Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΔΑΛΗ: Τι έχει μεσολαβήσει από τη συνάντηση της Δευτέρας, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Κληρίδη, όπου συμφωνούσαν ότι το θέμα των Στροβιλίων παραπέμπεται στον ΟΗΕ και από χθες η κυπριακή κυβερνητική επιτροπή, ο υπουργός Αμυνας υποστηρίζει ότι πρόκειται για κίνηση που έχει γίνει εντός της ελευθέρας περιοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει, επειδή πράγματι υπήρξε μία παρανόηση, δημιουργήθηκε μία λανθασμένη εντύπωση για το πώς έχουν τα πράγματα, να έχετε υπόψη σας ότι έκανα σχετική δήλωση, χθες το βράδυ, και διευκρίνισα πλήρως τη θέση της κυβέρνησής μας: Η υπόθεση αυτή αφορά τον ΟΗΕ. Θα πρέπει, όπως άλλωστε έχει γίνει μέχρι τώρα, όχι μόνο να επιληφθεί ο κ. Ανάν, αλλά οι προσπάθειές του να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ, μέχρι σημείου εξευτελισμού του μεγάλου Οργανισμού, η κίνηση αυτή των κατοχικών δυνάμεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα και θα συνεχίσει να αναφέρεται σε αυτό, με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Υπενθυμίζω ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας θα θέσει αυτό το θέμα, κατά τη διάρκεια του γεύματος, στους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αυτή την ώρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του τρίτου γύρου, στη Γενεύη. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα, όσον αφορά το ειδικό θέμα των Στροβιλίων. Από την άλλη, μιας και είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες στη Γενεύη, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία, αυτή την ώρα, υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη, χειρίζεται ένα πολύ σημαντικό, ένα μείζον εθνικό θέμα. Αυτή είναι η θέση μας, όπως τη διατυπώσαμε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό. Για ενημέρωσή σας, σας λέω ότι είχα επικοινωνία με τον Κύπριο πρέσβη, τον κ. Πασιαρδή. Η διευκρίνιση αυτή κρίνω ότι ήταν απαραίτητη, για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Και βεβαίως, και το σημείο αυτό αποτελεί, αν θέλετε, ένα πεδίο που κρίνεται η αξιοπιστία του Διεθνούς Οργανισμού, της διεθνούς κοινότητας και η ικανότητά της να επιβάλει λύσεις, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, το Εκλογοδικείο αποφάσισε να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων η κ. Μιλένα Αποστολάκη. Συνήθης διαδικασία. Εγώ θέλω να ρωτήσω, εάν η κ. Αποστολάκη θα παραμείνει στη θέση της υφυπουργού Ανάπτυξης, στο κυβερνητικό σχήμα ή πρόκειται να αντικατασταθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την κυβέρνηση τη συγκροτεί ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη στελέχωση της κυβέρνησής μας. Ουδείς άλλος. Αυτό το θέμα, λοιπόν, δεν αντιμετωπίζεται τώρα. Η απόφαση, βεβαίως, δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή. Ο Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, εφόσον βρεθεί απέναντί του. Αλλά, αυτή την ώρα -επαναλαμβάνω- δεν θα πρέπει κι εσείς να βιαστείτε να βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη σύνθεση. Με αυτή θα συνεχίσει να εργάζεται. Η κ. Αποστολάκη ασκεί τα καθήκοντά της και τα ασκεί με τρόπο πάρα πολύ καλό, κατά κοινή ομολογία.

ΜΙΧΑΗΛ: Εννοείτε, δηλαδή, ότι μόλις πάρει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός την απόφαση του Εκλογοδικείου, τότε θα σκεφθεί@;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ ότι ο Πρωθυπουργός δεν κάνει επιλογές, με βάση δημοσιεύματα. Ο Πρωθυπουργός, εκ των πραγμάτων, θα βρεθεί απέναντι σε ένα θέμα, το οποίο προέκυψε και συνιστά αλλαγή του κοινοβουλευτικού τοπίου, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, με τη σύνθεση που έχει. Η κ. Αποστολάκη ασκεί τα καθήκοντά της -επαναλαμβάνω- με τρόπο πολύ καλό. Αντιλαμβάνεστε, με αυτό που λέω, τι ακριβώς υπονοώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε για δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα αυτά, δεν είναι πληροφορίες, γενικώς και αορίστως. Χθες το βράδυ, επισήμως συνήλθε το Εκλογοδικείο@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι βέβαιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό είναι βέβαιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι ίδιοι είπαν ότι αυτές είναι οι αποφάσεις μας. Τώρα, η καθαρογραφή της απόφασης, θα χρειαστεί μια εβδομάδα, αν για αυτή την εβδομάδα μιλάμε, έχει καλώς. Ο Πρωθυπουργός θα αντικαταστήσει την κ. Αποστολάκη, εφόσον και επισήμως πληροφορηθεί@;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό και ήμουν πολύ σαφής. Απλά, δεν σας έκανα τη χάρη να απαντήσω με τον τρόπο που θέλετε εσείς. Η απάντησή μου ήταν πολύ σαφής.

ΠΑΠΠΑ: Επιμένουμε κ. Υπουργέ, με την έννοια ότι υπάρχει και το προηγούμενο του κ. Βερελή, ο οποίος επίσης έχασε την έδρα, αλλά παρέμεινε στη θέση του.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι, γιατί βοηθάτε, ώστε να γίνει σαφέστερη η απάντησή μου. Εχετε, λοιπόν, και ένα προηγούμενο, το οποίο σας βοηθάει να βγάλετε συμπεράσματα. Γιατί δυσκολεύεστε, λοιπόν, τόσο πολύ;

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, στη Βουλή απερρίφθη μεν η πρόταση της Ν.Δ., ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης από του βήματος και όχι από την προεδρική έδρα, για άλλη μια φορά επετέθη εναντίον της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου, αλλά και όσων στον πολιτικό χώρο συμπορεύονται με τις απόψεις του. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης καυτηρίασε τη στάση του κ. Κακλαμάνη, κατηγορώντας τον, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι δεν λειτούργησε ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ως κυβερνητικός βουλευτής. Τι απαντά η κυβέρνηση επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής, όπως είχε δικαίωμα από τον Κανονισμό της, ανέβηκε στο βήμα των βουλευτών, έλαβε το λόγο και διατύπωσε τις απόψεις του. Οι κατηγορίες που του απευθύνονται πιστεύω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πολύ περισσότερο όταν οι λέξεις «εμπάθεια» ή «κακότητα» χρησιμοποιούνται από τον κ. Μητσοτάκη εναντίον του κ. Κακλαμάνη, πιστεύω ότι δεν έχουν καμία διεισδυτικότητα, έχουν χάσει πια την αξία τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιμένετε σε χθεσινή σας τοποθέτηση ότι η προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο έγινε σε κατεχόμενα εδάφη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν μίλησα για προέλαση. Σας παραπέμπω στη δήλωση, την οποία έκανα και είναι στη διάθεσή σας. Μπορώ να σας τη διαβάσω, εάν θέλετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το μεσημέρι λέω, όχι για το βράδυ.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι επανήλθα χθες το βράδυ και έδωσα τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Είπα ότι δημιουργήθηκε μια λανθασμένη εντύπωση. Η ροή των πληροφοριών ήταν τέτοια που οδήγησε, προς στιγμή, πραγματικά στη δημιουργία μιας εντύπωσης, η οποία δεν ανταποκρινόταν ακριβώς στα πράγματα. Υπάρχει η δήλωση αυτή, η οποία είναι στη διάθεσή σας και αποδίδει την τελική, σαφή θέση της κυβέρνησης. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα άλλο θέμα. Τώρα που βγήκε η απόφαση του Δικαστηρίου για τους κατοίκους του Διστόμου, μήπως πρόκειται η κυβέρνηση να συζητήσει και αυτό το περιπαθέστατο θέμα του δανείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου θέματος είναι τέτοιος, που επιβάλλει πολύ καλούς χειρισμούς από τη δική μας πλευρά Ολα αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε όλες τις πτυχές τους. Και το κάνουμε αυτό με ιδιαίτερη ευαισθησία και γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, αντιμετωπίζει ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό θέμα. Είμαστε όλοι απέναντι σε μια απόφαση Δικαστηρίου. Αυτό είναι το θέμα που καλούμαστε να χειριστούμε και τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά πότε θα το θέσετε το θέμα του δανείου, που πήραν τότε οι Γερμανοί από την Ελλάδα; Το κατοχικό, λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι για την ευαισθησία σας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας που είναι πολύ ειλικρινές! Αλλά, η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, ασχολείται με ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό θέμα, το οποίο προέκυψε μετά από απόφαση Δικαστηρίου.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Χθες, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την απόφαση να συνταχθεί μια Επιτροπή, η οποία θα διαχειριστεί ένα κονδύλι 10 δισ. μάρκων, αν δεν κάνω λάθος, ως αποζημίωση -θα δοθούν αυτά τα χρήματα- σε όσους εργάστηκαν καταναγκαστικά στη Γερμανία την περίοδο του πολέμου. Υπάρχει καμία πληροφορία εάν από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει κάποιος σε αυτή την Επιτροπή; Γιατί, απ` ό,τι γνωρίζω θα συμμετέχουν εκπρόσωποι άλλων χωρών.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας βρίσκονται σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γερμανίας, προκειμένου να εξακριβώσουν ποιο, ακριβώς, είναι το περιεχόμενο αυτής της απόφασης και ποιούς αφορά. Και θα πράξουμε αναλόγως.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα των Στροβιλίων. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου κ. Χάσικος έκανε κάποιες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες αποτελεί αιτία πολέμου, η αλλαγή του status quo στην οποία προέβησαν οι Τούρκοι στα Στροβίλια, για την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Χάσικος. Δεν θα πρέπει να δημιουργείται, και στην περίπτωση αυτή, κάποια σύγχυση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατό κάποιος να μιλάει για δημιουργία αιτίας πολέμου, την ώρα που η κυβέρνηση του συζητά, στο πλαίσιο ενός γύρου συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό θέμα. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος με πολύ έξυπνο τρόπο υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και επιχειρεί να προωθήσει, κατά τον καλύτερο τρόπο, την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. Αυτό έχει σημασία. Ολα τα άλλα, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτή την προσπάθεια, καλό είναι να αποφεύγονται. Αλλά, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε πως τέτοιου είδους κινήσεις, από τη δική μας πλευρά, θα αντιμετωπίζονται πάντοτε αποφασιστικά και με τέτοιο τρόπο, που πρέπει σε όλους να κάνει αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατό να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πότε θα σταλούν οι εγκύκλιοι στα αστυνομικά τμήματα για τις ταυτότητες; Εννοώ, μήπως θα περιμένει η κυβέρνηση την απόφαση του Αρείου Πάγου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να συνδέετε την απόφαση του Δικαστηρίου μετά την πρόσφατη προσφυγή, με μια υπηρεσιακή ενέργεια, η οποία είναι σε εξέλιξη. Το θέμα αυτό έχει αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει διατυπωθεί η τελική θέση μας. Είναι θέμα των αρμοδίων υπηρεσιών να το φέρουν σε πέρας, προκειμένου να τύχει εφαρμογής αυτή η απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα βγει αυτή η εγκύκλιος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Σας είπα ότι το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι, πάντως, θέμα λίγου χρόνου.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να αποχαιρετήσουμε τον κ. Πάρις. Εγκαταλείπετε την πατρίδα μας, αλλά είναι αναβάθμιση η μετακίνησή σας αυτή, εξ όσων γνωρίζω. Εύχομαι να επιτύχετε στα νέα καθήκοντά σας. Ευχαριστούμε για τη θετική συμβολή που είχατε όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας στις καθημερινές συζητήσεις μας. Εύχομαι να είναι εξίσου επιτυχημένη και η συνέχεια.

ΠΑΡΙΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Υπουργέ. Ευχαριστώ πολύ κι εσάς και όλους τους συναδέλφους.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 July 2000 - 13:05:16 UTC