Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή συνεδρίασή του, συζήτησε θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, το άνοιγμα των συνόρων, η επικοινωνία των πολιτών δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας. Υπάρχει για παράδειγμα, ένα αντικείμενο που πρέπει να αξιοποιήσει η Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας που είναι η αξιοποίηση των πόρων του Γ@ ΚΣΠ. Το αναφέρω, εντελώς, παραδειγματικά, ως ένα στοιχείο που δικαιολογεί την ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου να λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση. Η αρμόδια υπουργός παραχωρεί, αυτή την ώρα, συνέντευξη σε συναδέλφους σας, όπου θα αναφερθεί λεπτομερώς σε όλα τα θέματα. Αρκούμαι να υπογραμμίσω ότι η στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν, την υποχρέωσή του να εξυπηρετεί τους πολίτες, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με μεγάλη ταχύτητα.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους:

Πρώτος στόχος είναι να γίνει η Δημόσια Διοίκηση εξωστρεφής και να συνδεθεί με την κοινωνία. Να πάψει, δηλαδή, να κατατρύχεται από νομικισμούς και από μια άγονη εσωστρέφεια. Θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες του πολίτη που η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να εξυπηρετήσει και όχι μόνον το status των υπαλλήλων ή τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας των θεσμών στη Δημόσια Διοίκηση. Πρέπει π.χ. να απλουστεύσουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα έντυπα που χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται σε διάφορους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Να ανταποκριθούμε στις επισημάνσεις που έχουν κάνει θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν υπέρ του πολίτη και των δικαιωμάτων του, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη ή το Σώμα Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Οι επισημάνσεις τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως. Πρέπει να γίνουν, λοιπόν, ομάδες άμεσης παρέμβασης, στο πλαίσιο της Διοίκησης, που θα δίνουν άμεσες λύσεις στα όσα επισημαίνονται. Το πρόγραμμα «Αριάδνη» αποβλέπει σε αυτό, ακριβώς, το στόχο: τη σύνδεση της Δημόσιας Διοίκησης με την κοινωνία. Είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο που έχει σταθμούς υποδοχής σε όλους τους Δήμους, τις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες, στις δημόσιες υπηρεσίες και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

Ένα άλλο μέτρο @ το οποίο επίσης εντάσσεται σε αυτό το στόχο- είναι η λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών αιχμής τις απογευματινές ώρες ή κατά τα Σαββατοκύριακα. Με διαφορετικό, βεβαίως, ωράριο και όχι με υπερωρίες.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση του πολίτη είναι ένα άλλο μέτρο. Υπάρχει ο ενιαίος αριθμός κλήσης 5464. Οι πολίτες, καλώντας τον αριθμό αυτό, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.

Δημιουργείται ένας νέος τρόπος εκτίμησης των τάσεων της κοινής γνώμης, των απόψεων και των προτάσεων που μπορεί να διατυπώνουν οι πολίτες για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, το λεγόμενο «πάνελ των πολιτών».Σύμφωνα με αυτό, στο τέλος κάθε χρόνου, σε επιλεγμένο δείγμα θα διενεργείται μια μέτρηση για να γνωρίζουμε πώς εκτιμούν οι πολίτες τις υπηρεσίες που ζήτησαν, αν ανταποκρίθηκε η Δημόσια Διοίκηση στις απαιτήσεις τους και ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Βεβαίως, το μεγάλο έργο @είναι ένα ακόμη μέτρο που υπάγεται σε αυτό το στόχο- αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Το έργο αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις είναι διάσπαρτες σε διαφορετικούς νόμους, ψηφισμένους σε διαφορετικές περιόδους. Το έργο αυτό θα ξεκινήσει τώρα. Είναι ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Δεύτερος στόχος είναι να περάσουμε από τις άκαμπτες στις ευέλικτες μορφές Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται οι Οργανισμοί των υπουργείων. Προβλέπεται @όπως ακριβώς, άλλωστε, έχει θεσμοθετηθεί από το ν. 2503/97- η δημιουργία ομάδων διοίκησης έργου. Οι ομάδες αυτές λειτουργούν με εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία προσλαμβάνονται από την αγορά. Λειτουργούν παραλλήλως με την ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης. Και μπορούμε έτσι να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ή καθυστερήσεις που προκύπτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο.

Άλλο θέμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που όπως γνωρίζετε έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνησή μας. Στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων συζητούνται και τα μισθολογικά και άλλα ζητήματα των δημόσιων υπαλλήλων.

Ένα άλλο μέτρο είναι η δημιουργία των γραφείων ποιότητας σε όλα τα υπουργεία. Τα γραφεία αυτά έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να παρακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται ή είναι αναγκαίο να γίνουν για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες.

Ο τρίτος στόχος μας κατατείνει στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στο χώρο της Διοίκησης. Το επιτυγχάνουμε με διάφορα μέτρα, όπως είναι η αναβάθμιση του Σώματος Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η δημιουργία ενός ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που λειτουργούν σήμερα. Υπάρχει ένα καθεστώς ατιμωρησίας στο ευρύτερο δημόσιο -αυτό παρατηρείται- υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών, όταν ελέγχονται δημόσιοι υπάλληλοι. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.

Ένα άλλο μέτρο προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου είναι η δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης, όπου κάποιος που συναλλάσσεται με το Δημόσιο δεν χρειάζεται να επισκέπτεται πολλές υπηρεσίες. Επισκέπτεται μια υπηρεσία που έχει συγκεντρώσει συναφείς αρμοδιότητες και εκεί μπορεί να λύσει το πρόβλημά του. Βεβαίως η χρήση των νέων τεχνολογιών, της Κοινωνίας της Πληροφορίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη βελτίωση των συνθηκών στη Δημόσια Διοίκηση.

Οσον αφορά, τώρα, την Αυτοδιοίκηση ως κυβέρνηση, σε διαφορετικές περιόδους, έχουμε εισαγάγει νέους θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός της Περιφέρειας, ο θεσμός του αιρετού νομάρχη και η δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων. Εχουμε τέσσερα επίπεδα στην ελληνική Διοίκηση @Αυτοδιοίκηση. Εχουμε τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, έχουμε τις Περιφέρειες, ως αυτόνομες και αυτοτελείς κρατικές οντότητες, έχουμε τους Οργανισμούς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έχουμε τους Καποδιστριακούς Δήμους και τις περισσότερες από 100 Κοινότητες που συνεχίζουν να λειτουργούν. Αυτά τα τέσσερα επίπεδα παραμένουν. Πρέπει να πω, επειδή έχει συζητηθεί, ότι δεν τίθεται θέμα εισαγωγής του θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη.

Αλλα θέματα, τα οποία συζητήσαμε, αφορούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης μετά τη μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από τις κεντρικές υπηρεσίες στους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Η ανταπόκριση των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης στις νέες αυτές αρμοδιότητες θα πρέπει να υποστηριχτεί με οικονομικούς πόρους.

Μας απασχόλησαν, επίσης, τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, ιδιαιτέρως, στις νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Αναφερθήκαμε σε σειρά ειδικών πολιτικών και μέτρων που αφορούν διάφορους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης: στο ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να είναι υψηλών προσόντων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, εντός του 2000, να ολοκληρώσει τη διαδικασία πρόσληψης μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων στελεχών που είναι απαραίτητα στη Δημόσια Διοίκηση. Αυτό το θέμα θα το μελετήσουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Παρατηρείται, σήμερα, ότι σε πολλές κεντρικές υπηρεσίες ο μέσος όρος των στελεχών που είναι πτυχιούχοι ή έχουν ειδικές γνώσεις και κατάρτιση είναι πολύ χαμηλός. Αρα, δεν μπορεί η Δημόσια Διοίκηση με αυτή τη στελέχωση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Συζητήσαμε, επίσης, θέματα που αφορούν το σύστημα προσλήψεων που παραμένει ως έχει ψηφιστεί από το 1994 με την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια που διασφαλίζει. Πρέπει, όμως, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα γραφειοκρατικής καθυστέρησης, όσον αφορά την ολοκλήρωση των προσλήψεων. Στην Ελλάδα μια πρόσληψη για να ολοκληρωθεί απαιτούνται, συνήθως, δύο έως δυόμισι χρόνια, κατά μέσο όρο. Πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι ταχύτερες. Αναφέρθηκαν παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Μ. Βρετανίας όπου μέσα σε λίγες εβδομάδες, το πολύ σε δύο μήνες, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία.

Επισημάνθηκε, βεβαίως, από όλους που γνωρίζουν τα θέματα ότι στη Μ. Βρετανία έχει εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα προσλήψεων με αντικειμενικότητα και διαφάνεια από το 1860, ενώ ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί για τη χώρα μας μια πολύ πρόσφατη εμπειρία. Μόλις κατά τη δεκαετία που παρήλθε εγκαθιδρύσαμε, με το νόμο 2190, το σύστημα αυτό. Αρα, λοιπόν, με τις ιδιομορφίες της χώρας μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην κατεύθυνση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στον πολίτη.

Ο Πρωθυπουργός, ανακεφαλαιώνοντας στο τέλος της συνεδρίασης, είπε ότι είναι μεγάλες οι απαιτήσεις και οι αναμονές των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση. Τόνισε ότι παρά την πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις και τη σχετική βελτίωση που έχουμε προωθήσει τα τελευταία χρόνια, πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, γιατί στο πλαίσιο των χωρών της Ε.Ε., υπολειπόμαστε, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Υπογράμμισε ότι άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει μια παράδοση ισχυρής και ανεξάρτητης διοίκησης σε όλες τις εκφάνσεις της. Σε μας οι θεσμοί είναι νεοπαγείς και η εφαρμογή τους με τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, κατά την εφαρμογή αυτή, πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να εμπεδώσουμε τους κανόνες αντικειμενικότητας, διαφάνειας και να κάνουμε αποτελεσματική και ποιοτική τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας. Μίλησε για την ανάγκη κωδικοποίησης της νομοθεσίας, με μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία πρέπει να αρχίσει τώρα. Επίσης, τόνισε την ιδιαίτερη αξία που έχει η αξιοποίηση αυτού του μέτρου, της δημιουργίας, δηλαδή, ομάδων διοίκησης έργου, προκειμένου έτσι, με ταχύτατο ρυθμό, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ή καθυστερήσεις που παρατηρούνται μέσα στην ιεραρχία της διοίκησης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς παράλληλους για να αντιμετωπίσουμε αντικείμενα, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ή στελέχη με υψηλή κατάρτιση.

Επισήμανε ακόμη, όπως έκαναν και οι άλλοι υπουργοί, ότι θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί και διαδικασίες ελέγχου από το κέντρο, τόσο στις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια, αλλά και στη Νομαρχιακή και Τοπική αυτοδιοίκηση, για το πώς αξιοποιούνται οι πόροι, πώς ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται, όσον αφορά τη πρόσληψη προσωπικού. Γενικώς, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, γιατί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν γίνεται και έχει δυσμενή αποτελέσματα για τους πολίτες.

Επίσης, σήμερα αποφασίσαμε -και με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου- μια μικρή τροποποίηση, όσον αφορά τη διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού. Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα για τις προσλήψεις αποφασίζει η τριμελής επιτροπή. Με την τροποποίηση, απλώς, η αίτηση που υποβάλλεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να κάνει πρόσληψη απευθύνεται, πλέον, στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αφού αυτό το υπουργείο κάνει ένα μακρόπνοο προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, εξετάζεται κατ` αρχάς η συνάφεια του αιτήματος και στη συνέχεια λαμβάνεται η απόφαση από την τριμελή επιτροπή, όπως ισχύει. Αυτό γίνεται για να έχουμε μια πιο συγκροτημένη, συντεταγμένη διαδικασία, όσον αφορά τις προσλήψεις.

Τέλος, ελήφθησαν αποφάσεις για την κάλυψη θέσεων σε οργανισμούς και ανώτατα δικαστήρια. Διοικητής του ΟΑΕΔ τοποθετείται ο οικονομολόγος Τηλέμαχος Παλαιολόγος. Η κενή θέση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, μετά από εισήγηση του αρμοδίου υπουργού που έγινε ομόφωνα δεκτή, αποφασίστηκε να καταργηθεί. Πρόκειται για την ένατη θέση Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Επικρατείας έχει επτά θέσεις Αντιπροέδρων και το Ελεγκτικό Συνέδριο έξι θέσεις Αντιπροέδρων. Ο Αρειος Πάγος είχε εννέα θέσεις. Θεωρούμε ότι αυτή ήταν μια πολυτελής σύνθεση. Οσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε ομοφώνως τις εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθέτησε στη θέση του Προέδρου τον μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Ρίζο. Στη θέση του Γενικού Επιτρόπου, τον μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Γεώργιο Γεωργούλια και στις δύο κενές θέσεις που προέκυψαν, μετά την προαγωγή των δύο προαναφερθέντων, επέλεξε τους Μιχάλη Δημητρόπουλο και Χρήστο Χριστοφιλόπουλο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για τις πυρκαγιές πόσο θα είναι συνολικά το κόστος για όλα αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι η ανακοίνωση των μέτρων με την πληρότητα που έγινε σήμερα το πρωί, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη. Ελαβε τις αποφάσεις της και τις ανακοίνωσε. Τεχνικός, οργανωτικός ήταν ο λόγος της μικρής και για λίγες ώρες καθυστέρησης αυτής της ανακοίνωσης, άρα δεν δικαιολογείται η κριτική η οποία ασκήθηκε προς την κυβέρνηση. Πρέπει να πω ότι τα μέτρα αυτά ταξινομούν σε διάφορες κατηγορίες τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, η πλήρης και τελική καταγραφή των ζημιών. Όταν, λοιπόν, εμείς μιλούμε για μέτρα που αφορούν π.χ. εκείνους που έχασαν το σπίτι τους, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος το οποίο θα προκύψει, επειδή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο αριθμός των κατοικιών που έχουν υποστεί αυτή την καταστροφή από τις πυρκαγιές. Αρα, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό εκείνων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε θα το ξέρετε; Μπορείτε να μας πείτε περίπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που θα ήθελα να αποφύγουμε αυτή την ώρα, γιατί εμπλεκόμαστε σε ένα έργο που είναι έργο άλλων υπηρεσιών. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν να θέσουμε τις διάφορες ζημιές σε κατηγορίες, προκειμένου ο καθένας να γνωρίζει τι είναι αυτό που θα αναμένει από το κράτος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε θα γίνει η καταβολή των χρημάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων θα γίνει αμέσως και τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι γι αυτόν τον επικριτικό λόγο κατά της κυβέρνησης για τον οποίο μας είπατε προηγουμένως; Σχολίασε αυτά τα δημοσιεύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, απλώς, στην αρχή όταν αναφέρθηκε σε αυτά τα μέτρα, είπε ότι διαπίστωσε σήμερα διάφορα δημοσιεύματα με φανταστικές ιστορίες, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιμετώπισε τους υπουργούς. Ανέφερε τη θέση του, δηλώνοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση, όσον αφορά την ανακοίνωση των μέτρων. Οπως ο ίδιος ανέφερε, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ανακοινώσει τα μέτρα αυτά και το έκανε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ομονόησαν όλοι οι υπουργοί στην εισήγηση της κας Παπανδρέου και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται στο νέο τρόπο των προσλήψεων; Υπήρξε κάποιος ο οποίος διαφώνησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διαφώνησε κανείς. Οσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο, πρέπει να σας πω ότι τα στοιχεία τα οποία ανέφερε η κα Παπανδρέου δείχνουν ότι είναι απαραίτητη μια παρέμβαση, στην κατεύθυνση βελτίωσης του ισχύοντος συστήματος, χωρίς να βλάπτεται στο ελάχιστο η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα που χαρακτηρίζει σήμερα το σύστημα. Στην αρχή, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού, για την ολοκλήρωση μιας σχετικής διαδικασίας απαιτούντο τρία έως τριάμισι χρόνια. Στη συνέχεια, κατορθώσαμε κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις και ο χρόνος αυτός μειώθηκε σε δύο έως δυόμισι χρόνια. Πιστεύουμε, όμως, ότι και αυτή η χρονική περίοδος είναι μεγάλη. Γι αυτό ακριβώς οι ίδιοι οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να κάνουν προσλήψεις, αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ρόλο, όσον αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών που καταθέτει κάποιος υποψήφιος και το ΑΣΕΠ, βεβαίως, διατηρεί τον ελεγκτικό ρόλο του. Μια άλλη π.χ. τροποποίηση, η οποία προτείνεται είναι η εξής: Κάποιος που επιτυγχάνει, μετά από διαγωνισμό, να προσληφθεί στο δημόσιο να μην έχει τη δυνατότητα να παίρνει μέρος σε διαγωνισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί παρατηρείται το φαινόμενο κάποιος να επιτυγχάνει να προσληφθεί σε μια θέση και αργότερα να διεκδικεί μια άλλη καλύτερη θέση, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει την πρώτη και το Δημόσιο να πρέπει να επανέλθει για να καλύψει αυτή την κενή θέση. Τέτοιου είδους οργανωτικού ή τεχνικού ή λειτουργικού χαρακτήρα είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε το ισχύον σύστημα για τις προσλήψεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν αναφέρθηκε σε κανένα άλλο θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 July 2000 - 15:05:11 UTC