Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής είναι ένα θλιβερό γεγονός, δραματικό όταν πρόκειται περί αυτοκτονίας, όποιος και αν είναι ο λόγος. Προφανώς, διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το γεγονός.

Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε δύο εφημερίδες που γιορτάζουν σήμερα, η μία έξι χρόνια κυκλοφορίας και η άλλη ένα χρόνο. Να τα εκατοστήσουν!

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση έχει υπόψη της κάποιο καινούργιο στοιχείο σε σχέση με το ναυάγιο του «Σάμινα», που να έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι. Υπάρχει η γνωστή διαδικασία, όπως ξέρετε, στη Δικαιοσύνη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, θα καταθέσουν ερώτηση στον Πρωθυπουργό, αν δεν την έχουν καταθέσει ήδη. Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει κατατεθεί τέτοια ερώτηση. Είναι, όμως, στη διαδικασία της Βουλής, είναι δικαίωμα των βουλευτών να ερωτούν και των υπουργών να απαντούν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει το εξής ζήτημα όμως: Η κυβέρνηση δέχεται συμβουλές και διεθνών οίκων, αλλά και ανθρώπων της αγοράς να προχωρήσει πιο γρήγορα τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν, λοιπόν, υπάρχει τέτοια αντίδραση σε κάθε προώθηση, οποιασδήποτε διαρθρωτικής αλλαγής, μέσα από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τίθεται το πολιτικό ερώτημα, αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει το κυβερνητικό έργο και το πρόγραμμά της.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το κείμενο της ερώτησης, εάν το διαβάσετε, είναι ένα κείμενο ερώτησης και τίποτα παραπάνω. Δεν παίρνει θέση, ρωτά. Και δεύτερον, η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα «Ολυμπιακή», είναι γνωστή. Θα γίνει αποκρατικοποίηση και θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν δημιουργεί κάποιο ζήτημα στην κυβέρνηση επειδή είναι περισσότεροι από 40 οι βουλευτές που υπογράφουν αυτή την ερώτηση; Δεν είναι ένας και δύο, είναι πάρα πολλά άτομα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια διαδικασία που γίνεται στη Βουλή. Δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα. Εάν δείτε το κείμενο @δεν ξέρω τι έχετε υπόψη σας@

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν έχουμε δει το κείμενο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επομένως, θα έλεγα να μην υπερβάλλουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αν άκουσα καλά, σε κάποια συνέντευξή σας, χθες, χαρακτηρίσατε τον τέως «σύγχρονο Ελγιν». Μπορείτε να μας εξηγήσετε, τι εννοείτε με αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ασφαλώς, ακούσατε καλά. Σε μια συνέντευξή μου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποκάλεσα, όντως, τον τέως βασιλιά «σύγχρονο Ελγιν». Και αυτό μιλώντας για το γεγονός εκείνο -που καλό είναι να το θυμόμαστε- που συνδέεται με τη μεταφορά ενός ολόκληρου θησαυρού από το Τατόι στο εξωτερικό. Σας θυμίζω: Δεκαπέντε νταλίκες. Μια αρχαιολογική συλλογή, η οποία αποτελείτο από 890 αντικείμενα προϊστορικά, κλασικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής. Αρχαιολογική συλλογή με αντικείμενα που βρέθηκαν στην Αρχαία Δεκέλεια. Πάνω από 1000 @1200 πίνακες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σπάθες και άλλα κειμήλια του 1821, τα οποία και αυτά έφυγαν από την Ελλάδα. Μεγάλη συλλογή εικόνων του 16ου , 17ου και 18ου αιώνα. Και ταυτόχρονα περίπου 18.000 παλαιά βιβλία, μεγάλης ιστορικής αξίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποκάλεσα τον κ. Γλίξμπουργκ «σύγχρονο Ελγιν». Τα συμπεράσματα είναι δικά σας και του ελληνικού λαού.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αν αυτά που λέτε τώρα βγήκαν παράνομα, τότε γιατί επετράπη να φύγουν από την Ελλάδα; Γιατί, αν έφυγαν καλώς, δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δυστυχώς! Και αυτό επίσης δεν το θυμόμαστε. Κυβέρνηση τότε ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εφυγαν αυτά με τη βοήθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, όταν έγιναν αυτά, όταν έμπαιναν στα κοντέινερ, δεν έγινε έλεγχος από κρατικούς υπαλλήλους, από υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας; Εγιναν τέτοιοι έλεγχοι; Εχετε υπόψη σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι ακόμη χειρότερο, γιατί δείχνει την επισημότητα με την οποία όλα αυτά έφυγαν στο εξωτερικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσημα έφυγαν και με τη σφραγίδα του κράτους@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ακόμη χειρότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένους πίνακες τους έβγαλαν και τους άφησαν στην άκρη@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι σε βάρος της κυβέρνησης της εποχής εκείνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι μερικούς πίνακες τους έβαλαν στην άκρη για αργότερα, να ελέγξουν ή να τους κρατήσουν εδώ. Αυτοί οι πίνακες χάθηκαν. Εχετε υπόψη σας πού είναι; Γνωρίζετε το γεγονός; Το πρακτικό που υπεγράφη την εποχή εκείνη το έχετε υπόψη σας; Γιατί για να φύγουν αυτά, υπάρχει κι ένα πρακτικό, αναλυτικό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το πρακτικό αναφέρει την ποσότητα και τα αντικείμενα που σας ανέφερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αυτό θεωρείται εθνικός θησαυρός, έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση να το διεκδικήσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την εποχή εκείνη είχε γίνει προσφυγή, ακριβώς γι` αυτό το θέμα, αλλά ακόμη @από την εποχή εκείνη- αγνοείται η τύχη της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποιόν είχε γίνει η προσφυγή τότε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από τον κ. Τσοβόλα, που ήταν τότε βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα των 40 και πλέον βουλευτών και να ρωτήσω το εξής: Εχει γίνει γνωστό και δεν είναι πληροφορίες ότι οι βουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστών της Ολυμπιακής και κατέθεσαν ή καταθέτουν αυτή την ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Υπάρχει, λοιπόν, ένας χαρακτήρας @επιτρέψτε μου την έκφραση- πολιτικού «βέτο». Αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση, δεδομένου ότι θα μπορούσαν και δύο και τρεις βουλευτές να καταθέσουν την ερώτηση. Ο αριθμός είναι 40 και πλέον. Δεν σας προβληματίζει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παραπέμπω σε αυτά που σας είπα. Είναι η διαδικασία που γίνεται στη Βουλή, με τις ερωτήσεις, με τις υπογραφές των βουλευτών. Είναι μέσα στα δικαιώματα που έχουν οι βουλευτές. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι 40 ξέρουν πόσο στοίχισε @κι εσείς αν γνωρίζετε- η Ολυμπιακή στον Ελληνα φορολογούμενο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όλα αυτά θα τα απαντήσει στη Βουλή, σύμφωνα με τη διαδικασία, ο καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός. Θα μιλήσει εκτενώς, στην απάντησή του προς τους βουλευτές.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος θα κάνει κόμμα, σε ένα μήνα, σε τρεις, σε τέσσερις μήνες, πάντως θα κάνει. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται. Σας απασχολεί το ποσοστό που θα χάσει το κυβερνών κόμμα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχήν, την ανακοίνωση του κόμματος φαντάζομαι ότι δεν θα την κάνετε εσείς, την περιμένουμε από τον κ. Αβραμόπουλο@

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Προς Θεού!

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα σας έλεγα ότι παρακολούθησα και τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, και τη συνέντευξή του, και τη συνέντευξη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καραμανλή, ο οποίος και δήλωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι μια αλήθεια, βεβαίως. Το μόνο που δεν είπε είναι ότι το φαινόμενο Αβραμόπουλου και η δημιουργία κόμματος, όπως διαφαίνεται, από τον κ. Αβραμόπουλο γίνεται ακριβώς, επειδή υπάρχει κρίση ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις κινήσεις του κ. Αβραμόπουλου, φαίνεται επίσης, τον τελευταίο καιρό, από τη γραμμή που δίνει στη Νέα Δημοκρατία, όχι ο αρχηγός της, ο κ. Καραμανλής, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό συνέβη και στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Ταυτίστηκε το κόμμα αυτό με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη. Αυτό συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή. Η κρίση αυτή, λοιπόν, ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία δίνει το περιθώριο να υπάρξει, ενδεχομένως, ένα άλλο κόμμα από τον κ. Αβραμόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε στην ερώτηση. Σας ρώτησε το ΠΑΣΟΚ αν το προβληματίζει. Εσείς απαντήσατε για τη Ν.Δ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στην ερώτηση απάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ανήκει στη Ν.Δ. προέρχεται από τη Ν.Δ. Επομένως, το πρόβλημα είναι του ευρύτερου συντηρητικού χώρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο σας ρώτησε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Αφορά τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Στη προχθεσινή συνεδρίαση, όμως, του Εκτελεστικού Γραφείου, μέλη του, όπως ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Σκανδαλίδης, ο κ. Βενιζέλος, φέρονται να δήλωσαν ότι αφορά και το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον κ. Αβραμόπουλο. Εκφράζονται, δηλαδή, πλέον φόβοι και από το δικό σας χώρο, ότι θα έχει διεισδυτικότητα και σε εσάς. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω τι συζήτησαν στο Ε.Γ. Δεν ήμουν παρών, ούτε τα πρακτικά έχω δει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Γι αυτό είπα «φέρονται».

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ή η προσεχής δημιουργία ή η ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου κόμματος από το σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο, θα δώσει προφανώς λαβή σε πολλές συζητήσεις, απόψεις και τοποθετήσεις. Επαναλαμβάνω ότι αφορά κυρίως τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο η ύπαρξη αυτού του κόμματος και δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέγεται, όμως, ότι κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες συζητούν με τον κ. Αβραμόπουλο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολοι συζητούμε με τον κ. Αβραμόπουλο. Είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάτε κι εσείς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κι εγώ συζητώ με τον κ. Αβραμόπουλο. Είμαστε μάλιστα και φίλοι. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν για πρώτη φορά υποψήφιοι και οι δύο το 1993 και γνωριστήκαμε σε εκείνη την προεκλογική περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι συζητάτε δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο,τι συζητώ και μαζί σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εχουμε τους σαράντα και πλέον βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που καταθέτουν αυτή την ερώτηση. Χθες, το βράδυ, είχαμε τρεις βουλευτές που δεν ψήφισαν το άρθρο 30, για τα τεχνικά παιχνίδια, στο φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης, έχουμε όλη την εικόνα που έχει δημιουργηθεί με το θέμα του κ. Παπαντωνίου. Ολη αυτή η εικόνα συνολικά προβληματίζει τον Πρωθυπουργό; Μήπως συμβαίνει κάτι με την κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θέλω να σας πω ότι με αυτά που αναφέρατε, μου περιγράψατε πώς λειτουργεί η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι σωστό να γίνεται έτσι όπως γίνεται. Και δεύτερον, μιας και αναφέρεστε στον κ. Παπαντωνίου, πρέπει να σας πω, για ό,τι γράφεται, πως δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Και αυτό θέλω να είναι κατηγορηματικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είστε στην ανάγκη να απαντήσετε για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας; Συμβαίνει κάτι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί ανέφερε τον υπουργό στην ερώτησή της η κα Αλεξάκη. Και για όλα αυτά τα οποία γράφονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν κινδυνεύει από τι; Τι δεν ισχύει; Και αυτά τα πράγματα γιατί γράφονται; Θέλει η κυβέρνηση να τον πάει αλλού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναφέρομαι σε αυτά τα οποία γράφονται και γενικότερα στο κλίμα το οποίο ανέφερε η συνάδελφός σας. Και λέω ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας για πολλά χρόνια και μάλιστα πετυχημένος. Η κυβέρνηση έχει την οικονομική της πολιτική. Και όπως γνωρίζετε και γνωρίζουμε, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην Ευρώπη και στους Διεθνείς Οργανισμούς, η οικονομία είχε θετικές επιδόσεις και συνεχίζει να έχει τέτοιες επιδόσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν ευσταθούν, δηλαδή, τα δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Παπαντωνίου για το Χρηματιστήριο και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός συζητά με τους υπουργούς του για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Πιστεύω ότι αυτό έκανε και με τον κ. Παπαντωνίου.

ΜΠΕΚΑΣ: Πού προσέφυγε ο κ. Τσοβόλας για το θησαυρό του Τατοϊου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στην ελληνική δικαιοσύνη, στην εισαγγελία Αθήνας.

ΜΠΕΚΑΣ: Η κυβέρνηση σκέφτεται να προσφύγει πάλι για το θησαυρό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τώρα να αντιμετωπίσει, σε έξι μήνες, όπως γνωρίζετε, το θέμα της εύλογης αποζημίωσης προς τον τέως. Θα υπάρξει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η τελική απόφαση για το θέμα αυτό. Εκείνο που ήθελα να δηλώσω -επειδή ανακυκλώνεται συνεχώς το θέμα με διάφορα- είναι ότι κανένα «σπιτάκι», ή «σπιτάκια», δεν ανήκουν στον τέως. Επίσης, κανένα κομμάτι εδάφους δεν ανήκει στον τέως. Το θέμα είναι -και μόνον αυτό- η εύλογη αποζημίωση που ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και αυτά γιατί πληρώνουμε εμείς την ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και της δεξιάς, από το 1974 έως σήμερα. Και μπορώ να είμαι και πιο συγκεκριμένος εάν θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέντε χρόνια σχεδόν που είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν έψαξε να βρει τι γίνεται ή τι έγινε η προσφυγή του κ. Τσοβόλα; Για τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου πρόκειται !

ΧΥΤΗΡΗΣ: Φοβάμαι ότι αυτά έφυγαν νομίμως, όπως ειπώθηκε, με την ευθύνη της τότε κυβέρνησης, το οποίο όπως καταλαβαίνετε την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Είπατε για ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Αυτός ο θησαυρός, όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόταν εκεί; Μιλάμε για ανεκτίμητα κομμάτια. Είπατε για πίνακες, για έργα, για ένα θησαυρό. Βρισκόταν στο Τατόι αυτός ο θησαυρός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μάλιστα.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Δεν υπήρχε από κανέναν πρόσβαση στο Τατόι; Αναρωτιέμαι, γιατί δεν έγινε κάτι, να πάρει έναν δημόσιο χαρακτήρα το ίδρυμα αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπήρχαν εκεί. Από το νόμο του 1994 και μετά υπήρξε η απαλλοτρίωση της αποκαλούμενης βασιλικής περιουσίας. Ο νόμος του 1994 απαλλοτριώνει τη «βασιλική περιουσία». Αυτή η απαλλοτρίωση γίνεται δεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό το οποίο συμπληρώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι για την εύλογη αποζημίωση. Δεν μιλάει για καμία επιστροφή περιουσίας. Μερικοί κάνουν σύγχυση σε αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλάτε για ανεπαρκείς κυβερνήσεις, βάζετε και την κυβέρνηση στην οποία μετείχατε κι εσείς; Γιατί έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συζητήσεις με τον «κύριο»@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα τις «ανεπαρκείς κυβερνήσεις της Ν.Δ.».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που έκαναν συζήτηση με τον τέως, ήταν επαρκείς και είχαν έρθει σε συμφωνία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Και αυτή η συμφωνία, η προσυμφωνία για να είμαστε ακριβείς, ήταν να επιστραφεί στον τέως 1,5 στρέμμα από το Τατόι, που σήμαινε έναν πλατύ διάδρομο πέριξ των τάφων. Αυτό και μόνο. Ολη η άλλη περιουσία περιερχόταν στο Δημόσιο. Αυτή την προσυμφωνία, δεν την υπέγραψε, δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ήρθε αμέσως μετά τις πολιτικές εξελίξεις και την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, τόσο ο τέως , όσο και ο κ. Μητσοτάκης, θεώρησαν ότι ήταν καλύτερο να φτιάξουν μια καινούργια συμφωνία, επωφελέστερη για τον έναν και για τον άλλο και προχώρησαν σε μια καινούργια συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε με το νόμο του 1992. Νόμος ο οποίος ακολούθως κρίθηκε αντισυνταγματικός. Και δεν καταλαβαίνω το λόγο γιατί ο νυν αρχηγός της Ν.Δ, ο κ. Καραμανλής, στηρίζεται πάνω σε ένα νόμο αντισυνταγματικό. Και σε αυτό κάνει λάθος. Δεν επιτρέπεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε «ένας νόμος επωφελέστερος και για τον έναν και για τον άλλο». Τι εννοείτε για τον κ. Μητσοτάκη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, δεν θεώρησε προφανώς επαρκή την προσυμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκανε μια άλλη συμφωνία, στην οποία παρείχε στον τέως πολύ περισσότερα, συν τα κοντέϊνερς, τα οποία είπαμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι επωφελέστερο για τον τέως Για τον κ. Μητσοτάκη πού είναι το όφελος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πίστευε ότι χρωστάει στον τέως. Αλλά, εάν χρωστάει ο κ. Μητσοτάκης, δε σημαίνει ότι χρωστάει ο ελληνικός λαός.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, για πρώτη φορά από επίσημο βήμα καταμετρούνται οι εθνικοί θησαυροί, οι οποίοι εκλάπησαν από την Ελλάδα@όπως εσείς είπατε@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το υπενθυμίζω. Αυτά έχουν γραφεί. Σας παραπέμπω στα πρότερα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μου κάνει εντύπωση, πώς όταν μια ελληνική κυβέρνηση, του κ. Μητσοτάκη εν προκειμένω, είναι συνένοχη γι αυτή την κλοπή, η δική σας κυβέρνηση της καταλογίζει «απλή ανεπάρκεια». Μου κάνει εντύπωση, ειλικρινά!

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο ελληνικός λαός, όμως, αυτή την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την καταδίκασε στις εκλογές που έγιναν αμέσως μετά.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Γιατί η κυβέρνηση ή το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει ένα κηπουρό στο Τατόι και τον πληρώνει ο τέως, με αποτέλεσμα να το επισημαίνει αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό το ξέρετε εσείς;

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ναι, στη συνέντευξή του είπε ότι πληρώνει τον κηπουρό. Και αυτό το στοιχείο θα το προσκομίσει και στο Δικαστήριο. Ετσι είπε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να ζητήσει αποζημίωση και γι αυτά που πληρώνει στον κηπουρό.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 November 2000 - 16:05:11 UTC