Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, κατά τις προσεχείς ημέρες:

Το πρωί δέχθηκε τον κ. Ζισκάρ Ντ Εστέν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα. Θα προβούν σε δηλώσεις, ενδιαμέσως και θα ακολουθήσει παράθεση γεύματος προς τον Κύπριο Πρόεδρο. Το απόγευμα, στις 7:30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην ολομέλεια της συνεδρίασης της Βουλής των Εφήβων. Αργότερα, στις 11 το πρωί, μετά από αίτημά της, θα δεχθεί τη χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού Στρατιωτικού Ακολούθου. Στις 11.30 θα δεχθεί τον κ. Χριστοδουλάκη και τον κ. Ευθυμιόπουλο και θα συζητήσουν θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Αργότερα, στις 12.30, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή των κυρίων Γ. Παπανδρέου και Μ. Σταθόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών του, για το θέμα των λεγόμενων «γερμανικών αποζημιώσεων».

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα δεχθεί τον κ. Λάμπη Νικολάου. Στις 11.00 θα συνεργαστεί με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, για θέματα αρμοδιότητάς του. Το απόγευμα, στις 18.30, θα λάβει μέρος στην εσπερίδα που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ, με θέμα αυτό που απασχόλησε και τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε πρόσφατα στο Βερολίνο, την προοδευτική διακυβέρνηση στις σημερινές συνθήκες.

Τη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Γερμανία, στο πλαίσιο ιδιωτικού προγράμματος, προκειμένου να είναι παρών σε εκδήλωση που γίνεται προς τιμήν του αδερφού του, καθηγητή Σπύρου Σημίτη. Θα επιστρέψει στο τέλος της εβδομάδας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Στη γιορτή της ανεξαρτησίας των Αμερικανών, θα πάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν προβλέπεται αυτό στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Με εξαίρεση μόνο την περσινή εκδήλωση, γνωρίζετε ότι ουδέποτε έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις αυτού του είδους που οργανώνονται από πρεσβείες ξένων χωρών στην πατρίδα μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρά τις συνομιλίες που θα έχουν οι δύο αντιπροσωπείες Ελλάδας-Κύπρου, σήμερα, είμαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω κάτι που θα το ξέρετε βέβαια. Αναφέρομαι στα νέα τετελεσμένα στα οποία κατέφυγε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, παραμονές μάλιστα του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, προωθώντας τα στρατιωτικά κατοχικά στρατεύματα σε νέες θέσεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κρατώντας μάλιστα και αιχμάλωτες τέσσερις οικογένειες Ελληνοκυπρίων, κατά παράβαση της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1217, όπου έλεγε ότι θα έπρεπε να συνεργάζονται και οι δύο πλευρές με την ΟΥΝΦΙΚΙΠ. Διερωτώμαι, ποια θέση θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί η Κύπρος είναι ανήσυχη αυτή την ώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος. Η πράξη αυτή του κ. Ντενκτάς είναι παράνομη, είναι απαράδεκτη. Συνιστά αγνόηση του ΟΗΕ και παραβίαση των συμφωνιών που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει σε υψηλό επίπεδο τον ΟΗΕ. Αλλωστε, ο Κύπριος Πρόεδρος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να θέσει αυτό το θέμα ως μείζον θέμα. Πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα τέχνασμα του κ. Ντενκτάς, προκειμένου να επιχειρήσει έτσι, να εκτρέψει από την ουσία των συζητήσεων για το Κυπριακό, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Δεν πρέπει να του επιτραπεί να επιτύχει το στόχο του, αν αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει. Ισα-ίσα θα πρέπει να τον εγκαλέσει ο ΟΗΕ, όχι μόνο για να συμμορφωθεί σε παλαιότερες συμφωνίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά να είναι και συνεπής στην υποχρέωση που έχει, ώστε να αντιμετωπιστεί και να λυθεί το Κυπριακό θέμα. Την υποχρέωση αυτή την έχει, επειδή ακριβώς πρέπει να κινείται, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ισχυρίζεται, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Θα πρέπει αυτό και στην πράξη να το φανερώσει με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Αποδοκιμάζουμε αυτού του είδους την επιλογή.

ΠΑΡΙΣ: Ο συνήγορος των κατοίκων του Διστόμου μας είπε, σήμερα, ότι αύριο μάλλον θα προχωρήσει στην πράξη κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στη χώρα μας, με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης για τις γερμανικές επανορθώσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει η ελληνική κυβέρνηση κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό. Βεβαίως, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, με γνώμονα, αποκλειστικά και μόνο, το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να προσθέσω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού Δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης. Αρα, λοιπόν, όλα όσα λέγονται είναι πρόωρα και καλό είναι να αποφεύγονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Γενικώς, υπάρχει μία κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Χριστόδουλου. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Ο Μακαριότατος αναπτύσσει τις θέσεις του, όπως έχει δικαίωμα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι κάτι που αφορά εμάς και μόνον εμάς. Ο δικός μας λόγος, γνωρίζετε ότι είναι λόγος ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας. Είναι λόγος συνεπής, ειλικρινής, ευθύς. Δεν είναι λόγος συγκρουσιακός. Είναι λόγος ο οποίος συμβάλλει στη συνεννόηση και τη σύνθεση και όχι στην αντιπαράθεση και τη ρήξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Τελείωσε το Συνέδριο του Συνασπισμού και η πρόταση του κ. Σκανδαλίδη για διάλογο δεν βρήκε ανταπόκριση. Με δεδομένο ότι μεθαύριο ημερίδα του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει τα θέματα της διακυβέρνησης στο νέο αιώνα και όλο αυτό το μοντέλο, ποιοί είμαστε, που πάμε, τι κάνουμε, κ.τ.λ., εσείς θα καλέσετε εκπρόσωπο του Συνασπισμού σε αυτή την ημερίδα και αν πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Συνασπισμό περνάνε σε μια νέα φάση.

ΡΕΠΠΑΣ: Την ημερίδα τη διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα θέματα ανάγονται στις σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων. Το Συνέδριο του Συνασπισμού είναι κυρίαρχο σώμα, όσον αφορά τις αποφάσεις του. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ: υπέρ των συγκλίσεων και της επιδίωξης μιας συνεργασίας, προκειμένου η χώρα να έχει σταθερά και μόνιμα ένα προοδευτικό κυβερνητικό προσανατολισμό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 July 2000 - 13:05:17 UTC