Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας καλή εβδομάδα.

Σας ανακοινώνω κατ` αρχάς το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι` αυτή την τελευταία προ των διακοπών εβδομάδα:

Σήμερα το πρωί δέχθηκε τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Ο κ. Σάμαρανκ βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το όργανο. Οπως θα γνωρίζετε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα του 2004 δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που έχουν σχέση με μια πολύ παλαιά παράδοση, η οποία ήταν καθεστώς στην εποχή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Υπάρχει συγκεκριμένος Οργανισμός, συγκεκριμένος φορέας, ο οποίος έχει αποκτήσει διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε, σήμερα, για πρώτη φορά. Θέλουμε να αναδείξουμε και αυτή την πλευρά της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα του 2004.

Σε λίγο (13.30) ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Το βράδυ θα παραστεί στην εκδήλωση που γίνεται στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας το 1974, την ίδια ημέρα.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Υφυπουργό Δημήτρη Θάνο, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Παρασκευή. Θα συζητήσουν θέματα πολιτικής Υγείας και θα προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λόγω απουσίας της στο εξωτερικό δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη αυτη η Υφυπουργός κ. Σπυράκη.

Αργότερα, στις 12.30, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα. Στη συνεδρίαση αυτή μετέχουν και παράγοντες της ολυμπιακής οικογένειας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τον Υπουργό Πέτρο Ευθυμίου και τον Υφυπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο. Η συνεργασία τους αφορά θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Αργότερα, στις 11.30, θα δεχθεί τον Υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαππα και στις 12.30 θα έχει συνεργασία με το Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Πέτρο Λάμπρου. Στις 13.30 θα δεχθεί τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σουλαδάκη.

Την Πέμπτη, στις 12.30, θα δεχθεί τον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή και στις 13.30 τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, όπως σας είπα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο θέματα Υγείας.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές στη Σκόπελο.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που μας λυπεί όλους. Δυστυχώς, κατέληξε ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Ηλίας Γκάτσιος, ο οποίος είχε τραυματιστεί στην προσπάθεια που έκαναν οι πυροσβέστες για να σβήσουν την πυρκαγιά στον Ταύγετο. Νοσηλεύτηκε για πολλές ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά δυστυχώς έχασε τη μάχη. Ηταν ιδιαίτερος άνθρωπος και εξαιρετικός αξιωματικός.

Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Πιστεύουμε ότι η ουσιαστικότερη ανάδειξη του νοήματος της ημέρας αυτής, έγκειται στην εντατικοποίηση της προσπάθειάς μας να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών και να αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της χώρας μας. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία θετική αναφορά στο κείμενο που εξέδωσε η ομάδα των οκτώ αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, σχετικά με το Κυπριακό. Είναι ένα κείμενο απολύτως θετικό και ενθαρρυντικό. Η κινητικότητα, η οποία παρατηρείται γύρω από το κυπριακό ζήτημα, ελπίζουμε, με αφορμή και τις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι στη Γενεύη, να οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Είναι, πλέον, καιρός.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα πρακτικό θέμα, το οποίο έχει τη θέση του. Οπως συνέβη και κατά την περίοδο που η κυβέρνηση, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αντιμετώπισε το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών ή της αντιμετώπισης των προβλημάτων μετά από το σεισμό, έτσι και τώρα υπάρχει ο αριθμός κλήσης «1464», τον οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες από τις πυρόπληκτες περιοχές, τους οποίους αφορούν τα μέτρα που έχει λάβει και ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το εξειδικευμένο προσωπικό που έχει στελεχώσει την υπηρεσία αυτή, θα δίνει οποιαδήποτε πληροφορία αμέσως και για οποιοδήποτε θέμα. Είναι ένα μέτρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, ώστε να αξιοποιήσουν τα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και τους αφορούν άμεσα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την κυβέρνηση έχει κάποια ξεχωριστή σημασία, ενδεχομένως, η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Χριστόδουλο στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Λογικό είναι να συναντηθούν, αφού θα βρεθούν στον ίδιο χώρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, πιστεύω -είναι βέβαιο, άλλωστε- ότι θα ανταλλάξουν χαιρετισμό. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έναρξη μιας συζήτησης επί ουσιαστικών θεμάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα έχει τελείως τυπικό χαρακτήρα, λόγω του ότι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο; Η διάθεση, δηλαδή, της κυβέρνησης είναι απλώς να χαιρετηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Χριστόδουλο, γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα γίνει αυτό, επειδή δεν μπορεί να το αποφύγει ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός θα χαιρετήσει το Μακαριότατο ευχαρίστως, επειδή ακριβώς αυτά είναι τα αισθήματά του και αυτά θα εκφράσει με τη στάση του, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι κλείσαμε ένα θέμα που αφορά τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και είναι ελεύθερο το πεδίο συζήτησης για άλλα θέματα, τα οποία είναι αρκετά και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, μεταξύ των εκπροσώπων της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αυτό είναι κάτι που, κατ` επανάληψη, έχουμε διακηρύξει ότι επιθυμούμε. Ο διάλογος αυτός μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον και η άλλη πλευρά επιθυμεί κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς λέτε ότι είστε πάντοτε ανοικτοί στο διάλογο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αμβρόσιος, χθες, είπε ότι εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό για να πάρετε τις εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, από την πρώτη στιγμή και τώρα και πάντα, η θέση μας παραμένει η ίδια. Η κυβέρνηση δεν αντιδικεί και δεν αντιπαρατίθεται. Ο λόγος μας, γνωρίζετε ότι είναι λόγος συνεκτικός και όχι διχαστικός. Λόγος καταλαγής και όχι λόγος όξυνσης. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να παράγουμε ουσιαστικό έργο. Αυτό κάναμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατά τα άλλα, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές. Πιστεύω ότι δεν εκφράζουν και την Εκκλησία. Σε τελευταία ανάλυση, ο Θεός είναι Θεός της συγχώρεσης. Και γι` αυτούς που μιλούν ή πράττουν έτσι, νομίζω ότι προσφέρει τη συγχώρεσή Του. «Ου γαρ οίδασιν (τι λέγουσιν και) τι ποιούσιν».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση την κίνηση τεσσάρων κυβερνήσεων για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τι έχει κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατά καιρούς, εκδηλώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Τουρκία είναι αυτή η οποία κινεί τα νήματα. Ισλαμικές χώρες, κατά καιρούς, έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον. Η πολιτική και διπλωματική προσπάθεια που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση και εμείς, αλλά και ο ΟΗΕ, έχει αποδώσει καρπούς. Κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό. Γνωρίζετε -το λέω με αφορμή την ερώτησή σας- ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ανάν, έστειλε και πάλι επιστολή στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα Στροβίλια και καλεί τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα αναγνώρισης άλλης οντότητας στην Κύπρο. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται -επαναλαμβάνω- δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Μέχρι τώρα, ήταν αναποτελεσματικές. Αν συνεχίσουν να εκδηλώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, το βέβαιο είναι ότι θα παραμείνουν το ίδιο αναποτελεσματικές, όπως και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, δεν το δέχεται, όχι μόνο η Ελλάδα και η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά ούτε και η Διεθνής Κοινότητα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι υπάρχουν ακραίες εκφράσεις, όσον αφορά αυτούς που κάνουν λόγο για όλα αυτά. Και ο κ. Χριστόδουλος, χθες, έκανε λόγο για άνομα συμφέροντα. Είναι και αυτές ακραίες εκφράσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, στο πλαίσιο των διακριτών και αμοιβαίως σεβαστών ρόλων. Εκτός νόμου είναι εκείνος ο οποίος παρακινεί άλλους σε ανυπακοή προς το Σύνταγμα και τους νόμους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 July 2000 - 13:05:13 UTC