Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, συναντάται με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει, εν συνεχεία, γεύμα. Το βράδυ, γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει προσκαλέσει το Βούλγαρο Πρόεδρο, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Αύριο, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη προετοιμασίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας. Αργότερα, στις 12.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Η συνεδρίαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια της συνεδρίασης της προηγούμενης Πέμπτης. Το βράδυ, στις 8.30, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο. Η ομιλία του, ασφαλώς, θα είναι οικονομικού περιεχομένου.

Την Τετάρτη, στις 12.00, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρωθυπουργό αναχωρεί για τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου πρόκειται να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., υπό γαλλική προεδρία.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Πέτρος Συναδινός, μέχρι τώρα διευθύνων σύμβουλος του «ΑΘΗΝΑ 2004», υπέβαλε, με επιστολή, την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό. Αναφέρεται σε προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την παραίτηση. Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη που είχε από την κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε η κυβέρνηση. Ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της χώρας μας με απόλυτη επιτυχία. Πρέπει να πούμε ότι είναι αξιοσημείωτο το έργο που επιτέλεσε ο κ. Συναδινός σε μια κρίσιμη περίοδο για την προετοιμασία της χώρας μας. Πραγματικά η συμβολή του ήταν πολύ θετική σε αυτή την προσπάθεια.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα γεγονός, την παρουσία εκπροσώπων της Ν.Δ. σε μια εκδήλωση που έγινε στου Μακρυγιάννη. Γνωρίζετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. αποδεικνύει πόσο προσκολλημένη είναι στο παρελθόν της. Είναι, όμως, πρώτη φορά -και αυτό ξενίζει- που εκπροσωπήθηκε επισήμως η συντηρητική παράταξη σε μια εκδήλωση διχασμού, για να αποδείξει έτσι τι ακριβώς εννοεί με το εφεύρημα περί μεσαίου χώρου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιμείνω στο θέμα της εξαφάνισης του ναύτη στον Πειραιά, επειδή την Παρασκευή επιμένατε εδώ ότι έγιναν όλες οι δέουσες ενέργειες προς ενημέρωση. Αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, ότι δεν έγινε καμία ενέργεια. Παρακολουθώ, επί 30 χρόνια το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το ΥΕΝ βγάζει το πιο πλήρες δελτίο Τύπου. Και για 20-25 ημέρες δεν ανέφερε το γεγονός της εξαφάνισης του ναύτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΥΕΝ έχει εκδώσει δελτίο Τύπου, το οποίο έχετε υπόψη σας κι εσείς, αφού παρακολουθείτε από κοντά την ενημέρωση που παρέχει το υπουργείο. Σας είπα, μεταξύ των άλλων, ότι κάλεσε τη μητέρα και την αδελφή του εξαφανισθέντος, προκειμένου να δώσει πληροφορίες και να τις ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει η Πολιτεία. Σας είπα ότι από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση, έχουν απευθυνθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες της εξαφάνισης του Γεωργίου Καμπούρη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτό το σημείο που έκανα την ερώτηση. Το γεγονός δεν ανεγράφη στο δελτίο Τύπου που καθημερινώς περιλαμβάνει ακόμη και ότι εξεβράσθη μια τσάντα ή ένα ασήμαντο γεγονός. Αυτό το γεγονός δεν κατεγράφη στο δελτίο Τύπου. Και εάν δεν υπήρχε η δημοσιογραφική έρευνα, αυτό το γεγονός δεν θα το ξέραμε ακόμα, ανεξαρτήτως εάν έγιναν ή όχι οι δέουσες ενέργειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να διευκρινίσουμε, λοιπόν, ότι οι ενέργειες έχουν γίνει. Η ενημέρωση που δεν υπήρξε, δεν επηρέασε σε τίποτα την εξέλιξη των ερευνών, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις συνθήκες της εξαφάνισης αυτού του πολίτη. Από την άλλη, δεν ανεγράφη, εκείνη την ημέρα που έγινε, σε δελτίο Τύπου και δεν ενημερώθηκαν τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη, το ότι στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας προσήλθαν η μητέρα και η αδελφή του εξαφανισθέντος, που συνοδεύονταν μάλιστα από οικογενειακό φίλο τους, ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμενων της χώρας, για να ενημερωθούν. Ούτε αυτό ανεγράφη εκείνη την ημέρα, την ημέρα δηλαδή που έγινε. Αυτό δεν σημαίνει -επαναλαμβάνω- ότι δεν έγιναν από την πρώτη στιγμή οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. Εάν υπήρξε μια καθυστέρηση, όσον αφορά την ενημέρωση, αυτό είναι ένα άλλης τάξης ζήτημα, το οποίο αφορά συγκεκριμένες υπηρεσίες. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει διατάξει τη διενέργεια έρευνας και γι αυτή την πτυχή του όλου θέματος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τα οικονομικά της εταιρείας αυτής, με τις μετοχές και με το επαπειλούμενο κραχ, όπως αναφέρουν και μέτοχοι και μικρομέτοχοι. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους που κατέθεσαν τα λεφτά τους στην εταιρεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη για μια άλλη εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και είναι μεγαλομέτοχος, μπορεί να πει κανείς, της συγκεκριμένης εταιρείας, στην οποία κι εσείς αναφέρεστε, έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση και είναι εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο, μέχρι τώρα και για τις επόμενες ημέρες, μέχρι την 6 Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα, δεν θα συζητήσουμε αυτή την ώρα τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, μέσω των δικών της κανόνων λειτουργίας, τα προβλήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο γενικότερο, που ρυθμίζει πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, που μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν περιόδους ιδιαίτερες, με στοιχεία κρίσης γι την προοπτική αυτών των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει, αυτή την ώρα, κάτι ιδιαίτερο, κάτι εξαιρετικό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Αναφέρει ο κ. Συναδινός, στην επιστολή του, εάν υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας με άλλα στελέχη του «ΑΘΗΝΑ 2004», ποιός θα τον αντικαταστήσει και εάν θα δοθεί η επιστολή παραίτησης στη δημοσιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Συναδινός έστειλε μια επιστολή στον Πρωθυπουργό. Μπορεί να τη δώσει στη δημοσιότητα. Δεν περιέχει αυτή η επιστολή, εξ όσων γνωρίζω, στοιχεία τα οποία δεν είναι δημοσιοποιήσιμα. Ο κ. Συναδινός περιορίζεται σε αυτά που κι εγώ ανέφερα στην αρχή. Δεν αναφέρεται σε οτιδήποτε άλλο, που εσείς υπονοήσατε με την ερώτησή σας. Κατά τα άλλα, το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό, όσον αφορά, δηλαδή, τη διάδοχη κατάσταση μετά την παραίτηση του κ. Συναδινού.

ΠΑΠΠΑ: Η συνέντευξη του κ. Γ. Παπαντωνίου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δρομολόγησε μια φημολογία ανασχηματισμού. Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα: Εάν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού και αν όχι, θα ήθελα να σχολιάσετε το ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν δημιουργεί ένα επιπρόσθετο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, της οποίας το κλίμα έτσι κι αλλιώς είναι κακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αντιθέτως, ο κ. Παπαντωνίου έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, έχει διεθνώς αναγνωριστεί η δική του συμβολή στην πρόοδο που έκανε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό δείχνει ότι έχουμε εξασφαλίσει συνθήκες οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, πράγμα που είναι απαραίτητο για την ευόδωση των προσπαθειών μας και στον οικονομικό τομέα. Θέμα ανασχηματισμού δεν υφίσταται. Ασφαλώς, εάν εσείς τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια γράφετε κάθε βδομάδα για επικείμενο ανασχηματισμό, είναι βέβαιο ότι θα έχετε μια επιτυχία. Σας λέω, όμως, ότι θέμα ανασχηματισμού δεν υφίσταται.

ΠΑΠΠΑ: Οταν ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βγαίνει και λέει ότι θέλει να φύγει γιατί έκλεισε εκεί έναν κύκλο, δεν υφίσταται θέμα αβεβαιότητας στην αγορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου υπερασπίζεται την παρουσία του και τη δραστηριότητα που ανέπτυξε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και κάνει πάρα πολύ καλά. Γνωρίζετε ότι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ήταν -μπορεί να πει κανείς- μια προσπάθεια, η οποία ευοδώθηκε μετά από κόπο και θυσία του ελληνικού λαού. Βεβαίως, και η κυβέρνηση κατέβαλε, σε αυτή την κατεύθυνση, μεγάλη προσπάθεια επί αρκετά χρόνια. Μπορεί να πει κανείς ότι έκλεισε ένας κύκλος. Μόλις κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος. Εχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις για μια πιο ανεπτυγμένη ελληνική οικονομία, για ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, για βελτίωση του επιπέδου της καθημερινής ζωής των πολιτών. Σε όλα αυτά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα έχει τη δική του σημαντική, καθοριστική συμβολή.

ΠΑΠΠΑ: Από άλλο πόστο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει ο Πρωθυπουργός στα χέρια του κάποια δημοσκόπηση μέσα από την οποία να αποτυπώνεται η επιρροή του υπό εκκόλαψη κόμματος Αβραμόπουλου στο εκλογικό σώμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει αυτά που γνωρίζετε κι εσείς. Μετρήσεις για διάφορα θέματα γίνονται από πολλούς, σε πολλές περιπτώσεις. Δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό η κυβέρνηση. Οσον αφορά το θέμα που θέτετε -επί της ουσίας, πλέον, κάνω σχόλιο τώρα- δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο. Αλλωστε, έχουμε μιλήσει για την απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Γνωρίζετε πως είναι πολύ διαφορετικό να μιλούμε για ένα ιδεατό κόμμα ή για ένα κόμμα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο πεδίο της αντιπαράθεσης και των ρήξεων, ένα κόμμα, δηλαδή, που λειτουργεί. Αυτή η διαφορά στην πολιτική είναι σημαντική, την οποία πρέπει κι εμείς να επισημάνουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τη δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε ότι το να εμφανίζεται ένας διπλωμάτης με τρόπο τέτοιο, σαν να υποδεικνύει τις επιλογές σε μια κυβέρνηση, αυτό πέραν του ότι οδηγεί σε πολλά προβλήματα και μπορεί να δημιουργήσει παρεξήγηση, μπορεί να πει κανείς ότι είναι δυσάρεστο και γι` αυτό αποδοκιμάζουμε μια τέτοια στάση. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της Εθνικής Αμυνας και έτσι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση συζητά, εκτός από το Eurofighter , να πάρει αεροπλάνα και από άλλες χώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Με βάση απόφαση που έχει λάβει το ΚΥΣΕΑ, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία που παράγει αυτό το μαχητικό αεροσκάφος. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα φθάσουμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε όλους τους τομείς και στον οικονομικό τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι έχει κάποια σχέση ο αδελφός του Πρωθυπουργού με το Eurofighter;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αντίδραση των συναδέλφων σας και η δική μου αυθόρμητη αντίδραση, έτσι όπως εκφράζεται στο πρόσωπό μου, αποτελεί την καλύτερη απάντηση. Καμία απολύτως σχέση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν σε αυτή την κοινοπραξία. Η Ελλάδα αποφάσισε να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και να γίνει παραγωγός χώρα, μετά από λίγα χρόνια, του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί δεν πήγε στην κηδεία του Σφηνιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση τις προηγούμενες ημέρες. Η κυβέρνηση δεν είχε επίσημη εκπροσώπηση. Καθένας ήταν ελεύθερος να συμμετάσχει. Ο κ. Παπουτσής επέλεξε να μην είναι παρών. Αυτό δεν είναι παρεξηγήσιμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε λόγος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε κανένας λόγος, όπως δεν υπήρχε και κανένας ιδιαίτερος λόγος να είναι παρών στην κηδεία. Δεν είναι θέμα για εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων και παρακαλώ μη δίνετε καμία συνέχεια σε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολος ο εφοπλιστικός κόσμος και όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας πήγαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Οποιος ήθελε μπορούσε να είναι παρών. Δεν υπήρξε θέμα επίσημης εκπροσώπησης.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις δηλώσεις του κ. Ματθία, ο οποίος μίλησε για έλλειμμα της αυτονομίας της Δικαιοσύνης και ότι η αναθεώρηση οδηγεί σε υποβάθμιση του ρόλου της Δικαιοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι κατοχυρωμένη και θωρακισμένη. Η δικαστική Αρχή, στο χώρο των αρμοδιοτήτων της, είναι απολύτως κυρίαρχη, όπως άλλωστε κάθε Αρχή, στο χώρο των δικών της λειτουργιών, είναι απολύτως κυρίαρχη. Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα μείωσης της αυτονομίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των διατάξεων που επαναδιατυπώνονται κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Αντιθέτως, η δικαστική εξουσία είναι αυτόνομη, είναι απολύτως σεβαστή, καθώς ασκεί τα καθήκοντά της.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οσον αφορά την Ολυμπιάδα, δεν δημιουργείται για την κυβέρνηση ένα θέμα με την παραίτηση Συναδινού;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η συμβολή του κ. Συναδινού ήταν πολύ θετική στην προετοιμασία της χώρας μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Τότε γιατί παραιτήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει ο ίδιος. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι, είναι αυτό που λέει ο κ. Συναδινός. Οτι είχε προσωπικούς λόγους να αποχωρήσει από αυτή τη θέση και μένουμε σε αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ματθίας στα "ΝΕΑ", αφήνει να διαφανεί μια πικρία, επειδή καθορίζεται όριο τετραετίας για τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενώ ο ίδιος δεν έχει συμπληρώσει τα χρόνια που απαιτούνται. Μήπως, η όλη επίθεση, τέλος πάντων ή η διάρρηξη των σχέσεών του με την κυβέρνηση έχει να κάνει και με αυτή την πικρία; Και μήπως η Κυβέρνηση μπορεί να τη διορθώσει αυτή την πικρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν τίθεται θέμα διάρρηξης σχέσεων του Προέδρου του Αρείου Πάγου με την κυβέρνηση ή διάρρηξης σχέσεων της κυβέρνησης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Οι απόψεις του Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι απόλυτα σεβαστές, τις ακούμε με πολύ προσοχή. Δεν σκεφτόμαστε, δεν διανοούμαστε ότι μπορεί ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να διατυπώνει θέσεις, ορμώμενος από προσωπικά ή ιδιοτελή κίνητρα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, θα μείνει το όριο των τεσσάρων ετών, που συζητείται τώρα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι σε εξέλιξη. Θα επαναρχίσει αμέσως μετά τις εορτές στην Ολομέλεια της Βουλής. Γι` αυτό θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι βουλευτές, οι οποίοι είναι αυτοί που νομοθετούν και αποφασίζουν για τις διατάξεις του υπό αναθεώρηση Συντάγματος και κανείς άλλος.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου για το θέμα της Παραίτησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν μεσολαβήσει λίγες ώρες από την υποβολή αυτής της παραίτησης και εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε τέτοια επικοινωνία. Ισως γίνει αργότερα. Οπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός, το πρωί δέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, που επισκέπτεται τη χώρα μας. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Συναδινό, μετά την υποβολή της παραίτησής του.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Είπατε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα Eurofighter, αλλά έχουμε τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος είπε ότι σε δέκα ημέρες υπογράφουμε τη σύμβαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το γνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων, εκ μέρους της κυβέρνησης και άρα μπορεί να έχει υπόψη του έναν πιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Αν είναι οκτώ, δέκα ή δώδεκα ημέρες, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Θα είναι επιπόλαιο και πρόωρο να το προσδιορίσω με τέτοια ακρίβεια. Και εν πάση περιπτώσει, αν το πω μπορεί να υποστώ και τη δυσμενή κριτική σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πρόκειται να περάσει από τη Βουλή ή απλώς θα υπογραφεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει πει ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης, το λόγο θα έχει η Βουλή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα, χθες, ότι η ΕΡΤ θα μετακομίσει σε ένα οικόπεδο, σε ένα κτίριο στο Βραχάτι ή στο Μπραχάμι και θα το δώσει αυτό το κτίριο σε κάποια εταιρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΡΤ έχει το κτίριο, στο οποίο σήμερα λειτουργεί. Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την αξιοποίηση ενός οικοπεδικού χώρου που έχει σε μια άλλη περιοχή και προσφέρεται για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου. Τα τελευταία χρόνια -και αυτό έγινε για πρώτη φορά και πρέπει να το πούμε- η ΕΡΤ ανέθεσε σε σύμβουλο να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η περιουσία της μπορεί να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων διατυπώθηκε και αυτή η σκέψη. Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Δεν είμαστε, δηλαδή, στις παραμονές λήψης μιας απόφασης, αυτή την ώρα. Αλλά, είναι μια σκέψη η οποία, κατά καιρούς, επανέρχεται, επειδή έχει διατυπωθεί στο πλαίσιο αυτής της μελέτης για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει ποιες είναι οι γιορτές μίσους και ποιες είναι οι γιορτές μνήμης; Γιατί άκουσα, σήμερα, τον κ. Ανδρεουλάκο σε μια σχετική παρατήρηση που του έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή, να λέει ότι και πέρυσι πήγε και μάλιστα η Ν.Δ. του πλήρωσε το στεφάνι που κατέθεσε. Επομένως, είναι ανακριβές αυτό που λέτε ότι, για πρώτη φορά η Ν.Δ. επισήμως συμμετέχει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούμε να πούμε, μετά από τη διευκρίνιση που δόθηκε, ότι η Ν.Δ. πληρώνει κάθε χρόνο! Η ιστορία είναι γνωστή. Γνωρίζουμε όλοι σε ποιες περιπτώσεις Ελληνες στράφηκαν εναντίον Ελλήνων. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα από την απόσταση του χρόνου, με διάθεση να επουλώσουμε τα τραύματα μιας εμφύλιας διαμάχης που εκδηλώθηκε σε διάφορες στιγμές, σε διάφορες περιοχές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στη συνάντηση του κ. Κοστούνιτσα με τον κ. Πασχαλίδη, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μετέφερε κάποιο μήνυμα του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανακοινώνω, με την ευκαιρία, ότι εκκρεμεί επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου Κοστούνιτσα, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και ευρύτερα τα προβλήματα της περιοχής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 4 December 2000 - 16:05:30 UTC