Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, κατ` αρχάς, να σας ενημερώσω ότι ψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή, στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004». Η σύνθεση του Δ.Σ. είναι 17μελής, υπό την ευρεία έννοια, και επίσης προβλέπεται η τακτική σύνθεση του Συμβουλίου, που είναι 5μελής. Σε αυτήν συμμετέχει ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος και τρία μέλη του Δ.Σ..

Η σύνθεση του 17μελούς Δ.Σ. είναι η εξής:

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία είναι Πρόεδρος.

Ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Νικολάου, ο οποίος είναι μέλος της ΔΟΕ.

Ο Πέτρος Συναδινός, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου. Είναι αρχιτέκτων-πολεοδόμος και ήταν επικεφαλής του φακέλου υποψηφιότητας της Αθήνας στη διαδικασία διεκδίκησης της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συμμετέχουν επίσης: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ακόμη, ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Δημήτρης Γκλαβάς, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σπύρος Καπράλος, τραπεζικός, ο Κωνσταντίνος Λιάσκας, Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο Ιωάννης Μάνος, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΟΑ, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Ιωάννης Πυργιώτης, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, ο Ιωάννης Σγουρός, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Μάρτον Σίμιτσεκ, οικονομολόγος, ο Παναγιώτης Τζανίκος, Δήμαρχος Αμαρουσίου, και ο Νικόλαος Φιλάρετος, μέλος της ΔΟΕ.

Μέλη του Δ.Σ., στην τακτική σύνθεσή του, θα είναι πλέον: η Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αναπληρούμενη, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός της, από τον Αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Νικολάου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Συναδινός και τρία ακόμη μέλη που είναι, οι Σπύρος Καπράλος, Κωνσταντίνος Λιάσκας και Μάρτον Σίμιτσεκ.

Πρέπει να σας αναφέρω ότι ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είχε από πολύ καιρό ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων του, λόγω φόρτου εργασίας. Αυτό γίνεται με την ευκαιρία της αλλαγής στη σύνθεση των οργάνων αυτών.

Πιστεύουμε ότι η νέα πρόβλεψη που γίνεται με το νομοσχέδιο που, ήδη, ψηφίστηκε από τη Βουλή και είναι νόμος του κράτους, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας μας ενόψει της Ολυμπιάδας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Μπακούρη τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Η λύση της συνεργασίας με τον κ. Μπακούρη έγινε σε πνεύμα συνεννόησης και με διάθεση αξιοποίησής του σε άλλη θέση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για την αποζημίωση του κ. Μπακούρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που σας είπα, αν αποκωδικοποιηθεί σωστά, νομίζω ότι τα λέει όλα. Εγινε με πνεύμα κατανόησης και με διάθεση αξιοποίησης σε άλλη θέση. Ολα τα άλλα θέματα, στις λεπτομέρειές τους, θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ονόματα αυτά είναι επιλογή του Πρωθυπουργού ή κατόπιν συνεργασίας με την κ. Δασκαλάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς, έχει συνεργασία με την κ. Αγγελοπούλου, καθώς και με τους φορείς που έχουν συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας της χώρας μας. Η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς τη χθεσινή συγκέντρωση θα ήθελα να ρωτήσω, αν και τη σχολιάσατε χθες το βράδυ, αν αυτό το γεγονός συνεισέφερε κατά την άποψη της κυβέρνησης κάτι το καινούργιο, στα όσα πρόκειται από εδώ και πέρα να σκεφτεί ή να πράξει η κυβέρνηση, σε σχέση με το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα επί του οποίου έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες κι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Η κυβέρνηση έχει μια ορθή θέση. Η Ιεραρχία έχει διατυπώσει μια θέση, η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι δεν είναι ορθή η θέση της. Αυτό είναι, τελικώς, που έχει σημασία. Όλα τα άλλα, βεβαίως, έχουν την αξία τους, αλλά είναι σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με αυτό που είναι το κύριο. Για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και τη δημόσια συζήτηση, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει μια θέση που είναι ορθή.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου νομίζετε ότι αφήνει περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης για να εκτονωθεί το κλίμα των κακών σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, όπως τουλάχιστον διαγράφεται ή νομίζετε ότι παραμένουν ακόμη στο σημείο εκείνο που δεν@

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ορθή επί της ουσίας, αλλά και επί των θεμάτων διαδικασίας η κυβέρνηση έχει διατυπώσει με κρυστάλλινο τρόπο τις προτάσεις της. Παραμένει ακόμη εκκρεμής η επίσκεψη του Μακαριότατου στον Υπουργό Παιδείας. Ηταν επίσκεψη, που με δική του πρωτοβουλία, δεν έγινε. Εχουμε πει πολλές φορές ότι ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ανοικτός και είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει όλοι να ακολουθούμε. Καλό είναι, οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας, απευθυνόμενοι στον αρμόδιο Υπουργό, να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Από την πρώτη ημέρα διατυπώσαμε τη θέση αυτή. Πρέπει να σας πω ότι, από την παραμονή της σύγκλησης της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, είπαμε πως ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του προγράμματός του και μετά από συνεννόηση, μπορεί να δεχθεί εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα εκπροσώπους της Ιεραρχίας. Όλα αυτά, όμως, αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να γίνουν με έναν κανονικό τρόπο. Θεωρούμε πως έως τώρα αποφεύγεται η επίσκεψη στον αρμόδιο Υπουργό και αυτό είναι κάτι που αποτελεί αρνητική εκδήλωση που δεν συμβάλλει στο να ξεπεράσουμε μια κρίση, η οποία δημιουργήθηκε εκ του μη όντος και επαναλαμβάνω πως είναι περιττή και επιζήμια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως περιμένουμε την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουλούρης, όμως, το έθεσε και είπε «αν ήμουν εγώ στη θέση του θα υπέβαλα παραίτηση για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης», χωρίς να διαφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σεβαστή η άποψή του. Ομως, δεν είναι στη θέση του. Ο κ. Σταθόπουλος είναι Υπουργός Δικαιοσύνης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος ορίζει τους υπουργούς και συνεχίζει να ασκεί κανονικότατα τα καθήκοντά του.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για συγκέντρωση εκατομμυρίων υπογραφών, αυτό είναι το ένα θέμα και το άλλο γιατί η ΕΡΤ δεν μετέδωσε την ομιλία του;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πρωτοβουλία της Εκκλησίας να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και όποια άλλη πρωτοβουλία αναληφθεί στο μέλλον εκ μέρους της δεν είναι δυνατό να τύχει οποιουδήποτε σχολιασμού από τη δική μας πλευρά. Αφορά την Εκκλησία. Εμείς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε απερίσπαστοι στο έργο μας, ανταποκρινόμενοι στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις θεσμικές, νομικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτό το νόημα και μόνον έχει η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης για το θέμα της μη αναφοράς του θρησκεύματος, των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών στα αστυνομικά δελτία αναγνώρισης των πολιτών. Και αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο στοιχείο, όπως και τα άλλα καλούμενα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεν έχουν θέση και δεν πρέπει να περιέχονται σε τέτοια δημόσια έγγραφα.

Οσον αφορά, τη μετάδοση ή όχι της ομιλίας, γνωρίζετε ότι έγινε μετάδοση εκτεταμένων αποσπασμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΡΤ. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση αυτή στην Πλατεία Συντάγματος, η ΕΡΤ δεν είχε ενημερωτικές εκπομπές. Στο πλαίσιο του προγράμματός της φιλοξένησε την εκδήλωση αυτή όταν οι ενημερωτικές εκπομπές ήρθε η ώρα πλέον να προβληθούν. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Γνωρίζετε, εξάλλου, ότι η ΕΡΤ έχει φιλοξενήσει πάρα πολλούς που μιλούν γι` αυτό το θέμα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκπομπών της. Και, βεβαίως, στις ειδησεογραφικές εκπομπές της, στα δελτία ειδήσεων φιλοξένησε εκτεταμένα αποσπάσματα και κάλυψε αυτό το θέμα ως πρώτο και σημαντικό.

ΠΑΠΠΑ: Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου για συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών που θα σταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή συνιστά θέμα για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι μια υπόθεση. Δεν είμαστε, αυτή την ώρα, απέναντι σε ένα πραγματικό γεγονός. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για οποιαδήποτε δραστηριότητα που εξελίσσεται εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων. Αλλά, ασφαλώς, όλες οι ενέργειες θα πρέπει να είναι σύννομες και ταυτόχρονα, όχι μόνο με το γράμμα, αλλά και με το πνεύμα του Συντάγματος κρινόμενες να είναι ενέργειες που συμβάλλουν στη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας, της κοινωνικής συνοχής και στη διευκόλυνση της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, προκειμένου να πετύχει την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία.

ΚΟΥΪΝ: Εφόσον θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος δεν υπάρχει, τουλάχιστον, για μια 10ετία και το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει, ποια εκκρεμή θέματα υπάρχουν για να τα συζητήσει η Πολιτεία με την Εκκλησία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε υπάρχουν θέματα που απασχολούν την Εκκλησία στις σχέσεις της με την Πολιτεία και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης. Εχω αναφέρει και άλλες φορές παραδείγματα, όπως είναι π.χ. η απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, η εκκλησιαστική εκπαίδευση ή τα έργα ανάπτυξης για τα οποία ενδιαφέρεται η Εκκλησία. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

ΚΟΥΪΝ: Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα από αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοικτή. Βεβαίως όταν κάνεις διάλογο δεν σημαίνει ότι συμπίπτεις ή συμφωνείς σε όλα τα θέματα. Ο καθένας έχει το δικό του διακριτό ρόλο. Από εκεί και πέρα, όμως, ο διάλογος αποτελεί μια αξία την οποία όλοι πρέπει να σεβαστούμε. Για να τηρήσουμε και να περιφρουρήσουμε αυτή την αξία πρέπει να προσφεύγουμε με αποτελεσματικό τρόπο στη διαδικασία του διαλόγου. Η κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά, δεν έχει αναλάβει όλη αυτή την περίοδο οποιαδήποτε πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να τύχει κριτικής, ίσως, από κάποιον κακόπιστο, για το ότι προσπαθεί να αντιπαρατεθεί προς την Εκκλησία, προσπαθεί να υπονομεύσει τις δραστηριότητες της Εκκλησίας. Αντιθέτως. Η κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστα το έργο της. Δεν έχει εμπλακεί καθόλου σε αυτές τις διαδικασίες ή τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Εκκλησία, δείχνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο, στην πράξη πλέον, ότι αυτό που την απασχολεί είναι το μέλλον της χώρας.

ΜΠΕΚΑΣ: Εχει προσκληθεί ο Αρχιεπίσκοπος στην αποψινή δεξίωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, στην ίδια ερώτηση.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Στη χθεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο κ. Παπαθεμελής, ενώ έκανε δηλώσεις και ο κ. Κουλούρης. Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης κάποιων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των βουλευτών ο υπουργός Δικαιοσύνης. Οι βουλευτές υποστηρίζουν την κυβέρνηση στη Βουλή. Δεν έχει θέσει οποιοσδήποτε θέμα για ένα μέλος της κυβέρνησης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες, μιλήσατε για έκδηλα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχουν οι συγκεντρώσεις σαν τη χθεσινή. Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να συνεχίσει; Με κυβερνητικές ανακοινώσεις κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αρκεί, δηλαδή, αυτή η αντιμετώπιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην κυβέρνηση έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα από τον ελληνικό λαό. Με αυτά ασχολείται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προωθεί το κυβερνητικό έργο, επειδή έτσι πιστεύει ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία. Αυτό είναι το έργο της κυβέρνησης. Διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και, βεβαίως, είναι ανά πάσα στιγμή, στη διάθεση των ενδιαφερομένων φορέων για να συζητήσει θέματα που τους αφορούν. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακυρώσει τη δική της αυτονομία να παίρνει πρωτοβουλίες και να προχωρά σε επιλογές, οι οποίες κατά την άποψη της κυβέρνησης -σύμφωνα με τα όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν- οδηγούν σε μια βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με την κατηγορηματική σας διάθεση να επιμένετε σε αυτή τη θέση της κυβέρνησης, δεν φοβάστε ή δεν σκέφτεστε μήπως πληγεί για μια ακόμη φορά η αξιοπιστία του κυβερνητικού εκπροσώπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πότε έχει πληγεί αυτή η αξιοπιστία;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θυμάμαι, σας είχα ρωτήσει για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, εάν θα τη δώσετε στον Κωστόπουλο, και διαψεύδατε εδώ, λέγοντας ότι δεν θα γίνει και έγινε. Στο ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ μας κάνατε άλλες δηλώσεις το μεσημέρι και μετά σας «άδειασε» ο κ. Σημίτης. Προχθές, ο κ. Σταθόπουλος έκανε δηλώσεις, ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι είναι οι προσωπικές του απόψεις και μετά άλλαξαν όλα τα δεδομένα. Μήπως αυτή η κατηγορηματική σας διαβεβαίωση τιναχθεί στον αέρα με μια κίνηση του Πρωθυπουργού πάλι; Γιατί εμείς πιστεύουμε ό,τι μας λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, πάντως, δεν πιστεύω τα όσα γράφετε, για να είμαι ειλικρινής. Πρέπει -και αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- να πω το εξής: Οταν είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία μετοχοποίησης ή πώλησης δεν είναι δυνατό κάποιος, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία να γνωρίζει ποια είναι η έκβασή της. Είναι δυνατόν κάποιος από πριν να οριοθετήσει ένα αποτέλεσμα; Και να πω ποιος θα είναι@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα της Βουλής@

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για το θέμα αυτό έχουν ασχοληθεί τα όργανα της Δικαιοσύνης. Πώς προτρέχετε, λοιπόν; Αν αύριο κάποιος, τον οποίο εσείς έχετε υπόψη σας, είναι αυτός που τελικώς θα αναλάβει ένα έργο, τι σημαίνει αυτό; Καθιστά ύποπτη τη διαδικασία; Δεν υπάρχουν όργανα στην Πολιτεία μας που τα ελέγχουν όλα αυτά; Υπάρχουν κανόνες διαφάνειας που διασφαλίζουν αυτό το αγαθό. Λοιπόν, δεν είναι δικαιολογημένη αυτή η κριτική σας. Οσον αφορά το ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ, γνωρίζετε ότι για λόγους τακτικής και μόνο, χωρίς να δεχθούμε ότι επί της ουσίας υπήρχε πρόβλημα, προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση -το τονίσαμε μάλιστα εντόνως αυτό, τότε- επειδή δεν θέλαμε να επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να δηλητηριάσει το δημόσιο βίο με κατηγορίες οι οποίες ήταν έωλες. Γιατί εμείς είχαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θέλαμε το κυβερνητικό έργο να αναδειχθεί και δεν θέλαμε να αφήσουμε περιθώριο σε οποιονδήποτε -ούτε στον πλέον κακόπιστο- να χρεώνει την κυβέρνηση με άλλες επιδιώξεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το μεσημέρι λέγατε άλλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Να μην πω κι εγώ, κ. Παπαδόπουλε, τι έχετε γράψει κατά καιρούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε αξιόπιστος. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Κάθε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα -και πρέπει να την έχει- να κινείται έτσι, ώστε για λόγους τακτικής να υπερασπίζεται και να προωθεί το δημόσιο συμφέρον. Κρίναμε, λοιπόν, ότι χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, επί της ουσίας, γι αυτό καθ` εαυτό το θέμα, για λόγους τακτικής, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή την αλλαγή. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Οσον αφορά το τελευταίο θέμα, το πλέον πρόσφατο και επίκαιρο, ασφαλώς -γιατί έχει μιλήσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης για το ίδιο θέμα- έχει αποδειχθεί απολύτως ότι τα πράγματα είναι, κάθε άλλο, παρά έτσι όπως εσείς τα παρουσιάσατε. Μα, μόλις προχθές ο κ. Σταθόπουλος έδωσε συνέντευξη σε συνάδελφό σας και είπε ότι «πολύ σωστά είπε ο κ.Ρέππας και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπε. Τις απόψεις μου εξέφρασα. Δεν πρότεινα ένα νέο νομικό πλαίσιο». Σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανα εκείνη την ημέρα. Αν θυμάστε, είπα ότι υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, μετά το νόμο του 1997, που αφορά την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, επειδή είναι προσωπικό δεδομένο. Αυτό δεν είδα να αναδεικνύεται σε οποιοδήποτε Μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό. Είπα στην πρώτη απάντησή μου, ότι υπάρχει πράγματι ένα τέτοιο θέμα και ότι οι απόψεις του κ. Σταθόπουλου διαπνέονται από σεβασμό προς τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν είδα να δημοσιεύεται όλη η απάντηση που έδωσα από την πρώτη ημέρα. Αλλο εάν εσείς, που είστε τόσο ικανοί κατά τα άλλα, τα κωδικοποιείτε με τέτοιο τρόπο, γιατί θέλετε να προκαλέσετε εντύπωση και όχι να ενημερώσετε απολύτως. Και αυτό το φαινόμενο το ζούμε συχνά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς επιλέγετε τι θα αναδείξετε. Αλλά, δεν θα πρέπει να χρεώνετε εμάς, αν αυτό που επιλέγετε εσείς δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις διαθέσεις ή τις επιλογές της κυβέρνησης. Είναι δικό σας θέμα. Δεν θα σας ελέγξω εγώ γι αυτό. Αλλά, δεν θα δεχθούμε και κατηγορίες από πάνω. Οταν εσείς από πέντε σειρές που είπαμε, προβάλατε μόνο τη μία, αντιλαμβάνεστε πως αυτός ο αποσπασματικός τρόπος -και είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο αυτό- συχνά οδηγεί σε δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Φταιει η κυβέρνηση γι αυτό; Παρακαλώ πολύ. Αυτά είναι λυμένα θέματα.

ΚΑΠΠΟΣ: Πρώτον, η κυβέρνηση επιμένει ότι οποιαδήποτε συνεργασία διαλόγου Εκκλησίας-Πολιτείας περνάει, κατ` αρχήν, από το υπουργείο Παιδείας και, εν δυνάμει, συνεχίζεται με μια συνάντηση Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου; Και δεύτερον, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα θέμα, αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή της, επειδή κατά διαστήματα υπάρχουν αντιδράσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις για διάφορα θέματα. Ποιός αριθμός διαδηλωτών κρίνει η κυβέρνηση ότι μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της;

ΡΕΠΠΑΣ: Τις αποφάσεις της κυβέρνησης τις επηρεάζει η αίσθηση υπεράσπισης του εθνικού και δημόσιου χρέους που τη διακατέχει. Αυτό και τίποτα άλλο. Ολα τα άλλα, ασφαλώς, λαμβάνονται υπόψη. Ολα τα δεδομένα σταθμίζονται. Γιατί μια κυβέρνηση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες. Δεν λειτουργεί σε κάποιο κενό ή μέσα σε στεγανό. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση έχει την πολιτική της. Και όταν θεωρεί ότι η πολιτική της -έτσι όπως εξελίσσεται και εφαρμόζεται- προωθεί το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, μένει αμετακίνητη σε αυτή την πολιτική. Οσον αφορά το θέμα της συνάντησης που θέσατε, θέλω να πω, ότι άπαξ διατυπώθηκε αίτημα συνάντησης εκπροσώπων της ιεραρχίας με τον Πρωθυπουργό, τη συγκεκριμένη μέρα, τη συγκεκριμένη ώρα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Και η απάντηση που δόθηκε για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ήταν αρνητική. Δεν διατυπώθηκε αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό γενικώς, προκειμένου με συμφωνία των δύο πλευρών να οριστεί ημέρα και ώρα για την πραγματοποίησή της. Αυτά για να αποσαφηνίσουμε, γιατί δημιουργούνται πολλές παρανοήσεις, το πώς έχουν τα πράγματα. Και βεβαίως, η πόρτα του υπουργού Παιδείας είναι ανοικτή και στη διάθεση των εκπροσώπων της Ιεραρχίας από την πρώτη στιγμή. Και στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, μπορεί να αντιμετωπιστεί και το θέμα -εφόσον διατυπωθεί αίτημα- συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Αλλά, ο Πρωθυπουργός όταν συναντά φορείς ή παράγοντες της δημόσιας ζωής, πάντοτε υπάρχει μια ανάλογη προετοιμασία, πριν αυτή τη συνάντηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ηταν θέμα κύρους ή θέμα ουσίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι θέμα ουσίας.

ΦΙΛΗΣ: Πότε προβλέπεται να εκδοθούν οι ταυτότητες χωρίς την αναγραφή του θρησκεύματος; Αν υπάρχει κάτι νεότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, το οποίο θα φέρουν σε πέρας, πολύ σύντομα.

ΦΙΛΗΣ: Τώρα, το καλοκαίρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω συγκεκριμένη ημερομηνία για να ανακοινώσω αυτή την ώρα. Πιστεύω, όμως, ότι η προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών γίνεται έτσι, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτής της απόφασης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εγκύκλιοι εκδόθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οπως φαίνεται από τα πρακτικά της συζήτησης στην αμερικανική Γερουσία για την τρομοκρατία, οι βοηθοί διευθυντές της υπηρεσίας για την τρομοκρατία του FΒΙ και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι υπάρχει συνεργασία των υπευθύνων στην Ελλάδα και ζητούν περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για να επεκταθεί αυτή η συνεργασία. Εκφράζοντας και την ανησυχία τους για το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Ζητούν ακόμα για περαιτέρω μέτρα. θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι αυτά τα περαιτέρω μέτρα που ζητούν και εάν σκέφτεται κάτι τέτοιο η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε αυτές τις ερωτήσεις. Είπαμε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο το οποίο κρίνεται επαρκές. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε οριακές βελτιώσεις, όσον αφορά μια πτυχή της δέσμης των μέτρων που λαμβάνονται μέχρι τώρα. Από κει και πέρα, πράγματι υπάρχει στενή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε εσάς. Δεν πρέπει, λοιπόν, να κατηγορούνται η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της χώρας μας ότι δεν είναι αποτελεσματικές, όταν η προσπάθεια που καταβάλλουν είναι προσπάθεια που από κοινού καταβάλλεται με παράγοντες υπηρεσιών άλλων χωρών.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Τι άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση μετέβαλε την άποψή της για τον κ. Μπακούρη και τον άλλαξε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σήμερα ψηφίστηκε στη Βουλή ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός οργάνου, που δεν υπήρχε στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο. Αντιμετωπίζει, λοιπόν, η κυβέρνηση, με τα νέα δεδομένα, ένα συγκεκριμένο ερώτημα που αφορά τη σύνθεση αυτού του οργάνου. Εκτιμά τον κ. Μπακούρη και -επαναλαμβάνω- η διάθεση είναι να αξιοποιηθεί σε μια άλλη θέση. Κρίνει, όμως, ότι θα πρέπει στη συνέχεια τα άτομα τα οποία ανακοινώθηκαν να στελεχώσουν τα όργανα, να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε καλύτερα αποτελέσματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχει ενημερωθεί επίσημα η ελληνική κυβέρνηση, αν υπάρχει ενδεχόμενο, μέχρι το τέλος του χρόνου, αντικατάστασης του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Μπερνς και ποιός θα είναι ο διάδοχός του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό η κυβέρνηση. Δεν αφορά την κυβέρνηση το θέμα αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν έχει ενημέρωση η κυβέρνηση, όσον αφορά τις αλλαγές πρέσβεων, εδώ; Δηλαδή, τη στοιχειώδη ενημέρωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στις ΗΠΑ πρόκειται να γίνουν εκλογές την επόμενη περίοδο. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν μπορεί να τις γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ πιστεύω ότι ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει, τι μπορεί να αποφασίσει μία επόμενη στιγμή, για ένα θέμα.

ΚΟΥΪΝ: Φαντάζομαι ότι ο κ. Μπακούρης θα αξιοποιηθεί και πάλι, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων@

ΡΕΠΠΑΣ: Να μη φαντάζεστε τίποτα. Είναι ένα θέμα το οποίο, πολύ γενικά, αυτή την ώρα, προσεγγίσαμε στο πλαίσιο της συζήτησής μας. Θα πάρει συγκεκριμένη μορφή, την επόμενη περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Μπακούρη θέλω να ρωτήσω κι εγώ: Ηταν «τροχοπέδη» για την προώθηση των έργων για την Ολυμπιάδα, γι` αυτό αντικαταστάθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και στην αρχή σε σχετικά ερωτήματα. Δεν πρόκειται περί αυτού. Γι` αυτό, άλλωστε@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μετά μανίας το διαψεύδατε, εδώ. Σας ρωτούσαμε κάθε μέρα και το διαψεύδατε. Λέγατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη@

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πολύ. Θα δείτε τις απαντήσεις που έδωσα, τις λέξεις που έχω χρησιμοποιήσει. Και θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα οποία είπα, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Συναδινός ασκεί τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας υπουργείου@

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, θα παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει. Είναι αυτονόητο.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει οριστικοποιήσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της σε σχέση με τα όρια ή τις ποσοστώσεις απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική μας δεν αλλάζει στον τομέα αυτό. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν λειτουργικά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Και γι` αυτά μίλησε ο κ. Γιαννίτσης. Δημιουργήθηκε μία παρανόηση. Πρόκειται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να εκδώσει την έκθεσή του, όπως κάνει κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο. Το μόνο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, με διάλογο βεβαίως με τους κοινωνικούς φορείς, αφορά κάποιες οριακές περιπτώσεις. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να συνιστά αλλαγή της πολιτικής μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτές οι οριακές περιπτώσεις, ποιές είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος που ισχύει για πολλά χρόνια, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περισσότερους από 51 εργαζόμενους, έχουν δικαίωμα να προβούν σε απολύσεις, μέχρι του ποσοστού 2%. Ενώ για επιχειρήσεις που απασχολούν, το πολύ, 50 εργαζόμενους, ο αριθμός αυτός είναι ανοικτός. Δεν υπάρχει όριο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μια επιχείρηση που απασχολεί 51-52 εργαζόμενους και μία επιχείρηση που απασχολεί 49 ή 50 εργαζόμενους βρίσκονται σε ένα πολύ διαφορετικό καθεστώς. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα λειτουργίας, τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία -ας το πω έτσι- της πολιτικής μας. Παραμένουμε σταθεροί στην αρχή της προστασίας των εργαζομένων και του δικαιώματός τους, εφόσον απασχολούνται, να είναι δημιουργικοί και να αμείβονται για την εργασία τους, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης. Αρα, λοιπόν, κακώς δημιουργείται μία εντύπωση, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμία απόφαση της κυβέρνησης. Υπάρχει προβληματισμός για ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μείνει το 2%;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Σας είπα ότι δεν αλλάζει η πολιτική μας στον τομέα αυτό. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οριακές περιπτώσεις. Και ήμουν συγκεκριμένος. Ανέφερα και συγκεκριμένο παράδειγμα οριακών περιπτώσεων, όσον αφορά τον αριθμό των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Μία επιχείρηση με 51 άτομα, με βάση τη σημερινή νομοθεσία, μπορεί να απολύσει ένα άτομο και κάτι και θα μείνουν 50 εργαζόμενοι. Αρα, θα πάει στην κατηγορία που μπορεί να κάνει απολύσεις χωρίς περιορισμό@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι, γιατί κάθε επιχείρηση έχει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τη συνοδεύουν. Αν οι επιχειρήσεις μπορούσαν να μεταπίπτουν από τη μια κατηγορία στην άλλη, χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους «τεχνάσματα», αντιλαμβάνεστε πως δεν θα είχαμε μία σαφή εικόνα για τη λειτουργία τους.

ΦΙΛΗΣ: Δεν συμβαίνει αυτό, σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν συμβαίνει. Διότι κάποιος μπορεί να έχει μία επιχείρηση, να τη «σπάει» σε διάφορα τμήματα και καθένα να απασχολεί, το πολύ, 50 εργαζόμενους και να υπάγεται σε άλλο καθεστώς. Δεν θα έχουμε μία σαφή εικόνα για τις επιχειρήσεις στην αγορά. Δεν συμβαίνει αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, ανακοινώσατε το δεύτερο πρόσωπο στη νέα κατάσταση του 2004, τον κ. Συναδινό, ο οποίος κατά σύμπτωση ανήκει στον κύκλο των προσώπων, που μαζί με την κα. Αγγελοπούλου είχαν εργαστεί για την υποψηφιότητα...

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα στην αρχή.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αυτό δεν αποτελεί μία ομολογία, μία παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης -ρωτώ ως απλός πολίτης περισσότερο και λιγότερο ως δημοσιογράφος- ότι η επιλογή που έγινε προ διετίας με το άλλο ηγετικό σχήμα ήταν μία επιλογή η οποία παραγνώριζε την πραγματικότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιλογή αποτελεί εκδήλωση του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αυτό δεν σημαίνει αποτυχία. Δεν ομολογούμε κάτι τέτοιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η διεθνής εμπειρία. Σε άλλες πόλεις που διοργανώθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες, είχαμε αλλαγή του διευθυντικού σχήματος πάρα πολλές φορές. Σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από δέκα φορές. Επειδή πολλά προβλήματα προκύπτουν, καθώς κάθε πόλη, κάθε φορά, προετοιμάζεται, θα πρέπει να έχουμε μία ευελιξία. Αρα, λοιπόν, είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και δεν συνιστά ομολογία αποτυχίας.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι είχαμε δύο πρόσωπα κορυφαία, πριν από δύο χρόνια, τα οποία κέρδισαν την Ολυμπιάδα. Δεν τα αξιοποιείτε στην Οργανωτική Επιτροπή. Τώρα, μετά την παρέλευση περίπου δύο ετών τους λέτε, ελάτε ξανά εσείς. Αυτή τι ομολογία είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εκδήλωση του ενδιαφέροντός μας να πάρουμε μέτρα, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να είμαστε περισσότερο έτοιμοι τη δεδομένη στιγμή. Εχουμε καθυστερήσεις. Εχουμε πει κι εμείς ότι σε πολλούς τομείς δεν έχουμε πετύχει τις επιδόσεις που θα θέλαμε. Αλλά αυτό δεν συνιστά ομολογία αποτυχίας. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γιατί πάντοτε λέγαμε, λέμε και θα λέμε, ότι η χώρα μας θα είναι έτοιμη, την κατάλληλη στιγμή, να διοργανώσει μία άρτια Ολυμπιάδα, πράγμα το οποίο άλλωστε θα αποδειχθεί και στην πράξη. Μάρτυρες αυτού θα είσαστε και εσείς οι ίδιοι. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να κρύψουμε. Αρα, λοιπόν, ας μην προβαίνουμε σε τέτοιου είδους κατηγορίες, χωρίς λόγο, αυτή την ώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 June 2000 - 15:05:18 UTC