Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή, με τη συμμετοχή και άλλων παραγόντων, για θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα. Η προγραμματισμένη, για σήμερα το απόγευμα, συνάντηση του Πρωθυπουργού στα γραφεία του Κινήματος, με εκπροσώπους των κομματικών οργανώσεων, ενόψει της διοργάνωσης θεματικών συνδιασκέψεων, αναβλήθηκε. Σας προϊδεάζω ότι ο Πρωθυπουργός προβλέπεται να επισκεφθεί, κατά τις προσεχείς ημέρες, περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες, γι` αυτό δεν προβαίνω, αυτή την ώρα, σε τελική ανακοίνωση.

Όλα τα μέτωπα φωτιάς στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί. Εχουμε αναζωπύρωση στη θέση Τσούκα. Είναι μια ορεινή περιοχή στη Σάμο. Δεν διατρέχουν κίνδυνο άνθρωποι. Δεν δημιουργούνται κίνδυνοι για κατοικίες ή άλλες εγκαταστάσεις. Πιστεύουμε ότι η άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, θα οδηγήσει στον απόλυτο έλεγχο και την κατάσβεση και αυτής της πυρκαγιάς. Ετσι είναι η εικόνα αυτή την ώρα. Βεβαίως, όλες οι δυνάμεις είναι διατεταγμένες αναλόγως, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο, ενόψει καιρικών φαινομένων που κατά τις προβλέψεις αναμένεται να είναι ακραία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, η εφημερίδα του Βόλου «Πρώτη» δημοσίευσε μια επιστολή του κ. Χριστόδουλου στον κ. Εβερτ, το 1996, την οποία επιβεβαίωσε και ο κ. Εβερτ σε χθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του στον «ΑLPHA». Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα δεν αφορούν την κυβέρνηση. Δεν ασχολείται με αυτά.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνιστά πολιτική παρέμβαση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αφορά την κυβέρνηση. Τα σχόλια δικά σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για τη διυπουργική επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας ενημερώσει, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Χυτήρης, ο οποίος συμμετέχει. Θα κάνει δηλώσεις, όπως γίνεται συνήθως, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Περιμένουμε στις αρχές Αυγούστου ελεγκτές από τη ΔΟΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου να επισκεφθούν την Ελλάδα, εκ μέρους της ΔΟΕ, παράγοντες οι οποίοι θα συζητήσουν εδώ, με την Οργανωτική Επιτροπή, την πορεία εξέλιξης των έργων, την προετοιμασία της χώρας μας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Από την επίσκεψη αυτή εμείς θα πάρουμε κάποιο τελικό Ο.Κ. από την πλευρά της ΔΟΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανταλλάσσονται απόψεις. Γίνεται μια εκτίμηση της προόδου που έχει συντελεστεί και τίθενται οι προτεραιότητες, προκειμένου να υπάρχει μια «πυξίδα», βάσει της οποίας κινείται και η Οργανωτική Eπιτροπή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο πάντοτε ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχαμε χθες ένα διάβημα από τη γερμανική πρεσβεία, είχαμε καταγραφή από τις δικαστικές αρχές περιουσιακών στοιχείων στο Γκαίτε και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται σήμερα. Εσείς επιμένετε ότι αυτό δεν είναι θέμα δικαστικό, αλλά θέμα διακρατικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Προσθέτω ότι είχαμε τη διατύπωση διαβήματος προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο από το Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα προς το διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και προς τον Ελληνα πρέσβη στη Γερμανία από το διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρέπει να τονίσω, γιατί είναι γνωστό ότι έχουν γίνει τα διαβήματα αυτά, ότι τα διαβήματα έγιναν σε ένα τέτοιο πνεύμα, το οποίο αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά επιθυμεί και η Γερμανία τη διατάραξη των διμερών σχέσεων. Περισσότερο το διάβημα αυτό έχει το νόημα της αναφοράς ενός θέματος, το οποίο η Γερμανία θεωρεί σημαντικό γι` αυτήν και δεν αποτελεί ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, ώστε να οδηγεί σε διατάραξη των διμερών σχέσεων.

Οσον αφορά, τώρα, αυτό καθαυτό το θέμα, πράγματι, είχαμε αυτή την ενέργεια. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, κατ` επανάληψη, διατυπώσει τη θέση της. Το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να προσεγγίσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, χωρίς να αγνοούμε και να παρακάμπτουμε την απόφαση Δικαστηρίου που δικαιώνει συμπολίτες μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι παραμένει ένα άλυτο νομικό θέμα και γι` αυτό, ακριβώς, είμαστε επιφυλακτικοί ή και έχουμε αντίρρηση, θα έλεγα, όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα αυτό να παραμείνουν σε επικοινωνία, όπως συνέβαινε κατά την προηγούμενη περίοδο. Θα πρέπει να λυθεί το νομικό θέμα που εγείρεται, μετά το ενδεχόμενο, με ανακοπή κατά της κατάσχεσης, να προσφύγουν οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης στα δικαστήρια. Πιστεύουμε, λοιπόν, και με βάση τις πολιτικές εκτιμήσεις που κάνει όχι μόνον η κυβέρνηση αλλά και άλλοι παράγοντες της κοινωνικής ζωής, ότι οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι, ώστε να μη βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς να παραγράφονται τα δικαιώματα των δικαιωθέντων συμπολιτών μας. Και εν πάση περιπτώσει, το θέμα αυτό απαιτεί πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.

ΦΙΛΗΣ: Το διάβημα, τί λέει ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι προφορικό διάβημα.

ΦΙΛΗΣ: Τί λέει ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω τη δυνατότητα να σας μεταφέρω το περιεχόμενο ενός προφορικού διαβήματος. Αυτό, άλλωστε, δεν συνηθίζεται. Μπορώ, όμως, να σας μεταφέρω @και το έκανα ήδη- το πνεύμα. Σας είπα ότι αυτό σχετίζεται με την ανάγκη η γερμανική κυβέρνηση να εντοπίσει ένα θέμα υπαρκτό, χωρίς από την άλλη να θέτει θέμα διατάραξης των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πρέπει να συνεχιστούν το ίδιο καλά, στο ίδιο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά προτίθεται να εγείρει θέμα πολιτικών διαβουλεύσεων με τη Γερμανία, προκειμένου να υπάρξει διακρατική συμφωνία για το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, αντιμετωπίζουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που προκύπτει μετά από έκδοση δικαστικής απόφασης. Αυτό το θέμα αντιμετωπίζουμε τώρα και το αντιμετωπίζουμε και στο πλαίσιο συνεννοήσεων, επαφών με τους φορείς που έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση. Πρέπει αυτό το συγκεκριμένο θέμα που μας απασχολεί να το αντιμετωπίσουμε με υπεύθυνο τρόπο. Αυτό είναι που προέχει. Αυτή την ώρα, δεν αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε άλλο, δεν μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Προσφάτως, την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική Βουλή, η Κάτω Βουλή αποφάσισε να προχωρήσει σε αποζημίωση Αμερικανών, εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε καταναγκαστική εργασία@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα σε ερώτηση συναδέλφου σας. Αφορά ένα ποσό δέκα δισεκατομμυρίων μάρκων. Και είπα τότε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γερμανίας, για να διερευνήσουν πώς έχει το θέμα. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μας είπατε ότι το θέμα αυτό βρισκόταν στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης και ότι η επόμενη κίνηση αναμενόταν από αυτόν. Αυτό σήμαινε ότι χωρίς την έγκριση του Υπουργού, λόγω ειδικών συνθηκών, διακρατικών συμφωνιών, δεν μπορούσε να εκτελεστεί η απόφαση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουμε στη θέση ότι σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, απαιτείται η άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκτελεστεί μια τέτοια απόφαση κατάσχεσης κατά αλλοδαπού Δημοσίου. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά και θα αντιμετωπιστεί μετά την ενδεχόμενη ανακοπή των Γερμανών. Το Δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει. Εμείς, παραμένουμε σε αυτή τη θέση και έως ότου αποσαφηνιστεί αυτό το νομικό θέμα, δεν θα πρέπει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στην υπόθεση αυτή.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε σχέση με ορισμένες ενέργειες στη Σάμο, προπαγάνδισης φυγής ξένων τουριστών κ.λπ., κάνατε χθες ένα χαρακτηρισμό περί «ανθελληνικών ενεργειών», έχει πλήρη εικόνα η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αν στις ενέργειες συνέβαλε και η ολλανδική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι εκπρόσωπος της ολλανδικής πρεσβείας έχει διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμιξη της κυβέρνησης της χώρας του στην υπόθεση αυτή. Η πρωτοβουλία ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι αυτή η οποία καθοδηγεί πολλούς τουρίστες Ολλανδούς που επισκέπτονται τη Σάμο, να απομακρυνθούν από αυτήν. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, επαναλαμβάνω με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση ότι δεν κινδυνεύει οποιοσδήποτε πολίτης στη Σάμο. Δεν έχουν κανένα λόγο, εφόσον ο υποτιθέμενος κίνδυνος είναι αυτός που τους οδηγεί να απομακρυνθούν από τη Σάμο, να φύγουν από το πανέμορφο νησί. Μπορούν να συνεχίσουν εκεί το πρόγραμμα των διακοπών τους. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω των πυρκαγιών και οδήγησαν σε μια διατάραξη της κοινωνικής ζωής, ασφαλώς θα ξεπεραστούν γρήγορα. Και σε τελευταία ανάλυση, δεν υπάρχει θέμα κινδύνου γι` αυτούς, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί και δεν υπήρξε ούτε για μια στιγμή τέτοιο θέμα.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Εχω την εντύπωση -και θα ήθελα το σχόλιό σας- ότι έχουμε ένα οξύμωρο στοιχείο στο θέμα των κατασχέσεων. Από τη μία, έχουμε εγκλήματα κατά ανθρώπων και πολιτισμού από τις δυνάμεις της Γερμανίας κατά την περίοδο της κατοχής της χώρας μας και από την άλλη, έχουμε κατασχέσεις σε ιδρύματα τα οποία παράγουν και προάγουν πολιτισμό ή ακόμα και αναδεικνύουν ανθρωπιστικές αξίες ή αξίες του κλασσικού ελληνισμού, όπως το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις για το θέμα, οι οποίες κινούνται στο πεδίο των πολιτικών εκτιμήσεων, της διατύπωσης πολιτικών θέσεων. Αρκούμαι να αναφέρω -και νομίζω ότι αξίζει να το κάνω- τη θέση που έχουν διατυπώσει ο κ. Γλέζος και ο κ. Μαγκάκης, ότι μια τέτοιου είδους διεκδίκηση απαξιώνεται ηθικά όταν στρέφεται εναντίον πνευματικών ή πολιτιστικών ιδρυμάτων. Είναι πραγματικά μία αξιοπρόσεχτη θέση. Επίσης, θεωρώ αναγκαίο να κάνω μνεία στο άρθρο του καθηγητή Μπέιλς, στη σημερινή «Ελευθεροτυπία», που αναφέρεται σε αυτό το θέμα με αξιοσημείωτη νομική τεκμηρίωση.

Παραμένω στη θέση που έχω διατυπώσει εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χειρίζεται το θέμα. Πιστεύουμε ότι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται οι χειρισμοί μας να είναι χειρισμοί ακραίας ευθύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης, τώρα που είχε πάει στη Γερμανία, μήπως το συζήτησε αυτό το θέμα με Γερμανούς αξιωματούχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συνάντησε Γερμανούς αξιωματούχους ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ότι βρέθηκε για λίγες ημέρες στη Γερμανία, στο πλαίσιο ιδιωτικού προγράμματος, προκειμένου να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις προς τιμήν του αδελφού του καθηγητή Σπύρου Σημίτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ευκαιρία αυτή, μήπως τώρα που υπάρχουν αυτές οι κατασχέσεις και αυτές οι δικαστικές αποφάσεις τεθεί και το θέμα του κατοχικού δανείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό και νομίζω ότι την ερώτηση την είχατε διατυπώσει εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν θέτει η κυβέρνηση το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι ένα ανοικτό ζήτημα, εδώ και πολλά χρόνια, και ότι παραμένει ανοικτό. Την ώρα αυτή, μας απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει, μετά την απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ακόμα επιμένετε ότι ο Ν/923 ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, μόλις πριν. Ασφαλώς ισχύει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αναστέλλονται οι κατασχέσεις από τη Δευτέρα; Γιατί εγώ άκουσα τον κ. Σταμούλη, το πρωί, που έλεγε ότι από τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στη δήμευση@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα νομικό θέμα, το οποίο, αυτή την ώρα, δεν έχει αποσαφηνιστεί. Και αυτό αφορά την άδεια που πρέπει να δώσει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εφόσον αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε αναλόγως. Αυτή την ώρα, όμως, είναι πολύ πρόωρο να αναλαμβάνει οποιοσδήποτε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Καλό είναι να αποφεύγονται οι πρωτοβουλίες αυτές. Ημουν σαφής όλες τις ημέρες, και σήμερα, για αυτό το οποίο λέω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρωτοβουλία είναι; Δικαστική απόφαση είναι, δεν είναι πρωτοβουλία. Δεν τη δέχεστε τη δικαστική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή τη φάση που κάποιοι οδηγούνται, όπως οι ίδιοι λένε, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, υπάρχει νομικό θέμα το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πρέπει πρώτα αυτό να αντιμετωπιστεί -κατά τη δική μας άποψη, στην οποία παραμένουμε και επιμένουμε- προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την αποδέχεστε τη δικαστική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δέχεται τη δικαστική απόφαση και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να παρακάμψουμε την απόφαση αυτή. Το έχω πει από την πρώτη ημέρα. Πώς έχετε, λοιπόν, την εντύπωση ότι δεν δεχόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, λέτε να μην εφαρμοστεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς είπε κάτι τέτοιο. Ολοι είπαμε ότι πρέπει οι χειρισμοί που θα γίνουν, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, να γίνουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πτυχές του θέματος. Αυτό επιχειρείται από τη δική μας πλευρά. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνουν και οι άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για το συντονισμό του έργου πυρόσβεσης στη Σάμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σε ερώτηση για το ίδιο ακριβώς θέμα. Δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια. Ο συντονισμός και οι επιχειρήσεις έγιναν με τρόπο ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Το κράτος ήταν παρόν. Βεβαίως, σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε τη δημιουργία προβλημάτων. Είχαμε προβλήματα μετά από τις πυρκαγιές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Πιστεύουμε, όμως, ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό από την πλευρά του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σε αυτή τη θέση μένουμε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που κινήθηκαν οι υπουργοί του.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί, έχει δώσει κατευθύνσεις από την πρώτη ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Παρακολουθεί πως εκτελούν οι αρμόδιες υπηρεσίες τα καθήκοντά τους. Μπορούμε να πούμε ότι ο απολογισμός είναι θετικός, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει ακόμη να επαναλάβω κάτι, το οποίο με άλλο τρόπο είπα χθες. Είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Καλό, λοιπόν, είναι όλα αυτά τα θέματα να τα προβάλλουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρουσιάζουμε την αλήθεια προς τους πολίτες, προσφέροντάς τους αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς όμως, δια της υπερβολής, να φθάνουμε στο σημείο να βλάπτουμε την εθνική οικονομία, την τοπική οικονομία, χωρίς να δημιουργούμε προβληματισμούς για πάρα πολλούς, οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφθούν τη Σάμο ή άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Και σας λέω τούτο: Οτι τα ΜΜΕ στην Ιταλία, κάθε άλλο παρά πρόβαλαν τις εικόνες καταστροφής την οποία έζησε η Ιταλία, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν εκεί. Πρέπει και σε αυτά τα θέματα, οι χειρισμοί οι οποίοι γίνονται, να είναι τέτοιοι, ώστε να υπακούουν σε κάποια ισορροπία. Δεν θα πρέπει, επιδιώκοντας με υπερβολικό και ακραίο τρόπο τη δημιουργία εντυπώσεων, να μας διαφεύγει ότι δημιουργούμε, σε άλλους τομείς, πολλά προβλήματα. Επαναλαμβάνω ότι πάρα πολλοί κάτοικοι ή φορείς κάποιας περιοχής θέλουν οι δυνάμεις να είναι δίπλα τους, ανά πάσα στιγμή. Θέλουν τα θέματά τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από την άλλη, όμως, όταν τα θέματα αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συζητούνται πολύ εκτεταμένα και με ένταση, διατυπώνουν το παράπονο ότι δημιουργούνται, εξ αυτού του λόγου, προβλήματα στην ευρυθμία της κοινωνικής ζωής στην περιοχή τους, επειδή πολλοί άλλοι θεωρούν ότι η περιοχή αυτή πλήττεται τόσο πολύ, ώστε καλό είναι να αποφύγουν να την επισκεφθούν, ενώ αυτό είχαν προγραμματίσει να κάνουν. Ολα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα ζυγίζουμε, έτσι ώστε να είμαστε υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν: Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το έργο των υπουργών του;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Για τις υπηρεσίες μιλήσατε. Θέλω να ρωτήσω, αν ο συντονισμός που έγινε από τους υπουργούς ικανοποίησε τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η λέξη η οποία θα δείχνει στον υπερθετικό βαθμό ότι είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς του; Ποιά λέξη σας ικανοποιεί;

ΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν μιλώ ως εκπρόσωπος.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μπορεί, αν πω κάποια λέξη, να πείτε ότι απάντησα πως είναι ικανοποιημένος και δεν είπα ότι είναι κατενθουσιασμένος. Και μπορεί να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα από αυτό@

ΦΙΛΗΣ: Είναι γραμμένα όλα. Είπατε από τις υπηρεσίες. Η Πυροσβεστική δίνει τη μάχη. Η κ. Παπανδρέου, ο κ. Χρυσοχοίδης ορθώς έπραξαν ή υπήρξαν προβλήματα συντονισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ορθότατα έπραξαν. Αυτή είναι η γνώμη και του Πρωθυπουργού. Αν όλη η συζήτηση έγινε για να αποσπάσετε αυτή τη λέξη, παραβιάζετε ανοικτές πόρτες. Αυτό το είπα από την αρχή.

ΚΑΠΠΟΣ: Τα τελευταία 24ωρα, μετά το περιστατικό στα Στροβίλια, υπήρξε μία κίνηση στην πράσινη γραμμή. Είχαμε και ένα επεισόδιο εμπρησμού. Δεν ξέρω αν είναι μείζονος ή ελάσσονος σημασίας, αυτό θα το κρίνετε εσείς@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει δηλώσεις από παράγοντες της κυπριακής κυβέρνησης. Είναι μία προκλητική ενέργεια αυτή, η οποία, βεβαίως, δημιουργεί μία επιπρόσθετη ένταση, γιατί λειτουργεί αθροιστικά σε άλλα γεγονότα. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε -πολύ περισσότερο σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση του βασικού θέματος του κυπριακού προβλήματος- διαστάσεις οι οποίες, σε τελευταία ανάλυση, μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες. Ολα αυτά, όμως, πρέπει να καταγράφονται. Και αυτοί οι οποίοι έχουν ευθύνες, θα πρέπει να χρεώνονται αναλόγως, πολιτικά και διπλωματικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών γιατί δεν έθεσε το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το έθεσε. Ενημέρωσε όλους τους συναδέλφους του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω στο Συμβούλιο των Υπουργών.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το έθεσε και ενημέρωσε τους συναδέλφους του. Δεν έχετε ενημερωθεί εσείς που εργάζεστε και σε εφημερίδα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έθεσε μέσα στο Συμβούλιο των Υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχα πει, από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στη διάρκεια του γεύματος, θα θέσει αυτό το θέμα; Το έθεσε, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ο κ. Παπανδρέου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ενημέρωσε τους συναδέλφους του και άλλο το έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών. Οχι στο περιθώριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα περιθώριο. Πρέπει να ξέρετε ότι τα γεύματα που γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, είναι γεύματα εργασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος είπε κατ` ιδίαν@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, κάνετε λάθος. Το έθεσε το θέμα και ενημέρωσε τους συναδέλφους του. Σας παρακαλώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κατ` ιδίαν ενημέρωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Η ενημέρωση έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 July 2000 - 16:43:02 UTC