Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε την άρνηση της Τουρκίας να αποζημιώσει την Τίνα Λοϊζίδου, αρνούμενη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Μάλιστα, ο κ. Τζεμ απειλεί ότι αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση κινδυνεύει να μην προχωρήσει το Κυπριακό.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως κάθε χώρα, έτσι και η Τουρκία, πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι επιθυμεί να ενσωματωθεί και θεσμικά πλήρως στην Ευρώπη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε, τελικά, τι ισχύει για τις ταυτότητες; Η κυβέρνηση τι πρόκειται να προωθήσει για τις ταυτότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, υπάρχει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και οι θέσεις οι οποίες εκφράζονται, όσον αφορά την εφαρμογή του μας δεσμεύουν όλους. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει, εν καιρώ, τα θέματα αυτά με διάλογο. Δεν είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε σήμερα ή αύριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κ. Υπουργέ, τώρα έχει «φουντώσει» το θέμα. Δεν έχετε πάρει απόφαση, δεν έχετε θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η κυβέρνηση έχει θέση. Η θέση αυτή είναι εκφρασμένη με το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρειάζεται η ολοκλήρωση των υπηρεσιακών διαδικασιών και η έκδοση εγκυκλίων, καθώς και η ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο αυτό. Ολα αυτά τα θέματα, κατά την πορεία εφαρμογής αυτών των αποφάσεων, θα τα συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η διάταξη που πέρασε από τη Βουλή προέβλεπε, ο καθένας αν ήθελε να βάλει το θρήσκευμα. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στο νόμο 1997. Επαναλαμβάνω, ότι όπως κάθε νόμος και ο συγκεκριμένος, προβλέπει την έκδοση εγκυκλίων και άλλων κανονιστικών πράξεων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα. Και στην πορεία για την εφαρμογή του νόμου αυτού θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πρακτικά θέματα τα οποία θα έχουν προκύψει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση που έβγαλε ο κ. Δαφέρμος είναι υποχρεωτική, όπως λέει, για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας. Όταν την έχουμε, θα τη μελετήσουμε. Ασφαλώς, κάθε απόφαση ανεξάρτητης Αρχής, εφόσον στηρίζεται σε υφιστάμενο νόμο και αναφέρεται στην εφαρμογή του, δεσμεύει όλους, όπως δεσμεύει όλους ο νόμος, ο οποίος ισχύει και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά οι ανεξάρτητες Αρχές είναι επιφορτισμένες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή αναφέρεται στην εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη Βουλή. Η εφαρμογή του νόμου αυτού θα μας απασχολήσει, επαναλαμβάνω, στο πλαίσιο συζητήσεων που θα γίνουν, όσον αφορά πρακτικές λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας λέτε, τι ισχύει. Ισχύει αυτό που λέει ο κ. Δαφέρμος ή αυτό που ψήφισε η Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά που η Βουλή έχει ψηφίσει δεσμεύουν τους πάντες. Δεν νομοθετεί οποιοσδήποτε άλλος, πέραν της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Δαφέρμος δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να αναφερθεί στο νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Και επαναλαμβάνω, ότι όλα αυτά τα θέματα τα οποία αφορούν την εφαρμογή του νόμου στις λεπτομέρειές του θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε εν καιρώ.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Δηλαδή, αν θέλει κάποιος εξ ημών, να πάει στο αστυνομικό τμήμα και να αλλάξει την ταυτότητά του και πει «παρακαλώ στο θρήσκευμα κενό» ή να γράψει άθεος ή δεν ξέρω τι άλλο, έχει τη δυνατότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ότι θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση εγκυκλίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, πρακτικά, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του υφιστάμενου νόμου. Αυτό το θέμα, λοιπόν, θα αντιμετωπιστεί δι` αυτού του τρόπου. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλα αυτά τα θέματα θα έχουν στην πράξη πλέον απαντηθεί.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σε πόσο διάστημα προβλέπεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε, αυτή την ώρα, να ορίσω εγώ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πάντως, δεν είναι θέμα το οποίο, όπως είπα, θα αντιμετωπίσουμε σήμερα ή αύριο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή έκανε και κάποιες δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η απόφαση αυτής της Αρχής είναι πράγματι δεσμευτική για τη Διοίκηση. Θέλω ακόμη να ρωτήσω, εάν η απόφαση αυτή προσβάλλεται και σε ποιό δικαστήριο -στο Επικρατείας, για παράδειγμα;- και ακόμη αν θα μπορούσε η Εκκλησία να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο αυτό το θέμα, γιατί αντιλαμβάνεστε πως η συζήτηση έχει πάρει ένα χαρακτήρα θεωρητικό, οι ερωτήσεις που τίθενται έχουν υποθετικό χαρακτήρα. Καθένας, στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της χώρας και των διατάξεων του Συντάγματος, μπορεί να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Να προσφύγει όπου δει, προκειμένου να διεκδικήσει την αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή, όπως και όλες οι Αρχές άλλωστε, κινείται, με βάση τις αρμοδιότητες που έχουν ψηφιστεί για την κάθε Αρχή. Δηλαδή, εντός του νομικού πλαισίου, το οποίο αποφασίζει η Βουλή των Ελλήνων και μόνον αυτή.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τις προσεχείς ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για την κυβέρνηση, ποιοί είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα λάβουν μέρος σε αυτό το διάλογο γι` αυτό το θέμα; Μήπως μπορούμε να τους καθορίσουμε, αυτή τη στιγμή, να ξέρουμε δηλαδή ποιοί θα λάβουν μέρος σε αυτό το διάλογο; Θα λάβει η Εκκλησία, θα λάβουν τα κόμματα; Πώς θα γίνει αυτός ο διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, μιλούμε για την εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν είμαστε ενόψει της ψήφισης, είμαστε μετά την ψήφιση ενός νόμου. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς, η Εκκλησία είναι μεταξύ εκείνων των φορέων που οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν επικοινωνία και θα συζητήσουν συναφή θέματα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Για τις υπόλοιπες προτάσεις που περιέχονται στην απόφαση της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων, συμφωνεί η κυβέρνηση; Ποιά είναι η θέση της;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχετε υπόψη σας το συγκεκριμένο νόμο, γι` αυτό ακριβώς αναφέρεστε στη θέση της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία -επαναλαμβάνω- δεν νομοθετεί. Η ανεξάρτητη Αρχή κινείται στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος, ο νόμος του @97 έλεγε ότι είναι προαιρετική η αναγραφή του θρησκεύματος, δηλαδή, θα μας ρωτούν όταν πηγαίνουμε να βγάλουμε ταυτότητα. Η ανεξάρτητη Αρχή, τώρα, λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου η σχετική ένδειξη «θρήσκευμα», όπως και κάποια άλλα στοιχεία. Επειδή υπάρχει ο νόμος, που λέτε, και θα υπάρξουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ποιό από τα δύο θα εφαρμοστεί, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να προτρέξουμε και να διατυπώσω εγώ το περιεχόμενο των εγκυκλίων, πριν καν εκδοθούν; Ολα αυτά τα θέματα -επαναλαμβάνω- θα συζητηθούν για να αντιμετωπιστούν εν καιρώ τα πρακτικά προβλήματα. Ηταν πολύ σαφή αυτά τα οποία είπα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Συγνώμη Υπουργέ, ο νόμος δεν έχει για δακτυλικά αποτυπώματα. Πώς θα αφαιρεθούν, άμα @

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα -επαναλαμβάνω- θα αντιμετωπιστούν και έτσι δεν θα υπάρχει από την εφαρμογή του νόμου οποιαδήποτε πρακτική συνέπεια, τέτοια, ώστε να δημιουργεί τη δυσαρέσκεια σε οποιονδήποτε έχει λόγο να ασχολείται με τα θέματα αυτά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη. Είναι αυτή που υπάρχει στο νόμο ή αυτή της ανεξάρτητης Αρχής; Ποιά είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης; Προαιρετική ή υποχρεωτική η αναγραφή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος. Επαναλαμβάνω ότι την απόφαση την ανεξάρτητης Αρχής δεν την έχουμε υπόψη μας, δεν έχει περιέλθει επισήμως στη διάθεσή μας. Θα αντιμετωπίσουμε τα σχετικά θέματα με τον τρόπο στον οποίο με λεπτομέρειες αναφέρθηκα, απαντώντας σε προηγούμενες ερωτήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αύριο, ο υπουργός Παιδείας έχει μία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Ηθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει θέμα στον Αρχιεπίσκοπο προαιρετικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η πρώτη συνάντηση, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Ευθυμίου, με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο. Γνωρίζετε πολύ καλά πως πάντοτε γίνονται αυτές οι συναντήσεις επί τη αναλήψει καθηκόντων από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας. Θα έχουν, φαντάζομαι, μία γενική συζήτηση και δεν νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες, ώστε να προχωρήσουν σε αντιμετώπιση εξειδικευμένων, συγκεκριμένων θεμάτων. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι στη συνέχεια της συνεργασίας τους, ορίζοντας και το πλαίσιο της επικοινωνίας τους.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε, αν ο κ. Ευθυμίου, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του, θα συναντηθεί και με ιερείς άλλων δογμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί κάποια τέτοια δραστηριότητα, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω. Πάντως, ο κ. Ευθυμίου είναι αυτός και το υπουργείο Παιδείας, που ορίζει το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες, τις επικοινωνίες του.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μου κάνει εντύπωση το εξής: Οτι, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, φάνηκε όχι απλώς να είναι ενημερωμένος, αλλά να έχει λάβει στα χέρια του, να έχει μελετήσει την απόφαση της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων. Συνεπώς, εκπλήσσομαι πραγματικά, πώς λέτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για την @

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει περιέλθει στην κυβέρνηση, σε οποιονδήποτε κυβερνητικό παράγοντα, η απόφαση της Αρχής.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μα, ο κ. Σταθόπουλος @

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σταθόπουλος έχει μία εμπειρία και γνώση των θεμάτων, γιατί υπήρξε μέλος αυτής της ανεξάρτητης Αρχής. Δεν το γνωρίζετε αυτό;

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ε, λοιπόν; Μα και εγώ έχω πληροφορηθεί τα της απόφασης, από δημοσιεύματα εφημερίδων ή από άλλες πηγές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχω στη διάθεσή μου την απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης την έχει, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες αποφάσισε η ανεξάρτητη Αρχή. Δεν διατύπωσε την απόφασή της, ώστε να έχει περιέλθει επισήμως, καθαρογραμμένη, με κάθε λεπτομέρεια στη διάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε κάτι τέτοιο εσείς; Γιατί λέτε ότι την έχει, λοιπόν, και το λέτε μάλιστα κατηγορηματικά; Σας λέω πως δεν έχει περιέλθει.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μα, έκανε δηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Δεν επιτρέπεται να κάνει δηλώσεις;

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μία ακόμη ερώτηση επ` αυτού: Ο κ. Σταθόπουλος, στις ίδιες δηλώσεις που έκανε, ουσιαστικά είπε ότι η Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και στην ουσία την προέτρεψε να εφαρμοστεί ο νόμος. Δηλαδή, να πάρει μέτρα εναντίον όσων αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Το νόμο τον εφαρμόζει η Διοίκηση. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι ανεξάρτητη Αρχή. Το πλαίσιο, βάσει του οποίου λειτουργεί, έχει αποφασιστεί, είναι γνωστό. Δεν αλλάζει τίποτε ως προς αυτό. Αρα, κάθε συζήτηση είναι, θα έλεγα, περιττή.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν το νόμο@

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση που θέτετε; Ασφαλώς -είπα στην αρχή- η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, εφόσον στηρίζεται στο νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων και αφορά την εφαρμογή του, διατυπώνει τη θέση της που είναι σεβαστή. Δεν νομοθετεί η Ανεξάρτητη Αρχή. Η Διοίκηση είναι αυτή που εφαρμόζει το νόμο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που αφορά, μεταξύ των άλλων, την έκδοση εγκυκλίων και άλλες οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου, θα αντιμετωπίσουν πρακτικά τα θέματα τα οποία προκύπτουν. Είναι σαφή αυτά τα οποία είπα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Είναι σαφή αυτά που λέτε, αλλά εξίσου σαφή, και σε αντίστροφη τροχιά των όσων λέτε εσείς, ήταν αυτά που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι είπε ο κ. Σταθόπουλος; Πείτε το σας παρακαλώ για να συνεννοηθούμε.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο κ. Σταθόπουλος κάλεσε να εφαρμοστεί ο νόμος και να ληφθούν μέτρα. Οτι όποιος υπάλληλος στο αστυνομικό τμήμα ή οποιοσδήποτε άλλος διοικητικός υπάλληλος επιμένει να αναγράφεται το θρήσκευμα ή όποια άλλα αναφέρονται στην απόφαση, θα πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα, βάσει του νόμου, εναντίον του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, για να συνεννοηθούμε. Εσείς ισχυρίζεστε, ότι ο κ. Σταθόπουλος είπε, πως σήμερα-αύριο, ένας πολίτης μπορεί να απαιτήσει την έκδοση ταυτότητας, η οποία θα υπακούει σε αυτό το πλαίσιο, στους περιορισμούς, δηλαδή, που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Πρέπει να σας πω, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να πάμε στην εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό λέω κι εγώ τόση ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: @η οποία δεν είχε βγει. Πώς το έλεγε τότε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έλεγε κάτι το διαφορετικό. Είπε ότι θα πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία, είπε ότι πρέπει να γίνει κάτι άλλο; Είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος θα εφαρμοστεί, βάσει της διαδικασίας η οποία είναι σε εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα γίνει και συζήτηση με αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πρακτικά θέματα. Το είπα με διαφορετικούς τρόπους, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις, σήμερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος για την εκκλησιαστική περιουσία γιατί δεν εφαρμόστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ερώτηση πρέπει να την απευθύνετε στους αρμόδιους υπουργούς, που πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα ενός νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και έχει μείνει ανενεργός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρασαν τόσες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεν εφαρμόστηκε, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός, ο οποίος κατ` επανάληψη κλήθηκε και ψήφισε την κυβέρνηση της χώρας μας, έχει σταθμίσει, φαντάζομαι, όλα αυτά, προκειμένου να λάβει την τελική του θέση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην εφαρμόζεται, δηλαδή, ο νόμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι ο λαός αποφάσισε κάτι τέτοιο. Είπα ότι ο ελληνικός λαός γνώριζε, μεταξύ των άλλων, πως εδώ έχουμε έναν ανενεργό νόμο, θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν, να το αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, δηλαδή, δεν το αντιμετωπίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι υπουργοί εκτός κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει διάβημα των Παλαιστινίων για τη μη επίσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, διατυπώθηκε έγγραφο διάβημα. Η κυβέρνηση, επειδή -όπως κατ` επανάληψη έχουμε τονίσει- επιθυμεί τη διατήρηση των σχέσεων με τις Παλαιστινιακές Αρχές σε άριστο επίπεδο, θα αντιδράσει με τη δέουσα ευαισθησία σε αυτό το διάβημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα αντιδράσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο θα πληροφορηθείτε μέσα σε ώρες ή λίγες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος φταίει γι` αυτό που έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής. Δεν φταίει κανείς. Από την άλλη, μπορεί να πει κανείς ότι το διάβημα είναι μια πραγματικότητα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και οι Παλαιστινιακές Αρχές, επαναλαμβάνουν και πάλι τη θέλησή τους να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις τους. Και σε αυτό το πλαίσιο θα εξελιχθούν οι σχέσεις μας, πράγμα το οποίο θα αντιληφθείτε κι εσείς, με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω εάν μας διαμηνύθηκε από τους Παλαιστίνιους η ακύρωση της συνάντησης των Αθηνών, που είχε θεσμοθετηθεί επί Κρανιδιώτη. Και να μου απαντήσετε, εάν ξέρετε, για ποιο λόγο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Δήμαρχο, στην Ιερουσαλήμ, πράγμα που δεν έκαναν άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ούτε ο Κλίντον, κατά την επίσκεψή του εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, επαναλαμβάνω ότι πράγματι διατυπώθηκε το διάβημα. Από την άλλη, πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέπτεται το κράτος του Ισραήλ, προσκεκλημένος από τις Αρχές του. Το πρόγραμμα αποφασίστηκε από κοινού. Δεν τίθεται οποιοδήποτε άλλο θέμα και παρακαλώ να μη βγάζετε πολιτικά συμπεράσματα. Οσον αφορά τις σχέσεις μας με τις Παλαιστινιακές Αρχές είναι και θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς πιστεύω ότι θα φανεί περίτρανα και πολύ σύντομα. Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Και νομίζω ότι δεν θα τεθεί σε οποιοδήποτε κίνδυνο η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση -χαίρομαι που αναφέρεστε σε αυτήν- για τη συνάντηση των Αθηνών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 May 2000 - 14:05:21 UTC