Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Χθες και σήμερα, στο πλαίσιο λειτουργίας της Συντονιστικής Επιτροπής Προβολής Εθνικών Θεμάτων (ΣΕΠΕΘ) και στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου για την προβολή των εθνικών θεμάτων, φιλοξενούμε στην Αθήνα την τακτική συνάντηση των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου των δύο κρατών. Ηταν μαζί μας χθες ο κ. Παπαπέτρου, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και ο κ. Βασιλείου επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας που συζητά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο μας. Οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού ενημερώνονται για τα εθνικά θέματα που απασχολούν τα δύο κράτη, από Υπουργούς και άλλους σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν σχετική αρμοδιότητα. Ετσι, κατορθώνουμε να έχουμε ένα σχεδιασμό για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν, την επόμενη περίοδο, τα Γραφεία Τύπου των δύο κρατών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, στη συνεδρίαση του Ε.Γ. αναφέρθηκε ότι υπάρχει μια δεύτερη επιστολή του Φιλανδού Πρωθυπουργού κ. Λιπόνεν προς τον κ. Ετσεβίτ. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες μιλούν ότι πρόκειται για μια αρνητική για την Ελλάδα επιστολή. Θέλω να σας ρωτήσω εάν είστε γνώστης, για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει μια τέτοια επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Από την έρευνα που έχουμε κάνει δεν προκύπτει η ύπαρξη τέτοιας επιστολής. Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση να έχει σταλεί άλλη επιστολή του Φιλανδού Πρωθυπουργού προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας με περιεχόμενο συναφές με αυτό της πρώτης επιστολής, την οποία γνωρίζετε. Δεν προκύπτει, λοιπόν, η ύπαρξη δεύτερης επιστολής.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δεν προκύπτει, είπατε; Πώς ο κ. Τσοχατζόπουλος, τότε, το ανέφερε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Γνωρίζω ότι υπήρξε ένα δημοσίευμα, την προηγούμενη εβδομάδα, την Παρασκευή συγκεκριμένα, σε μια εφημερίδα, η οποία ίσως έδωσε σε κάποιους την αφορμή να σκεφθούν ότι υπάρχει δεύτερη επιστολή, να το λάβουν αυτό ως δεδομένο και να κάνουν ανάλογες συζητήσεις με αυτή την αφορμή. Σας είπα ότι με βάση αυτό το δημοσίευμα κάναμε έρευνα και δεν προκύπτει, εξ όσων γνωρίζουμε, να έχει σταλεί άλλη επιστολή του κ. Λιπόνεν, πέραν της πρώτης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, διαβάζω στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» -και υπάρχουν και σχεδιαγράμματα- για παραχώρηση ελληνικού εδάφους στην Αλβανία. Εχετε να προσθέσετε κάτι παραπάνω σε αυτά τα στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται για νέα διευθέτηση των συνόρων. Γνωρίζετε ότι για αρκετά χρόνια η Μεικτή Μεθοριακή Επιτροπή, με εκπροσώπους και των δύο κρατών ασχολείται με το θέμα της τοποθέτησης των πυραμίδων, που αποτελούν και τη σήμανση της μεθορίου. Το 1996, λόγω της εσωτερικής κατάστασης στο γειτονικό κράτος, αυτή η διαδικασία διεκόπη και άρχισε πάλι το 1999. Δεν προκύπτει οποιαδήποτε αλλαγή, όσον αφορά τη μεθόριο. Πρέπει να σας πω ότι με την τεχνική τεκμηρίωση, που έγινε από ειδικούς, προκύπτει ότι σε μια ορισμένη περιοχή, σε ένα ορισμένο σημείο, όπου πάντοτε υπήρχε μια τριγωνική εσοχή προς την ελληνική πλευρά, μια πυραμίδα που βρισκόταν στη κορυφή αυτού του τριγώνου είχε καταστραφεί. Επιχειρήθηκε από κάποιους η ευθυγράμμιση της μεθορίου, πράγμα το οποίο δεν ήταν σωστό. Υπάρχει μια αποκατάσταση, λοιπόν, στο σημείο ακριβώς εκείνο των συνόρων, στις θέσεις που πάντοτε υπήρχαν. Το μεθοριακό φυλάκιο βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας. Αρα, δεν δικαιολογείται όλη αυτή η κριτική που ασκείται για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο άλλωστε θα γίνει συζήτηση σήμερα στη Βουλή, με αφορμή σχετική ερώτηση συναδέλφου από τη Ν.Δ., στην οποία θα απαντήσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Ολα αυτά τα τεχνικά στοιχεία, τα οποία δεν χρειάζεται να αναφέρω τώρα εδώ, θα αναφερθούν με κάθε λεπτομέρεια στη Βουλή από το συνάδελφο, στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίασης. Απλά, σας έδωσα ένα πολύ γενικό πολιτικό πλαίσιο.

ΦΙΛΗΣ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας χθες στην κληρικο-λαϊκή σύναξη στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι οι αξίες του Χριστιανισμού είναι να μην υπάρχει εθνική Εκκλησία, αλλά μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας πω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, για το εάν πρέπει να υπάρχει εθνική Εκκλησία ή μια ενιαία Εκκλησία; Ασφαλώς, δεν θα επιμένετε να μπούμε σε έναν τέτοιο διάλογο. Στη συντεταγμένη Πολιτεία μας, λειτουργεί με συγκεκριμένη οργανωτική μορφή η Εκκλησία της Ελλάδας. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε πολύ καλά -άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε ανάλογο σχόλιο- ότι εμείς σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος είναι μια πραγματικά μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, με παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο κ. Καραμανλής κάλεσε χθες την κυβέρνηση να κάνει συμβιβασμό με τον τέως μονάρχη, για το θέμα της περιουσίας. Επίσης, κάλεσε την Κυβέρνηση εάν έχει, όπως είπε, να προβάλει τα νέα της επιχειρήματα, ώστε να τα συζητήσει με την Αντιπολίτευση και να δοθεί η καλύτερη λύση για το ελληνικό Δημόσιο. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δικαστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Επαναλαμβάνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί σθεναρά τη θέση της χώρας μας μέχρι τέλους. Η απαράδεκτη απαίτηση του τέως βασιλιά φανερώνει την αδιαφορία και την περιφρόνησή του προς τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντα του λαού. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια γκρίζα θέση. Η Ν.Δ. θα πρέπει να τοποθετηθεί με τρόπο απόλυτο και διαυγή απέναντι στην απαίτηση του τέως απαίτηση που πρέπει να αποδοκιμαστεί, όχι μόνον ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τη σύλληψή της. Ως προς αυτήν καθ` αυτήν την πρωτοβουλία που είχε ο τέως, η οποία θα πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, γιατί καταντά πρόκληση. Πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος, στο πλαίσιο των προτάσεών του, ζητεί να του επιδικαστεί για ψυχική οδύνη ένα ποσό 50 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο @λέει- θα προσφέρει στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας! Ο ίδιος εκτιμά σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές την αξία της περιουσίας που διεκδικεί και την ίδια ώρα ζητεί και 50 εκατομμύρια, προκειμένου έτσι να ανακουφίσει τους πάσχοντες σεισμόπληκτους συμπολίτες μας. Αυτή η κλίμακα αξιών, όσον αφορά την απαίτηση υπέρ του εαυτού του και την προσφορά προς τρίτους, εκ μέρους του, είναι δηλωτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο τέως. Θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο, απέναντι σε αυτή την «επίθεση» που δέχεται ο ελληνικός λαός, οι έλληνες πολίτες, λόγω αυτών των ηθικά, ιστορικά και πολιτικά απαράδεκτων απαιτήσεων του τέως.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που μας είπατε και που υιοθετούμε, πιστεύω, οι περισσότεροι, δεν τα είπαν οι συνήγοροι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να μην έχουμε μια δυσμενή απόφαση; Γιατί ακούγονται σωστά αυτά που λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνήγοροι προέβαλαν τα επιχειρήματά μας. Συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα αυτό. Υπάρχουν, ασφαλώς, στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και άλλα τα οποία θα τεθούν υπόψη του Δικαστηρίου. Σας είπα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Θα αναμένουμε λοιπόν. Εχουμε αρκετούς μήνες στη διάθεσή μας. Σε αυτή τη χρονική περίοδο θα γίνουν όλοι οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί, προκειμένου να υπερασπιστούμε το συμφέρον της χώρας μας.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη, στις 4 Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα γίνει για το θέμα της εταιρικής σχέσης Ε.Ε.- Τουρκίας, αν μια απόφαση βγει και είναι παρόμοια με την απόφαση της Κομισιόν στις 8 Νοεμβρίου, όπως διατυπώθηκε τότε για την εταιρική σχέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά το κείμενο της εταιρικής σχέσης. Στο κείμενο αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Δεν διεκδικούμε τίποτα παραπάνω, αλλά και δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο. Η απόφαση Κορυφής στο Ελσίνκι οριοθετεί τη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία. Είναι μια απόφαση σταθμός. Πιστεύουμε ότι περιέχει, με κάθε λεπτομέρεια, όλους τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των χωρών της Ε.Ε. μεταξύ τους. Αυτούς τους κανόνες θα πρέπει η Τουρκία να τους αποδεχθεί. Είναι και προς το δικό της συμφέρον, γιατί η απόφαση του Ελσίνκι είναι ακριβώς ο γεωμετρικός τόπος, που τέμνονται, συναντώνται τα συμφέροντα της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Δεν είναι μια μονόπλευρη απόφαση. Με αυτή την έννοια θεωρούμε αδιανόητη την αρνητική στάση παραγόντων της Τουρκίας απέναντι στο ενδεχόμενο να υιοθετηθεί πλήρως το κείμενο της απόφασης του Ελσίνκι στο κείμενο της εταιρικής σχέσης, το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν είναι επισπεύδουσα στο θέμα της εταιρικής σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι θα προβάλλει κάποιου είδους βέτο αν το κείμενο δεν την βρίσκει σύμφωνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον το κείμενο δεν είναι σε συνέχεια και συνέπεια με την απόφαση Κορυφής στο Ελσίνκι, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Γιατί η Ε.Ε., όχι μόνο για λόγους αξιοπιστίας της, αλλά και για πρακτικούς λόγους, για λόγους λειτουργίας της θα πρέπει μια απόφαση που έλαβε περίπου πριν από ένα χρόνο να την επαναλάβει αυτούσια, αφού συζητά, ασχολείται με το ίδιο θέμα. Κατά τα άλλα η θέση μας έχει γίνει σαφής. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αντιδρούμε στο ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης αυτής της συζήτησης, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατό να προκύψει κείμενο εταιρικής σχέσης το οποίο θα είναι σε διάσταση ή θα αλλοιώνει το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη στο Ελσίνκι.

ΦΙΛΗΣ: Σε διάσταση δεν είναι ούτε καν το σημερινό κείμενο, έτσι και αλλιώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτό. Αλλοι έχουν αντίρρηση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν συζητάμε όμως αυτό. Συζητάμε εάν χωρίς την πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας, δηλαδή το κείμενο που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν προχωρήσει αυτό το κείμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 4 Δεκεμβρίου. Αν κι εκεί δεν προκύψει συμφωνία, μπορεί να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια ή να μετατεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη, στη Σουηδική Προεδρία.

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Πάλι για τον τέως. Χθες, σε συνέντευξή του είπε ότι «εγώ δεν πληρώνω τίποτα, γιατί ότι όταν κάποιος χρωστάει, του στέλνουν κάποια κείμενα, κάποια έγγραφα και του ζητάνε να πληρώσει». Αυτός λέει ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει έρθει κανένα έγγραφο από την ελληνική κυβέρνηση που να το ζητάει να πληρώσει κάτι. Αποδεικνύεται κάποιος τι χρωστάει; Δηλαδή χαρακτηριστικά: Εχει Α.Φ.Μ. ο τέως;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει αρκετά την επόμενη περίοδο. Για την ώρα αξίζει να σας αναφέρω τα εξής στοιχεία: Η κυβέρνηση εγκαίρως ανέθεσε σε δύο αναγνωρισμένους οίκους να εκτιμήσουν ο ένας την αξία της περιουσίας που διεκδικεί ο τέως, ο άλλος το ύψος των φόρων που υποχρεούται να καταβάλει ο τέως στο ελληνικό Δημόσιο. Ο οίκος Lambert Smith and Hampton εκτίμησε ότι η αγοραία αξία των ακινήτων του Τατοϊου, του Μον Ρεπό και της έκτασης στο Πολυδένδρι ανέρχεται περίπου στα 187 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο οίκος Deloitte and Touche, ο οποίος έκανε την άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τέως οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο από φόρους που δεν έχει καταβάλει μέχρι τώρα ένα ποσόν ύψους 197 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πρέπει να πω ότι, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται, ο ελληνικός λαός και η χώρα τον έχει πληρώσει τον τέως. Τον έχει πληρώσει σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους και αυτή την ώρα και πάλι χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο. Είναι λοιπόν οφειλέτης. Είναι αυτός ο οποίος χρωστάει. Και, σε τελευταία ανάλυση, δεν του χρωστάει τίποτα η χώρα να την οδηγεί σε μια επανάληψη συζητήσεων για θέματα που δεν αποτελούν, με όποια έννοια και αν τα προσεγγίσει κανείς, προβλήματα για τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος τα καθιστά προβλήματα, όταν απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο ποσά ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο ελληνικός λαός συνεχίζει την πορεία του σε μια δύσκολη περίοδο. Η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος, όλοι οι πολίτες, καταβάλλουμε προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην καθημερινή ζωή, που είναι ορατά για διάφορους λόγους. Από εκεί και πέρα εμείς πρέπει να συνεχίσουμε απερίσπαστα το έργο μας, αφήνοντας τους παράγοντες του παρελθόντος να διεκδικούν @ίσως- ρόλους στο σήμερα και το αύριο. Θα απογοητευθούν όμως γιατί δεν έχουν καμία θέση στο σήμερα και το αύριο της χώρας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο Εφορος του έστειλε ειδοποίηση, όπως στέλνει σε όλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία χειρίζονται, στις επιμέρους πτυχές τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες, αξιοποιήθηκαν από τις εταιρίες, από τους ομίλους, για να καταλήξουν στα επίσημα πορίσματά τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα ορθολογικό κενό. Λέτε ότι για μια περιουσία 187 δισεκατομμυρίων δραχμών, χρωστά φόρους 197 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πώς γίνεται αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν πορίσματα, στα οποία κατάληξαν δύο έγκυροι οίκοι, τους όποιους ονόμασα. Αυτά τα πορίσματα είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 November 2000 - 14:20:04 UTC