Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την άνανδρη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Η ελληνική κοινωνία δεν καταδικάζει απλώς, αλλά είναι αμετάθετα τοποθετημένη και αντιμέτωπη σε τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό χαρακτήρα και μέσω αυτών επιχειρεί, όποιος τις απεργάζεται και τις εκτελεί, να πλήξει τα συμφέροντα της χώρας.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στη βρετανική κυβέρνηση, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του δολοφονημένου στελέχους της Βρετανικής Πρεσβείας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική και δημοκρατική. Συνεχίζουμε με ιδιαίτερη ένταση την προσπάθειά μας για να εξαλείψουμε τέτοιες δραστηριότητες.

Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπλερ. Πέραν αυτού απέστειλε σχετικό μήνυμα @το περιεχόμενο του οποίου έχετε στη διάθεσή σας- και επειδή είναι σύντομο σας το διαβάζω:

«Είμαι βαθιά συγλονισμένος από τη δολοφονία του Βρετανού Ακολούθου Αμύνης στην Αθήνα, ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός καταδικάζουν κάθε τρομοκρατική πράξη κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να προσαγάγουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη και είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ενεργά το δύσκολο αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας.

Παρακαλώ, δεχθείτε εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως και του ελληνικού λαού την ιδιαίτερη συμπαράστασή μου και τα συλλυπητήριά μου για την οικογένεια του θύματος.

Κώστας Σημίτης

Πρωθυπουργός της Ελλάδος.»

Εχετε, επίσης, στη διάθεσή σας, τη σχετική γραπτή δήλωση στην οποία έχει προβεί ο Πρωθυπουργός και την οποία σας διαβάζω:

«Εκφράζω μαζί με όλο τον ελληνικό λαό τον αποτροπιασμό μου για τη βάρβαρη ενέργεια της δολοφονίας του Αγγλου στρατιωτικού ακολούθου.

Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια είναι αντίθετη με το στοιχειώδη κανόνα κοινωνικής συμβίωσης, το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Συμβαίνει σε μια στιγμή επιτυχούς πορείας της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, σε μια στιγμή αυξημένου κύρους που έχει η χώρα διεθνώς.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της και θα προασπίσει με όλα τα μέσα την ομαλή πορεία του τόπου και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ανατρέψει την ομαλότητα και την πρόοδο που επιτελείται ή να αμαυρώσει την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης, ειρηνικής και δημοκρατικής.»

Θα μου επιτρέψετε πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας να κάνω μια αναφορά, με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ποντίκι». Τέτοιες αναφορές είναι αδιανόητες και πέραν πάσης λογικής. Με αυθαίρετες υποθέσεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες δεν αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία. Θα ήταν ανάξιο σχολιασμού ένα τέτοιο δημοσίευμα που αναφέρεται σε ισχυρισμούς ενός πρώην αξιωματούχου της CIA. Όμως, επειδή δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους ισχυρισμοί να παραμένουν έωλοι, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα ζητήσει από τις ΗΠΑ δικαστική συνδρομή, προκειμένου να κληθεί ο εν λόγω αξιωματούχος και να καταθέσει ό,τι σχετικό γνωρίζει γύρω από το θέμα αυτό στο οποίο αναφέρεται.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σήμερα, διαμορφώνεται ως εξής:

Είχε συνεργασία, η οποία και ολοκληρώθηκε, με τον Υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο, για θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα. Αυτή την ώρα δέχεται τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με αντικείμενο συζήτησης το σημερινό θλιβερό συμβάν. Αντιλαμβάνεστε πως μετατίθεται, χρονικά, η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πυροσβεστικό Σαθμό της Μεταμόρφωσης. Στις 2 το μεσημέρι θα δεχθεί τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Θα συζητήσει μαζί του θέματα που αφορούν, επίσης, την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004.

Το απόγευμα, το πρόγραμμα παραμένει ίδιο. Στις 7 η ώρα στο ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της διευρυμένης Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία έχει συσταθεί πρόσφατα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα. Η δήλωσή σας αυτή αναφέρεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι»;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Για όσα αναφέρονται σε αυτό. Αφορούν το συγκεκριμένο αξιωματούχο. Δεν είναι το σχόλιό μου για την εφημερίδα. Αφορά ό,τι περιέχεται στο δημοσίευμα, ως ισχυρισμός του εν λόγω αξιωματούχου.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Βέβαια, είπατε ότι θα κληθεί ο εν λόγω αξιωματούχος να καταθέσει, αλλά τουλάχιστον ο κ. Γούλσεϊ λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή στο να κυνηγήσει την «17Ν» και ότι υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι γνωρίζουν. Μπορείτε να μας κάνετε ένα σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένω στο σχόλιο το οποίο έκανα, πριν. Πιστεύω ότι ο εν λόγω αξιωματούχος, εφόσον θεωρεί ότι γνωρίζει και μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας, καλό είναι τις γνώσεις του αυτές να τις θέσει υπόψη των αρμοδίων αρχών της χώρας, ώστε έτσι να φθάσουμε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Γι` αυτό, λοιπόν, παίρνουμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε τη δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ. Να δοθεί η δυνατότητα στον εν λόγω αξιωματούχο να καταθέσει ό,τι σχετικό γνωρίζει για το θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση σκέφτεται να τροποποιήσει τα νομικά «εργαλεία» που διαθέτει εναντίον της τρομοκρατίας και να υπάρχει θέμα αναδιοργάνωσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει και τις προηγούμενες ημέρες σχετικά θέματα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά το θέμα αυτό. Οι απαντήσεις που έδωσα, παραμένουν σε ισχύ.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει κάποια όχληση από την πλευρά των ΗΠΑ για το σχετικό γεγονός και προς τις γνωστές κατευθύνσεις, δηλαδή, της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και όλα όσα ζητούν οι Αμερικάνοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο πρώην Αρχηγός της CIA, που κάνει αυτές τις δηλώσεις σήμερα, γνωρίζετε αν παλαιότερα είχε προϊδεάσει για τις απόψεις του αυτές κάποιον Ελληνα αξιωματούχο σε κάποια χρονική στιγμή; Γιατί, από το @93 έως το @95, ήταν Αρχηγός αυτής της υπηρεσίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Πολύ περισσότερο, όταν αναφέρεστε σε μια θητεία, η οποία ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια πριν. Πιστεύω, όμως -με δεδομένη τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών, αλλά και άλλων χωρών, για την πάταξη τέτοιων δραστηριοτήτων- πώς ό,τι γνώριζε, ό,τι εκτίμηση είχε κάνει για τα θέματα αυτά ο εν λόγω αξιωματούχος, ασφαλώς θα τα είχε θέσει υπόψη των υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να αξιοποιηθούν αναλόγως.

ΦΙΛΗΣ: Ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, προέβη σε μία δήλωση, σχολιάζοντας το θέμα της δολοφονίας. Εκεί ανάμεσα στα άλλα είπε, πρώτον, ότι πρέπει να υπογραφεί αμέσως η συμφωνία της αστυνομικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και δεύτερον, συνέδεσε το θέμα της τρομοκρατίας με το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ανεπιτυχής αυτή η δήλωση. Είναι μία προσέγγιση, η οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι η καλύτερη. Γιατί, σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός και δεν πρέπει η συζήτηση να παίρνει μια τέτοια έκταση. Να αναφερόμαστε, δηλαδή, στα θέματα ασφάλειας, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 ή να τίθεται πάλι μία υπόθεση, η οποία έχει πάρει το δρόμος της, όπως είναι αυτή της υπογραφής ενός μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας, κάτω από το πρίσμα του σημερινού θλιβερού συμβάντος. Για το θέμα αυτό οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει. Δεν έχει προσδιοριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία και πάντως, δεν αποτελεί θέμα αντιδικίας, αντιπαράθεσης ή διαφωνίας η υπογραφή του μνημονίου αυτού. Οσον αφορά την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να γίνεται οποιαδήποτε τέτοιου είδους συσχέτιση. Γιατί, μπορεί, βεβαίως, τα θέματα να έχουν συνάφεια, αλλά δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, υπό το βάρος των εντυπώσεων.

ΦΙΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αναλάβουν, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δια βίου την ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιες συνθήκες επικράτησαν στον τομέα αυτό κατά τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στην Ατλάντα. Πρέπει να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, θα γίνει αυτό που γίνεται πάντοτε, κατά την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται πάντοτε για ανάλογες περιπτώσεις, για τέτοια πολύ σημαντικά έκτακτα γεγονότα, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και βεβαίως θα έχουν τις συνεργασίες που πρέπει για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Αν κατάλαβα καλά, θεωρείτε τυχαία τη χρονική στιγμή που επελέγη για να γίνει αυτό το χτύπημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω στοιχεία, τα οποία να μου δίνουν τη δυνατότητα να σχολιάσω το αν η ενέργεια αυτή πρέπει να συνδεθεί με κάτι άλλο. Δεν έχω κανένα στοιχείο στη διάθεσή μου.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Επομένως, τη χαρακτηρίσατε ως τρομοκρατική ενέργεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό είναι βέβαιο. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι, μετά τις έρευνες και κυρίως τη βαλιστική έρευνα που έγινε, αποδεικνύεται ότι είναι από συγκεκριμένο όπλο τα βλήματα αυτά και άρα, μπορεί κανείς να βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολοφονική ενέργεια.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι το 45άρι της «17Ν» αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, γιατί δεν αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει@

ΡΕΠΠΑΣ: Για να εξυπηρετήσει τι;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: @εναντίον των ξένων κέντρων αποφάσεων που δρουν σε τέτοιες ευαίσθητες στιγμές για την πατρίδα και τα συμφέροντά μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κάποια στοιχεία, τα οποία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι απεργάζονται σχέδια εναντίον της χώρας μας; Καθένας στις δημόσιες συζητήσεις μπορεί να έχει τις απόψεις του. Μία κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να κινείται με βάση συγκεκριμένα στοιχεία. Τέτοια στοιχεία δεν έχουμε εμείς υπόψη μας, ώστε να πρέπει να τα ανακοινώσουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, θέλετε τη δικαστική συνδρομή.

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό το κάναμε γνωστό. Οταν, λοιπόν, έχουμε υπόψη μας να πάρουμε μία πρωτοβουλία, την κάνουμε γνωστή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον το κράτος έχει και άλλα στοιχεία ότι αυτή η οργάνωση διευθύνεται από ξένα κέντρα αποφάσεων, γιατί δεν προχωράτε σε @.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός σας είπε ότι το κράτος έχει τέτοια στοιχεία; Αυτό το συμπέρασμα το έχετε εσείς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση έκανα, δεν είναι συμπέρασμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε αυτό και είπα ότι δεν διαθέτουμε στοιχεία, τα οποία να μας οδηγούν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

ΦΙΛΗΣ: Στοιχεία δεν διαθέτετε. Αλλά δεν έχετε μία εικόνα του τι συζητείται στην Ελλάδα και ποια είναι η αίσθηση και η επίμονη υποψία εκατομμυρίων Ελλήνων για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά μπορεί να αξιολογηθούν, να αξιοποιηθούν. Αυτό το οποίο έχει σημασία, όμως, είναι να έχεις τεκμήρια, προκειμένου να αναλάβεις μια σχετική πρωτοβουλία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατό. Θα συνεχίσουν με πιο εντατικό ρυθμό την προσπάθειά τους, για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Αλλά, δεν υπάρχει τίποτε άλλο, πέραν αυτού.

ΚΑΠΠΟΣ: Λέτε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο, πέραν αυτού. Επειδή στο παρελθόν υπήρξαν ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί. Θυμίζω, ας πούμε, την περίπτωση των Αμερικάνων πρακτόρων στο μπαρ στην Κυψέλη, επί υπουργίας Δημόσιας Τάξης του κ. Παπαθεμελή. Τι έχει γίνει με αυτές τις περιπτώσεις; Είναι σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να δώσει κάποια στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση -επαναλαμβάνω- ό,τι στοιχεία έχουν περιέλθει σε γνώση της, τα αξιολογηθεί, προκειμένου να φθάσει σε ένα αποτέλεσμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ποτέ, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε φθάσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

ΚΑΠΠΟΣ: Σας ρώτησα, επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μια αιφνιδιαστική απέλαση μέσα σε χρόνους ταχύτατους των συγκεκριμένων πρακτόρων. Ούτε καν ανάκριση έγινε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση;

ΚΑΠΠΟΣ: Η ερώτηση είναι αυτή που σας έκανα στην αρχή. Δηλαδή, ότι υπάρχουν υποθέσεις για δράσεις ξένων πρακτόρων στην Αθήνα και στην Ελλάδα, θα έλεγα, γενικότερα, που δεν έχουν διαλευκανθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι όλα αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται αναλόγως. Γίνεται μία συνεκτίμηση των δεδομένων, αλλά δεν έχουμε φθάσει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Μπορεί να απελαύνονται πάραυτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μετά από τόσες δολοφονικές ενέργειες δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, στην ερώτηση του συναδέλφου μου, ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που η ελληνική κυβέρνηση ξέρει την ανάμιξη ξένων πρακτόρων, Αμερικανών και Γερμανών στην υπόθεση αυτή και επί Σκουλαρίκη και επί Παπαθεμελή και επί άλλων υπουργών. Εσείς, σήμερα, δέχεστε μια κατάφωρη και αντεθνική επίθεση που λέει ευθέως ότι Ελληνες υπουργοί είναι αναμεμιγμένοι σε αυτή την οργάνωση και δεν τολμάτε να αποκαλύψετε τα στοιχεία που έχετε εις βάρος αυτών των κέντρων.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν έχετε εσείς υπόψη σας κάποια στοιχεία, γιατί ασφαλώς κάτι γνωρίζετε, σας παρακαλώ όταν «ανοίξει» αυτή η διαδικασία να προσέλθετε να καταθέσετε κι εσείς, αυτοβούλως. Ο,τι γνωρίζετε σχετικό να το θέσετε υπόψη των αρμοδίων αρχών. Κάντε το.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι υπεύθυνος εγώ να το κάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Είστε άνθρωπος ο οποίος διατείνεται ότι ξέρει πολλά πράγματα για το θέμα αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτά κ. Υπουργέ έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα ξέρει όλος ο ελληνικός λαός, που τα διάβασε στις εφημερίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια θέματα είδαν το φως της δημοσιότητας, κ. Παπαδόπουλε; Ότι κάποια ξένα κέντρα απεργάζονται σχέδια σε βάρος της Ελλάδας; Μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος αυτό και να το καταθέσει επωνύμως και εγγράφως;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχυρίζεστε ότι είναι εγχώρια οργάνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν γνωρίζω. Αν γνωρίζαμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και δέχεστε ότι@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε; δεν είπα ότι αυτά είναι αδιανόητα και υπεράνω πάσης λογικής. Δεν είπα ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, ώστε ο συγκεκριμένος κύριος να κληθεί να καταθέσει ό,τι σχετικό γνωρίζει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιες δηλώσεις, όμως, τις ακούμε 20 χρόνια πανομοιοτύπως.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε δίκιο εν μέρει. Εξέφρασα κι εγώ πριν την αδυναμία που έχει επιδειχθεί στον τομέα της αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιφυλάσσομαι να σας φέρω τα σχετικά δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να φέρετε τα δημοσιεύματα σε μένα. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες μπορείτε να προσκομίσετε τα δημοσιεύματα αυτά, έτσι ώστε να επιληφθούν αρμοδίως. Παρακαλώ να τα προσκομίσετε και να το κάνετε πάραυτα. Σήμερα να το κάνετε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να επιλέξετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να επιλέξω; Δεν υπάρχουν αρμόδια όργανα στη συντεταγμένη Πολιτείας μας, τα οποία θα επιληφθούν γι αυτά τα στοιχεία, τα οποία γνωρίζετε εσείς; Παρακαλώ να τα προσκομίσετε. Kαι να το κάνετε παραυτά. Σήμερα να το κάνετε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συλλογισμός συμπερασμάτων είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες δεν καθοδηγούνται μόνο από συλλογισμούς, χρειάζονται και κάποια στοιχεία, κάποια τεκμηρίωση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ασήμαντες αφορμές, γκαζάκια κ.λπ., είχαν οδηγήσει σε κάποιες συστάσεις από τις ΗΠΑ και επειδή αυτό είναι κάτι σοβαρότερο από τα γκαζάκια, σκέφτεστε, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, κάποια πρωτοβουλία, ώστε να μη βρεθούμε πάλι, μέσα στην τουριστική περίοδο, αντιμέτωποι με τέτοια θέματα, συστάσεις, οδηγίες κ.λπ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι πρέπει, καθένας στο δικό του τομέα, για να αντιμετωπίσουν τα συναφή θέματα. Ασφαλώς, βρισκόμαστε ενόψει της τουριστικής περιόδου. Μίλησα πριν για εκείνους, οι οποίοι αναλαμβάνοντας τέτοιες δραστηριότητες, εξ αντικειμένου, ίσως και με συγκεκριμένο στόχο επιδιώκουν να πλήξουν τα συμφέροντα της χώρας. Ημουν πολύ σαφής. Η κυβέρνηση, ασφαλώς, θα κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην Κύπρο υπάρχει αναταραχή, με την παρουσία στα κατεχόμενα και τη συμμετοχή της Μις Ελλάς Κατερίνας Δελλή στα καλλιστεία, στο ψευδοκράτος@

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω, με αφορμή την ερώτησή σας ότι συμμερίζομαι απολύτως και προσυπογράφω τη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης. Θα προσθέσω μόνο ότι δεν φαίνεται, από τα στοιχεία τα οποία έχουμε υπόψη μας, ότι υπήρξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ή ότι κάποιοι είχαν εξ αρχής έναν τέτοιο σκοπό. Να πάνε, δηλαδή, στα κατεχόμενα, προκειμένου έτσι να δείξουν ότι αναγνωρίζουν το καθεστώς που υπάρχει στην περιοχή, ως νόμιμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, μια τέτοια πρόθεση, εξ όσων γνωρίζω μέχρι τώρα σε αυτούς οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την πολύ ατυχή διοργάνωση.

ΦΙΛΗΣ: Μα, στην Κύπρο υπήρξε αναστάτωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου. Και αυτό κάτι σημαίνει. Εμείς απέχουμε, βέβαια, αρκετά μίλια από την Κύπρο. Ισως βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα. Αλλά πρέπει να συμμεριζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα στην Κύπρο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Λαλιώτη, εκτός της πορείας των έργων για την Ολυμπιάδα, θα έχει ως αντικείμενο και ένα «σχέδιο» για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ κυβέρνησης-εκκλησίας. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να επιβεβαιώσω ποιο είναι το περιεχόμενο μιας συζήτησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει καν; Αυτό το οποίο λέω είναι ότι η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει δηλώσει πως παραμένει στη διάθεση των εκπροσώπων της ιεραρχίας για να συζητήσουν τα σχετικά θέματα. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο το οποίο να αφορά την κυβέρνηση σε επίπεδο μεσολαβήσεων, πρωτοβουλιών ή ό,τι άλλο λέγεται σε σχέση με προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί να μιλά κανείς για κρίση δεδομένου ότι έχουμε δηλώσει, με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θεωρούμε την Εκκλησία πολιτικό αντίπαλό μας.

ΤΑΚΗΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρθρογραφώντας σε ένα νομικό περιοδικό, ανέπτυξε κάποιες απόψεις του και προτείνει να καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία και να καταργηθούν άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στο θρήσκευμα και στην επίκληση της Αγίας Τριάδας και γενικά το κράτος να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Η κυβέρνηση, απέναντι σε αυτές τις απόψεις του κ. Σταθόπουλου που είναι και υπουργός Δικαιοσύνης, πώς στέκεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση τέτοια θέματα. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται αυτές οι απόψεις@

ΤΑΚΗΣ: Είναι προσωπικές απόψεις του κ. Σταθόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κυβερνητικά όργανα δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Γνωρίζετε, επίσης, ποιες διατάξεις είναι προς αναθεώρηση, κατάργηση ή τροποποίηση στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το άρθρα 3 και 13, δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα που πρόκειται να συζητηθούν, ώστε να εξεταστεί η αναθεώρησή τους.

ΤΑΚΗΣ: Το ότι ο κ. Σταθόπουλος, όμως, διατυπώνει αυτές τις απόψεις μετά την κρίση που υπάρχει στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας και επανέρχεται σε θέματα που η εκκλησία θεωρεί ότι είναι η συνέχεια του θέματος των ταυτοτήτων, δεν σας προβληματίζει ως κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Να μας προβληματίζει το ότι ο κ. Σταθόπουλος επαναλαμβάνει απόψεις τις οποίες έχει διατυπώσει και στο παρελθόν; Το περίεργο θα ήταν, ίσως, να διατυπώσει τώρα διαφορετικές απόψεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν υπουργός να βγαίνει και να διατυπώνει διαφορετικές απόψεις από αυτές της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιστημονική αρθρογραφία δίνει τη δυνατότητα αυτή σε παράγοντες της δημόσιας ζωής, που πρώτα απ` όλα έχουν μια πορεία στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας και έχουν διατυπώσει τις απόψεις αυτές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να παραμείνει πανεπιστημιακός τότε, να μη γίνει υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα ορίσετε εσείς πώς και ποιους θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός για υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή είναι υπουργός, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Τί σημαίνει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι «αλαλούμ». Αυτό δείχνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική και θα κρίνετε την κυβέρνηση από τους λόγους και τα έργα της. Και γνωρίζετε ποιες είναι οι πράξεις της κυβέρνησης γι αυτά τα θέματα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Υπάρχει όχληση του Βελιγραδίου προς την ελληνική πλευρά για τη δραστηριότητα του κ. Ρόντου, του σύμβουλου του υπουργού Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρόντος έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην περίοδο της κρίσης. Δεν έχει διατυπωθεί κάποια τέτοια όχληση, όπως αναφέρετε εσείς. Ισα-ίσα, η επικοινωνία που υπάρχει με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου είναι διαρκής, με διάφορους τρόπους. Πιστεύω ότι αναγνωρίζετε την προσπάθεια που έκανε στο παρελθόν και κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Γιουγκοσλαβία να επανέλθει ως συμμετέχουσα χώρα στις διεθνείς δραστηριότητες.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη που διατύπωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, ότι είναι αντισυνταγματική η οργάνωση από την εκκλησία συλλαλητηρίων και επομένως πρέπει να εφαρμοστεί ο ποινικός νόμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής διάταξης. Λοιπόν, δεν θα κάνουμε σχόλια, επί απόψεων που επιστήμονες της χώρας ή άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής αναπτύσσουν, αυτήν την περίοδο, για διάφορα θέματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 June 2000 - 14:05:27 UTC