Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι όλες οι πυρκαγιές, αυτή την ώρα, έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα σε κάποιο από τα μέτωπα στα οποία είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές την προηγούμενη περίοδο. Μια πρώτη εκτίμηση για τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί, μετά τις πυρκαγιές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε, συνολικώς, 1.165.000 στρέμματα που έχουν καεί. Από αυτά, 332.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη, 280.000 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Προσθέστε ακόμη χορτολιβαδικές εκτάσεις και άλλες για να έχετε τον τελικό αριθμό των στρεμμάτων που -επαναλαμβάνω- κυμαίνεται σε αυτό το επίπεδο. Οσον αφορά περιστατικά με συλληφθέντες στην Κεφαλονιά και τις Σπέτσες, η αρμόδια Υπηρεσία θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Σας λέω ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη συμμετοχή των συλληφθέντων σε παράνομες δραστηριότητες , που οδήγησαν σε εμπρησμό στις δύο περιοχές. Σε κάποια περίπτωση υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έχουν καταθέσει με τρόπο τέτοιο, ο οποίος φανερώνει τη συμμετοχή και ενοχή ενός εκ των συλληφθέντων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού γίνεται ανάκριση για το θέμα αυτό, γιατί προκαταλαμβάνετε τη δικαιοσύνη και λέτε ότι υπάρχουν ενδείξεις ή είναι πράγματι εμπρηστές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι ενδείξεις, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα στοιχεία, δεν θα είχαμε τη σύλληψη και εν συνεχεία την κράτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς υπάρχουν τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση. Εάν πραγματικά δεν υπήρχαν στοιχεία, θα είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Γι αυτό ακριβώς κάνω την αναφορά. Επειδή βλέπω στα ΜΜΕ να προβάλλεται αυτή η εικόνα, με αντιδράσεις που παρατηρούνται σε αυτές τις δύο περιοχές, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να προβεί σε αυτό το σχόλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντοτε τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους. Κατά τα άλλα, ουδείς παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Σήμερα ο Πρωθυπουργός είχε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Βερελή, στην οποία ίσως ήσασταν κι εσείς, και μια έκτακτη με τον κ. Παπαδήμο. Μήπως μπορείτε να μας πείτε για το περιεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, συνάντησε το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Παπαδήμο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα νομισματικής πολιτικής. Στη συνάντηση με τον κ. Βερελή, η οποία συνεχίζεται, αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών. Συμμετείχα στην αρχή αυτής της σύσκεψης, επειδή ακριβώς πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Μεταφορών σχετικό νομοσχέδιο για θέματα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Σε ορισμένους τομείς, όπως οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, το δικό μας υπουργείο κι εγώ ασκούμε συναρμοδιότητα. Σε θέματα, λοιπόν, κοινού ενδιαφέροντος έπρεπε να ανταλλάξουμε απόψεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στην καλύτερη διατύπωση των διατάξεων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε σημερινά δημοσιεύματα υπάρχουν εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων ότι η συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου τείνει να καταλήξει και σε πολιτικές προεκτάσεις. Ηθελα να ξέρω εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται τέτοιες εκτιμήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη τη λαϊκή εντολή. Για να ολοκληρώσει το έργο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί ολόκληρη την 4ετία και με την ολοκλήρωση της θητείας της θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, η οποία είναι αυτόνομη. Στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Το Χρηματιστήριο έχει συγκεκριμένα όργανα, τη Διοίκησή του που προϊσταται και εποπτεύει τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση το ένα με το άλλο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι παγίως -η θέση μας είναι αυτή και παραμένει- δεν σχολιάζουμε τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Και καλούμε και τους πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης να αποφεύγουν να μπαίνουν στον πειρασμό να αντιμετωπίζουν τα θέματα του Χρηματιστηρίου, ως ένα στοιχείο στο πεδίο της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, γιατί προσφέρουν κακή υπηρεσία και στο Χρηματιστήριο και στους επενδυτές, αλλά και στο ίδιο τους το κόμμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, μετά τη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά θα εκμεταλλευθούν την παρουσία στη Νέα Υόρκη ηγεσιών από πολλές ξένες χώρες για ό,τι είναι δυνατό να γίνει για το Κυπριακό. Θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχουν κάποιες σκέψεις από πλευράς οποιουδήποτε ξένου παράγοντα και κυρίως των ΗΠΑ, να βρεθούν εξαιτίας αυτής της συγκυρίας στο ίδιο τραπέζι η ελληνική με την τουρκική πλευρά προκειμένου να συζητήσουν είτε για το Κυπριακό, είτε γενικά για τα ελληνοτουρκικά, είτε για το σύνολο των θεμάτων που προωθούν οι δύο πλευρές.;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κυπριακό ζήτημα είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή που έχει υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ. Το κυπριακό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικές, γόνιμες και αποτελεσματικές συζητήσεις, οι οποίες ήδη γίνονται, σε διάφορους γύρους. Η συζήτηση που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της Κύπρου ήταν πολύ χρήσιμη, εποικοδομητική. Επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση, η κοινή πορεία των δύο χωρών, των δύο κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος. Εμείς και στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΟΗΕ, θα ασκήσουμε «επιθετική» διπλωματία, θα συζητήσουμε με άλλους παράγοντες της διεθνούς πολιτικής το κυπριακό ζήτημα, προκειμένου να παραμείνει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Γνωρίζετε ότι ο ΟΗΕ και οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών έχουν διατυπώσει ρητή και σαφή θέση για το ποιο πρέπει να είναι το καθεστώς την επόμενη μέρα στην Κύπρο. Μιλούμε για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή οντότητα. Αυτή η θέση μας ικανοποιεί απολύτως.

Κατά τα άλλα, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, δεν προβλέπεται συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι τώρα. Και εάν θέλετε να κάνω μια εκτίμηση, δεν φαίνεται να προκύπτει εκ των πραγμάτων. Είναι κάτι, άλλωστε, το οποίο εμείς δεν επιδιώκουμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπάρχει προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να βρεθεί η ελληνική και η τουρκική πλευρά στο ίδιο τραπέζι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί από οποιονδήποτε τέτοιο θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επίσημες συναντήσεις δεν προβλέπονται. Στο περιθώριο υπάρχει το ενδεχόμενο@

ΡΕΠΠΑΣ: Στο περιθώριο, βεβαίως, θα γίνουν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες. Αλλά, συνάντηση με την τουρκική ηγεσία δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα. Εάν θα γίνει στο περιθώριο, είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Γνωρίζετε ότι στις διαδικασίες αυτές θα συμμετέχουν ηγέτες δεκάδων χωρών. Ολων των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Δεν νομίζω ότι προσφέρεται η διαδικασία αυτή για συζητήσεις στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΟΗΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον ομόλογό του της Κύπρου να ρίξουν τους τόνους για τα Στροβίλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα, έτσι όπως εσείς το υπολαμβάνετε, ότι δήθεν ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με διακριτικό τρόπο τα Στροβίλια. Κάνετε τεράστιο λάθος. Η θέση που ακολουθούμε και στο συγκεκριμένο επιμέρους ζήτημα είναι κοινή. Το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει και αναμένουμε από τον ΟΗΕ να πετύχει να είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, που μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά την πρόοδο των συζητήσεων για την επίλυση του κυπριακού θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αναφερθεί στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη. Θα αναμένετε να ακούσετε από τον ίδιο το περιεχόμενο των ομιλιών του, την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ. Εάν ενδιαφέρεστε προσωπικά και ιδιαιτέρως για τα του Χρηματιστηρίου, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Και αν στο πλαίσιο των ομιλιών του δεν κάνει σχετική αναφορά, φαντάζομαι εσείς ή κάποιος συνάδελφός σας θα αναλάβετε την πρωτοβουλία να θέσετε ερώτηση με ανάλογο περιεχόμενο. Οπότε ο Πρωθυπουργός, εκ των πραγμάτων, θα αναφερθεί και στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω επειδή τα προηγούμενα χρόνια ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στα του Χρηματιστηρίου. Θα αναφερθεί και φέτος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δείτε τις ομιλίες του Πρωθυπουργού σε προηγούμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε δίκιο. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε πέρυσι στο συγκεκριμένο ζήτημα, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 August 2000 - 13:05:12 UTC