Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση συλλογικού οργάνου σε επίπεδο κυβερνητικό και κομματικό.

Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση, εδώ και πολλά χρόνια. Η συζήτηση αυτή είναι πολύ ουσιαστική, επειδή αφορά πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Η σχετική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τη Βουλή πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Υπολογίζεται ότι η Βουλή στην Ολομέλειά της, σε διάσπαρτες συνεδριάσεις, καθώς δηλαδή θα προχωρεί και το νομοθετικό και το άλλο κοινοβουλευτικό έργο, θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, μετά από περίπου 15 συνεδριάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει περί τα μέσα του 2001, πιθανόν και πριν από το Πάσχα. Το προεδρείο της σχετικής Επιτροπής είναι διακομματικό. Επιδιώκουμε οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος να προχωρήσουν με συναινετικό τρόπο. Η πρόταση την οποία θα καταθέσει ο εισηγητής του κόμματος της πλειοψηφίας Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πλήρης και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει την ολοκληρωμένη βάση, την αφετηρία για τη διεξαγωγή της περαιτέρω συζήτησης.

Τα θέματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν σε επτά ενότητες:

Η πρώτη αφορά τα συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών

Η δεύτερη αφορά το Σύνταγμα, το Διεθνές Δίκαιο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε υπερεθνικά σχήματα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή @Ενωση

Η τρίτη αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση

Η τέταρτη αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία του εκλογικού σώματος και την οικονομική κατάσταση των βουλευτών

Η πέμπτη αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής

Η έκτη αφορά τη δικαστική εξουσία. Και,

Η έβδομη ενότητα αναφέρεται σε θέματα της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να πω ότι από τον κατάλογο των θεμάτων τα οποία θα αντιμετωπισθούν υπάρχει μία συμφωνία των κομμάτων, με βάση τις διαδικασίες της προηγούμενης Βουλής, που δείχνει ότι ο μεγάλος αριθμός των διατάξεων που ξεπερνούν τις 100, θα ψηφισθεί, επειδή ακριβώς απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφοι, αριθμός που θεωρείται αρκετός στην προκειμένη περίπτωση, προκειμένου στο νέο Σύνταγμα να περιληφθούν αυτές οι νέες ρυθμίσεις.

Υπάρχει μία σειρά διατάξεων -επτά τον αριθμό- οι οποίες ψηφίστηκαν στην προηγούμενη Βουλή με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151 ψήφων, αλλά μικρότερη των 180 ψήφων. Αρα, προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος σ@ αυτό το πεδίο, σχετικά μ@ αυτές τις διατάξεις, θα πρέπει να εξασφαλιστούν 180 ψήφοι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει για ορισμένα θέματα, όπως αυτό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προκύψει συμφωνία και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστούν συναινετικά. Θα εισηγηθούμε εκλογή με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στις οποίες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 180 βουλευτών. Προχωρούμε σ@ αυτή τη διαδικασία, αποσυνδέοντας το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή είναι μία ρύθμιση που εισηγείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το ΠΑΣΟΚ.

Αλλη σημαντική ρύθμιση είναι αυτή που αφορά την αποσαφήνιση των συνταγματικών θεμελίων της συμμετοχής της χώρας μας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μια τρίτη ρύθμιση αφορά την κατάργηση, απάλειψη της αρμοδιότητας που έχει σήμερα η Βουλή να ψηφίζει αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τη δυνατότητα ο νεοψηφισθείς νόμος να ισχύει στις αμέσως επόμενες εκλογές. Αρα, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος -αυτή είναι πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας- μπορεί να γίνει από κάθε Βουλή, αλλά η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος που ψηφίζεται θα ξεκινά από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αλλη σημαντική ρύθμιση αφορά τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα των υποψηφίων βουλευτών. Τα κωλύματα αναφέρονται στους υποψήφιους, σ` αυτούς δηλαδή τους πολίτες που έχουν κώλυμα εκλογιμότητας, ενώ τα ασυμβίβαστα αναφέρονται στους βουλευτές. Σ` αυτούς, δηλαδή, που έχουν ήδη τη βουλευτική ιδιότητα και έχουν ασυμβίβαστο όσον αφορά σχετικές δραστηριότητες που μπορούν ή δεν μπορούν τελικώς να αναπτύσσουν.

Σημαντικό είναι το θέμα που αναφέρεται στην αναδιοργάνωση των λειτουργιών της Βουλής, ιδιαιτέρως στην άσκηση του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δίνεται μεγάλο βάρος στη λειτουργία των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα μπορούν να προχωρούν στην ψήφιση των νομοσχεδίων, εφόσον όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμφωνούν. Εάν διατυπώνονται αντιρρήσεις από κάποιο κόμμα, τότε θα δίνεται η δυνατότητα μιας πολιτικού χαρακτήρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς όμως να προχωρούμε σε μια κατ@ άρθρο συζήτηση και πάλι.

Αυτό βεβαίως αφορά το σύνολο των νομοσχεδίων, εκτός εκείνων που έχουν θεσμικό χαρακτήρα ή αφορούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

Μία άλλη σημαντική ρύθμιση αφορά την κατοχύρωση στο Σύνταγμα, με την ενίσχυση της αποκεντρωτικής οργάνωσης του κράτους, της θέσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, σε ρυθμίσεις που προωθούμε, η κατοχύρωση δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Υπό μία έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι εδώ κατοχυρώνονται συνταγματικά νόμοι που έχουν ψηφιστεί και έχουν Τεθεί σε λειτουργία εδώ και καιρό.

Επίσης, κατοχυρώνεται συνταγματικά το πνεύμα, η βασική φιλοσοφία που διέπει το Ν. 2190, όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Αντιλαμβάνεστε πως το σύστημα αυτό γίνεται πλέον πάγιο με τη συνταγματική κατοχύρωσή του.

Ακόμα, θα γίνει συζήτηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται η δικαστική εξουσία. Εχουμε πει πως θα υπάρχει ένα σώμα προεπιλογής, τη δε τελική απόφαση θα συνεχίσει να τη λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Θα ήθελα να σας πω ότι μέσα απ` αυτή τη διαδικασία η οποία ξεκινά με τη λειτουργία της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες, δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές, να εκσυγχρονίσουμε το Σύνταγμα της χώρας . Πρέπει να πούμε ότι το Σύνταγμα, το οποίο είναι σε ισχύ και σήμερα είναι ένα καλό Σύνταγμα. Απόδειξη αυτού -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον εισηγητή- είναι ότι το Σύνταγμα της χώρας μας ήταν το μόνο που δεν χρειάστηκε να αλλάξει, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αντιθέτως, τα Συντάγματα όλων ανεξαιρέτως των άλλων χωρών της Ε.Ε. έπρεπε να υποστούν ορισμένες μεταβολές, προκειμένου να γίνει εφικτή η συμμετοχή των χωρών αυτών στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο, βεβαίως, ορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί ο κοινός νομοθέτης, αλλά διαθέτει και την απαραίτητη -ας το πούμε έτσι- θεσμική, νομική, πολιτική και διοικητική ευρυχωρία, προκειμένου να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει, να κάνει τις επιλογές της με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης θα αντιμετωπίσουμε και τα θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο, ιδιαιτέρως στα ΜΜΕ και τα προβλήματα συγκέντρωσης δύναμης. Η κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα τα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σημασία και επιμέλεια, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά αυτή η πολιτική θέση για τη διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, για την αντιμετώπιση φαινομένων συγκέντρωσης, για την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής, προκειμένου έτσι οι δημοκρατικοί θεσμοί να λειτουργούν ανόθευτα και απρόσκοπτα.

Σημειώνω ότι ο Πρωθυπουργός συγχάρηκε τον κ. Βενιζέλο για την εμπεριστατωμένη δουλειά που έχει κάνει και η οποία είναι μια καλή βάση για την περαιτέρω συζήτηση.

Αυτά όσον αφορά την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματός μας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θέλω να κάνω δύο σχόλια: Το πρώτο αφορά ένα θέμα που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιώργος Φλωρίδης που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου δεν ρωτήθηκε γι αυτό το θέμα από τους αθλητικούς συντάκτες και έτσι δεν είχε τη δυνατότητα να διευκρινίσει πώς έχουν τα πράγματα. Μιλάμε για το Ιππικό Κέντρο, το οποίο δημιουργείται στο Μαρκόπουλο. Εκεί μεταφέρεται και δημιουργείται και ο νέος Ιππόδρομος, όπως, επίσης, στο ίδιο έργο προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων κλειστών γυμναστηρίων ελαφρού τύπου, που θα λειτουργήσουν προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο χώρο που σήμερα λειτουργεί ο Ιππόδρομος, στις Τζιτζιφιές. Επίσης, στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η δημιουργία του νέου Ιπποδρόμου στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Πρώτον, έχουμε τη μεταφορά του Ιπποδρόμου από το Δέλτα του Φαλήρου, στο Μαρκόπουλο. Δεύτερον, τη δημιουργία Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο. Τρίτον, τη δημιουργία τεσσάρων ελαφρού τύπου κλειστών γυμναστηρίων. Και, τέταρτον, τη δημιουργία του Ιπποδρόμου στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ολα αυτά τα έργα αποτελούν ουσιαστικά μια δραστηριότητα. Είναι ένα έργο, το οποίο προωθείται με τη διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης. Είχαν γίνει, μετά από συγκρότηση Επιτροπής την οποία στελέχωσαν επιστήμονες και άλλοι εμπειρογνώμονες αναγνωρισμένου κύρους και αξιοπιστίας, διαδικασίες με πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προσήλθαν οι ενδιαφερόμενοι, η αρμόδια Επιτροπή επέλεξε τους πέντε για το επόμενο στάδιο, στο οποίο και θα κριθούν, απορρίπτοντας πέντε ακόμη που είχαν, κατ αρχήν, εκδηλώσει ενδιαφέρον. Κάποιοι από τους απορριφθέντες προσέφυγαν στην Ε.Ε. Ζητήθηκαν στοιχεία, τα οποία εστάλησαν από την κυβέρνησή μας, μέσω του αρμοδίου υπουργού. Η 15η Διεύθυνση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις απαντήσεις που δόθηκαν. Οι ενδιαφερόμενοι επανήλθαν θέτοντας νέα θέματα, επί των οποίων η αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε. επανερχόμενη και αυτή ζητεί νέα πρόσθετα στοιχεία, ως απάντηση σε αυτές τις αιτιάσεις, από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα καινούργια στοιχεία θα δοθούν, προκειμένου έτσι να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι όλες αυτές οι διαδικασίες προχωρούν με την απαιτούμενη διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη χώρα μας για μια άρτια διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, έχοντας δημιουργήσει, εν τω μεταξύ, την κατάλληλη υποδομή. Ετσι έχει το θέμα. Και επειδή δεν πρέπει να δημιουργούνται παρανοήσεις, έκρινα σκόπιμο να κάνω αυτό το σχόλιο.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά θέμα του υπουργείου Παιδείας για το οποίο ο Υφυπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις. Τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά την αναγνώριση πτυχίων. Το ΔΙΚΑΤΣΑ συνεχίζει να λειτουργεί με τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν από τη δική μας πλευρά να αναγνωρίσουμε «μεταμφιεσμένα» πτυχία, κατά την επιτυχή έκφραση που χρησιμοποίησε και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Η θέση μας, λοιπόν, στο θέμα αυτό δεν αλλάζει.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Στις απαντήσεις και στις εξηγήσεις που θα δίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά απορρίπτετε τις καταγγελίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αυτές οι διαδικασίες έχουν όλη την απαραίτητη διαφάνεια, έτσι όπως ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα. Εχουν ακολουθηθεί όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από τα όργανα της Ε.Ε. σε όλες τις περιπτώσεις. Μιλάμε για το ειδικό θέμα και σε αυτό αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα. Ετσι, λοιπόν, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε διατύπωση αιτίασης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η συνεχιζόμενη κρίση στο Χρηματιστήριο, με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής χθες επανέλαβε τις κατηγορίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις και δύο ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Commission;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιτέλους, θα πρέπει η ηγεσία και τα στελέχη της Ν.Δ. να μιλούν λιγότερο για όσα σχετίζονται με το Χρηματιστήριο, γιατί πιστεύουμε ότι προσφέρουν αρνητική υπηρεσία. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Εχει διοίκηση, διαθέτει όργανα, τα οποία εποπτεύουν τη λειτουργία του και παίρνουν τις αποφάσεις που θεωρούν ότι είναι ορθές. Κατά τα άλλα, θα πρέπει οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουν αυτόν τον πειρασμό, για θέματα τα οποία απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας, να βρίσκουν κάθε φορά ευκαιρία να αναφέρονται σε αυτά με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιδιώκουν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Είναι κακή υπηρεσία και προς τους επενδυτές, προς το Χρηματιστήριο, κακή υπηρεσία και προς το κόμμα τους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Διευθυντής Αθλημάτων της ΔΟΕ, κ. Φελί, στην προηγούμενη επίσκεψη που είχε κάνει η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, είχε πει σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα που υπάρχει και ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι εάν υπάρξουν προβλήματα το Ιππικό Κέντρο θα το αναλάβει η ίδια η κυβέρνηση, ως δημόσιο έργο. Αυτό αλλάζει:

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει τίποτα. Προχωρούμε με βάση τις διαδικασίες που εξ αρχής είχαμε δρομολογήσει. Πρέπει να σας πω ότι αυτές οι διαδικασίες είναι απολύτως διαφανείς. Δεν έχει σχέση αυτό που θέτετε εσείς με αυτό το οποίο γίνεται. Πράγματι, μετά από διάφορες συζητήσεις και διαβουλεύσεις καταλήξαμε σε αυτό το σχήμα. Εχει, ήδη, προχωρήσει η προεπιλογή των πέντε ενδιαφερομένων εκ των δέκα, που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με βάση τους όρους της ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος και, βεβαίως, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που θέτουν τα όργανα της Ε.Ε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, μιλήσατε για συναινετικές διαδικασίες και από ό,τι κατάλαβα από την εισήγησή σας είναι πλέον καθαρή η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να προωθηθεί αυτή η διάταξη θέλει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια διάταξη; Και πώς μπορεί, εν πάση περιπτώσει, να προχωρήσει αφού έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε αυτή τη θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα γεγονός, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει η Ν.Δ. να αλλάξει θέση, να συμφωνήσει με τη δική μας πρόταση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξ ορισμού, πρέπει να είναι προϊόν όχι σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, αλλά συναίνεσης και συμφωνίας. Εκεί κατατείνει η δική μας πρόταση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν η Βουλή διαλύεται, λόγω αδυναμίας της να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές μπορεί Πρόεδρος Δημοκρατίας να αναδειχθεί κάποιος που είναι οιονεί κομματικός υποψήφιος με 151 ψήφους. Εμείς θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται με αυτό τον αυξημένο αριθμό ψήφων. Και, βεβαίως, για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να συμφωνήσουν περισσότερα κόμματα, τουλάχιστον πέραν της κυβέρνησης και η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχετε εξετάσει το ενδεχόμενο σε αυτή την πρόταση να υπάρχει ένας περιορισμός σε αριθμό ψηφοφοριών ή πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσετε, επ άπειρον;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι την ευθύνη την αναλαμβάνουν τα ίδια τα πολιτικά κόμματα. Μεταξύ των ψηφοφοριών θα υπάρχει μια σχετική χρονική απόσταση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις, επειδή τα πολιτικά κόμματα διαθέτουν πολιτική ευθύνη, θα προκύψουν συμφωνίες. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας ένα αξιόλογο και κοινά αποδεκτό συμπολίτη μας και ένα άλλο κόμμα για λόγους σκοπιμότητας και μόνο να αρνείται αυτή την πρόταση. Αντιλαμβάνεστε ότι θα εισπράξει τεράστιο πολιτικό κόστος, αναλαμβάνει τεράστια πολιτική ευθύνη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν συζητήθηκαν άλλα θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Απλά η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα, επειδή όλα τα μέλη των οργάνων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο και έκαναν μακροσκελείς αναφορές σε διάφορα θέματα, τα οποία περιλαμβάνονται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Από εκτιμήσεις πυροσβεστών κυκλοφορεί ότι καταστράφηκαν τελικά από τον Ιανουάριο περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα. Θα ήθελα να ξέρω εάν αληθεύει αυτή η εκτίμηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτή την ώρα όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ελεγχόμενα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πυρκαγιά η οποία έχει εκδηλωθεί σε έξι περιοχές. Ολοι οι άνδρες επιχειρούν, τα μέσα πυρόσβεσης είναι σε πλήρη λειτουργία. Η κατάσταση έχει ελεγχθεί, μπορούμε να το πούμε αυτό. Κατά τα άλλα, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών και η εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά από αυτή την καταστροφή. Αρα, δεν είναι εύκολο, εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος και ο πλέον αρμόδιος, αυτή την ώρα, να είναι κατηγορηματικός αναφερόμενος σε ένα ορισμένο αριθμό στρεμμάτων που έχουν καεί. Είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Τα μεγέθη πάντως είναι σε ένα επίπεδο άνω του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 August 2000 - 15:05:12 UTC