Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτές τις ημέρες παράγοντες της Ν.Δ., αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός της, κατηγορούν την κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε επικίνδυνη αυτή την πολιτική της κυβέρνησης. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επιτελείς της ήττας της Ν.Δ. αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να διασφαλίσουν την παρουσία και προβολή του κόμματός τους στη δημόσια ζωή της χώρας. Πιστεύω -όπως άλλωστε έχει αποδείξει μέχρι τώρα η εμπειρία όλων μας- ότι έχουν αυξημένη φαντασία, ώστε μπορούν να ανακαλύπτουν θέματα για να επιτυγχάνουν αυτό το σκοπό. Δεν χρειάζεται, όμως, να καταπιάνονται με θέματα όπως αυτό του Χρηματιστηρίου, γιατί επηρεάζουν αρνητικά και αμέσως τη λειτουργία του. Εχει διαταχθεί, όπως είναι γνωστό, προκαταρκτική εξέταση, όσον αφορά τη δραστηριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ). Θα αναμένουμε, οι δικαστικές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Υπάρχει, βεβαίως, πάντοτε ένα ερωτηματικό: Προς τι αυτές οι πρωτοβουλίες, όταν δεν υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία, τα οποία να πιστοποιούν ότι αξίζει κάποιος να αναδεικνύει τέτοια θέματα, την ώρα που γνωρίζει ότι προκύπτουν αυτομάτως δυσμενείς συνέπειες για ένα θεσμό όπως είναι αυτός του Χρηματιστηρίου, στο οποίο πάρα πολλοί Ελληνες πολίτες έχουν επενδύσει. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι επιτελείς της ήττας της Ν.Δ. δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν. Συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Καλό είναι -ενώ κάνουν μικροπολιτική σε διάφορα πεδία, τα οποία εύκολα ανακαλύπτουν, λόγω αυξημένης πολιτικής φαντασίας- να αποφύγουν να κάνουν κάτι ανάλογο για ορισμένους τομείς, μεταξύ των οποίων και αυτός που αφορά το Χρηματιστήριο, οι οποίοι είναι νευραλγικοί και απαιτούν πολύ προσεκτικές και ψύχραιμες προσεγγίσεις από όλους μας. Εμείς αποφεύγουμε να συζητούμε τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Το Χρηματιστήριο λειτουργεί ως αυτόνομος θεσμός και τέτοιος πρέπει να παραμείνει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Απασχολεί την κυβέρνηση η ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών που εκτελούν, όποτε και όπου θέλουν, πολίτες δημιουργώντας ένα κύμα ανασφάλειας; Μετά από αυτά γράφονται και διάφορα για το πώς θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, το πρόβλημα της εγκληματικότητας, της διασφάλισης της δημόσιας τάξης, είναι πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση, απασχολεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εχει γίνει σημαντική πρόοδος, παρά το ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι χώρα που έχει δεχθεί πολλούς ξένους πολίτες, είναι χώρα με ιδιαίτερη δυσκολία στο να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα όσων εισέρχονται στην Ελλάδα, λόγω των εκτεταμένων συνόρων, ιδιαιτέρως των θαλάσσιων. Εχουμε -επαναλαμβάνω- βελτιώσει τις επιδόσεις μας. Η Ελλάδα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., είναι μία χώρα όπου υπάρχει δημόσια τάξη και ασφάλεια για τους πολίτες. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε κριτική, γιατί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε η χώρα μας να γίνεται στόχος κριτικής. Ασφαλώς, είναι άλλο το θέμα αυτό και άλλο το θέμα της τρομοκρατίας. Οσον αφορά την τρομοκρατία, γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Scotland Yard. Μετά από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, ελπίζουμε να έχουμε μια χειροπιαστή πρόοδο, επιτέλους, και στον τομέα αυτό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου υπάρχει τάξη και ασφάλεια για όλους τους πολίτες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι Τούρκοι πολιτικοί παράγοντες επαναφέρουν πάλι το θέμα του ανοίγματος του ελληνοτουρκικού διαλόγου με επίκεντρο το θέμα του Αιγαίου. Πώς απαντάτε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντάμε με την πάγια πολιτική μας. Στο Αιγαίο υπάρχει ένα θέμα το οποίο, μπορεί να πει κανείς ότι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά. Είναι το νομικό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας που πρέπει να οριοθετηθεί μέσα από τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα, το οποίο να μπορεί, δικαιολογημένα, να αποτελέσει και σημείο τριβής στη σχέση των δύο χωρών. Η πολιτική της Τουρκίας είναι γνωστή. Ασφαλώς, η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να έχουμε ένα κλίμα μη όξυνσης -θα έλεγε κανείς- τουλάχιστον στο βαθμό που η όξυνση αυτή υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι και αυτό μία θετική εξέλιξη. Δεν αρκεί, όμως, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Κυπριακό παραμένει ανοικτό. Η Τουρκία έχει τηρήσει απόλυτα αρνητική στάση στο θέμα αυτό. Και αυτό δεν είναι δυνατό να μας διαφεύγει. Κατά τα άλλα, η Τουρκία παραμένει, με τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς αξιωματούχοι της, σε διάφορες διεκδικήσεις στο χώρο του Αιγαίου, που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και δεν μπορεί να αποτελέσουν καν αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συνάγω το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να προβληματίζεστε για διαπλοκή του περιβάλλοντος χώρου, κλασική, όπως την εννοούμε, εγκληματικότητα, με την τρομοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βγάζετε αυτό το συμπέρασμα, γιατί είπα ότι είναι άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτοκλήτως, όμως, το διαχωρίσατε. Γι` αυτό λέω, μήπως υπάρχει τέτοιος προβληματισμός στην κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί κριτική για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ σε επίπεδο συνθηκών ασφάλειας ζωής για τους πολίτες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, συγκρινόμενη, μάλιστα, με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ουδείς έχει κατηγορήσει την Ελλάδα ότι η εγκληματικότητα εδώ είναι αυξημένη. Δεν έχει διατυπωθεί τέτοια κατηγορία. Ασφαλώς, όμως, τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως το έθεσε το θέμα ο κ. Μποτώνης, πρέπει να μας απασχολήσουν και μας απασχολούν.

ΚΑΠΠΟΣ: Το πρόβλημα, κατά βάση, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται σήμερα, δεν είναι ούτε με τους ξένους, ούτε με κάτι άλλο. Εχουμε να κάνουμε με πόλεμο "νονών", οι οποίοι είναι Ελληνες. Προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε τέτοιες δραστηριότητες στρατολογούνται και πολίτες που έρχονται από άλλες χώρες. Ασφαλώς, Ελληνες έχουν αναπτύξει τέτοιες παράνομες δραστηριότητες. Η θέση της χώρας μας, η γειτνίασή της με άλλες χώρες που αναζητούν την τύχη τους, διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, προέρχονται από μία κατάσταση οικονομικής καχεξίας, μεγάλης κοινωνικής, πολιτιστικής και θεσμικής καθυστέρησης, καθώς και τα εκτεταμένα σύνορα που έχει η χώρα μας, κάνουν το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχερέστερο, από ό,τι αν ήμασταν μια χώρα σε μια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Αν ήμασταν μια χώρα που θα είχε σύνορα με άλλες χώρες της Ε.Ε. και δεν θα είχε αυτά τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, που είναι δύσκολο να φυλαχτούν, παρά το ότι, βεβαίως, έχουμε ενισχύσει τον εξοπλισμό μας, για το σκοπό αυτό, τα τελευταία χρόνια. Ολα αυτά είναι προβλήματα, που έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο, την τελευταία δεκαετία θα μπορούσε να πει κανείς. Τα αντιμετωπίζουμε, έχοντας ενισχύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε μέσα, σε εξοπλισμό, προκειμένου έτσι να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο έργο μας.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το επεισόδιο με τους Ελβετούς τουρίστες που κρατούνται όμηροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, εκδηλώθηκε αυτή η ναυτική πειρατεία σε ένα ιστιοφόρο. Είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται, θα έλεγα, σε πολύ λεπτή φάση η επιχείρηση των ειδικών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος. Καλό είναι να αποφύγουμε να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, δοθέντος ότι οι ενέργειες που κάνουν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος πρέπει να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Για να είναι αποτελεσματικές, όμως, θα πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς με το να αποφύγουμε σχολιασμούς, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν δυσχέρειες στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών. Γιατί, αντιλαμβάνεστε πως η ζωή πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο. Μιλούμε για τον καπετάνιο και τα πέντε μέλη μιας οικογένειας, δύο γονείς και τα τρία παιδιά τους, που είναι ουσιαστικά όμηροι ενός πολίτη άγνωστης εθνικότητας, ο οποίος έχει θέσει θέμα να οδηγηθεί στην Καζαμπλάνκα, για λόγους που εκείνος γνωρίζει, χωρίς να είναι οι λόγοι αυτοί πειστικοί ή εύκολα εξηγήσιμοι. Πάντως, επειδή ακριβώς είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση αυτής της επιχείρησης, πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή έχει υπάρξει και παλαιότερα "λεωφορειοπειρατεία", αν σε αυτό το σχέδιο έχει ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της ανθρώπινης ζωής.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό κυρίως λαμβάνεται υπόψη. Γι` αυτό κάλεσα και εσάς, που είστε λειτουργοί των ΜΜΕ, αυτό κυρίως να λάβετε υπόψη σας: Οτι η ζωή πολιτών βρίσκεται, αυτή την ώρα, σε κίνδυνο. Αρα, λοιπόν, το θέμα δεν προσφέρεται, προκειμένου έτσι να εξασφαλίσουμε, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, μέσω του Τύπου, την ανάδειξή του για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των αναγνωστών, των ακροατών, των τηλεθεατών. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει, κυρίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν απερίσπαστες, για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό, παρακαλώ, να το λάβετε υπόψη σας. Απευθύνω, αν θέλετε, και μία έκκληση, με αφορμή την ερώτησή σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 July 2000 - 13:05:11 UTC