Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, όπως διαμορφώνεται, τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, στις 20.30, όπως γνωρίζετε, διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, στην οποία ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ομιλία του Πρωθυπουργού θα είναι στη διάθεσή σας.

Αύριο, συνεχίζεται η διημερίδα αυτή, η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για θέματα που έχουν σχέση με την πορεία της χώρας μας μέσα, πλέον, στην ΟΝΕ. Ο Πρωθυπουργός, αύριο το πρωί, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προσπάθειάς μας για την ένταξη στην ΟΝΕ, έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και κοινωνικούς φορείς, ως εξής: Στις 10 το πρωί θα δεχθεί τον κ. Καραμανλή, στις 10.45 την κ. Παπαρήγα, στις 11.30 τον κ. Κωνσταντόπουλο, στις 12.30 τη ΓΣΕΕ και στις 2 η ώρα το ΣΕΒ.

Την Κυριακή, αναχωρεί, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, η αντιπροσωπεία για την Πορτογαλία.

Το πρωί της Δευτέρας, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, μεταξύ των άλλων, θα ληφθεί και η πολιτική απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το ίδιο βράδυ, θα ληφθεί και τυπικά πλέον η απόφαση για την ένταξη της χώρας μας από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών.

Την επομένη, στις 12.30 το μεσημέρι, οργανώνεται μια μικρή τελετή, από την Προεδρία, για το γεγονός αυτό.

Την Τετάρτη, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο πάντοτε της ίδιας πρωτοβουλίας, θα δεχθεί τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 13.45 θα δεχθεί τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί, τις τελευταίες ημέρες, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Και το κάνω αυτό, γιατί θέλω να αναφερθώ στον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος Ηλία Γκάτσιο, ο οποίος τραυματίστηκε από κατολίσθηση βράχων σε μια δύσβατη περιοχή του Ταϋγέτου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Χειρουργήθηκε δύο φορές στο Νοσοκομείο της Σπάρτης και στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στην Αθήνα, όπου χειρουργήθηκε για τρίτη φορά. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Αυτό είναι το μόνο ευχάριστο στην περίπτωση αυτή, ότι είναι πλέον, οριστικά, εκτός κινδύνου. Το αναφέρω αυτό, γιατί αξίζει πραγματικά, μιας και εισερχόμαστε στη «διακεκαυμένη» περίοδο να κάνουμε μνεία στους ανθρώπους εκείνους που φροντίζουν σε 24ωρη βάση, για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος έχει κληθεί, σήμερα το βράδυ, στην εκδήλωση στο Ζάππειο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κληθεί όλοι οι φορείς που συμμετέχουν, συνήθως, σε αυτές τις εκδηλώσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή τη χθεσινή, κατά γενική ομολογία, πολιτική εμφάνιση του κ. Χριστόδουλου στη Θεσσαλονίκη, από αργά χθες το βράδυ, αλλά και σήμερα το πρωί, γίνονται σχολιασμοί πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι θέτουν ζήτημα έναρξης διαδικασίας του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όσα έχουν σχέση με τη χθεσινή συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, έχω προβεί σε σχετική δήλωση. Παραμένω σε αυτή τη δήλωση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για το δεύτερο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα. Στις δε συζητούμενες διατάξεις του Συντάγματος, προκειμένου να προχωρήσει η Βουλή στο ενδεχόμενο αναθεώρησής τους, δεν περιλαμβάνονται εκείνες των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος που αναφέρονται στο θέμα, το οποίο κι εσείς θέσατε με την ερώτησή σας. Πρέπει να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι η συντεταγμένη πολιτεία, η Κυβέρνηση, δεν θεωρεί ότι στις σχέσεις της με την Εκκλησία υπάρχει πεδίο σύγκρουσης. Η κυβέρνηση, εξ ορισμού, δεν εμπλέκεται σε οποιασδήποτε μορφής αντιδικία με την Εκκλησία και δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου πολιτικής μορφής ή διαπραγμάτευσης με την Εκκλησία. Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Η Εκκλησία ασκεί τα πνευματικά και κοινωνικά καθήκοντά της. Τέτοιες εκδηλώσεις , ασφαλώς, δεν προσιδιάζουν στο χαρακτήρα της ελληνικής Εκκλησίας. Με απορία και προβληματισμό ακούμε πολλούς ισχυρισμούς και γεννώνται πολλά ερωτηματικά. Ποιος είναι ο λόγος που αναφέρονται όλα αυτά τα σενάρια, τα οποία στηρίζονται σε ισχυρή φαντασία κάποιων και μόνον και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά, η σκοπιμότητα είναι προφανής. Και νομίζω ότι η σκοπιμότητα, όπως εκδηλώθηκε και μετά τη χθεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι άλλη από τη διεκδίκηση ενός ρόλου, ο οποίος είναι ξένος προς την παράδοση και το ουσιαστικό περιεχόμενο της αποστολής της Εκκλησίας.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή, όντως, η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλη και επειδή την Τετάρτη που μας έρχεται θα γίνει νέα συγκέντρωση στην Αθήνα, η οποία προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη, όλος αυτός ο κόσμος έχει μια συγκεκριμένη άποψη, αυτό το λαμβάνετε υπόψη σας; Προβλέπεται κάποια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, πριν από τη συγκέντρωση στην Αθήνα ή μετά τη συγκέντρωση της Αθήνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Το φρόνημα στην Ελλάδα δεν διώκεται. Αντιθέτως, προσφέρονται όλες οι διευκολύνσεις, προκειμένου οι πολίτες να διαδηλώνουν τις απόψεις τους. Από εκεί και πέρα, η οδός του διαλόγου είναι αυτή που πρέπει να ακολουθείται από την Εκκλησία. Για μας, ο δρόμος αυτός παραμένει πάντοτε ανοικτός. Ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των εκπροσώπων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν θέματα, τα οποία αφορούν την Εκκλησία, το ρόλο της και τις σχέσεις της με το κράτος.

Οσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει τη θέση της. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα τα οποία η Εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως αυτά που έχουν σχέση με την απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, με την εκκλησιαστική εκπαίδευση, με τα έργα ανάπτυξης της Εκκλησίας. Για όλα αυτά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική Εκκλησία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους της, προκειμένου να υποστηρίξει το έργο της Εκκλησίας.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, η Commission, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Αλαβάνου, δείχνει να δικαιώνεται η κυβερνητική επιλογή στο θέμα των ταυτοτήτων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν αναμένουμε την άποψη, τη θέση ή την απόφαση άλλου οργάνου για μία επιλογή της κυβέρνησης που θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται πλήρως στη δέσμη αρχών που διέπει την πολιτική μας για το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Βεβαίως, θα μπορούσε η Εκκλησία, η οποία αντιδρά και επιτίθεται σε μια τέτοια επιλογή, να αξιοποιήσει, μεταξύ των άλλων, και τη δικαστική οδό, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε άλλα όργανα της χώρας μας ή της Ε.Ε., προκειμένου να διεκδικήσει μία απόφαση υπέρ των απόψεών της. Το απέφυγε και όλοι γνωρίζετε γιατί. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, επαναλαμβάνω, γνωρίζουμε ότι η επιλογή στην οποία έχουμε προχωρήσει, είναι ορθή. Θεωρούμε πως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία αναπτύσσει, τελευταία, αυτή τη δραστηριότητα. Ισως, είναι μόνο η αφορμή. Αλλά, αυτό και πάλι δίνει σε όλους τη δυνατότητα να βγάλουμε ένα κεντρικό συμπέρασμα: Οτι επιδιώκεται -αυτή είναι η πρόθεση και ο πραγματικός στόχος από την πλευρά της Εκκλησίας- ένας ρόλος, ο οποίος είναι ξένος προς την παράδοση και το ουσιαστικό περιεχόμενο της αποστολής της.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την απόφαση της Commission, σας αφήνει αδιάφορους αυτή η απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας αφήνει αδιάφορους, με την έννοια ότι ήταν αναμενόμενη. Εχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι η επιλογή μας είναι ορθή. Δεν αναμέναμε από άλλους να μας υποδείξουν, τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Προχωρήσαμε σε αυτή την επιλογή πριν καν υπάρξει γνωμοδότηση ή απόφαση από οποιοδήποτε όργανο εκτός Ελλάδας. Είναι επιλογή της κυβέρνησης. Είναι σαφής και παραμένουμε αταλάντευτα σε αυτήν.

ΚΑΠΠΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ακούτε πολλούς ισχυρισμούς, τους οποίους παρακολουθείτε με απορία και προβληματισμό. Θεωρείτε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από την Εκκλησία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να παγιδευτούμε σε μια συζήτηση, η οποία εξ αντικειμένου, πλέον, δημιουργεί πλαίσιο συνομιλίας, διαπραγμάτευσης, αντιδικίας Κυβέρνησης και Εκκλησίας. Ακούσατε κι εσείς -όπως όλοι μας- διάφορα, τα οποία σχετίζονται με τη δήθεν έμπνευση που έχουμε ως κυβέρνηση, να προχωρήσουμε, φερ` ειπείν, σε κατάργηση του σταυρού που φέρεται στην ελληνική σημαία και σε διάφορες άλλες επιλογές, που πραγματικά δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση και δεν αποτελούν αντικείμενο για μάς, στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου. Γνωρίζετε -μιας και μιλούμε συχνότατα για τους διακριτούς ρόλους- ότι για θέματα επί των οποίων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Πολιτεία και η κυβέρνηση, πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν περιθώρια για διάλογο, ο οποίος θα έχει και το χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων της Εκκλησίας. Αυτό δεν θα γίνει.

ΚΑΠΠΟΣ: Παρακολουθούμε την Εκκλησία να εξελίσσεται ουσιαστικά στον οιονεί αντιπολιτευτικό πόλο, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι αντιπολιτευτικοί πόλοι έχουν υποστείλει τις σημαίες, η Εκκλησία, όμως, βρίσκεται σε μια φάση έπαρσης των σημαιών. Θεωρείτε ότι είναι συμβατή, αυτή η δραστηριότητα με το πολιτικό σύστημα της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε αυτό και ήταν σαφής η απάντησή μου.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχουν μερικά θέματα που έχουν τεθεί από τον κ. Χριστόδουλο και έχουν σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα οποία έχει αναφερθεί και ο κ. Σταθόπουλος, π.χ. για το θρησκευτικό όρκο, για τον πολιτικό γάμο κ.λ.π. Αυτά τα θέματα που αφορούν την Πολιτεία, που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πώς θα αντιμετωπιστούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί αυτά τα θέματα. Το θέμα του όρκου έχει αντιμετωπιστεί. Γνωρίζετε ότι ουδείς υποχρεώνεται στο Δικαστήριο ή όπου αλλού να δώσει όρκο στο Ευαγγέλιο, αν δεν είναι δική του επιλογή. Επίσης, ουδείς υποχρεώνεται να προβεί σε πολιτικό γάμο. Η δυνατότητα και για το ένα και για το άλλο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ο κ. Σταθόπουλος δεν είχε πει για κατάργηση ή για κάποια άλλη υποχρέωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα καθιέρωσης, ως υποχρεωτικού, του πολιτικού γάμου. Εχω απαντήσει -και τις προηγούμενες ημέρες- ότι δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα. Γι αυτό ακριβώς μίλησα για «σενάρια» τα οποία στηρίζονται στην ισχυρή φαντασία κάποιων και μόνο και δεν έχουν πραγματική βάση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συνιστά απόπειρα συνταγματικής εκτροπής τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Χριστόδουλος και ειδικά η εμμονή του στο θέμα των ταυτοτήτων και η φράση του ότι «δεν θα περάσει, γιατί θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης, ο λαός».

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μια δικαιοκρατούμενη Πολιτεία οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η ισονομία και ισοπολιτεία αποτελούν τη βάση για εθνική ομοψυχία. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, την οποία πρέπει όλοι, επειδή είναι σωστή πολιτική, να τη σεβαστούν και να πορευθούν συμμορφούμενοι σε αυτές τις αρχές.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Η παρουσία ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη χθεσινή συγκέντρωση, προβληματίζει την κυβέρνηση; Θα ληφθούν κάποια μέτρα; Θα υπάρξει κάποια απαγόρευση για τη συγκέντρωση της Αθήνας για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα από όλα αυτά. Μόλις πριν απάντησα σε άλλη ερώτηση, λέγοντας πως στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί ελεύθερα να διαδίδει τις απόψεις του.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της ότι στη χθεσινή συγκέντρωση της Εκκλησίας, ενδεχομένως να υπήρχαν και πολίτες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, θα ήταν και πολίτες οι οποίοι ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει, όμως, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εμείς ασκούμε μία πολιτική με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ακολουθούμε, κατ` εντολήν του λαού, μία πολιτική, η οποία πιστεύουμε ότι εκσυγχρονίζει τη χώρα μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω πρόοδο και βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει πώς θα δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής του και να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, προκειμένου να ψηφίσει, την ώρα των εκλογών, το κόμμα της δικής του επιλογής. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα τμήμα του λαού, όμως, όπως αναγνωρίσατε προηγουμένως, προφανώς συμμετείχε σε αυτή την εκδήλωση, διαμαρτυρόμενο για μια πράξη της κυβέρνησης@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν το ξέρω. Το θεωρώ, όμως, πιθανότατο, προφανές. Εσείς κάνετε μία υπόθεση. Εγώ δέχομαι ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να έχει βάση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω αυτή την υπόθεση, για να μη «χαρίσω» όλο αυτό τον κόσμο σε άλλο χώρο ή σε άλλη παράταξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, ούτε διεκδικούμε, ούτε χαρίζουμε. Και ξέρετε, αν συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση θα υπεισέλθουμε, πλέον, στη δικαιοδοσία της αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γιατί θα κατατάξουμε σε πολιτικές κατηγορίες τους πολίτες που συμμετέχουν σε μία συγκέντρωση. Κάθε πολίτης που συμμετέχει σε συγκεντρώσεις, έχει τις πολιτικές του απόψεις, τα φρονήματά του. Είναι θέμα προσωπικό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι διαδικαστικό: Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει νόμο που να υποχρεώνεται ο πολίτης σε πολιτικό γάμο, ανεξαρτήτως αν αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, μόλις πριν, στην κ. Μπουατάρ, που μου έκανε σχετική ερώτηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για τις προθέσεις σε άλλο χώρο. Μιλώ τυπικώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφή αυτά τα οποία είπα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να με βοηθήσετε στις γνώσεις μου, όχι για τις προθέσεις της κυβέρνησης@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Θέλετε να κάνουμε μία συζήτηση επί τη βάσει υποθέσεων;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να το πάμε αλλού, μπορεί να κάνει αυτό το νόμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μιλώ εκ μέρους της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Σας λέω ότι δεν αποτελεί θέμα για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, το θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μήπως σκέφτεται να κάνει μία «αντισυγκέντρωση» για να δείξει ότι ο λαός @

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αν ήσασταν -από την αρχή- στην αίθουσα αυτή, θα είχατε ακούσει να λέω πως δεν υπάρχει περιθώριο -εξ ορισμού δεν υπάρχει περιθώριο- αντιδικίας, αντιπαράθεσης Εκκλησίας και κυβέρνησης. Οτιδήποτε, λοιπόν, συνιστά «αντί», δεν μπορεί να έχει σχέση με ό,τι εμείς θεωρούμε πως πρέπει να αποτελεί την επικοινωνία, τη συνεννόηση της κυβέρνησης με τους ιεράρχες της ελληνικής Εκκλησίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη: Μήπως μάθατε, γιατί καταργήθηκε ο Εθνικός Υμνος και η προσευχή από την ΕΡΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω ζητήσει από τις υπηρεσίες της ΕΡΤ να αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία και θα τα πληροφορηθείτε κι εσείς, θα μάθουμε κι εμείς, ποια ήταν τα κριτήρια των επιλογών τους, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως πάντοτε υπάρχει το δημοσιογραφικό κριτήριο και η αυτονομία -η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή- για την κατάρτιση των προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν ερωτηθήκατε καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Δεν είναι δικό μου θέμα το πώς καταρτίζονται τα προγράμματα. Είναι κάτι πολύ πέραν των αρμοδιοτήτων μου. Θα έλεγα ότι θα αποτελούσε υποκατάσταση του έργου που έχουμε αναθέσει σε συγκεκριμένα στελέχη.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη, κ. Υπουργέ. Τότε γιατί θα ρωτήσετε εσείς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ γιατί καταργήθηκε ο Εθνικός Υμνος και η προσευχή;.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πρέπει ως έχων την ευθύνη και υποκείμενος στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να απαντήσω σε συναδέλφους μου. Θα τους διαβιβάσω, λοιπόν, την απάντηση την οποία θα θέσουν υπόψη μου οι αρμόδιοι παράγοντες της ΕΡΤ. Εχει τεθεί ερώτηση από βουλευτές της Ν.Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφού την περασμένη εβδομάδα μας είπατε ότι δεν ισχύει η ερώτηση. Τώρα, λέτε ότι ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι συμφωνήθηκε να δίνεται απάντηση για κάποιες ερωτήσεις οι οποίες κατατίθενται, μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία, μέσα σε αυτό τον μήνα. Και αυτό, παρά το ότι είμαστε σε περίοδο λειτουργίας θερινών τμημάτων, επειδή η Ολομέλεια της Βουλής διέκοψε τις εργασίες της, αυτή την περίοδο, πολύ πιο νωρίς, σε σχέση με άλλες κοινοβουλευτικές συνόδους.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση νόμου της Ν.Δ. για το θέμα των ταυτοτήτων; Εχει προσδιοριστεί κάποια ημερομηνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί. Αυτό αποτελεί θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος της Βουλής. Στη διάσκεψη των προέδρων, γνωρίζετε ότι καταρτίζεται η ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Μπορώ, όμως, να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, πως η Ν.Δ. δεν έχει σαφή πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία. Και η πρωτοβουλία της αυτή το αποδεικνύει. Γιατί, αναζητώντας να κτίσει ένα ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο, καταφεύγει σε τέτοιου είδους τεχνάσματα, προκειμένου να επιδιώξει μικροκομματικά οφέλη, όπως η ίδια νομίζει.

Τελικά, αυτό που επιτυγχάνει, κατά τη δική μας άποψη, είναι να καθιστά περισσότερο ασαφή τη φυσιογνωμία της. Αντί, λοιπόν, να επιδιώξει να συγκροτήσει ένα πρόγραμμα και σύγχρονες θέσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό, η Ν.Δ. επιδίδεται σε ένα «κυνήγι μαγισσών». Προσπαθεί, δηλαδή, με διάφορους τρόπους, καιροσκοπικά, μικροκομματικά, να αντλήσει οφέλη. Απαράδεκτο αυτό.

ΠΑΡΙΣ: Αυτό το οποίο φαίνεται ότι έχει εξοργίσει περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία, είναι ότι συναντήθηκε με τον κ. Ευθυμίου και ο κ. Ευθυμίου, πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, είχε πει ότι το θέμα «παγώνει», ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση. Εκ των υστέρων, ο Πρωθυπουργός έκανε την ομιλία στη Βουλή και τα πράγματα, σήμερα, οδηγούνται σε μία τελείως διαφορετική φάση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει την ίδια ακριβώς ερώτηση, πριν από αρκετές ημέρες, ο κ. Σταματόπουλος και έχω δώσει απάντηση. Σας παραπέμπω σε αυτή.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε να περιμένουμε την τοποθέτηση των τριών μελών της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ολοκληρώνεται, σήμερα, εκτός απροόπτου, η συζήτηση. Εφόσον ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, θα αναμένετε το διορισμό των μελών, προκειμένου να συμπληρωθεί η σύνθεση των οργάνων αυτών. Είτε της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία από 15μελής γίνεται 17μελής, είτε της νέας οιονεί Εκτελεστικής Επιτροπής που δημιουργείται, η οποία είναι 5μελής.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω, γιατί είχαν πει ότι πριν φύγει ο Πρωθυπουργός για τη Λισαβόνα, θα ορισθούν τα τρία άτομα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τι είχαν πει και σε ποιους αναφέρεστε. Οπως πάντοτε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπα και επαναλαμβάνω το ίδιο: ψηφίζεται ο νόμος και αμέσως μετά προχωρούμε στη στελέχωση των Επιτροπών αυτών.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχουμε κάτι για την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Οικουμενικό Πατριάρχη; Εστάλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, εστάλη, χθες, απαντητική επιστολή, η οποία ήδη έχει περιέλθει στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, ο οποίος είπε ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο της Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι εκτιμήσεις του κ. Γιαννόπουλου, οι οποίες είναι σεβαστές.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχετε κάτι να μας πείτε για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα μας κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος του εξέθεσε πάλι τους προβληματισμούς της κυβέρνησής του και του επανέλαβε τη θέση, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι πρέπει από την πλευρά των ΗΠΑ να ληφθούν κάποια μέτρα, με αφορμή το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπάρχουν δύο διαδικασίες στην Νέα Υόρκη. Η πρώτη αφορά την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο. Εκεί μετά βίας αποφεύχθηκε μία συγκεκριμένη διατύπωση η οποία περίπου νομιμοποιούσε τις αρχές κατοχής. Και δεύτερον, αν έχουμε εικόνα για τις συνομιλίες που γίνονται στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με το όνομα της FYROM.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται εκεί, με την παρουσία του κ. Νίμιτς, γιατί γνωρίζετε ότι οι συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι παραλείφθηκε τελικώς αυτό το περίφημο «παράρτημα», το ψήφισμα το οποίο εκδίδεται. Με αυτή την έννοια, έχουμε την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να κάνουμε σαφή και κατηγορηματική τη θέση μας. Οπως η κυπριακή κυβέρνηση, έτσι κι εμείς, θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια, έστω και έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

ΠΑΡΙΣ: Αναμένετε να πάμε σε κάποιο συμβιβασμό με τον Κωνσταντίνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 June 2000 - 15:05:17 UTC