Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χθες, σε κάποια παρέμβασή του στη Βουλή, ζήτησε να «παγώσει» ο πολιτικός διάλογος ή η πολιτική διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Ηθελα να ρωτήσω, υπάρχει τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη, επίκειται μία τέτοια διαδικασία; Ποιό είναι το μήνυμα αυτής της παρέμβασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε στη Βουλή, επί λέξει, ότι δεν μπορεί όχι μόνο άμεσα, αλλά ούτε έμμεσα, να τεθεί θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών για οποιοδήποτε θέμα. Εχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας, μιλώντας κατ` επανάληψη, για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αρα, λοιπόν, συμφωνούμε όλοι ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για «πάγωμα» μίλησε@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω, ακριβώς, τις δηλώσεις, όπως έγιναν. Είναι στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάει για «πάγωμα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να θέσετε κάποια ερώτηση, παρακαλώ, στη διάθεσή σας, να απαντήσω.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την κίνηση της Ιεραρχίας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσφυγή στο ΣτΕ είναι άσκηση συνταγματικού δικαιώματος. Η άσκηση συνταγματικού δικαιώματος είναι αυτονόητη ενέργεια σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως εξέλιξη είναι θετική, γιατί πιστεύω ότι οριοθετεί το πλαίσιο εντός του οποίου κάθε πλευρά πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ολοκληρώνει τις κινήσεις της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει πίσω σε καμία από τις παράλογες διεκδικήσεις της. Το «πάγωμα» της συζήτησης είναι μονόδρομος. Τα είπε αυτά ή δεν τα είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απόλυτα με τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή ο κ. Τσοχατζόπουλος, στις οποίες σας παροτρύνω να προσφύγετε, προκειμένου να έχετε μια πλήρη γνώση του τι είπε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε, οι συζητήσεις που γίνονται «παγώνουν»;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απαντήσεις που έδωσα πριν, ήταν σαφείς και πλήρεις, γιατί -επαναλαμβάνω- έχω στη διάθεσή μου τα όσα είπε. Ο κ. Τσοχατζόπουλος -όπως αντιλαμβάνεστε- με την ιδιότητά του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας και λόγω της συμμετοχής του στα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά όργανα, είναι από τους πρωτεργάτες. Κατά το σχεδιασμό και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο. Είναι από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές αυτής της πολιτικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας λέω. Αυτές οι επιτροπές που συναντώνται, που μιλούν, που ετοιμάζουν συμφωνίες, σταματούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν έχει καμία σχέση με διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης. Προφανώς, επειδή δεν γνωρίζετε πώς έχει το θέμα, κάνετε αυτή τη σύγχυση και προχωράτε στη διατύπωση αυτής της ερώτησης. Δεν έχει καμία σχέση όλη αυτή η προσέγγιση, η οποία επιχειρείται για επιμέρους θέματα, με την πολιτική διαπραγμάτευση, στην οποία αναφερόμαστε και όλοι έχουμε αποκλείσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Τα θέματα κατοχής στην Κύπρο, στο θύλακα που δημιούργησαν τελευταία, μίλησαν για μια μορφή copyright @ Πώς προτίθεται να αντιδράσει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη. Στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κ. Ανάν έχει επιληφθεί του θέματος. Εχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Περιμένουμε να αποδώσει καρπούς η κινητικότητα αυτή, την οποία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει θέσει σε εφαρμογή. Η στάση αυτή του κ. Ντενκτάς, μπορεί να πει κανείς ότι υπακούει σε κάποιες σκοπιμότητες, επειδή ακριβώς είναι σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος των συζητήσεων στη Γενεύη. Από την άλλη, δεν παύει να είναι μία πράξη η οποία είναι απολύτως αρνητική και δείχνει, με αποκαλυπτικό τρόπο, ότι η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς δεν είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην αναζήτηση λύσης στο κυπριακό θέμα. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι η κίνηση αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά και τον ΟΗΕ -κυρίως τον ΟΗΕ- ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κίνησης Ντενκτάς.

ΚΑΠΠΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση ότι ουσιαστικά, όπως εξελίσσονται οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, διευκολύνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τη διακοπή που θα υπάρξει, για την επέτειο της εισβολής, μετά την οποία θα επιστρέψει για να συνεχίσει τις συνομιλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ πρόωρο να είμαστε κατηγορηματικοί ως προς το πώς θα ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος των συζητήσεων. Μπορεί να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό γίνει, όλα αυτά τα οποία θέτετε με την ερώτησή σας, δεν θα έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να προωθηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλές πλευρές για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό θέμα. Σε τελευταία ανάλυση, το ελάχιστο που μπορούμε να πετύχουμε είναι, για μια ακόμη φορά να φανεί διεθνώς ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς δεν είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΦΙΛΗΣ: Εντελώς διευκρινιστικά, έχετε κάποια πληροφόρηση ότι η Ιεραρχία προσέφυγε στο ΣτΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω την πληροφόρηση ότι πρωτοβουλία πολιτών προσέφυγε στο ΣτΕ. Γι` αυτό, ακριβώς, μίλησα για την άσκηση συνταγματικού δικαιώματος πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Ο συνήγορος των κατοίκων του Διστόμου, ο κ. Σταμούλης, μετά τη συνάντησή του, χθες, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλο, είπε στους δημοσιογράφους ότι αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα, δικαστικοί επιμελητές θα πάνε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε για να προχωρήσουν σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τι θα πράξει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνω εγώ τις πρωτοβουλίες ενός συνηγόρου. Ασκεί τα καθήκοντά του, κατά τρόπο που εκείνος νομίζει ότι πρέπει να το κάνει. Πρέπει να πω ότι η κυβέρνηση, επειδή διατυπώθηκε και μία τέτοια εκδοχή μέσω διαρροών, δεν είναι σύμφωνη με μία τέτοια πρωτοβουλία. Είναι ανακριβές οτιδήποτε σχετικό λέγεται. Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Δεν συμφωνούμε, λοιπόν, με αυτή την επίσπευση, με αυτή την πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο νομικό πλαίσιο της χώρας. Και βεβαίως -επαναλαμβάνω- καλεί όλες τις πλευρές σε συνεργασία και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με τη δέουσα ευθύνη και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με το θέμα της διαδικασίας εκτέλεσης, προφανώς παραπέμπετε σε κάποιες δικαστικές αρχές. Αύριο, θα πάει ο δικαστικός κλητήρας. Θα έχουμε σκηνές απείρου κάλλους στο Γκαίτε; Θα λέει, κατάσχω το τραπέζι αυτό για τη γερμανική αποζημίωση@

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να περιγράψω σκηνές του μέλλοντος. Εδώ θα είμαστε αύριο, εδώ θα είμαστε και τη Δευτέρα και θα συζητήσουμε τα σχετικά θέματα. Ας μην το κάνουμε σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Τόσο ο κ. Γλέζος, ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τις αποζημιώσεις, όσο και ο καθηγητής κ. Μαγκάκης, ως Πρόεδρος της Κίνησης «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση», κατ` αρχάς, διαφώνησαν με την κίνηση αυτή του κ. Σταμούλη και ζήτησαν από την κυβέρνηση να εγείρει το θέμα, στο πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, των γερμανικών αποζημιώσεων, για να καταλήξουν σε κάποια διακρατική συμφωνία. Επ` αυτού, τι λέει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω από σημερινά δημοσιεύματα τις θέσεις των δύο σημαντικών παραγόντων της δημόσιας ζωής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει επιδιώξει, και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, την επικοινωνία και τη συνεννόηση με τους αμέσως ή εμμέσως εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα αυτό, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιθυμούμε, λοιπόν, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία συνεννόησης και συνεργασίας στο εσωτερικό της χώρας μας, προκειμένου να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μία θέση, η οποία θα είναι σύμφωνη με το εθνικό συμφέρον, χωρίς να παρακάμπτει τα δικαιώματα των πολιτών, που έχουν δικαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε προηγούμενη απάντησή σας είπατε πως αποδεικνύεται ότι η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή πλευρά δεν συμβάλλουν στην αναζήτηση λύσης στο κυπριακό θέμα. Αφού δεν είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε μία εξομάλυνση, σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, τότε εμείς γιατί προχωρούμε; Και σας ρωτώ, γιατί κυρίαρχο στοιχείο, σύμφωνα με την ιεράρχηση από την κυβέρνηση, είναι ότι ακριβώς, ενώ εμείς κάνουμε ενέργειες για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, εκείνοι μένουν αμετακίνητοι και στο Κυπριακό και σε μια σειρά άλλα ζητήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί κατ` επανάληψη έχουμε μιλήσει για τα θέματα αυτά, ότι το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται ψηλά στην προτεραιότητα της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Από την άλλη, γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, η Ελλάδα έχει επιτύχει, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με το οποίο πρέπει να εναρμονιστεί η Τουρκία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί, μεταξύ των άλλων, περιέχει την αναφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., χωρίς να είναι προϋπόθεση για τούτο η επίλυση του κυπριακού θέματος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την Κύπρο. Θα έλεγα ότι αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα, σε σχέση με το παρελθόν, για εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο και το κυπριακό θέμα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία επιθυμούμε να εξομαλυνθούν, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει, όχι μόνο στην καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά θα έχει θετικές επιπτώσεις στο κυπριακό θέμα. Αλλωστε, το Κυπριακό είναι και παραμένει η λυδία λίθος, όπου δοκιμάζεται η αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Γιατί μιλούμε για ένα πρόβλημα κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους του ΟΗΕ, το οποίο ουδείς μπορεί να αγνοήσει, όσες πρωτοβουλίες και αν αναλάβει σε άλλους τομείς. Το κυπριακό θέμα παραμένει άλυτο και αυτό τα λέει όλα. Δεν φαντάζομαι να θέλετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος, να προχωρήσουμε σε πολεμική σύρραξη, να αναλάβουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ή να κλείσουμε τις πόρτες μας σε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας με την Τουρκία. Γνωρίζετε ότι οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν την προσέγγιση και τη συνεννόηση, αλλά αυτό, πάντοτε, πρέπει να γίνεται με βάση κανόνες, αρχές, όρους, προϋποθέσεις που ισχύουν διεθνώς. Αυτό πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μέχρι τώρα, δεν το έχει κάνει. Μένει, λοιπόν, να αποδείξει ότι είναι μία χώρα, η οποία σέβεται κείμενα, τα οποία διεθνώς έχουν συμφωνηθεί, αν πράγματι θέλει να ενταχθεί σε αυτούς τους θεσμούς, τις δομές της Ευρώπης.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει σήμερα σειρά δημοσιευμάτων που λένε ότι χθες ο κ. Παπανδρέου στις συζητήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, συζήτησε και το θέμα των Σκοπίων. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα μιλούν και για αποδοχή σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων. Τα διαψεύδετε αυτά τα δημοσιεύματα, τα επιβεβαιώνετε, τέλος πάντων, τι συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε διαψεύδω, ούτε επιβεβαιώνω. Επειδή δεν ήμουν παρών, δεν μπορώ να σας μεταφέρω τι διαμείφθηκε στις συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό μπορεί να το κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα -και έτσι το θέτει ο υπουργός Εξωτερικών στις συνομιλίες- αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Από τη δική μας πλευρά έχουμε δηλώσει, κατ` επανάληψη, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτή η εκκρεμότητα, γιατί η βελτίωση των σχέσεων, μεταξύ των δύο κρατών, είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί αυτή η βελτίωση των σχέσεων με τα Σκόπια. Και αυτό θα επιτευχθεί αν, επιτέλους, βρεθεί μια δίκαιη λύση και στο θέμα της ονομασίας, πράγμα το οποίο η άλλη πλευρά, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται, δεν θέλει να ευοδώσει με τη στάση της.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποια είναι η δίκαιη λύση; Η ελληνική θέση είναι ότι δεν μπορεί να δεχθεί, τουλάχιστον αν έχει αλλάξει να μας το πείτε@

ΡΕΠΠΑΣ: Επί πολλά χρόνια έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει.

ΒΙΔΑΛΗ: Γνωρίζετε πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα Στροβίλια; Εχουν πάει δυνάμεις της ΟΥΦΙΚΥΠ; Υπάρχει δύναμη της Εθνοφρουράς; Γιατί άκουσα χθες το βράδυ κάτοικο της περιοχής να εκφράζει μια ανησυχία γιατί δεν υπήρχε δύναμη της ΟΥΦΙΚΥΠ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή των δυνάμεων της Εθνοφρουράς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην περιοχή βρίσκεται η βρετανική βάση, ο Διοικητής της οποίας, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχει απευθυνθεί στον ΟΗΕ. Οπως σας είπα πριν αναλυτικά, ο ΟΗΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την κίνηση των κατοχικών στρατευμάτων. Δεν θα πρέπει να υπάρχει παρανόηση, γιατί και αυτή φαίνεται ότι έχει επικρατήσει σε κάποιους. Δεν πρόκειται για κίνηση προέλασης προς την ελεύθερη Κύπρο, δεν πρόκειται για κίνηση, η οποία -σε τελευταία ανάλυση- γίνεται στη νεκρή ζώνη. Η κίνηση αυτή γίνεται εντός των κατεχομένων εδαφών. Είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση. Πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το ιστορικό της περιοχής και να έχετε υπόψη σας πολλά ακόμη άλλα στοιχεία, για να αντιληφθείτε τί ακριβώς σημαίνει αυτή η κίνηση. Το συγκεκριμένο χωριό, τα Στροβίλια, κατά την κίνηση των στρατιωτικών στρατευμάτων το 1974, επειδή θεωρήθηκε ότι ανήκε στη βρετανική βάση, δεν κατακτήθηκε από τους Τούρκους στρατιώτες και από τότε υπάγεται σε ένα ειδικό καθεστώς. Δίπλα είναι η βρετανική βάση. Η κίνηση των δυνάμεων του Ντενκτάς έγινε σε αυτό το πεδίο. Υπήρχε ένα παρατηρητήριο στο οποίο, πέραν των δυνάμεων του ΟΗΕ, συμμετείχε στις λειτουργίες του και ένας Τουρκοκύπριος στρατιώτης. Στην ίδια περιοχή δημιούργησαν ένα άλλο παρατηρητήριο με Τουρκοκύπριους στρατιώτες και εκεί ύψωσαν και τις σημαίες τους. Αυτή την κίνηση αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Εθνοφρουράς.

ΒΙΔΑΛΗ: Οι δυνάμεις της ΟΥΦΙΚΥΠ υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δυνάμεις της ΟΥΦΙΚΥΠ υπάρχουν στην περιοχή, αλλά βεβαίως κινούνται με βάση τις εντολές που έχουν από τον ΟΗΕ.

ΚΑΠΠΟΣ: Δηλαδή, το θέμα των Στροβιλίων είναι ζήτημα του ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της κατοχής της Κύπρου πρέπει να το αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ. Θεωρητικώς το έχει αντιμετωπίσει. Εχει εκδώσει σειρά ψηφισμάτων, στα οποία αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ποια πρέπει να είναι η λύση που θα δοθεί στο πρόβλημα που ανέκυψε μετά το 1974. Ασφαλώς, είναι θέμα του ΟΗΕ. Δεν είναι θέμα πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου έτσι, με την πολεμική αντιπαράθεση να λυθεί το θέμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες και πάλι στη Βουλή έγινε λόγος για casus belli. Αυτό, τουλάχιστον, βγήκε από το ρεπορτάζ. Ισχύει, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στον τομέα αυτό δεν έχει αλλάξει. Το τονίζω, το επαναλαμβάνω γιατί υπάρχει παρανόηση. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι κάποιος εισηγείται πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. Εκτός και αν υπάρχει κάποιος και παρακαλώ να μου τον υποδείξετε.

ΒΙΔΑΛΗ: Μια διευκρίνιση, επειδή είπατε ότι η περιοχή βρίσκεται σε βρετανική βάση και υπόκειται σε ένα ειδικό καθεστώς. Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Θεωρήθηκε από τους κατακτητές ότι τα Στροβίλια είναι τμήμα της βρετανικής βάσης. Δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για χωριό που κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι. Τελικά, δεν κατακτήθηκε εκείνη την περίοδο. Στο χωριό αυτό αποδόθηκε ένα ειδικό καθεστώς. Αυτό είπα. Νόμισαν ότι είναι τμήμα της βρετανικής βάσης, ενώ δεν ήταν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, είναι μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, κ. Υπουργέ. Η αντίδρασή μας αποδεικνύει@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε ένα τεράστιο λάθος όταν λέτε ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. Νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, μπορεί να πει κανείς, ότι θα αποτελούσε η μετακίνηση της γραμμής του Αττίλα σε βάρος της ελεύθερης Κύπρου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτά δεν ανήκουν στην ελεύθερη Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα ανήκουν στην ελεύθερη Κύπρο. Και τα κατεχόμενα ανήκουν στην ελεύθερη Κύπρο. Είπα ότι πρόκειται περί προβλήματος κατοχής στην Κύπρο και τόνισα ότι πρέπει να επιληφθεί ο ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει όλες οι κινήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν αύριο ο Ντενκτάς μπει στην πράσινη γραμμή, 300 μέτρα μέσα, τι θα κάνουμε; Θα σιωπήσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μπορώ να πάρω όλη την ευθύνη και να σας καθησυχάσω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά, να είστε σίγουρος ότι η καλύτερη θωράκιση της Κύπρου μπορεί να προσφερθεί αν η Κύπρος ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές δομές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης μας, με την απόφαση που έλαβε η Ε,Ε, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Και σε τελευταία ανάλυση, έχουν περάσει πολλά χρόνια. Πολλές διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την προσπάθεια αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Δεν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, την οποία τώρα φοβάστε. Για όλα αυτά τα θέματα πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον ΟΗΕ ένα πολύ σημαντικό ρόλο, καλώντας τους παράγοντές του να παίξουν αυτό το ρόλο αποτελεσματικά και μέχρι τέλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και στις οικογένειες που είναι αιχμάλωτες, τι λέτε εσείς τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι οικογένειες που ζουν στο συγκεκριμένο χωριό είναι οκτώ άτομα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχει σημασία αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία. Και ένας να υπήρχε και κανένας να μην υπήρχε. Αλλά, όχι μόνο αυτοί που ζουν στο συγκεκριμένο χωριό, υπάρχουν και άλλοι που ζουν -όπως γνωρίζετε- στην κατεχόμενη Κύπρο. Δεν έχουμε πόλεις που έχουν κατακτηθεί; Αρα, λοιπόν, η ευαισθησία μας είναι λιγότερη για εκείνες τις περιοχές; Και είναι αυξημένη για αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή που προσήλκυσε το ενδιαφέρον μας με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο; Η ευαισθησία μας είναι το ίδιο αυξημένη για όλες τις περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου.

ΚΑΠΠΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα Στροβίλια είναι υπό καθεστώς κατοχής ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Σας είπα ότι το χωριό αυτό βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 July 2000 - 13:05:21 UTC