Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, για θέματα αρμοδιότητάς του.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεργαστεί με τους υπουργούς Αλ. Παπαδόπουλο και Τ. Γιαννίτση και τον υφυπουργό Δ. Θάνο, για θέματα που αφορούν το λεγόμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και την πολιτική κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού. Το βράδυ, στις 20.15, θα παρευρεθεί σε δεξίωση προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αργότερα, στις 21.00, θα παρευρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο, στο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Προέδρου της Αρμενίας κ. Κοτσαριάν, που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. :Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, στον οποίο θα παραθέσει και γεύμα.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ κ. Ρόνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι προγραμματισμένη επίσκεψη, εδώ και καιρό, όπως γνωρίζετε. Αργότερα, στις 10.30, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα συζήτησης την πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σε διάφορους τομείς. Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα θέμα που έχει προκαλέσει το γενικότερο ενδιαφέρον και είναι σχετικό με τα οικονομικά των κομμάτων. Την ίδια ημέρα, στις 6 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, όπως γνωρίζετε, για το Ζάγκρεμπ, όπου οργανώνεται η Διάσκεψη της Ε.Ε. και κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Διάσκεψη θα γίνει την Παρασκευή.

Την Παρασκευή το βράδυ, στο πλαίσιο του γύρου των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο προεδρεύων της Ε.Ε., Γάλλος Πρόεδρος κ. Σιράκ, στον οποίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο.

Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρόνγκ μόνος του θα έρθει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρόνγκ θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΟΕ, προκειμένου να συζητήσει με τους αρμόδιους της χώρας μας τα της προετοιμασίας της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΠΑΠΠΑ: Ο κ. Πάγκαλος, στην τελετή παράδοσης, είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι η συνέντευξή του δικαιολογεί παρόμοια απόφαση του Πρωθυπουργού και ότι πάντως ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει γιατί τον απέπεμψε. Εχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση του Πρωθυπουργού είναι σαφής. Στη δήλωση του Πρωθυπουργού περιέχονται οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εως τώρα μας λέγατε ότι ο κάθε υπουργός εξέφραζε τις απόψεις του, κάθε κομματικό στέλεχος εξέφραζε τις απόψεις του. Εχουν πει χειρότερα από αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος και δεν είχε κανένας αποπεμφθεί από υπουργός. Τι άλλαξε και ο Πρωθυπουργός τον έδιωξε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι υπουργοί, ως μέλη μιας κυβέρνησης, έχουν υποχρέωση να κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει την ευθύνη σχηματισμού της κυβέρνησης, είναι αυτός που είναι αρμόδιος να κρίνει και να επιλέγει, ανά πάσα στιγμή, την, κατά τη γνώμη του, πιο κατάλληλη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτό το δικαίωμα άσκησε ο Πρωθυπουργός. Επαναλαμβάνω ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι περιεκτική και δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, νομίζω, ότι στη συνέντευξη που είχε δώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε πει χειρότερα πράγματα. Είχε αμφισβητήσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν τον ενόχλησε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η δική σας ερμηνεία. Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του έχει δώσει απαντήσεις στο δικό σας ερώτημα και σε όλα τα ερωτήματα που ήταν δυνατό να γεννηθούν. Θα έλεγα ότι έδωσε εκ προοιμίου απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα. Κατά καιρούς επανέρχονται στον ξένο Τύπο σενάρια για φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων σε άλλη χώρα. Πρόσφατα η εφημερίδα @Los Angeles Times@ εκφράζει ανησυχία για τα θέματα της τρομοκρατίας σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μάλιστα κάνει προτάσεις για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων σε άλλες πόλεις, νομίζω στη Σεούλ ή στο Λος Αντζελες. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην απάντησή μου επικαλούμαι αυτά που είπε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Σάμαρανκ, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν στην Αθήνα και θα είναι από τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να γίνουν, ασφαλώς, εφόσον και στον τομέα της ασφάλειας εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα μας έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας, σχετικά πρωτόκολλα, με 35 χώρες και με τις ΗΠΑ, πρόσφατα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα αυτό. Η χώρα μας συνεργάζεται με άλλες χώρες από τις οποίες έχει υποδεχθεί συμβούλους, ειδικούς εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων αυτών, που παρέχουν τη γνώση που έχουν, προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα. Εχουμε καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τα θέματα ασφάλειας, το οποίο έχει υποβληθεί και στην Επιτροπή του 2004, αλλά και στη ΔΟΕ και έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια. Το δημοσίευμα αυτό είναι ατυχές, γιατί κάνει μια ανεπίτρεπτη σύνδεση, μεταξύ των άλλων, ανάμεσα σε ένα τρομοκρατικό κτύπημα που έπληξε μια οικογένεια και την επικεφαλής του 2004, που κατά κοινή ομολογία, με τη στήριξη όλων, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου η χώρα μας να αντεπεξέλθει επάξια σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα υπήρξαν στο παρελθόν και ίσως επαναληφθούν. Αυτό στο οποίο μπορεί κάποιος να οδηγηθεί, ως τελικό συμπέρασμα, είναι ότι όχι η αλήθεια, αλλά η σκοπιμότητα και η υποκρισία είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για τέτοια δημοσιεύματα, που βεβαίως τα αποδοκιμάζουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Από ό,τι διαβάσαμε δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ο κ. Σημίτης πήρε την απόφαση αποπομπής του κ. Πάγκαλου: Η διαφωνία του κ. Πάγκαλου με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και η ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Περίπου τις ίδιες, όμως, απόψεις εξέφρασε και ο κ. Βενιζέλος, με πιο προσεκτικό τρόπο. Συνεπώς, δεν συνιστά διαφωνία και η άποψη του κ. Βενιζέλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι σαφής. Το λέω αυτό και επιμένω, γιατί ο κ. Πάγκαλος ήταν υπουργός που συμμετείχε στις διαδικασίες των οργάνων όπου ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ο κ. Βενιζέλος δεν είχε τις ανάλογες δεσμεύσεις. Ηταν βουλευτής την προηγούμενη περίοδο. Αλλά, επειδή πρέπει να μελετήσετε όλοι τις συνεντεύξεις που, κατά καιρούς, έχουν δώσει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, σας λέω ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των όσων έχουν ειπωθεί για τα ίδια θέματα από κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη. Αυτό αξιολόγησε ο Πρωθυπουργός και πήρε τη σχετική απόφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Να συμπεράνω από την απάντησή σας πως, εάν και ο κ. Βενιζέλος επαναλάβει την ίδια τοποθέτησή του, τώρα που είναι υπουργός, θα έχει την ίδια τύχη του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραβλέπετε αυτό που είπα στο τέλος. Οτι αν μελετήσετε το σύνολο των συνεντεύξεων που έχουν παραχωρηθεί από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, θα εντοπίσετε τις διαφορές τις οποίες και ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε για να λάβει την απόφαση που έλαβε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος είπε αυτά που είπε και ο κ. Σημίτης πήρε την απόφαση που πήρε. Τον ενόχλησαν άλλες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Διότι, εγώ μέτρησα τουλάχιστον 42 στα κυριακάτικα φύλλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας τη συγκεκριμένη επιλογή του Πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι η επιλογή αυτή δίνει και την απάντηση στα ερωτήματά σας. Από εκεί και πέρα, το φαινόμενο των δηλώσεων ή της παραχώρησης συνέντευξης από παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας, λόγω των πολλών ΜΜΕ που υπάρχουν στη χώρα μας, είναι ένα όχι απλά συνηθισμένο, αλλά ένα καθημερινό φαινόμενο. Θα δείτε, λοιπόν, ότι, ιδιαιτέρως στα κυριακάτικα φύλλα, διατυπώνονται πολλές απόψεις για διάφορα θέματα από παράγοντες όλων των κομμάτων ή και πολλών κοινωνικών φορέων. Αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας. Από εκεί και πέρα, εκείνοι που έχουν μια ορισμένη ευθύνη και αρμοδιότητα για τη λειτουργία συγκεκριμένου οργάνου -και στη δημοκρατική πολιτεία μας η κυβέρνηση είναι κορυφαίο όργανο- είναι και υπεύθυνοι να παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός άσκησε αυτό το δικαίωμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως Δημήτρης Ρέππας, μέλος της κυβέρνησης, πιστεύετε ότι ο κ. Σημίτης δεν μπορεί να είναι και Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το έχει αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, όχι μία, αλλά αρκετές φορές και έχει δώσει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που έχει αλλάξει. Αλλά, όλα αυτά τα θέματα το ΠΑΣΟΚ, που είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και λειτουργεί συλλογικά, μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο και τώρα και στο μέλλον. Και θα τα αντιμετωπίσει, βεβαίως, προς όφελος του ελληνικού λαού και για το συμφέρον της χώρας. Γιατί, αυτός είναι ο γνώμονας των επιλογών και των αποφάσεων κάθε κόμματος. Τα κόμματα δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Δεν είναι αυτοσκοπός η λειτουργία ενός κόμματος. Είναι το μέσον, είναι το "εργαλείο" για την πρόοδο της χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει εισηγητής της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες. Γνωρίζετε ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη η έναρξη των συζητήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι μια απόφαση που θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Γιατί, πέραν των όποιων τυπικών λόγων υπάρχουν, αντιλαμβάνεστε πως μπορεί να προκύψουν και πρακτικά προβλήματα. Και αυτό, επειδή από τη μία, ο κ. Βενιζέλος θα έχει ένα υπουργείο με σημαντικό όγκο δουλειάς και από την άλλη, θα πρέπει να είναι παρών και στη Βουλή, κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων. Πάντως, είναι κάτι που δεν αποκλείεται.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του κ. Γιαννίτση και πότε θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννίτσης, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων, έχει ολοκληρώσει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει. Το νομοσχέδιο αυτό είναι στη διάθεση των άλλων συναρμόδιων υπουργών και των φορέων της Πολιτείας που μελετούν τα νομοσχέδια, όπως είναι η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Αρα, είναι θέμα λίγου χρόνου η προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η συζήτηση και η ψήφισή του στη συνέχεια, θα συναρτηθεί με το πώς ακριβώς εξελίσσονται οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής και ποια είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Αυτό, βεβαίως, θα προσδιοριστεί, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Σώματος. Πάντα έτσι γίνεται.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, θα γίνει μετά τον Προϋπολογισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ο στόχος της κυβέρνησης -από την πρώτη στιγμή το τονίσαμε αυτό- είναι ένας και παραμένουμε αμετακίνητοι σε αυτό: Να προωθηθεί, το συντομότερο δυνατό, προς συζήτηση αυτό το νομοσχέδιο.

ΦΙΛΗΣ: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για αυτό το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει πάλι σε σχετική ερώτηση. Σας είπα ότι δεν πρέπει να συζητούμε με υποθέσεις, αυτή την ώρα, ένα θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή. Οταν συζητηθεί στη Βουλή, θα γνωρίζετε ποια θα είναι και η θέση της κυβέρνησης, όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και επί των διαφόρων οργανωτικών και διαδικαστικών ζητημάτων, τα οποία είναι συναφή.

ΦΙΛΗΣ: Την προηγούμενη φορά είχατε πει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τώρα το αφήνετε λίγο ανοικτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Παραμένω στην απάντηση που έδωσα την προηγούμενη φορά. Αν νομίζετε ότι υπάρχει διαφορά, μην προτρέχετε. Σας παραπέμπω σε εκείνη την απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Η συνέντευξη Πάγκαλου δεν προδιαγράφει μια ανάλογη στάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι στέλεχος πρώτης γραμμής και είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

ΦΙΛΗΣ: Πότε προβλέπεται η κυβέρνηση να προωθήσει στη Βουλή τις ρυθμίσεις που αφορούν την αλλαγή της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συγκροτηθεί, εδώ και καιρό, Επιτροπή από ειδικούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους υπουργείων, προκειμένου να μελετήσουν το θέμα και να διατυπώσουν την τελική πρότασή τους. Δεν το έχουν κάνει ακόμη, αλλά πιστεύω ότι αυτή την περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί η εργασία της Επιτροπής. Αναμένεται, λοιπόν, η διατύπωση της πρότασής της για τα θέματα αυτά.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Λαλιώτης, χθες σε συνέντευξή του, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής να καλέσει έναν εκδότη για να επιβεβαιώσει τις απόψεις που έχει ενόρκως καταθέσει, γύρω από τις δοσοληψίες του με τον κ. Μητσοτάκη. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν εσείς ως Υπουργός Τύπου, θα ζητήσετε περαιτέρω διευκρινίσεις από τον εν λόγω εκδότη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι αυτός που μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία και στον τομέα αυτό. Οι επιλογές που έχει κάνει, μέχρι τώρα, αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρεται, μεταξύ των πρώτων εκείνος, για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των επιχειρηματικών παραγόντων ή των εκδοτών ειδικότερα, με το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Κακλαμάνη.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί όχι σε εσάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής σε αυτό που είπα.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε "δεν θέλω", δεν είπατε γιατί.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει διατυπωθεί, εδώ και χρόνια, συγκεκριμένη καταγγελία. Το να κληθεί ο κ. Αλαφούζος να επαναλάβει αυτό το οποίο έχει πει, δεν είναι αρκετό. Αυτό που, ίσως, πρέπει να γίνει και σε αυτή την κατεύθυνση, αν θέλει ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, είναι να υπάρξει μια περαιτέρω διερεύνηση για το πώς έχει το θέμα στις λεπτομέρειές του, πράγμα το οποίο εκφεύγει από τις αρμοδιότητές μας. Αφορά τον πολιτικό κόσμο στο σύνολό του.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ξέρω εάν αληθεύει, κ. Υπουργέ, ότι η ΕΡΤ θα περιορίσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να μας πληροφορήσετε πώς εξελίσσεται το θέμα της χορήγησης των αδειών και τρίτον, τι μέτρα θα λάβετε εσείς, εάν ασχολείστε καθόλου με τις παραλήψεις και τις κατηγορίες εναντίον του κ. Μπατατούδη, σχετικά με τη δραστηριότητά του στον εκδοτικό χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του αριθμού των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ. Εάν αναφέρεστε στη συζήτηση που προκλήθηκε προσφάτως με αφορμή τα προγράμματα στα βραχέα κύματα, δηλαδή τα ραδιοφωνικά προγράμματα για τους Αποδήμους από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, θα σας πω ότι ήταν άνευ λόγου αυτή η συζήτηση, δοθέντος ότι δεν έγινε τίποτα άλλο παρά μεταφορά του πομπού εκπομπής σήματος του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού, από την Περαία, σε μια άλλη περιοχή, στην Αυλίδα Θεσσαλονίκης. Και αυτό έγινε, επειδή ακριβώς χρησιμοποιούνται πλέον πομποί μεγαλύτερης έντασης από τους παλαιούς και αυτοί οι πομποί δεν μπορούσαν να είναι στην περιοχή της Περαίας, που ήταν εγκατεστημένοι οι παλαιοί, γιατί θα δημιουργούσαν παρεμβολές στις λειτουργίες του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα για τους Αποδήμους συνεχίζεται κανονικά, όπως μέχρι τώρα. Δεν άλλαξε τίποτα ως προς αυτό. Γιατί διατυπώθηκε μια άποψη ότι οδηγούμαστε σε κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού ή σε συρρίκνωση του προγράμματος για τους Αποδήμους. Αυτό δεν ευσταθεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και όχι μόνο γι` αυτόν, αλλά και για άλλους@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν ευσταθεί. Δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα.

Οσον αφορά τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με λεπτομέρειες στους συναδέλφους σας που καλύπτουν το ραδιοτηλεοπτικό ρεπορτάζ, την προηγούμενη εβδομάδα. Εχουμε δεσμευθεί ότι στο τέλος αυτού του μήνα-αρχές του επόμενου, αφού ολοκληρωθεί -και ήταν μια επίπονη, πρωτόγνωρη δουλειά αυτή που γίνεται στην πατρίδα μας- η μελέτη του συνόλου των φακέλων που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους να πάρουν άδεια για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στη χώρα μας επιχειρηματίες, οι φάκελοι αυτοί θα προωθηθούν στο ΕΣΡ για τις δικές του ενέργειες.

Οσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, πρόκειται να συνεδριάσει το ΕΣΡ για να εξετάσει το σχετικό θέμα με τις άδειες που πρέπει να χορηγηθούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Νομό Αττικής. Αύριο συνεδριάζει για να ολοκληρώσει την από μέρους του επεξεργασία και να λάβει, ίσως, σχετική απόφαση για τους φακέλους που αφορούν τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Οι προκηρύξεις για τους άλλους Νομούς της χώρας -επειδή για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς οι άδειες είναι τοπικής εμβέλειας, όχι εθνικής ή περιφερειακής, όπως συμβαίνει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς- θα πρέπει να έχουμε χάρτες συχνοτήτων από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με την πυκνότητα που έρχονται, με το ρυθμό που καταρτίζονται οι χάρτες, θα προβούμε στις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Οσον αφορά το τελευταίο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, πρέπει να σας πω ότι τρεις είναι οι περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 2644/1998 για την παροχή συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί απολύτως η διαδικασία για τον πρώτο ενδιαφερόμενο και εκπέμπεται πρόγραμμα, στο πλαίσιο της γνωστής σε εσάς, με το λογότυπο ΝΟVΑ, πλατφόρμας, όπως ονομάζεται. Δεύτερη περίπτωση που αντιμετωπίσαμε είναι αυτή της εταιρείας INTERACTIVE, του επιχειρηματία στον οποίο αναφερθήκατε, όπου μετά από έλεγχο του ΕΣΡ, έλεγχο επί της ουσίας του φακέλου του συγκεκριμένου επιχειρηματία και τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης του ΕΣΡ, προχωρήσαμε στη χορήγηση της σχετικής άδειας και μετά την παρέλευση περίπου έξι μηνών προχωρήσαμε στη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, με την ανάληψη εκ μέρους του ενδιαφερομένου επιχειρηματία, όλων των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος. Επειδή είδα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα αυτό, πρέπει να σας πω ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Λεπτομέρειες μπορεί να είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση του επιχειρηματικού ομίλου με το όνομα «ΑΛΦΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝθΕΣΙΣ», του οποίου έχει εξεταστεί ο φάκελος από το ΕΣΡ. Εχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του το ΕΣΡ. Απομένει στις δικές μας υπηρεσίες να ολοκληρώσουν το έργο τους, προκειμένου να χορηγήσουμε την άδεια, όπως προβλέπεται σε πρώτο στάδιο, και εν συνεχεία να προχωρήσουμε στη σχετική σύναψη της σύμβασης παραχώρησης, μεταξύ του Δημοσίου και του συγκεκριμένου ιδιώτη επιχειρηματία. Ετσι έχουν τα πράγματα στο συγκεκριμένο αυτό τομέα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχετε υπόψη σας αυτά που διατύπωσε σε συνέντευξή του ο κ. Μπακούρης. Με την ευκαιρία που αυτό το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα, θα ήθελα να μας πείτε, εάν η κυβέρνηση ή η Επιτροπή 2004, έχει δώσει αποζημίωση στον κ. Μπακούρη και εάν έχει ληφθεί η τελική, η οριστική απόφαση για τη μισθοδοσία των στελεχών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Επιτροπή 2004.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα τα αντιμετώπισε η Επιτροπή 2004 σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Εχουν αντιμετωπιστεί τα θέματα αυτά. Καλό είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να προχωρήσουμε, μην κοιτάζουμε προς τα πίσω. Δηλώσεις ή συνεντεύξεις παραγόντων που συνέβαλαν θετικά με τη δική τους παρουσία, κάποια στιγμή, σε ένα πόστο, πιστεύω ότι είναι χρήσιμες σε ένα βαθμό. Από κει και πέρα, δεν ωφελούν, γιατί αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, είναι να εντείνουμε την προσπάθειά μας, να συνεχίσουμε την προετοιμασία της χώρας μας, ώστε να οργανώσουμε τους κατά το δυνατό καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό έχει σημασία για μας. Να κοιτάμε μπροστά, μη δίνουμε μάχη οπισθοφυλακής.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τη λέξη «διευθέτηση» μπορείτε να μου την ερμηνεύσετε; Λέτε «διευθετήθηκαν τα θέματα».

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιμετωπίστηκαν, είπα. Δεν είπα «διευθετήθηκαν».

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μισθοί οριστικοποιήθηκαν; Δόθηκαν τα 400 εκατομμύρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι για το θέμα αυτό υπήρξε επικοινωνία και ένα είδος συμβιβασμού, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του συγκεκριμένου παράγοντα, προκειμένου έτσι να αντιμετωπιστούν οι όροι της σύμβασης, που είχε υπογραφεί στην αρχή, όταν επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας για τη θέση αυτή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οταν παραιτήθηκε η κα Λαϊου -έχει διαφορά βέβαια αυτό από την αποπομπή- είχατε πει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις σημαντικές υπηρεσίες της από τη θέση της βουλευτού Επικρατείας. Θα ήθελα να μας πείτε εάν ισχύει το ίδιο για τον κ. Πάγκαλο, εάν μπορείτε να κάνετε την ίδια δήλωση .για ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και μια δεύτερη ερώτηση, πότε θα συνεδριάσει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα και ήμουν σαφής. Ο κ. Πάγκαλος είναι ένα στέλεχος πρώτης γραμμής και μέλος του Ε.Γ. Το Ε.Γ. είναι ανώτατο κομματικό όργανο. Εχει εκλεγεί από την Κ.Ε. στο Ε.Γ. ο κ. Πάγκαλος και ασφαλώς, πέρα από την ιδιότητα του βουλευτή, ως μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης και παραλαβής, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι εξέφρασε αυτές τις απόψεις για τα εργασιακά, επειδή είναι μέλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος και ως πρώην υπουργός των Εξωτερικών, όλα τα άλλα που είπε για τα εθνικά θέματα. Και είπε επίσης, ότι ποτέ δεν εκλήθη να πει την άποψή του, αν και έχει χρηματίσει επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών, για τα εθνικά θέματα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή τα ίδια πράγματα τα είχε πει και σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του, πριν λίγες ημέρες, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή της αποπομπής του και δεν έγινε νωρίτερα. Και επιπροσθέτως, θα αποτελεί, πλέον, πρόκριμα για τον Πρωθυπουργό, εάν οποιοσδήποτε υπουργός εκφράζει κάποιες διαφορετικές απόψεις, να αποπέμπεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλα αυτά έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του.

ΠΑΠΠΑ: Ακουσα όλα αυτά που απαντήσατε για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ανησυχεί την κυβέρνηση ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στελεχών και άλλων μελών του Ε.Γ. και υπουργών, όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο. Υπάρχει, λοιπόν, κάποιος προβληματισμός, να το ξαναδείτε, να πάει ίσως πίσω, να συνεχιστεί ο διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο προβληματισμός της κυβέρνησης μονοσήμαντα αναφέρεται στην ύπαρξη προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ των οποίων σημαντικό είναι αυτό της ανεργίας. Αυτό απασχολεί την κυβέρνηση. Μας ανησυχεί όταν οι αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν ληφθεί, δεν οδηγούν σε συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας. Θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι επιλογές της κυβέρνησης. Με γνώμονα αυτό το στόχο και μόνο, κάνουμε τις επιλογές μας. Είπαμε ότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, πέραν του κοινωνικού διαλόγου, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση και να την αξιοποιήσουμε. Αλλά, θα πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε για αργότερα την ανάγκη που υπάρχει να δράσουμε αποτελεσματικά σήμερα. Γιατί, όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπίσουμε αύριο ένα πρόβλημα, το οποίο, εν τω μεταξύ, θα έχει περισσότερο διογκωθεί. Αυτό είναι το νόημα της τακτικής που ακολουθούμε και στο συγκεκριμένο τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Πάγκαλο συμφώνησε απόλυτα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος της Κ.Ε. Να περιμένουμε ότι θα διαγραφεί κι αυτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα τόσες φορές, που καλό είναι να μην επανέρχονται προς συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έγινε χθες. Με αυτά που είπε συμφωνεί απόλυτα με τα όσο είπε ο κ. Πάγκαλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απεριόριστο δικαίωμά του. Και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος, κατά καιρούς, είτε ως Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είτε ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει διατυπώσει τις απόψεις του, οι οποίες ακούγονται πάντοτε με μεγάλη προσοχή.

ΦΙΛΗΣ: Ισχύει πάντοτε η δήλωση του κ. Χριστοδουλάκη που έκανε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν προκρίνει την επιβολή μονομερών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "τρελών αγελάδων".

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, πράγματι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να πει κανείς ότι ο εντοπισμός αυτής της νόσου σε βοοειδή, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού. Γνωρίζετε ότι η Μόνιμη Επιτροπή Κτηνιάτρων της Ε.Ε., την προηγούμενη Παρασκευή, δεν κατέληξε σε μια συγκεκριμένη θέση. Σήμερα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της Ε.Ε.. Πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων που θα ληφθούν από όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εμείς έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, έχουν ληφθεί μέχρι τώρα μέτρα για την προστασία του πολίτη, του καταναλωτή. Γιατί, η προστασία του πολίτη είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στην πολιτική μας. Για να διασφαλίσουμε, λοιπόν, τη δημόσια υγεία, έχουμε πάρει μέτρα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε στον τομέα αυτό, εφόσον δεν προκύψει κοινή πολιτική μετά από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας, είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο, τουλάχιστον όσον αφορά τους χειρισμούς. Γιατί, η επιβολή κάποιων περιοριστικών μέτρων εναντίον άλλων χωρών, μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε ένα φαύλο κύκλο λήψης αντιμέτρων από εκείνες τις χώρες σε βάρος της δικής μας χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Το έχουν κάνει δύο, τουλάχιστον. Η Ισπανία και η Ιταλία.

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζω. Είναι χώρες που συνορεύουν και αντιμετωπίζουν σε εξαιρετικό βαθμό το σχετικό πρόβλημα. Είμαστε κι εμείς έτοιμοι να πάρουμε τα σχετικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας και να μην οδηγηθούμε σε ένα φαύλο κύκλο.

ΦΙΛΗΣ: Αυτά τα μέτρα θα ληφθούν από κάποιο κυβερνητικό όργανο, την Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ληφθούν από κυβερνητικό όργανο, το αρμόδιο υπουργείο ή την Κυβερνητική Επιτροπή, αναλόγως...

ΦΙΛΗΣ: Ποιό είναι το αρμόδιο υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρμόδιο είναι το υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος εποπτεύει του ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων, ως υπουργός Ανάπτυξης, έχει την ευθύνη συντονισμού αυτές τις ημέρες, επειδή απουσιάζει στην Ευρώπη ο κ. Ανωμερίτης. Αυτές τις ημέρες είναι στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει σε διάφορες διαβουλεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε με καθαρό μάτι, αφού ολοκληρωθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που γίνεται σήμερα και γνωρίζουμε πού οδηγείται. Αν έχουν ληφθεί αποφάσεις για μέτρα, θα συμμετέχουμε στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων αυτών. Αν όχι, θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο, να αναλάβουμε μόνοι μας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

ΦΙΛΗΣ: Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις που προβάλλονται σήμερα στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας; Τι ζητάει η Ελλάδα; Ολοι μιλάνε για μια κοινοτική παρέμβαση@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, διατυπώνονται διάφορες απόψεις. Ενώ συζητείται αυτό το θέμα -το οποίο είναι το κύριο θέμα που απασχολεί και εμάς και άλλες χώρες της Ευρώπης σήμερα- ταυτόχρονα, στην ίδια ημερήσια διάταξη, περιλαμβάνονται και άλλα θέματα. Και οι συζητήσεις αυτές παίρνουν το χαρακτήρα μιας οιονεί διαπραγμάτευσης. Γι` αυτό, ακριβώς, θα πρέπει να έχει την απαραίτητη ευελιξία και ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας που συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις. Και πάντως, η όποια δική μας στάση, καθορίζεται με βασικό γνώμονα την προστασία του Ελληνα πολίτη-καταναλωτή. Μην περιμένετε από εμένα να ανακοινώσω -δεν το γνωρίζω, άλλωστε- λεπτομέρειες.

ΦΙΛΗΣ: Μας λέτε ότι κάνουμε "τράμπα" περίπου με την εταιρική σχέση. Αυτό λέτε, άλλα θέματα συζητούνται σήμερα. Τι άλλα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Παρανοήσατε. Αν δεν το διατύπωσα καλά, ζητώ συγνώμη. Αλλά, νομίζω ότι εσείς βγάλατε λάθος συμπέρασμα. Είπα στην ίδια ατζέντα, στην ίδια ημερήσια διάταξη συζητούνται και άλλα θέματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Και σας λέω ότι το θέμα αυτό για τα βοοειδή τίθεται κατά προτεραιότητα μεν, αλλά εκτός ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όπου άλλα θέματα είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν εδώ και καιρό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 November 2000 - 15:23:26 UTC