Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Μαίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, αρχικώς, να εκφράσω την οδύνη μας για το τραγικό συμβάν που οδήγησε στην απώλεια της ζωής δύο εκλεκτών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Να εκφράσω την οδύνη μας για την απώλεια της ζωής ενός ακόμη εκλεκτού αξιωματικού, μετά την πτώση του Α -7, και επίσης, να δηλώσω με αυτή την ευκαιρία, πως τιμούμε απόλυτα τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας, τους χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών, που καταπονούνται, εκπαιδεύονται και -προκειμένου να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων- διατρέχουν ανά πάσα στιγμή πολλούς κινδύνους, με συνέπειες τραγικές, όπως αυτή που ζούμε τώρα.

Οι αξιωματικοί Μουχτούρης, Αλεξανδράκης και Αγιοσοφίτης θα παραμείνουν στη μνήμη μας. Οπως στη μνήμη μας θα μείνουν και τα δύο νέα κορίτσια, με αυτή την τραγική μοίρα, για την απώλεια της ζωής των οποίων είμαστε συγκλονισμένοι. Δεν υπάρχουν λόγοι παρηγοριάς για τους δικούς τους, στους οποίους με συντριβή εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας. Τα δύο κορίτσια, η Κόλλια και η Παπαχαραλάμπους, εκείνη την ώρα μελετούσαν μέσα στο σπίτι όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.

Το τραγικό ατύχημα έγινε σήμερα το πρωί, στις 10.45, καθώς το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F @ 4 πετούσε πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο και κατέπεσε στο χωριό Αντίκυρα της Βοιωτίας.

Η πτήση ήταν εκπαιδευτική. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την Ανδραβίδα και θα επέστρεφε στην Ανδραβίδα μετά την εκπαιδευτική πτήση. Στον τόπο του τραγικού συμβάντος πηγαίνουν, ήδη, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Λιτζεράκος.

Εκφράζω και πάλι τη λύπη μας, την οδύνη μας. Πιστεύω ότι η στάση των αξιωματικών της Αεροπορίας είναι πραγματικά συγκλονιστική. Δεν μπορούμε να συζητούμε, αυτή την ώρα, για τα αίτια του ατυχήματος. Θα πρέπει να διεξαχθεί η σχετική έρευνα, προκειμένου να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι πρόωρο και επιπόλαιο, θα έλεγα ότι είναι και βλάσφημο, αυτή την ώρα να πούμε οτιδήποτε περισσότερο.

Ακούω τις ερωτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε οπωσδήποτε να μιλήσουμε για τα αίτια, αλλά όμως δύο γεγονότα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργούν το ερώτημα, μήπως υπάρχει πρόβλημα με τη συντήρηση των μαχητικών μας αεροπλάνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι αξιόπιστα, συντηρούνται, είναι σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας και γι` αυτό ακριβώς οι αξιωματικοί που τα χειρίζονται προσφέρουν κυριολεκτικά τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες αυτών των αεροσκαφών. Γνωρίζετε πολύ καλά πως αν θέλεις να διατηρήσεις σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο ενός αεροσκάφους, στο πλαίσιο τέτοιων ασκήσεων, το καταπονείς και εσύ πολλές φορές θέτεις τη ζωή σου σε κίνδυνο, με συνέπεια να υπάρχει και αυτό το μοιραίο αποτέλεσμα. Ασφαλώς, τα μαχητικά αεροσκάφη συντηρούνται και η λειτουργία τους παραμένει σε υψηλό επίπεδο και γι` αυτό ακριβώς χρησιμοποιούνται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι το αεροπλάνο το καταπονούν. Δηλαδή, είναι καταπονημένα αυτά τα αεροσκάφη και παρόλα αυτά, συνεχίζουν να πετάνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν πολύ σαφή αυτά που είπα και πραγματικά με στεναχωρείται, όταν επιμένετε να διαστρεβλώνετε αυτά που λέω. Μην το κάνετε σας παρακαλώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Οταν το καταπονείς», είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά πως στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής άσκησης ένα αεροσκάφος χρησιμοποιείται στα όρια της λειτουργίας του. Αυτό δείχνει τη διάθεση, το ζήλο των χειριστών των μαχητικών αεροσκαφών να κάνουν με τον αρτιότερο τρόπο την άσκηση. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, δύσκολες συνθήκες, υπό τις οποίες οι ίδιοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Το τολμούν αυτό και γι` αυτό τους τιμούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε για τους πιλότους δεν το αμφισβητώ εγώ, σε καμία περίπτωση. Αλλά, όταν μου λέτε ότι όταν το καταπονείς, πέφτει το αεροσκάφος, πάει να πει ότι δεν υπάρχει καλός προγραμματισμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που λέτε και υπονοείτε με αυτό που είπα. Το αεροπλάνο θα πρέπει να αναπτύξει ταχύτητες, να κάνει ελιγμούς, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής άσκησης και ασφαλώς καταπονείται. Και όταν οι αξιωματικοί μας θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες δύσκολες, ώστε η άσκηση να είναι όσο γίνεται πιο πετυχημένη, ασφαλώς, αντιλαμβάνεστε πως επιβαρύνουν τη λειτουργία του αεροσκάφους. Αυτό δείχνει την τόλμη, το θάρρος τους, την απαίτηση των ίδιων των χειριστών να κάνουν την άσκηση με τέτοιο τρόπο, ώστε η άσκηση αυτή να διεξαχθεί κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες που μπορεί να υπάρξουν για ένα αεροπλάνο. Είναι πολύ σαφή αυτά τα οποία λέω.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως ήρθε η ώρα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόσυρσης των Α @ 7 και των F @ 4, τα οποία είναι παλιά αεροσκάφη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ότι η Ελληνική Αεροπορία ανανεώνει και εκσυγχρονίζει τα αεροσκάφη της. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Αεροπορία είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με τη δέουσα ευθύνη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω γι` αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινώς, κ. Υπουργέ, δεν θέλω να επιμείνω σε αυτά, γιατί η φόρτιση είναι μεγάλη και η δική σας και η δική μας. Αλλά, πέρα από τα συγκεκριμένα στοιχεία του παρόντος τραγικού δυστυχήματος, η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, αφενός, έχουμε πολλά τέτοια δυστυχήματα και αν θέλετε να το πάρουμε και στη βάση του το θέμα. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι αυτή την ώρα στις αεροπορικές βάσεις οι έφεδροι σμηνίτες και αξιωματικοί κάνουν σκοπιά επτά και οκτώ ώρες την ημέρα. Είναι δυνατόν ένα στέλεχος της Αεροπορίας, όταν κάθεται φρουρός επτά ώρες, να μπορεί την άλλη ώρα να είναι καλός και να εκτελεί ευόρκως τα καθήκοντά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Να επαναλάβω ότι ο Κανονισμός λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας συγκεκριμένα, είναι αυτός ο οποίος προβλέπει πως ακριβώς αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι του παρόντος και δεν είναι θέμα αυτής της συζήτησης. Μπορώ, όμως, και πάλι να διαβεβαιώσω εσάς και τον ελληνικό λαό ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελεί τα καθήκοντά του, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός λειτουργίας του Οπλου και βέβαια, σύμφωνα με τις εντολές, τις οδηγίες των ανωτέρων. Και πάντοτε η ηγεσία, οι κατά περίπτωση αρμόδιοι και υπεύθυνοι, χειρίζονται τα θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζουν και τη σωστή λειτουργία και πτήση των αεροσκαφών, αλλά και την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων από την πλευρά των αξιωματικών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία τα συζητούμε ευκαιριακά -το επισημαίνω αυτό, με αφορμή ένα τραγικό συμβάν- καλό είναι να μας απασχολούν διαχρονικά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας την απασχολούν αυτά τα θέματα και τα αντιμετωπίζει. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε μεμψιμοιρία ή ένταση για το ότι έχει δήθεν προϋπάρξει κάποια αμέλεια που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια διάθεση, ούτε έχει τέτοια σκοπιμότητα η ερώτησή μου. Αλλά, δεν μου απαντάτε. Η κυβέρνηση προβληματίζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έδωσα μία πολιτική απάντηση και εσείς θέλετε μία τεχνική απάντηση. Σας είπα, λοιπόν, ότι υπάρχουν κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί το συγκεκριμένο Οπλο. Οι κανόνες αυτοί τηρούνται. Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου οι αξιωματικοί της, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, να ασκούν τα καθήκοντά τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον, η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει το γεγονός, αν αυτός ο αριθμός των δυστυχημάτων είναι φυσιολογικός με την αναλογία των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι, κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο ατύχημα, ευκαιριακώς όπως λέτε, μας λέτε αυτά τα οποία πλέον έχουν γίνει «κλισέ». Ολοι κάνουμε το σταυρό μας, είμαστε φορτισμένοι, συγκινημένοι. Ολοι είναι @

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θέσατε ποτέ τέτοιο θέμα, σχετικό με τη λειτουργία των αεροσκαφών, όταν δεν υπήρχε ατύχημα; Τώρα το θέτετε. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον σας προκαλείται από ένα εξωγενή παράγοντα. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή την ώρα, είναι να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να έχουμε ένα συμπέρασμα.

Οσον αφορά το δείκτη ατυχημάτων για την Πολεμική Αεροπορία, δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους κατηγορίες. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει ως φυσιολογικό ένα ατύχημα. Ουδείς μπορεί να πει ότι αναμενόμενο είναι, στο πλαίσιο ασκήσεων, να έχεις και αυτά τα ατυχήματα. Δεν μπορείς να το πεις αυτό. Είναι κάτι, όμως, που συμβαίνει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το σχέδιο πτήσης σε ποιό ύψος προέβλεπε ότι θα πετούσε το αεροσκάφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά, με συγχωρείτε που παραμένω σε αυτή τη γενική διατύπωση, είναι πρόωρο να τα συζητήσουμε τώρα. Θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και θα εκδοθεί το σχετικό πόρισμα.

ΒΙΔΑΛΗ: Θα ήθελα να σχολιάσετε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ», σύμφωνα με το οποίο αναμένεται έκθεση των ΗΠΑ, για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με τις ταυτότητες. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας, μερικοί παρατηρητές επισημαίνουν σήμερα ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει «πίσω», σε σχέση με τη αντίδραση της Εκκλησίας. Επειδή, μας είπατε και προ δύο ημερών, ότι υπεύθυνος για την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου είναι ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης, εάν ισχύει αυτή η τοποθέτηση και εάν και πάλι ο κ. Σταθόπουλος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή και πότε του συγκεκριμένου νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν μπω στην ουσία της απάντησής μου, μου επιτρέπετε να πω ότι πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν αυτές τις ημέρες, χωρίς να ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Τουλάχιστον, αυτά τα οποία αποδόθηκαν σε μας. Μας αποδόθηκαν «φράσεις», «λέξεις», οι οποίες ουδέποτε έχουν εκφραστεί από εμάς. Αυτό το επισημαίνουμε. Η θέση μας ήταν σαφής. Μπαίνω τώρα στην ουσία της απάντησης με τρόπο όσο γίνεται πιο λιτό για να μην παραμένουν εκκρεμείς διάφορες παρανοήσεις. Εχουμε ψηφίσει ένα συγκεκριμένο νόμο και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς παραμένει ως έχει. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων ή οδηγιών για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου. Στη φάση αυτή είμαστε τώρα. Εν τω μεταξύ, θέματα, τα οποία έχουν σχέση με την εφαρμογή στην πράξη αυτών των διατάξεων, θα συζητηθούν με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Δεν τίθεται οποιοδήποτε άλλο θέμα. Το έχω πει αρκετές φορές και λυπούμαι γιατί βλέπω να αποδίδεται σε μένα και σε άλλους, μια θέση η οποία ουδέποτε έχει υποστηριχθεί από εμάς. Είδα, για παράδειγμα, χθες σε εφημερίδα, άρθρο που αναφερόταν σε μένα, υποστηρίζοντας πως εγώ είπα ότι «έχουμε θέσεις, αλλά θα τις διαπιστώσετε εν καιρώ». Ουδέποτε είπα τέτοιο πράγμα. Είπα ότι έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις και ότι εν καιρώ θα αντιμετωπίσουμε τα πρακτικά θέματα και θα εφαρμόσουμε αυτό το νομικό πλαίσιο. Η θέση μας είναι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι θα το συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Είστε διατεθειμένοι, δηλαδή, να τροποποιήσετε το νόμο που έχει ψηφιστεί; Τι θα συζητήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Είπα ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο παραμένει και ότι τα συναφή θέματα που αφορούν την πρακτική εφαρμογή αυτού του πλαισίου, ασφαλώς, καθώς προχωρά αυτή η διαδικασία, μπορούν να συζητηθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονοδιάγραμμα για τις εγκυκλίους δεν έχουμε ακόμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό δεν θα γίνει σήμερα ή αύριο. Χρησιμοποίησα τη σύντομη φράση «εν καιρώ», τη φράση σε εύθετο χρόνο». Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Είναι κάτι που δεν επιτρέπεται να το κάνω. Θα ήταν επιπόλαιο από τη δική μου πλευρά. Είναι θέμα των αρμοδίων υπηρεσιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή η κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό γι αυτό το θέμα, γι αυτό ρωτώ. Μήπως αποφάσισαν κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με την κ. Παπανδρέου, θέματα της αρμοδιότητας της, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, η Συνθήκη Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, αλλά και η Συμφωνία Σέγκεν, επιτρέπουν στις χώρες-μέλη να διατηρούν την ιδιαιτερότητά τους και, όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, το αφήνουν στο κάθε πολίτη να ορίζει ποια από τα προσωπικά του δεδομένα θέλει να είναι γνωστά ή όχι. Αυτό είναι ως νομικό πλαίσιο αυτών των τριών Συμφωνιών. Τι κάνει, λοιπόν, την κυβέρνηση να μην εκθέτει τη δική της άποψη και αφήνει να αιωρείται όλη αυτή η αμφιβολία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης, όχι μόνο είναι γνωστή, αλλά έχει γίνει σαφής με τον πλέον επίσημο και έγκυρο τρόπο, με νόμο στη Βουλή των Ελλήνων. Στο νόμο αυτό αναφέρονται συγκεκριμένα ποια προσωπικά δεδομένα θεωρούνται, όπως λέμε, «ευαίσθητα». Επίσης, στο νόμο αυτό του 1997, γίνεται λόγος για την ανάγκη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος σκοπός -όπως εν προκειμένω, η αναγνώριση ενός ατόμου με το πιστοποιητικό ταυτότητάς του, που εκδίδει η Πολιτεία- να τυγχάνουν επεξεργασίας τα προσωπικά δεδομένα που είναι πρόσφορα, χρήσιμα και αναγκαία και όχι περισσότερα από αυτά. Η Πολιτεία, λοιπόν, βρίσκεται στο στάδιο, μέσω εγκυκλίων και άλλων οδηγιών, να προετοιμάσει τη διοίκηση, ώστε να εφαρμόσει αυτό το νομικό πλαίσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Πρωθυπουργό τι συζητήσατε σήμερα το πρωί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε την καθιερωμένη συνάντηση, όπως κάθε Δευτέρα και Πέμπτη πρωί, για διάφορα θέματα της κυβερνητικής δράσης. Και τον ενημέρωσα για θέματα του υπουργείου Τύπου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι θα επανακυκλοφορήσει η «ΕΞΟΡΜΗΣΗ»; Επειδή είναι θέμα Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, είναι θέμα που δεν αφορά την κυβέρνηση.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Αποφάσισε χθες η κυβέρνηση τη συγκρότηση Οικονομικοστρατιωτικής Επιτροπής, όσον αφορά τα ΜΟΕ και, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, αυτή η επιτροπή θα ασχολείται με ορισμένα θέματα γύρω από τα ΜΟΕ. Μήπως μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποιά είναι αυτά τα μέτρα, τα οποία θα διαπραγματεύεται αυτή η Επιτροπή με την ανάλογη Επιτροπή που θα συσταθεί στην Αγκυρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θέσατε ένα θέμα, το οποίο δεν γνωρίζω εάν έχει πραγματική βάση. Είπατε ότι υπάρχει μια ανάλογη επιτροπή στην Αγκυρα και ότι δύο Επιτροπές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται θέματα. Από πού προκύπτει αυτό; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο αποτελεί θέση μας και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη χθεσινή συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς είναι τούτο: Ασφαλώς, τα θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, συζητούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, η οποία να δικαιολογεί περαιτέρω συζήτηση. Από κει και πέρα, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία των δύο υπουργείων, πέραν των άλλων, και με τη συγκρότηση μιας ομάδας, μιας επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται διάφορα θέματα, κατά περίπτωση, όταν αυτά προκύπτουν. Και, εφόσον αυτά τα θέματα δεν εμπίπτουν στη κατηγορία των θεμάτων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα, τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα ΜΟΕ. Π.χ., για το ρου του ποταμού Εβρου γίνεται συζήτηση. Είναι κάτι το οποίο δεν μαθαίνετε από μένα για πρώτη φορά. Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ή της λαθρομετανάστευσης χρειάζεται να γίνει συζήτηση. Δεν αποτελεί θέμα στρατιωτικού χαρακτήρα. Αρα, λοιπόν, από τη δική μας πλευρά, τα δύο υπουργεία κατέληξαν να συντονίζουν και δι αυτού του τρόπου τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν σχετικά θέματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 May 2000 - 13:05:20 UTC