Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί, σε λίγη ώρα, με το Συνήγορο του Πολίτη κ. Διαμαντούρο. Στις 2.00 θα δεχθεί το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Καρατζά. Αργότερα, στις 2.30 θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, η οποία γίνεται ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Βουλγαρία. Η επιστροφή θα γίνει αυθημερόν. Το απόγευμα, στις 7.30, θα δεχθεί την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, με την οποία θα έχει συνεργασία, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέματα αρμοδιότητας της υπουργού, την ερχόμενη Παρασκευή.

Αύριο, όπως γνωρίζετε, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Πρωθυπουργό, θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη).

Την Τετάρτη το πρωί, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι τακτική η επικοινωνία αυτή. Εχει καθιερωθεί, πλέον, μια φορά το μήνα, να επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατία και να τον ενημερώνει για τις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις. Αργότερα, στις 12.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο. Το μεσημέρι, στη 1.30, θα δεχθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που προετοιμάζει του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με την τακτική σύνθεσή του, τα πέντε μέλη, δηλαδή, του Δ.Σ. Το απόγευμα, στις 7, σε κεντρικό ξενοδοχείο, θα απευθυνθεί σε στελέχη του Κινήματος, τα οποία έχουν αναλάβει το έργο προετοιμασίας των θεματικών συνδιασκέψεων, τις οποίες πρόκειται να οργανώσει, την ερχόμενη περίοδο, το Κίνημα. Η δραστηριότητα αυτή γνωρίζετε ότι είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε και θα γίνει μεθαύριο.

Την Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή. Το μεσημέρι, στη 1, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και άλλων παραγόντων, με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και την εξέταση των θεμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 10 το πρωί, με αντικείμενο την πολιτική στη Δημόσια Διοίκηση. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, θα δεχθεί το γνωστό σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος όπως γνωρίζετε έχει τεθεί επικεφαλής του θεσμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι προτάσεις που η κυβέρνηση επεξεργάστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, είναι οι τελικές προτάσεις, με τις οποίες θα προσέλθει στο διάλογο ή πρόκειται να τις επεξεργαστεί περαιτέρω, ώσπου να ολοκληρωθεί η τελική πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ορθότερο να θέσουμε, κατ αρχάς, τον κεντρικό στόχο, αυτόν που πρέπει να επιτύχουμε. Αυτός ο στόχος είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Επειδή ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας μας απασχολεί ιδιαιτέρως, ο σκοπός που πρέπει να επιτύχουμε είναι κοινός. Γι αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων μας, της κυβέρνησης, του κράτους, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Αρα, αυτό το οποίο προέχει είναι να πετύχουμε το στόχο. Ο στόχος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά την προσπάθεια που θα κάνει, αυτή την περίοδο, προκειμένου να δημιουργήσουμε 300.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Παραμένουμε σε αυτή τη δέσμευση. Για να επιτύχουμε, βεβαίως, αυτό το στόχο χρειάζεται η συνέργεια όλων των παραγόντων. Από την πλευρά του, το κράτος, η κυβέρνηση θα λάβει σχετικές αποφάσεις. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει, φερ` ειπείν, γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, όσον αφορά τις επενδύσεις, μέσω των οποίων δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης. Θα αναλάβει ένα μέρος του κόστους εργασίας, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, γιατί έχουμε πει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι υψηλό. Και αυτό, αντιλαμβάνεστε, πλήττει την πολιτική απασχόλησης, σε καιρούς όπου ο ανταγωνισμός είναι οξύτατος. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες από τη δική τους πλευρά, αλλά και οι εργαζόμενοι. Αυτό το οποίο προέχει είναι κάθε πλευρά να προσέλθει σε αυτόν τον κοινωνικό διάλογο, προτείνοντας πολιτικές και μέτρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ο διάλογος αυτός μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος αυτού του μήνα, μετά από πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας. Πιστεύουμε ότι θα είναι καλόπιστος, ουσιαστικός, γόνιμος και αποτελεσματικός αυτός ο διάλογος. Νομίζω ότι, εφόσον καθένας προσέρχεται με διάθεση να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, όλα τα άλλα φαίνονται πολύ πιο εύκολα. Δεν θα πρέπει από την αρχή, πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος αυτός, να ανταλλάσσονται με τη μορφή «πυροτεχνημάτων» απόψεις και ισχυρισμοί που δυναμιτίζουν την έναρξη αυτής της προσπάθειας. Θα πρέπει η προσπάθεια να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ως κοινή προσπάθεια για να επιτύχουμε το στόχο που είναι κοινός.

ΜΙΧΑΗΛ: Με το πακέτο των προτάσεων που ετοίμασε η Κυβερνητική Επιτροπή φαίνεται μια συγκεκριμένη άποψη. Πώς βλέπει η κυβέρνηση να πατάσσεται ή να περιορίζεται, αν θέλετε, η ανεργία και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, όμως, οι εργαζόμενοι λένε ότι δεν μπορούν να δεχθούν αυτό το πράγμα και προτείνουν ένα δικό τους πλαίσιο. Ο κ. Πολυζωγόπουλος το περιέγραψε στα γενικά του σημεία και σήμερα εξειδικεύεται από τη ΓΣΕΕ. Είστε διατεθειμένοι, προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι από την πλευρά των εργαζομένων να τις δεχθείτε; Γιατί, όπως παρουσιάστηκε, δικαίως κατά την εκτίμησή μου, από την πλευρά των εργαζομένων λένε ότι δεν μπορούν να το δεχθούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη σε αυτό και σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, όταν τέθηκαν ανάλογες ερωτήσεις. Επαναλαμβάνω, ότι κοινός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Οποια πρόταση, όποια προσέγγιση, όποια θεώρηση των πραγμάτων οδηγεί στην επίτευξη αυτού του στόχου, ασφαλώς, μας βρίσκει σύμφωνους. Θα συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία εμείς, κατ` αρχάς, εντοπίσαμε ότι μπορεί να αποτελέσουν στοιχεία ενός τέτοιου διαλόγου, αλλά βεβαίως στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης στην πατρίδα μας. Η συμβολή στην επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να είναι κοινή. Θα ακούσουμε, λοιπόν, προσεγγίσεις οι οποίες οδηγούν σε αυτό το στόχο. Επαναλαμβάνω, προσεγγίσεις που οδηγούν σε αυτό το στόχο. Γιατί, η επανάληψη στερεότυπων απόψεων ή επιχειρημάτων, που όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, όχι μόνο δεν δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, αλλά αντιθέτως μειώνουν τον αριθμό των απασχολουμένων, θα πρέπει να μας έχουν διδάξει πολλά. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα της ανεργίας στην πατρίδα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι στερεότυπο η καθιέρωση 35ώρου που ζητά η ΓΣΕΕ και για το οποίο σας ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση, από μερίδα της αντιπολίτευσης και γιατί δεν το περιλάβατε στις προτάσεις σας προς συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εδώ και αρκετό καιρό, έχει πει ότι είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση. Το θέμα των 35 ωρών εργασίας, ασφαλώς, είναι και στη δική μας σκέψη. Είναι ένα στοιχείο της δικής μας πολιτικής. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε αυτό το ιδιαίτερο θέμα, με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας, το συμφέρον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δοθέντος ότι δεν πρέπει να υπονομεύσουμε, μέσω οποιασδήποτε προσέγγισης στον τομέα αυτό, την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Γνωρίζετε, ότι είναι άλλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα μεγέθη των επιχειρήσεων άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών, όπως, π.χ. η Γαλλία. Παρά ταύτα, επαναλαμβάνω, είμαστε ανοικτοί σε προσεγγίσεις οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Περιμένουμε να ακούσουμε τέτοιες απόψεις, για να διασφαλίσουμε, έτσι την κοινωνική συνοχή, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά, βεβαίως, πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των πολιτών. Ιδίως, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτών που σήμερα είναι άνεργοι, γιατί έτσι εξυπηρετείται απολύτως και πλήρως ο σκοπός περιφρούρησης της κοινωνικής συνοχής.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε ότι στο τέλος του μήνα θα απευθυνθεί από τον αρμόδιο υπουργό πρόσκληση για να ξεκινήσει ο διάλογος για τα εργασιακά. Σας απασχολεί η διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στο θέμα και στους κόλπους της κυβέρνησης; Σας υπενθυμίζω κάποιες επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί και στην Κυβερνητική Επιτροπή και επισήμως και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και από την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, μην είστε τόσο κατηγορηματικοί, γιατί είμαι παρών σε αυτές τις συνεδριάσεις και έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω από «πρώτο χέρι», εάν υπάρχουν απόψεις οι οποίες είναι ταυτόσημες ή αποκλίνουσες. Σας λέω ότι είναι συγκλίνουσες έως ταυτόσημες οι απόψεις που διατυπώνονται και γι αυτό το θέμα. Ολοι οι κορυφαίοι υπουργοί συμμετέχουν στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα όπου συζητούνται τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα και οι απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται, επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό. Και θα έλεγα ότι είναι απόψεις που κινούνται απολύτως στην ίδια κατεύθυνση, είναι ομόρροπες. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται, είναι υπερβολή αυτή η εντύπωση, που τείνει να δημιουργηθεί ότι υπάρχει απόκλιση ή διαφορετική προσέγγιση επί των θεμάτων. Δεν συμβαίνει αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι κυριακάτικοι ΤΙΜΕS του Λονδίνου έγραψαν ότι κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιάρντ είναι στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εντοπίσει τους δολοφόνους του Στέφεν Σόντερς. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Πράγματι, κλιμάκιο της βρετανικής υπηρεσίας είναι στην Ελλάδα, παραμένει στην Ελλάδα. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία και αυτό είναι μια απόδειξη, του πόσο κι εμείς έχουμε ισχυρή βούληση και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια όσα λέγονται ή γράφονται περί συγκεκριμένου αριθμού υπόπτων ή περί εντοπισμού τους σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό το οποίο ανταποκρίνεται στην αλήθεια είναι ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο χωρών εξελίσσεται σε πολύ καλό επίπεδο. Μακάρι, να είναι και αποτελεσματική, να έχουμε, δηλαδή, στην πράξη πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχει, όπως εγράφη, αντιπαλότητα μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη και της Βάσως Παπανδρέου, σε σχέση με την καταστρατήγηση του νόμου Πεπονή, για τις προσλήψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο νόμος 2190/1994 είναι εκ των πολύ σημαντικών νόμων που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή, με πρωτοβουλία Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στο νόμο αυτό παραμένουμε. Αντιμετωπίζουμε, ως κυβέρνηση, θέματα που έχουν σχέση με τη συντομότερη, αποτελεσματικότερη, λειτουργικότερη εξέταση των θεμάτων στο κεφάλαιο της πρόσληψης προσωπικού για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο νόμος αυτός δεν αλλάζει. Το πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό και παραμένει αρραγές. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, πολλές φορές, πρέπει να σας πω, βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις, οι οποίες προκύπτουν κατά την εφαρμογή του νόμου. Αρα, λοιπόν, δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που δημιουργούνται, όσον αφορά την καθυστέρηση, κυρίως, κατά την εφαρμογή του νόμου. Τίποτα άλλο. Ο νόμος αυτός εξασφαλίζει αντικειμενικότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια και γι αυτό ακριβώς θα τον περιφρουρήσουμε, ως κόρη οφθαλμού.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Το Σάββατο διαβάσαμε μια συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου σε μια εφημερίδα, που διατύπωνε την άποψη ναι σε διάλογο υπό όρους με την Τουρκία και χαρακτήριζε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κοντόφθαλμο, την πολιτική μάλλον που υποστήριζε κοντόφθαλμη. Πώς εισπράττεται αυτό από την κυβέρνηση; Δηλαδή, ο Υπουργός Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κοντόφθαλμο και μάλιστα δημοσίως, μέσα από μια συνέντευξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να ρωτήσετε την εφημερίδα. Η εφημερίδα έδωσε αυτό το χαρακτηρισμό στον Υπουργό Αμυνας. Δεν έδωσε τέτοιο χαρακτηρισμό ο Υπουργός Εξωτερικών. Πουθενά δεν είπε κάτι τέτοιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στη συγκεκριμένη ερώτηση για το θέμα αυτό @και το ενθυμούμαι αρκετά καλά αυτό το απόσπασμα της απάντησής του- περίπου επί λέξει ανέφερε, ότι πραγματικά είναι κοντόφθαλμη η προσέγγιση για το πάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία τώρα, καθώς έχουμε σε εξέλιξη τις συνομιλίες στη Γενεύη και καθώς έχουμε μπροστά μας προς αντιμετώπιση την εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας. Δεν απέδωσε οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό σε πρόσωπα ή στελέχη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τσοχατζόπουλος συμμετέχουν και οι δύο σε όλα τα κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά όργανα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατέληξε σε ένα πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής, με βάση συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Αυτό που ακολουθούμε. Είναι σύμφωνοι, λοιπόν, οι δύο υπουργοί και κρίνω υπερβολικά και εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται ή γράφονται για διάσταση των απόψεών τους. Όχι, μόνο, δεν συμβαίνει αυτό, αλλά θα έλεγα ότι στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι δύο έχουν συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο. Και οι δύο ασπάζονται την πολιτική αυτή και την εφαρμόζει ο καθένας στον τομέα του με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας είχε πει για πάγωμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Θυμάμαι καλά τον όρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είχα δεχθεί, ακριβώς, την ίδια ερώτηση πριν από δύο περίπου εβδομάδες και είχα πει ότι δεν είναι σε εξέλιξη κάποια πολιτική διαπραγμάτευση και άρα δεν τίθεται θέμα παγώματος. Αφού δεν έχει αρχίσει κάτι δεν είναι δυνατό να σταματήσει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου μιλάει και επ `αυτού. Αλλά, ο κ. Παπανδρέου σε αυτή τη συνέντευξη διευκρινίζει ότι πλην της υφαλοκρηπίδας δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Και αν υπάρχουν μπορούμε να τα συζητήσουμε. Ποιά άλλα βλέπει ο κ. Παπανδρέου που μπορούμε να συζητήσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου @πρέπει να συνεχίσετε την απάντηση που έδωσε- είπε ότι υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν οι Διεθνείς Συμβάσεις, υπάρχουν Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται. Είπε ότι δεν υπάρχει για μας οποιοδήποτε άλλο θέμα. Εκείνος, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει θέμα έχει υπόψη του και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Είναι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς από τη δική μας πλευρά ουδέν άλλο θέμα θέτουμε, ουδέν άλλο θέμα αναγνωρίζουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, motamo ο κ. Παπανδρέου λέει ότι μπορούμε να συζητήσουμε και άλλα θέματα πλην της υφαλοκρηπίδας εάν υπάρξει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί και επί των οποίων έχουν συναφθεί και συμφωνίες. Υπάρχουν κείμενα που έχουν συμφωνηθεί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν εννέα συμφωνίες για εννέα διαφορετικά αντικείμενα. Αυτή είναι η μια πλευρά και δεν αφορά αυτό -με οποιονδήποτε τρόπο και αν το δει κανείς- πολιτική διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι αν η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν άλλα θέματα έχει και το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη των θεμάτων που θεωρεί ότι την απασχολούν. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε κανένα άλλο θέμα, γιατί κατά την άποψη και την πολιτική μας δεν υπάρχει άλλο θέμα πέραν αυτού της υφαλοκρηπίδας. Αυτό είπε και ο κ. Παπανδρέου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, εσείς διευκρινίζετε και λέτε ότι τα οποιαδήποτε άλλα θέματα είναι οι εννέα συμφωνίες και τα λεγόμενα θέματα «χαμηλής πολιτικής».

ΡΕΠΠΑΣ: Τα εννέα θέματα τα είχαμε εντάξει σε αυτή την κατηγορία της καλούμενης «χαμηλής πολιτικής». Υπάρχει κάτι άλλο;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν ξέρω, σας ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν μια πλευρά, η οποιαδήποτε πλευρά @και δεν αναφέρομαι μόνο στην Τουρκία- θέλει να θέσει κάποιο θέμα, μπορεί να την εμποδίσει κανείς; Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να κάνει, όποιος θέτει θέμα το οποίο κατά τη γνώμη του θεωρεί ότι υπάρχει και πρέπει να το θέσει, είναι να ακολουθήσει το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, να ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες. Κατηγορείτε την κυβέρνηση γιατί δεν δεσμεύει οποιαδήποτε άλλη χώρα να θέσει οποιοδήποτε θέμα; Αυτή είναι η κριτική που ασκείτε; Η κυβέρνηση σας λέω ότι μόνο αυτό το θέμα δέχεται ότι υπάρχει προς συζήτηση. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Είναι πάγια η πολιτική αυτή θέση, την οποία επαναλαμβάνει με αυτό τον τρόπο και ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέει ο κ. Παπανδρέου ότι προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν η Τουρκία έχει επεκτατική και επιθετική πολιτική. Αυτό προσπαθούμε να το διαπιστώσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει πει με πολλή σαφήνεια τις απόψεις του, που είναι και το περίγραμμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε. Εσείς τώρα θέλετε να κάνουμε ερμηνεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών; Νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό. Αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου είναι στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πότε θα ανακοινώσει τα μέτρα για τους πουροπαθείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών με αυτό το αντικείμενο, προκειμένου να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και στη συνέχεια θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αργεί τόσο πολύ η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εκτίμηση των ζημιών, για να γίνει με ένα σοβαρό τρόπο, απαιτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να πει κανείς, ότι ξεκινά από σήμερα. Τώρα σταμάτησαν οι φωτιές. Ελπίζουμε να μην έχουμε αναζωπύρωση στα διάφορα μέτωπα. Γι` αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και παραμένουμε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι υπηρεσίες κάνουν αποτίμηση των ζημιών. Όταν θα ολοκληρώσουν το έργο τους, θα λάβουμε υπόψη μας πώς έχουν τα πράγματα, προκειμένου να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση επιμένει στην Πυροσβεστική ή θα κάνει πάλι κάποια συγχώνευση με τη δασική υπηρεσία για να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι π.χ. το Υπουργείο Γεωργίας μόνο για το 1999 έχει χορηγήσει 42,6 δισεκατομμύρια δραχμές για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, δηλαδή για την εφαρμογή μιας πολιτικής που συμβάλλει και στην πρόληψη, ενόψει της θερινής περιόδου και των ενδεχόμενων πυρκαγιών. Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί τόσο στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες και το ποσό εν προκειμένω ανέρχεται σε 23, 1 δισεκατομμύρια δραχμές, όσο και στα κατά τόπους Δασαρχεία και το ποσό στην περίπτωση αυτή ανέρχεται στα έξι δισεκατομμύρια δραχμές και αφορά καθαρισμό επικίνδυνων περιοχών για εκδήλωση πυρκαγιάς, περιπολίες που πρέπει να γίνουν με ευθύνη των Δασαρχείων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι και άλλα ποσά που αφορούν άλλες δράσεις που έπρεπε να αναπτυχθούν. Αντιλαμβάνεστε πως στο πλαίσιο αυτού του κράτους, έτσι όπως είναι διαρθρωμένο με αποκεντρωμένες υπηρεσίες, αυτό που έπρεπε να κάνει το κέντρο, η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο το έχει κάνει. Αρα, λοιπόν, υπάρχει πολιτική προετοιμασίας της χώρας μας για να αντιμετωπίσει το όποιο ενδεχόμενο. Βεβαίως, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, σαν αυτά που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο στα ακραία χρειάζονται. Στα ακραία το κράτος ήταν απόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Το κράτος, πραγματικά, δεν μπορεί να τιθασεύσει τους ανέμους. Αυτό είναι μια αλήθεια. Όμως, κανένα κράτος στον κόσμο δεν μπορεί να επιβάλει τη θέληση και τις διαταγές του στους ανέμους. Οταν έχουν ισχυρή ένταση και πνέουν με διαφορετική κατεύθυνση είναι κάτι που δυσχεραίνει, αφάνταστα, το έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Και πρέπει να σας πω ότι την προηγούμενη Πέμπτη, που ήταν μια πολύ κρίσιμη μέρα, τα πάρα πολλά και ισχυρά μέσα εναέριας πυρόσβεσης που είχαμε στη διάθεσή μας, δεν τα χρησιμοποιήσαμε καθόλου. Ηταν σαν να μη τα είχαμε. Βρεθήκαμε, δηλαδή, από άποψη δυνατοτήτων στο καθεστώς των προηγούμενων χρόνων, που αυτά τα μέσα δεν τα είχαμε καν προμηθευτεί. Ενώ, τώρα, όπως έχω πει κατ` επανάληψη, είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο από άποψη εξοπλισμού, όσον αφορά τα εναέρια μέσα, μετά την Αμερική και τον Καναδά. Αυτό, λοιπόν, λέει πολλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα προεδρεύσει σε σχετική σύσκεψη. Από εκεί και πέρα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, αναλόγως των εξελίξεων. Σημασία έχει να λάβουμε σωστές αποφάσεις και μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες. Αυτό έχει σημασία. Γιατί, ο Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος μια περιοχή θέλει να είναι χρήσιμος για την περιοχή και όχι για τον εαυτόν του και το κόμμα του.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί, δεν παίρνετε να εφαρμόσετε το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τα δάση; Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, όπως είπε και ο κ. Τζουμάκας σήμερα, που το εισηγήθηκε τότε και ήταν μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, λέει ότι αν δεν ξεκαθαρίσει όλο το τοπίο γύρω από το τι είναι δάσος και τι δεν είναι και από εκεί και πέρα δεν οριστικοποιηθεί αυτή η διαφορά δεν γίνεται τίποτα. Δεν είναι μόνο το Κτηματολόγιο. Είναι τα αυθαίρετα, τα δάση, οι υδάτινοι πόροι και όλα αυτά, τα οποία δυστυχώς δεν περπατάνε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το Υπουργείο Γεωργίας ότι έχει δώσει αυτά τα χρήματα είναι γνωστό. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Κάποιες υπηρεσίες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτό ακριβώς επισημαίνει το πόρισμα. Από το 1996 που εκδόθηκε αυτό το πόρισμα δεν έχει γίνει τίποτα. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί, λοιπόν, δεν το εφαρμόζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν έχει γίνει τίποτα; Εχουμε, κατά πολύ, ενισχύσει τον εξοπλισμό σε μέσα πυρόσβεσης. Εχουμε κάνει προσλήψεις προσωπικού που είναι τα πρώτα πράγματα που η Διακομματική Επιτροπή ζητούσε. Εχει διαμορφωθεί μια κρίσιμη κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Αυτό που έχει σημασία είναι να την αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για εκκρεμή θέματα. Είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε με ευθύνη και θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα, απευθυνόμενοι και στα άλλα κόμματα, αν θέλετε να σας το πω και αυτό. Γιατί, πιστεύουμε ότι χρειάζεται αυτή η υπεύθυνη προσέγγιση με τη συμβολή όλων, αλλά βεβαίως μη μένετε στο πόρισμα της Διακομματικής, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω διατυπώθηκε σε μια άλλη εποχή και κάτω από άλλες συνθήκες. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν, βεβαίως, θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 July 2000 - 14:05:13 UTC