήμερα Β@ Υπαρχηγό Ανδρέα Συρίγο. Ο μέχρι τώρα Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ναύαρχος Παπακωνσταντίνου θα φέρει τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο βασικός εισηγητής ήταν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ανέπτυξε το πλαίσιο της κυβερνητικής δράσης για τα επόμενα χρόνια. Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται τόσο από το προεκλογικό πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στον ελληνικό λαό, όσο και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και το πρόγραμμα δράσης που οι υπουργοί, καθένας για το δικό του τομέα, έχουν αναπτύξει μετά τις εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της εισήγησής του αναφέρθηκε στη νέα περίοδο στην οποία έχουμε εισέλθει. Χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ένα νέο ιστορικό κύκλο με χρονικό ορίζοντα πολύ μεγαλύτερο της τετραετίας. Επισήμανε ότι οι συνθήκες που δημιουργούνται πλέον, μετά τις εκλογές, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη νέα δυναμική που έχει κερδίσει, πρωτοστατώντας σε τομείς αιχμής. Ως τέτοιους τομείς ανέφερε, χαρακτηριστικά, τα θέματα της νέας οικονομίας και της κοινωνίας της πληροφορίας. Είπε ότι οι αποφάσεις που θα πάρουμε αυτή την περίοδο θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια και όχι μόνο για την τετραετία που ακολουθεί.

Η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα και δίνει τεράστια πλεονεκτήματα στη χώρα μας. Επίσης, στη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, λόγω του νέου ρόλου που αποκτά πλέον το κεντρικό κράτος το οποίο έχει έναν περισσότερο επιτελικό ρόλο και παύει να παίζει το ρόλο που έπαιζε στο παρελθόν, ισχυροποιείται η κοινωνία, η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι ιδιωτικοί φορείς έχουν ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου με την εγκαθίδρυση ρυθμιστικών αρχών να καθορίσουμε τους όρους της ανάπτυξης αυτών των πρωτοβουλιών από τους ιδιωτικούς φορείς.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στα ορόσημα τα οποία ακολουθούν: Τον Οκτώβριο του 2002 έχουμε τις εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το α@ εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα θα ασκήσει την Προεδρία της Ε.Ε. . Το β@ εξάμηνο του 2003 θα έχουμε εισέλθει στον τελευταίο προεκλογικό χρόνο και -βεβαίως μετά τις εθνικές εκλογές- ακολουθεί η μεγάλη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αρα, όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έως το Φθινόπωρο του 2002 μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας τον κρίσιμο, χρήσιμο, ωφέλιμο πολιτικό χρόνο για να αναπτύξουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών μας σε όλους τους τομείς, ώστε στη συνέχεια να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στην πράξη, εφαρμοζόμενες πλέον τις πολιτικές αυτές που έχουμε δρομολογήσει, να αποδίδουν καρπούς, με συγκεκριμένα αποτελέσματα υπέρ της χώρας και των πολιτών.

Η πολιτική μας πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρής», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει, λοιπόν, οι μεγάλες τομές, οι μεγάλες αλλαγές, όσον αφορά φερ` ειπείν το ΕΣΥ ή το ασφαλιστικό σύστημα, να συζητηθούν, να προετοιμαστούν, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε το 2002 να έχουμε να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ένα συγκεκριμένο έργο.

Ο Πρωθυπουργός, ακολούθως, αναφέρθηκε στο σημαντικό σταθμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 19-20 Ιουνίου στην Πορτογαλία, όπου και θα ληφθεί η απόφαση για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός και είπε ότι θα το αναδείξουμε αναλόγως της σημασίας του, γιατί θεωρούμε πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν είναι το τέλος μιας προσπάθειας, αλλά ταυτόχρονα είναι και η αφετηρία για τη νέα προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει η χώρα μας, ο ελληνικός λαός, ώστε να διατηρήσουμε τη σημαντική θέση που έχουμε κερδίσει στη διεθνή ζωή, αλλά και να βελτιώσουμε τη θέση αυτή.

Κεντρικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής την επόμενη περίοδο θα αφορούν:

Τη συμμετοχή μας στις συζητήσεις και τις εργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την αξιοποίηση των πόρων του Γ@ ΚΠΣ, υπό το πρίσμα της ενίσχυσης. της αποκέντρωσης, της μεταφοράς πόρων και της κατασκευής έργων στην ελληνική περιφέρεια. Εχουμε τονίσει ότι το 80% των πόρων του Γ@ ΚΠΣ θα αξιοποιηθεί για κάθε μορφής έργα στην ελληνική περιφέρεια.

Η κυβέρνηση @ιδιαίτερα τα αρμόδια όργανα- βεβαίως είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτής της εποχής, όπως είναι οι συνέπειες από έναν πιθανό καύσωνα, η αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και η αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών που εκδηλώνονται συνήθως το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε όλα τα μέτωπα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση, ασφαλώς, οδηγεί τη χώρα ανοίγοντας μια νέα περίοδο, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις έως τώρα επιδόσεις μας, να βελτιώσουμε όπου χρειάζεται την πολιτική που εφαρμόσαμε την προηγούμενη περίοδο και παράλληλα να «παντρέψουμε» την πολιτική αυτή με νέες τολμηρές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, όπως το έχουμε συμπεριλάβει στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο θα απασχολήσει την κοινή γνώμη όλη αυτή την περίοδο. Ασφαλώς, θα διατυπώνονται σχόλια, θα ασκούνται κριτικές, θα γίνονται επισημάνσεις, εξ αφορμής του ρυθμού με τον οποίο η χώρα μας θα προετοιμάζεται για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Εμείς επιθυμούμε, αυτή η εθνική υπόθεση να αντιμετωπιστεί από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τη δέουσα ευθύνη. Είναι σημαντική προτεραιότητα για μας η προετοιμασία της χώρας για την Ολυμπιάδα του 2004. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας της χώρας μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα, όπου υπάρχει, την ώρα που αναφύεται, δίνοντας «εδώ και τώρα λύση». Και βέβαια η διοργάνωση της Ολυμπιάδας -σε συνδυασμό με τα έργα τα οποία θα γίνουν, όχι μόνο για τη διεξαγωγή των Αγώνων, αλλά και την υποδοχή των πολλών εκατομμυρίων επισκεπτών τα επόμενα χρόνια και εκείνη την περίοδο στη χώρα μας- απαιτεί να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε όλη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική. Δεν αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο η διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Αφορά το σύνολο της χώρας.

Το πλαίσιο της πολιτικής μας καθορίζεται, όπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός και στην Κυβερνητική Επιτροπή, από την προσπάθειά μας για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, τη διεθνή θέση της χώρας και την εξυπηρέτηση του πολίτη με τη βελτίωση των υπηρεσιών και των προϊόντων που του παρέχονται.

Οσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ πετύχαμε όλα τα κριτήρια. Ασφαλώς, όμως, χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα θέματα που προκύπτουν. Ενα από τα θέματα αυτά είναι και η προετοιμασία της χώρας μας για την εισαγωγή στη ζώνη ΕΥΡΩ. Η εισαγωγή και η χρήση του νέου νομίσματος, την κατάλληλη χρονική στιγμή, απαιτεί από εμάς μια ανάλογη προετοιμασία. Οπως, επίσης, έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, κατά περίπου τέσσερις μονάδες (4%), σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί πολύπλευρη δράση.

Η προσπάθεια, που θα καταβάλλουμε επίσης, για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι απολύτως απαραίτητη, πρέπει να είναι αποτελεσματική.

Τέλος, οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να ξεπερνούν το 4%, προκειμένου έτσι να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της απασχόλησης. Να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους, έχοντας τα οικονομικά όπλα στη διάθεσή μας, προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν δεν είναι προσεκτικοί οι χειρισμοί που κάνουμε, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της οικονομίας και σε πληθωριστικές πιέσεις. Χρειάζεται, λοιπόν, μια πολύ καλά ζυγισμένη πολιτική.

Οσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει, θα προχωρήσουμε σε αυτές. Επισημαίνω και πάλι το χρόνο μέσα στον οποίο θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές θα προωθηθούν με συνεννόηση και κοινωνική ευαισθησία, γιατί εντάσσονται στην προσπάθειά μας για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους που εξαγγείλαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

Το Γ@ ΚΠΣ μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους περισσότερους πόρους που διατέθηκαν ποτέ στο ελληνικό κράτος. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι ίσως το τελευταίο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η αξιοποίηση των πόρων αυτών θα μας βοηθήσει να πετύχουμε στο έργο μας. Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε όλες τις υποδομές, να ολοκληρώσουμε όλες τις δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματός μας, ώστε με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε την εκλογική πρόκληση του 2004 και να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το Ελσίνκι ορίζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να αναπτυχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με βάση τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα πρέπει, όπως προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, έως το 2004 να δείξει και από την πλευρά της σημαντική κινητικότητα, προκειμένου να παρουσιάσει αποτελέσματα δικών της πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς, για τα θέματα αυτά, έχουμε αποσαφηνίσει τις θέσεις μας.

Το Κυπριακό αποκτά μια δυναμική. Η κινητικότητα περί το κυπριακό θέμα είναι σημαντική. Είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, τα οποία χειριζόμαστε με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον.

Οσον αφορά την Αμυνα της χώρας, είναι σε εξέλιξη το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς έχουμε υποσχεθεί. Και βεβαίως θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των φορέων που συγκροτούν την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Είπαμε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι για μας τετραετία απασχόλησης. Η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους αποτελεί για μας την κεντρική πρόκληση, το μεγάλο θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και για το οποίο εν πολλοίς θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό την κατάλληλη στιγμή.

Β1

Οσον αφορά την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, με βάση τις νέες συνθήκες, σύμβουλος αναλαμβάνει την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατά προσέγγιση είναι αυτός ο χρονικός προσδιορισμός, προκειμένου το 2001 να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, συζητήσεις και να ληφθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Και βεβαίως, η πολιτική μας, στον τομέα αυτό, παρακολουθείται από πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για τη δημιουργία αυτού του δικτύου προστασίας, ενός δικτύου ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πολίτες της χώρας μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Στον τομέα της Υγείας, η προσπάθειά μας θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων, όπως είναι τα οικονομικά της λειτουργίας των νοσοκομείων. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας. Και το τρίτο επίπεδο αφορά τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στο ΕΣΥ, ώστε να το εκσυγχρονίσουμε, να το κάνουμε περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Οσον αφορά την Παιδεία, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές που η ίδια η διδακτική πράξη υποδεικνύει. Και βεβαίως, κεντρική πολιτική προσπάθειά μας είναι να αποκατασταθεί και πάλι η εμπιστοσύνη του συνόλου του ελληνικού λαού προς τη δημόσια εκπαίδευση.

Οσον αφορά την καθημερινή ζωή του πολίτη, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο. Εχουμε θεσπίσει ένα σημαντικό πλαίσιο, με κανόνες διαφάνειας, που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Το μέτωπό μας, ενάντια σε φαινόμενα διαφθοράς, παραμένει πάντοτε ανοικτό. Εχουμε συγκροτήσει ανεξάρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, οι επιθεωρητές - οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σχετικά θέματα.

Οσον αφορά τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, ο διάλογος αυτός θα καταστεί επίκαιρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επαναλαμβάνω, ότι για μας ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται τώρα θέμα αλλαγής του καθεστώτος του περιφερειάρχη. Η περιφέρεια αποτελεί στοιχείο της κρατικής οντότητας. Δεν είναι στις προθέσεις μας -ουδέποτε, άλλωστε, διατυπώσαμε τέτοια θέση- η εισαγωγή του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη.

Οσον αφορά το πολιτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη διεξαγωγή των εκλογών, είναι θέματα πολύ σημαντικά, τα οποία θα απασχολήσουν εντονότερα την κυβέρνηση, την επόμενη περίοδο. Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα να λειτουργούν και να ενεργούν με προσανατολισμό στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό. Να μη χαρακτηρίζονται από προσωπικούς ανταγωνισμούς που επικαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες, για να μην οδηγούμαστε σε αποδιάρθρωση της συνοχής των κομμάτων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας, μέσα από τέτοιου είδους προσωπικούς ανταγωνισμούς.

Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, τουλάχιστον, όσον αφορά το χρόνο εντός του οποίου ολοκληρώνει τις δράσεις του για την πρόσληψη στελεχών στο Δημόσιο.

Οσον αφορά τα μεγάλα έργα -που αποτελούν και ένα κριτήριο στα μάτια των πολιτών, για το πόσο έχει προχωρήσει το κυβερνητικό έργο- πιστεύουμε ότι η επόμενη περίοδος θα δείξει πως έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες, καθώς τα έργα αυτά θα ολοκληρώνονται με πολύ πιο γοργό ρυθμό, σε σχέση με το παρελθόν. Αναφέρω, για παράδειγμα, πως σε ένα χρόνο από σήμερα, το Μάρτιο του 2001, θα λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα Σπάτα, όπως έχουμε ανακοινώσει. Επίσης, τίθεται αμέσως το θέμα της επέκτασης των δικτύων του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Δεν αναφέρομαι σε άλλα παραδείγματα. Παραμένω σε αυτά.

Οσον αφορά το χώρο, ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο μας, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Είπε ότι σε αυτή την εποχή, που τα προβλήματα είναι πολύ σύνθετα, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών και σε τελική ανάλυση, με τον ίδιο και το επιτελείο του. Κάθε υπουργείο έχει, βεβαίως, τις προτεραιότητες για το δικό του έργο. Οι προτεραιότητες αυτές, είτε αφορούν μεγάλα θέματα, είτε θέματα της καθημερινής ζωής, θα πρέπει να μελετηθούν σωστά. Να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, ώστε η πρόοδος και η εφαρμογή των όποιων αποφάσεων να γίνεται χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις, αναστατώσεις και χωρίς να δυσκολεύεται η ζωή των πολιτών. Κάθε υπουργείο, στο πλαίσιο του δικού του προγραμματισμού, θα πρέπει να αναδείξει τα κεντρικά σημεία της πολιτικής του, τα οποία θα είναι ευδιάκριτα από το σύνολο των πολιτών. Επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε πληθώρα κυβερνητικών οργάνων, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, δημιουργούν και σύγχυση. Θα πρέπει να παραμείνουμε στα βασικά κυβερνητικά όργανα, τα οποία είναι η Κυβερνητική Επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Επιτροπή για τα μεγάλα έργα και η Επιτροπή Θεσμών και Αποκέντρωσης.

Ο Πρωθυπουργός προέβη, επίσης, στην εκτίμηση ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατά την επόμενη περίοδο, θα ξεπεράσει κάθε μέτρο και όριο και θα προσπαθήσει να οξύνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Αντιπαράθεση χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί, προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει. Θα απαντήσουμε με το θετικό έργο μας, γιατί ο ελληνικός λαός, με βάση το έργο μας, θα μας κρίνει. Αλλά, βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις ή οι προκλήσεις της Ν.Δ. δεν θα μείνουν αναπάντητες. Οι απαντήσεις που θα δίνονται, θα είναι πάντοτε τεκμηριωμένες και πλήρεις, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στον πολίτη, που παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης και τη δράση όλων των πολιτικών κομμάτων, για το ποιος είναι ικανός να αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Και κατέληξε με την έκφραση της αισιοδοξίας του, ότι, κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο, ως κυβέρνηση και ως ΠΑΣΟΚ, θα βαδίζουμε από νίκη σε νίκη, πράγμα το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η δικαίωση της προσπάθειας που κάνουμε ή θα κάνουμε, με συνέπεια στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά, απέναντι στον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός στο πολιτικό περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε στα θέματα οικονομίας, με κοινωνική ευαισθησία και ενδιαφέρον να ολοκληρώσουμε το κοινωνικό κράτος. Η επόμενη τετραετία θα χαρακτηριστεί, κυρίως, από τις πρωτοβουλίες μας στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας, στον οποίο θα δείξουμε τη δέουσα προσοχή, προκειμένου αυτό να αποτελεί τη βάση για να επιτύχουμε όλα τα προηγούμενα. Δηλαδή, η σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη να μην τεθούν σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Στις 9 Μαρτίου, καταθέσαμε τη σχετική αίτηση για την ένταξη στην ΟΝΕ. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Μαίου, διατυπώθηκαν οι δύο εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Κομισιόν που ήταν πολύ θετικές -και οι δύο- για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που δικαιολογούν τη θέση μας ότι μπαίνουμε «με το σπαθί μας» στην ΟΝΕ. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου, είναι σε όλους τους τομείς καλύτερες από τις επιδόσεις που είχαν οι περισσότερες χώρες που εντάχθηκαν από το 1998 στην ΟΝΕ. Στον τομέα του ελλείμματος, με όριο το 3%, έχουμε επίδοση 1,5%. Στον τομέα του πληθωρισμού, με όριο το 2,4%, έχουμε επίδοση 2%. Στον τομέα των επιτοκίων, με όριο το 7,2%, έχουμε επίδοση 6,4%. Και το δημόσιο χρέος γνωρίζει, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά καθοδική τάση.

Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην πορεία, η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι την ένταξη στην ΟΝΕ και στην έκδοση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναμένεται ομοφώνως θετικό. Ισως και από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας, που για εσωτερικούς λόγους έχουν διατυπωθεί κάποιες ενστάσεις, παρατηρηθεί αποχή. Αλλά, θεωρούμε πως η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι απολύτως θετική για την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ. Και στις 5 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών Υπουργών (ΕΚΟΦΙΝ), προκειμένου, με βεβαιότητα και αυτό, να διατυπώσει τη θετική του γνώμη για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ώστε 19 και 20 Ιουνίου οι αρχηγοί ή πρωθυπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση.

Αναφέρθηκε στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπαντωνίου και είπε ότι είναι πάρα πολύ ευοίωνη. Εχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια σε υψηλό επίπεδο, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει, πως η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστική. Με αυτή την επίδοση τα επόμενα χρόνια θα πετύχουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την σύγκλιση της χώρας μας, σε όλους τους τομείς, με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Το 2010 θα έχουμε πετύχει να φθάσουμε το 100% του επιπέδου ζωής των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσουμε, αφορούν τους πολύ νευραλγικούς τομείς, τους τομείς πρώτης γραμμής, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, προβλέπονται αλλαγές, για 16 κατηγορίες επιχειρήσεων. Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές αφορούν μετοχοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλος τομέας είναι αυτός ο οποίος αφορά την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων για την πιο αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να βοηθήσουμε ιδίως νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αποκτήσει υγιείς βάσεις σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά θέματα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι πρέπει να μείνουμε συνεπείς στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί οποιαδήποτε αστάθεια ή αμφιβολία για την πολιτική την οποία θα ακολουθήσουμε. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μειώσουμε ακόμη περισσότερο, το δημόσιο χρέος. Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι χώρες που έχουν δημόσιο χρέος σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε,Ε, Επισήμανε, ακόμη, ότι γενικώς οι χώρες της Ε.Ε. έχουν δημόσιο χρέος σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό και την υπεροχή που εκδηλώνεται υπέρ του δολαρίου, σε σχέση με το ΕΥΡΩ, την τελευταία περίοδο. Είπε χαρακτηριστικά, ότι οι ΗΠΑ, έχουν εξαγγείλει ότι το 2015 θα εξαλείψουν τελείως το δημόσιο χρέος τους. Δεν θα υπάρχει χρέος, ούτε ενός δολαρίου. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις χώρες εκείνες -μεταξύ των οποίων και η δική μας- που αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο πιο αυξημένο. Επισήμανε σχετικά ότι η απελευθέρωση πόρων, που θα προκύψει μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, με την πολιτική μας μέσα στην ΟΝΕ, θα μας δώσει, βεβαίως, τη δυνατότητα για την άσκηση πιο άνετης κοινωνικής πολιτικής, τα επόμενα χρόνια. Αρα, δικαιολογείται η αισιοδοξία μας ότι θα επιτύχουμε αυτό το οποίο δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό, για το κοινωνικό κράτος.

Ολα όσα, είτε πριν από τις εκλογές, είτε τώρα μετά τις εκλογές, αφορούν μέτρα οικονομικής πολιτικής, έχουν μελετηθεί, είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμά μας, αποτελούν στοιχεία του σχεδιασμού που έχουμε κάνει. Αρα, μένουμε πιστοί στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο πετύχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, να εκτελούμε, δηλαδή, με πιστότητα τους προϋπολογισμούς του κράτους. Θα μείνουμε σε αυτή την αρχή και κατά τη νέα περίοδο. Οι εξαγγελίες που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματός μας στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 1999 ή άλλες εξαγγελίες που έγιναν μεταγενέστερα -και πάντα αναφέρομαι σε περίοδο πριν από τις εκλογές- θα υλοποιηθούν. Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν κοινωνικές ομάδες και στη χώρα μας, με ένα πνεύμα -επαναλαμβάνω- εμπροσθοβαρούς πολιτικής, ώστε να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε αυτά τα θέματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Αυτή ήταν η συζήτηση, η οποία έγινε. Συνοδεύτηκε με πολύ σύντομα σχόλια και επισημάνσεις συναδέλφων, οι οποίοι έλαβαν το λόγο σε αυτό το πνεύμα. Καθένας αναφέρθηκε, πολύ γενικά, στο δικό του τομέα. Θεωρώ, όμως, ότι αναφερόμενος στην εισήγηση του Πρωθυπουργού, κυρίως, αλλά και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, έχω ενσωματώσει αυτές τις παρατηρήσεις των υπουργών στη γενική εισήγηση. Αρα, παραμένω σε αυτά.

Αυτό το οποίο αξίζει να αναφέρω, και μπαίνω στο σχολιασμό που έκανε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση, είναι τούτο: Η προσπάθεια που θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο προβλήματα της ανεργίας, δεν εξαντλείται μόνο στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας μας και στην οικονομική ανάπτυξη. Ασφαλώς, αυτό -όπως συζητήθηκε άλλωστε και στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα, προσφάτως- αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο. Να έχεις υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από 3%, για να μπορείς έτσι με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της ανεργίας. Χρειάζεται η πολιτική μας αυτή να συνδυαστεί σε πολλούς τομείς με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές. Και ως τέτοιες αναφέρονται συγκεκριμένα:

Το εθνικό σχέδιο δράσης για την Απασχόληση.

Η αναδιάρθρωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Η λειτουργία του δικτύου προστασίας των πολιτών, ενός δικτύου ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Αυτές οι διαρθρωτικές πολιτικές θα χαρακτηρίζουν την κεντρική πολιτική προσπάθειά μας, τα επόμενα χρόνια, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της ανεργίας.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας όλων μας, προκειμένου πέρα από το έργο το οποίο παράγουμε να είναι η πραγματική και η εικόνα η οποία δημιουργείται για την προσπάθεια της κυβέρνησης, για τη συνεργασία των υπουργών. Να μην αδικείται η κυβέρνηση, όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν.

Με τους καλύτερους οιωνούς, λοιπόν, ξεκινά η κυβέρνηση τη νέα θητεία της. Ελπίζουμε η προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ώστε να δικαιώσει τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών, στην ανταπόκριση των οποίων η κυβέρνηση προσβλέπει.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις. Πρώτον, με βάση και την εικόνα αισιοδοξίας που μετέφερε ο Πρωθυπουργός , μήπως έγινε κάποια αναφορά και στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ν.Δ.; Και, δεύτερον, όταν λέτε για την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση, θα ήθελα να ρωτήσω πότε ετρώθη αυτή η εμπιστοσύνη; Επί υπουργίας Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώ ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημά σας. Είναι ένα σχόλιο το οποίο έκανα και μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Επειδή είχαμε σειρά κινητοποιήσεων κατά την προηγούμενη περίοδο, επειδή ακριβώς η ενημέρωση δεν ήταν επαρκής για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θεωρούμε ότι ο χρόνος -αυτό, άλλωστε, έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό- λειτουργεί υπέρ της αποδοχής της πολιτικής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, από τη μεγάλη πλειοψηφία, από το σύνολο -θα έλεγα- των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την προσπάθειά μας. Να αναπτύσσεται, δηλαδή, η πολιτική μας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε ένα περιβάλλον αποδοχής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι χειρισμοί που έγινα είναι πιστεύουμε επιτυχείς. Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ και πάλι στον Γεράσιμο Αρσένη, ως τον πολιτικό ο οποίος έχει συνδέσει την πολιτική του θητεία με μια μεγάλη μεταρρύθμιση, σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, όπως είναι η Παιδεία.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στα θέματα της Ν.Δ., με την έννοια ότι δεν σχολιάστηκε η κρίση που μαστίζει αυτή την περίοδο τη Ν.Δ. Μου δίνετε την ευκαιρία με την ερώτησή σας να επαναλάβω ότι την κυβέρνηση την αφορά η αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν μας αφορούν τα εσωτερικά της Ν.Δ.. Εμείς επιθυμούμε από τη Ν.Δ. να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο δεν θα επιτρέψουμε είναι η εξαγωγή της κρίσης της, ώστε να γίνει κρίση θεσμών, κρίση του πολιτικού συστήματος, προκειμένου έτσι να υπερβεί τα εσωτερικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα, παρακαλώ, το σχόλιο της κυβέρνησης σχετικά με το διάβημα που έκανε χθες η Αγκυρα, και αν ανησυχεί η κυβέρνηση σε σχέση με το χρόνο υποβολής του σχετικού διαβήματος, που αφορά κάποιες πολιτικές και στρατιωτικές εργασίες, όπως τα προγράμματα που γίνονται σε ορισμένους γεωγραφικούς χάρτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έγινε διάβημα από την πλευρά της Τουρκίας σε υπάλληλο της διπλωματικής αποστολής μας στην Αγκυρα. Το διάβημα αυτό δεν γίνεται δεκτό από την κυβέρνησή μας. Δεν προκαλείται οποιαδήποτε ανησυχία. Αυτά τα προγράμματα σε μεγάλο βαθμό είναι ενταγμένα σε δράσεις της Ε.Ε. Μου δίνετε την ευκαιρία να προσθέσω ότι η Ελλάδα, στις σχέσεις της με την Τουρκία, επιθυμεί μια θεαματική βελτίωση, η οποία θα στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και θα κινείται στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Πνεύμα το οποίο διέπει όλες τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 May 2000 - 15:05:14 UTC