Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:

«Αυτές τις ώρες πένθους και οδύνης -και σήμερα όλη η Ελλάδα πενθεί, όλοι οι Ελληνες πενθούν- η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα στο Αιγαίο. Στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν και στους δικούς τους που τους θρηνούν. Το δικό μας χρέος, δέσμευσής μας ως κυβέρνησης, είναι να χυθεί άπλετο φως στα αίτια αυτής της αδιανόητης τραγωδίας. Αμεσα και υπεύθυνα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι ευθύνες θα αποδοθούν. Και θα αποδοθούν άμεσα. Το οφείλουμε σε αυτούς που έφυγαν, το οφείλουμε σε όσους άφησαν πίσω τους.

Κεντρικό θέμα μας είναι πάντα η ασφάλεια στη χώρα μας. Οχι μόνο στη ναυσιπλοϊα, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Η εφαρμογή των κανονισμών. Η αξιολόγηση και ο συνεχής έλεγχος. Γνωρίζω ότι τις πικρές τούτες ώρες, μπορεί κάθε διαβεβαίωση να μοιάζει με γράμμα κενό, να ηχεί κούφια. Ομως, δεν θα σταματήσουμε στιγμή στην κυβέρνηση αυτή, μέχρις ότου οι διαδικασίες και οι πρακτικές ασφάλειας στη χώρα μας να γίνουν αντάξιες των ανθρώπων της, όσο κι αν χρειαστεί να ανατρέψουμε συμπεριφορές και αντιλήψεις, όσες αντιδράσεις κι αν υπάρξουν. Δεν είναι νοητό να χάνονται έτσι ζωές το 2000. Ποτέ πια τέτοια τραγωδία δεν πρέπει να συμβεί».

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αλλαγή προγράμματος και τη ματαίωση δραστηριοτήτων τόσο σε κομματικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο. Επίσης, όπως ίσως θα γνωρίζετε, αλλάζει και η τελετή υποδοχής των Ολυμπιονικών μας στην Αυστραλία. Θα γίνει μια σεμνή τελετή στο αεροδρόμιο, την Τρίτη, ημέρα της επιστροφής τους, και ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τους Ολυμπιονίκες και την Ελληνική Αντιπροσωπεία, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι με εντολή και του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Οπως γνωρίζετε, κρατούνται στην Πάρο και πρόκειται να μεταφερθούν στη Σύρο, μετά από ενέργεια του εισαγγελέα Σύρου, πέντε εξ εκείνων που είχαν βάρδια τη στιγμή του ναυαγίου. Η δίωξη γίνεται κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου, για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, με ενδεχόμενο δόλο. Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο επίπεδο, η Εισαγγελία Πειραιά διενεργεί προανάκριση και κάλεσε προς τούτο να καταθέσουν και τους πλοιοκτήτες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα παρακολουθήσει από κοντά όλη αυτή τη διαδικασία, ώστε να γίνει με γρήγορους ρυθμούς.

Για το τραγικό αυτό συμβάν εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, αποστέλλοντας τηλεγραφήματα, πολλοί ξένοι ηγέτες, καθώς και ο Παναγιότατος Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Ζοσπέν επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον κ. Σημίτη για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του. Τηλεγραφήματα, μεταξύ άλλων, έχουν αποστείλει ο Πρόεδρος Κληρίδης, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, του Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Αντώνιος Σάμαρανκ και πολλοί άλλοι ηγέτες, γιατί καταφθάνουν συνεχώς τηλεγραφήματα.

Θα ήθελα να σας πω, όπως θα νοιώσατε κι εσείς και ένοιωσα κι εγώ και όλοι οι Ελληνες, έχουμε αυτή τη χαρμολύπη με τη μεγάλη επιτυχία του αθλητή μας σήμερα, προ ολίγου. Βγήκε πρώτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα. Στέκομαι στη δήλωση του χρυσού Ολυμπιονίκη μας Κώστα Κεντέρη, ο οποίος αμέσως μετά τη μεγάλη επιτυχία του δήλωσε ότι ίσως αυτή η νίκη του να απαλύνει τον πόνο των συμπολιτών μας στην Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε για τη νίκη του. Τον συγχαίρουμε. Είμαστε περήφανοι γι` αυτόν.

Μετά τον Πρωθυπουργό, στο Υπουργικό Συμβούλιο, μίλησε διεξοδικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, ο οποίος ανέφερε, λεπτό προς λεπτό, τα γεγονότα έτσι όπως διαδραματίστηκαν από την πρώτη στιγμή, έως και σήμερα. Ο κ. Παπουτσής πρόκειται, σε λίγη ώρα, να δώσει συνέντευξη Τύπου. Επομένως, θα απαντήσει ως αρμόδιος υπουργός σε κάθε ερώτημα -και τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά- που θα θέσουν οι συνάδελφοί σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θα ήθελα να σας πω ότι, εκτός από τον κ. Παπουτσή, μίλησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο διευκρινιστικά και οι υπουργοί που έλαβαν μέρος, το βράδυ εκείνο, με οποιονδήποτε τρόπο, στην όλη επιχείρηση. Επί τόπου, εκτός από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας που πήγε ξημερώματα χθες στην Πάρο, βρέθηκαν επίσης ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης ο οποίος συνόδευσε και στην Αθήνα τις σορούς των θυμάτων, η υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Ελ. Παπαζωή, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Λιμενικού Σώματος κ.τ.λ. Εγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει στον τομέα της διάσωσης. Γνωρίζετε ότι σε περιπτώσεις τραγωδίας, φαίνεται το μεγαλείο της ανθρώπινης συμπαράστασης, όπως επίσης πολλές φορές φαίνεται και το αντίθετο, η μιζέρια της φυγής κάποιων. Αυτά συμβαίνουν πάντοτε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε καθόλου στην καθυστέρηση που υπήρχε στην κρατική μηχανή ως προς το θέμα της αργοπορίας και γενικά στο θέμα της διάσωσης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το τι είπε ο Πρωθυπουργός σας το είπα ακριβώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την καθυστέρηση μιλάω.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπήρξε καθυστέρηση. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις συνθήκες του καιρού. Επνεαν άνεμοι ισχύος οκτώ μποφόρ την ώρα που έγινε το δυστύχημα. Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση ήταν παρούσα και υπήρχε συντονισμός του κρατικού μηχανισμού όλη τη νύχτα. Πιστεύω ότι η συμβολή όλων ήταν τέτοια που απέτρεψε από το να έχουμε πολύ περισσότερα θύματα. Βεβαίως, και ένα θύμα να είχαμε, θα ήταν πάλι τραγωδία. Σε αυτά τα δυστυχήματα που γίνονται κάτω από τέτοιες συνθήκες ο καθένας κάνει το καλύτερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Μετά από οκτώ ώρες κινήθηκαν. Πότε πήγαν οι υπουργοί; Εδώ τα ελικόπτερα περίμεναν και δεν σηκώθηκαν, παρά μόνο το πρωί για να πάνε τον υπουργό και τον αρχηγό του Λιμενικού. Πότε πήγαν οι υπόλοιποι; Υπάρχουν τραγικές καθυστερήσεις και σήμερα γράφονται όλες αυτές οι καθυστερήσεις. Τι απαντά η κυβέρνηση σε όλα αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπουτσής θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα πει ακριβώς τι έγινε από την πρώτη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω, η κυβέρνηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κυβέρνηση είναι και ο κ. Παπουτσής στον οποίο έχει ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό να μιλήσει για όλη τη διαδρομή, όλη τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή, μέχρι τώρα. Και αυτό θα κάνει ο κ. Παπουτσής. Μετά από όσα πει ο αρμόδιος υπουργός, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κριτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επισήμανε αυτές τις καθυστερήσεις, είπε κάτι τέτοιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν συνεχώς σε επαφή, το βράδυ εκείνο, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και με τους άλλους υπουργούς, που επίσης είχαν σχέση με το συντονισμό και τις προσπάθειες διάσωσης.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μιας και δεν μπορείτε να απαντήσετε για το τι συνέβη ή δεν συνέβη το βράδυ εκείνο, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναπτύχθηκε κάποιος προβληματισμός για το γεγονός ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα πλοία μας, είναι μεγάλης ηλικίας; Εγινε κάποια πρόταση επ` αυτού, να αποσύρονται νωρίτερα, μετά από κάποιο χρόνο; Τώρα είναι στα 35 χρόνια, το όριο αυτό να γίνει στα 30, στα 25, στα 27; Τέτοιος προβληματισμός υπήρξε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγινε μία επισήμανση από τον κ. Παπουτσή, την οποία προφανώς θα επαναλάβει στη συνέντευξη που θα δώσει, σχετικά με αυτό το θέμα και τη σύγχυση που υπάρχει γύρω από το θέμα αυτό. Η Ε.Ε. δεν έχει όριο ηλικίας στα πλοία. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε όριο ηλικίας και αυτό έχει γίνει με κυβερνητική απόφαση. Είναι τα 35 χρόνια. Πολλοί πλοιοκτήτες θέλουν να μην υπάρχει όριο ηλικίας και στην Ελλάδα, όπως δεν υπάρχει στην Ε.Ε. Αυτό, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μην υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτό το θέμα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θέμα αλλαγής αυτού του ορίου, υπάρχει; Ετέθη τέτοιο θέμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λησμόνησα να σας πω και σας ευχαριστώ, γιατί μου το θυμίζετε με την ερώτησή σας, ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να εξεταστούν διεξοδικά -γιατί αυτό θα είναι και πάλι το αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης- όλα τα θέματα της ναυτιλϊας, όλα τα θέματα της ακτοπλοϊας και της εμπορικής ναυτιλίας. Ολα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια και θα ληφθούν αποφάσεις. Επομένως, θα συζητηθεί και το θέμα στο οποίο αναφέρεστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την ενημέρωση που είχε το Υπουργικό Συμβούλιο από τον κ. Παπουτσή, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έφυγαν με την εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο καράβι ήταν αξιόπλοο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το συγκεκριμένο καράβι δεν συγκρούστηκε με τη βραχονησίδα, επειδή δεν ήταν αξιόπλοο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησε ο κ. Σημίτης παραιτήσεις ή έθεσε σε διαθεσιμότητα όλους αυτούς που ενέχονται σε αυτό το έγκλημα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα αν δεν ήταν έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός. Πρώτο ερώτημα είναι το εξής: Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε γιατί στην κοινή γνώμη εμπεδώθηκε η αντίληψη ότι αν δεν ήταν οι ψαράδες της Πάρου θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι οι ψαράδες της Πάρου και της Αντίπαρου προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου και πρόσφεραν ουσιαστικά για τη διάσωση των ναυαγών. Πήγαν εκεί διότι δόθηκε εντολή από τον Υπολιμενάρχη της Πάρου Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος δυστυχώς μέσα σε αυτή την ένταση της όλης διαδικασίας υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε. Η συμβολή των ψαράδων ήταν πολύ μεγάλη και γι` αυτό η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει να ενισχύσει τους ψαράδες αυτούς που προσέτρεξαν, διότι υπέστησαν πολλές ζημιές τα ψαράδικά τους, που είναι τα εργαλεία για τη δουλειά τους, για τη ζωή τους. Δημοσίως η κυβέρνηση ευχαριστεί όλους αυτούς τους ψαράδες και όχι μόνο αυτούς. Η κυβέρνηση ευχαριστεί και τους πολίτες της Πάρου και της Αντίπαρου, οι οποίοι και αυτοί προσφέρθηκαν και βοήθησαν, με κάθε τρόπο, τους ναυαγούς που βγήκαν στην ακτή. Ευχαριστούμε και τους Βρετανούς που έπλεαν κοντά στο ναυάγιο και μόλις έλαβαν το σήμα προσέτρεξαν και συμμετείχαν, με ελικόπτερα και άλλα μέσα, στη διάσωση των ναυαγών. Οι ευχαριστίες της κυβέρνησης είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, προς όλους αυτούς που σε τέτοιες τραγωδίες αποδεικνύουν το μεγαλείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης και προσφοράς, ενώ δυστυχώς, όπως σας είπα, παρατηρούνται και αντίθετα φαινόμενα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Γιατί ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, χαρακτηρίζουν αδιανόητο το συγκεκριμένο δυστύχημα, όταν γνωρίζουν ότι χρόνια τώρα κυκλοφορούν σαπιοκάραβα με παμπάλαια σωστικά μέσα. Οταν υπάρχουν διεφθαρμένες -όπως καταγγέλλεται και το ξέρει ο Πειραιάς- ελεγκτικές αρχές, που εκδίδουν πιστοποιητικά, όταν κοινοτικές οδηγίες μένουν ανεφάρμοστες -όπως αυτή περί σωστικών μέτρων που έληξε τον Ιούλιο 2000- και όταν υπάρχει ανυπαρξία ναυαγοσωστικών μέσων σε Λιμεναρχεία, όπως αυτό της Πάρου. Γιατί λέτε αδιανόητο ένα τέτοιο δυστύχημα; Ηταν σαφώς αναμενόμενο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί το δυστύχημα, έτσι που έγινε, ήταν αδιανόητο. Οσον αφορά τα άλλα που λέτε ή τις κριτικές που κάνετε, είναι κριτικές σε μια δεύτερη φάση. Είστε ελεύθερη ασφαλώς να κάνετε κριτική. Υπάρχει μια πρώτη φάση, που ένα πλοίο πέφτει επάνω σε βραχονησίδα που φέρει φάρο και είναι ορατός από 7 μίλια. Αυτό είναι το συμβάν. Η κριτική που κάνετε είναι σε δεύτερη φάση. Είναι συνεπακόλουθο, είναι μετά το συμβάν. Το αδιανόητο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι το δυστύχημα. Ας δούμε τι θα πει και η ανάκριση.

ΠΑΠΠΑ: Η σημερινή κυβέρνηση, κυβερνά σχεδόν 20 χρόνια. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα με δεκάδες νησιά. Δεν συνιστά πολιτική ευθύνη το ότι δεν υπάρχουν σωστικά ελικόπτερα παντός καιρού, τα οποία να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε -μιας και αναφέρεστε στην κυβέρνηση- να προμηθευτεί ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά τα ελικόπτερα είναι τα SUPER PUMA, τα οποία αποφάσισε να πάρει η Ελλάδα και τα πήρε, αφού σας υπενθυμίσω ότι έγινε σχετική επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει γι αυτό. Στην Επιτροπή αυτή συμμετείχαν η κυβέρνηση και τα κόμματα. Τα κόμματα ήταν αντίθετα στην αγορά των συγκεκριμένων τεσσάρων ελικόπτερων, τα οποία έχουν Γάλλους εκπαιδευτές. Απαιτείται μια εκπαίδευση των ελληνικών πληρωμάτων, προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους. Αυτή η εκπαίδευση είναι στην τελευταία φάση της. Γι` αυτό, τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής, χρησιμοποιούνται μόνο ως μεταφορικά μέσα και όχι ως ελικόπτερα διάσωσης, όπως είναι.

ΠΑΠΠΑ: Ο τρόπος που μοιράστηκαν οι άδειες σκοπιμότητας και που δημιούργησαν απόλυτο μονοπώλιο, δεν συνιστά πολιτική ευθύνη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια ερώτηση, την οποία θα απευθύνουν, φαντάζομαι, οι συνάδελφοί σας στον κ. Παπουτσή, γιατί είναι εξειδικευμένη και αφορά στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τριάντα και πλέον ώρες μετά το ατύχημα η κυβέρνηση γνωρίζει επισήμως πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο μοιραίο πλοίο; Επίσης, συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο τρόπος έκδοσης των εισιτηρίων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε είναι ο κατάλογος των επιβατών που δίνει η εταιρεία, δηλαδή, αυτοί που αγόρασαν εισιτήρια. Αυτό τον κατάλογο διαθέτουμε κι εμείς από την εταιρεία. Βάσει αυτού του καταλόγου μπορώ να σας πω τον αριθμό των επιβατών, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά, τα οποία δεν πληρώνουν εισιτήριο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκε αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ανέφερε ο κ. Παπουτσής τους αριθμούς που υπάρχουν στις καταστάσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς τους αριθμούς και τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, μιλούμε για 524 επιβάτες, 452 διασωθέντες, 63 νεκρούς (από τους οποίους 11 δεν έχουν αναγνωριστεί) και 9 αγνοούμενους . Πιστεύουμε ότι οι αγνοούμενοι μπορεί να είναι περισσότεροι. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί πόσοι είναι οι εγκλωβισμένοι στο πλοίο. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα, γιατί ο καιρός δεν βοηθούσε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, εν τέλει, είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτούργησε η κρατική μηχανή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να είναι ικανοποιημένοι.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή η εταιρεία είχε μιλήσει στην αρχή για 511 επιβάτες και από ό,τι βλέπουμε ο αριθμός έχει φθάσει στους 524, δηλαδή φαίνεται ότι είναι και άλλοι επιβάτες μέσα, βλέπω ότι φοβάστε πραγματικά ότι υπάρχουν και άλλοι επιβάτες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πράγματι, φοβούμαστε γιατί υπήρξαν επιβάτες, που επιβιβάστηκαν την τελευταία στιγμή στο πλοίο και εξέδωσαν εισιτήρια εντός του πλοίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει εκτίμηση του Πρωθυπουργού την οποία εξέφρασε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τι μπορεί να έφταιξε για το δυστύχημα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολοι έχουμε τις εκτιμήσεις και την άποψή μας, για το πώς έχουν τα γεγονότα. Γίνεται έρευνα, ανάκριση που θα αποσαφηνίσει τα ερωτήματα που εγείρονται. Αντιλαμβάνεστε πως δεν θα ήταν υπεύθυνο να λέμε με κατηγορηματικότητα τι ακριβώς είναι αυτό που έφταιξε και ποιος έφταιξε. Ας αφήσουμε, επομένως, να γίνει η έρευνα, η ανάκριση, να εκδοθεί το πόρισμα, να ασκηθεί δίωξη. Μέλημα της κυβέρνησης είναι -και σας το ανέφερα- να γίνουν όλα αυτά με γρήγορους ρυθμούς, για να έχουμε αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ρώτησα ποια είναι η άποψη του Πρωθυπουργού. Ρώτησα, εάν ο Πρωθυπουργός εξέφρασε εκτίμηση για το τι μπορεί να έγινε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε αυτά τα οποία σας ανέφερα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν είναι υπεύθυνο να κάνουμε όλα αυτά που είπατε, γιατί με τέτοια υπευθυνότητα@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σχόλια μπορείτε να κάνετε και προφανώς γίνονται. Απλά δεν είμαι υπεύθυνος να πω τι ακριβώς φταίει, όταν μάλιστα γίνεται ήδη ανάκριση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε με τέτοια υπευθυνότητα είπατε προηγουμένως ότι το καράβι δε συγκρούστηκε με τη βραχονησίδα, επειδή δεν ήταν αξιόπλοο. Πολύ υπεύθυνη δήλωση, γιατί την κάνατε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί το καράβι συγκρούστηκε με τη βραχονησίδα, επειδή προφανώς, πήρε λανθασμένη κατεύθυνση. Δεν είχε την κατεύθυνση που έπρεπε να έχει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια απάντηση θα δίνετε και στο ερώτημα, γιατί βούλιαξε το καράβι, πέρα από το γεγονός ότι συγκρούστηκε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπεισέρχεστε σε τεχνικά θέματα. Θα δουν οι εμπειρογνώμονες γιατί βούλιαξε το καράβι, σε ποιο μέρος άνοιξε, που μπήκαν τα νερά, τι έγινε και τι δεν έγινε. Δεν είμαστε αρμόδιοι να μπούμε σε ένα τέτοιο θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο καθόλου το γεγονός ότι ο ελληνικός Νηογνώμονας είναι αυτός που δεν αποδέχεται καμία ναυτιλιακή υπηρεσία κανενός κράτους στον κόσμο ή μάλλον είναι ο τελευταίος στην κατάσταση αξιοπιστίας των νηογνωμόνων του κόσμου μαζί με το λιβεριανό και παρ` όλα αυτά δίνει πιστοποιητικά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσαμε αυτά που σας είπα. Από κει και πέρα, όλες τις σχετικές και ειδικές ερωτήσεις που έχετε, θα τις κάνουν φαντάζομαι οι συνάδελφοί σας στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή διεξάγονται διάφορες έρευνες, κατά καιρούς, για ναυάγια, μήπως για το τελευταίο του Ατλαντικού που χάθηκαν 16 άνθρωποι, έχουμε καμία εξέλιξη; Ενημέρωσε ο υπουργός ποιά είναι η πορεία αυτών των ερευνών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μιλήσαμε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ναυάγιο. Για παλαιότερα ναυάγια έχουν βγει αποφάσεις, όπως για το Δύστος και άλλα, τις οποίες γνωρίζετε. Εμείς θέλουμε οι όποιες αποφάσεις για το συγκεκριμένο ναυάγιο, με τα πολλά θύματα, να εκδοθούν το γρηγορότερο δυνατό. Αυτή είναι η επιδίωξή μας.

ΒΙΔΑΛΗ: Επειδή αναφερθήκατε δύο φορές σε συμπεριφορές μεγαλόψυχες και σε αντίθετα φαινόμενα, έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δυστυχώς υπάρχουν αντίθετα φαινόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είμαι σίγουρος ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόταση από την κυβέρνηση να αλλάξει τη σύνθεση της Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα ή να προσλάβει ξένους πετυχημένους μάνατζερ από το Σίδνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Το πρώτο ελικόπτερο το παραλάβαμε στις 19.10.1999, είναι δέκα μήνες. Πόσο καιρό κρατάει η εκπαίδευση; Και δεύτερον, είναι αληθινή η πληροφορία ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του πρώτου πληρώματος πριν από δύο ημέρες και ζητήθηκε η άδεια από τον κ. Αποστολάκη.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω, είναι τεχνικά αυτά που με ρωτάτε. Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Ο κ. Αποστολάκης, πάντως, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία σας παραπέμπω.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει περαιτέρω ένας ευρύτερος έλεγχος για το πόσο αξιόπλοα, εν τέλει, είναι τα πλοία που μεταφέρουν κόσμο στις θάλασσές μας; Μήπως το ζήτησε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο έλεγχος γίνεται. Και γίνεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή «στάνταρ». Αυτό πρέπει να γίνεται και αυτό γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα ότι βουλευτής έκανε καταγγελία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ζήτησε στοιχεία και αντί να απαντήσει ο υπουργός, όχι ο κ. Παπουτσής, αλλά ο κ. Σουμάκης, του απάντησε ο εφοπλιστής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν κατανοώ την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ζήτησε ο κ. Αλαβάνος. Και αντί να απαντήσει ο κ. Σουμάκης που ήταν τότε υπουργός, απάντησε ο εφοπλιστής, ο κ. Σφηνιάς. Το έχετε υπόψη σας; Δεν τα έχετε διαβάσει σήμερα αυτά κ. Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στον κ. Αλαβάνο θα απαντήσει ο κ. Παπουτσής για τη συγκεκριμένη καταγγελία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά στην προηγούμενη καταγγελία γιατί απάντησε αντί του κ. Σουμάκη ο κ. Σφηνιάς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που ρωτάτε. Οταν κάποιος υποβάλει μια ερώτηση στο υπουργείο, απαντά το υπουργείο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζετε κατά πόσο ο Πρωθυπουργός, εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που πιθανόν να ζητήσει από τον κ. Παπουτσή, θα ζητήσει και ευθύνες και από τον κ. Σουμάκη, για την πολιτική του τα προηγούμενα χρόνια στα θέματα ναυτιλίας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο!

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μήπως γνωρίζετε, όταν ο υπουργός πήγε στην Πάρο, εάν τα μέλη του πληρώματος και οι εκπρόσωποι της εταιρείας, του προκάλεσαν εκνευρισμό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια λεπτομέρεια, δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Ανέφερε τα γεγονότα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τελικά στη γέφυρα υπήρχε αξιωματικός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γίνεται ανάκριση. Θα περιμένουμε το πόρισμα. Και το πόρισμα θα μας λύσει όλες τις απορίες. Ούτως ή άλλως η εντολή είναι να εξεταστούν τα αίτια σε βάθος. Και όταν λέμε «σε βάθος» δεν μένει έξω κανείς. Ούτε οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι μπορεί να κρύβονται πίσω από ασφάλειες. Θα πληρώσει ο καθένας αυτό που πρέπει να πληρώσει γι` αυτό το ναυάγιο. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι και «δεν κουνάμε ρούπι», από τη θέση αυτή.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών της Κυβέρνησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που ρωτάτε είναι άσχετο με το ναυάγιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 September 2000 - 14:05:15 UTC