Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας, καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες:

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό. Θα γίνει επισκόπηση της δουλειάς που έχει κάνει κάθε υπουργείο, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου ξεκινάει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμο. Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα μιλήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου για τον Προϋπολογισμό.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Αργότερα, στις 12.30, θα δεχθεί την ομάδα των βουλευτών, στο πλαίσιο του προγράμματος συνάντησής του με βουλευτές, που δεν μπόρεσε να συναντήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, γύρω στις 7, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Ε.Γ. του Κινήματος.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων, υπουργών και κομματικών στελεχών, με αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία για τη διοργάνωση αναπτυξιακών συνεδρίων στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κ. Λαλιώτη και του κ. Βερελή, με αντικείμενο θέματα συναρμοδιότητάς τους, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Γνωρίζετε ότι την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή και μετά τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Προϋπολογισμός, επί του οποίου αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή, είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που κατατίθεται μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Μπορεί να πει κανείς ότι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που έχει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποτελεί και την απαρχή για μια νέα περίοδο,. Είναι ο πρώτος πλεονασματικός Προϋπολογισμός. Εχουμε τη δυνατότητα, αφού έχουμε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα, πετυχαίνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξησης του ΑΕΠ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με κοινωνική ευαισθησία ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και επίσης να αναλάβει πρωτοβουλίες, την επόμενη περίοδο, αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος, με τη διάθεση του πλεονάσματος αυτού στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν πραγματικά ανάγκη την υποστήριξη της Πολιτείας, του κράτους.

Υπενθυμίζω ότι την επόμενη περίοδο ξεκινά η εφαρμογή, η εκτέλεση του Γ@ ΚΠΣ. Σημαντικοί αναπτυξιακοί πόροι είναι στη διάθεσή μας, οι οποίοι αξιοποιούμενοι θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η κοινή γνώμη στην Κύπρο είναι προβληματισμένη και ανήσυχη και διερωτάται αυτή την ώρα, προς τι οι αποφάσεις της Νίκαιας, του Ελσίνκι, τα εταιρικά κείμενα μεταξύ Ε.Ε. @ Τουρκίας, όταν ο Ντενκτάς προχωράει πάλι σε νέα τετελεσμένα τύπου «Στροβίλια», στην Πύλα αυτή τη φορά και την Πέργαμο και δεν καταλαβαίνω πώς κανείς δεν τον σταματάει. Τι θα γίνει; Η Τουρκία, μετά από τις αποφάσεις της Νίκαιας, δεν πρέπει να έχει προβληματιστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα έχουν κάνει δηλώσεις οι αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης, στις οποίες σας παραπέμπω. Συμφωνούμε με τη θέση που έχουν εκφράσει. Εχουν αναφερθεί όλα αυτά τα γεγονότα στον ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να αντιμετωπίσει αυτές τις απολύτως αρνητικές δράσεις από την πλευρά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας. Θα μου επιτρέψετε να αποσυνδέσω αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες από το μείζον ζήτημα που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Γνωρίζετε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε., η οποία για μια ακόμη φορά πιστοποιήθηκε ως η άμεση προοπτική της, μας αφορά ιδιαιτέρως, διότι μεταξύ των χωρών που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση, συγκαταλέγεται και η Κύπρος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε επιτύχει να αποσυνδέσουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Το δεύτερο δεν αποτελεί προϋπόθεση για το πρώτο, όπως έχει ήδη δεχθεί η Ε.Ε. με την απόφαση που έλαβε στο Ελσίνκι, τον περσινό Δεκέμβριο. Κατά τα άλλα, είναι επίσης σημαντικό και αξίζει να το επισημάνω ότι ενώ στην αρχή ο κ. Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι δεν θα πάρει μέρος πλέον στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα, εκφράζει μια νέα θέση, δηλώνοντας ότι θα προσέλθει στις συζητήσεις. Αυτό είναι μια εξέλιξη που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως ποια είναι η ευθύνη της, αφού μεταξύ των άλλων στο κεφάλαιο που αναφέρεται στον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο και τα πολιτικά κριτήρια, η Τουρκία, στους βραχυπρόθεσμους στόχους που πρέπει να επιτύχει, μεταξύ των άλλων, έχει την υποχρέωση να συμβάλει στην πρόοδο των διαδικασιών για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό ζήτημα. Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες στο χωριό Πύλα @επαναλαμβάνω ότι το χειρίζεται, με υπεύθυνο τρόπο, η κυπριακή κυβέρνηση- αναμένουμε από τον ΟΗΕ τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες του, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα είχαμε μια σειρά παραιτήσεων από την Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, από στελέχη, για να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα του κ. Αβραμόπουλου. Φοβάται η κυβέρνηση ότι θα ακολουθήσει μια τέτοια χιονοστιβάδα και από το ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, οι διεργασίες στο χώρο της συντηρητικής παράταξης είναι πολλές και σύνθετες αυτή την περίοδο. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς. Οι διεργασίες αυτές δεν αφορούν το χώρο της δικής μας παράταξης. Αυτό είναι σαφές. Δεν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο που να οδηγεί, έστω και καθ` υπόθεση, στο αντίθετο συμπέρασμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, είχαμε μια τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου εξέφρασε τρεις, ισχυρές, θα τις έλεγα, ενστάσεις και αιχμές κατά της κυβέρνησης: Πρώτον, ότι ο λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ως το μη χείρον βέλτιστον, δεύτερον ότι ο κ. Σημίτης δεν κυβερνά σωστά τον τόπο και τρίτον, επανέλαβε τις αιτιάσεις του ότι δεν είναι σωστή η εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Η κυβέρνηση για τα τρία αυτά ζητήματα, έχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι ένα σημαντικό στέλεχος, ένας παράγοντας της δημόσιας ζωής της χώρας. Εξέφρασε τις απόψεις του. Γνωρίζετε ότι στη δημοκρατία μας @και η δημοκρατία είναι βασικό στοιχείο λειτουργίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- καθένας έχει το χώρο και τον τρόπο να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Οι απόψεις αυτές, από όποιον και αν εκφράζονται, γίνονται πάντοτε σεβαστές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, όμως, μίλησε πολύ απαξιωτικά και για τον Πρωθυπουργό και για την κυβέρνηση και για το έργο της κυβέρνησης. Γιατί, λέει, πάμε σε ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο είναι της «πλάκας», σεμινάρια μας κάνουν εκεί, αποφασίζουμε ορισμένους νόμους, ψηφίζονται και μετά δεν γίνεται τίποτα. Επίσης, λέει αφελή τον κ. Παπανδρέου, λέει και για τον κ. Σημίτη ότι δεν τον φοβάται και ό, τι θέλει του τα λέει, εφόσον είναι βουλευτής και είναι εκπρόσωπος του λαού. Δεν σας ενοχλεί καθόλου αυτό, πώς μιλάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι βέβαιο ότι ενοχλεί τους αντίπαλους της κυβέρνησης. Γιατί, ο κ. Πάγκαλος έχει συμβάλλει στο να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και πάλι στις πρόσφατες εκλογές. Και με τη συμμετοχή, την παρουσία του, τη δράση, τις ιδέες του θα συμβάλει και την επόμενη περίοδο, προκειμένου και πάλι να φτάσουμε σε νίκες. Γιατί, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό που έχει σημασία είναι την ώρα της κρίσης από τον ελληνικό λαό, τα πολιτικά κόμματα να κερδίζουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Πάγκαλος από τότε που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα συνέβαλε, όπως θα συμβάλλει και στο μέλλον, ώστε να έχουμε και πάλι μια νικηφόρα πορεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ιδιαίτερη μεταχείριση ο κ. Πάγκαλος, γιατί άλλος που είπε τα ίδια, βρέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ. Γι` αυτό σας ρωτώ. Τυχαίνει ιδιαίτερης μεταχείρισης;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι στο χώρο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Οταν κάποιος διατυπώνει ιδέες και εκφράζει πολιτικές απόψεις, αυτό δεν αποτελεί μόνο δικαίωμά του, αλλά θα έλεγα και υποχρέωσή του, ώστε έτσι να συμβάλλει σε ένα διάλογο για να βελτιώσουμε τις κυβερνητικές και κομματικές λειτουργίες, για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και πρόοδο στη χώρα μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είχαμε τα γεγονότα στα Στροβίλια και η τοποθέτησή σας και τότε ήταν περίπου η ίδια@

ΡΕΠΠΑΣ: Σωστό αυτό. Δεν αλλάζουμε πολιτική.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Βεβαίως. Υπάρχει, όμως, εδώ ένα ερώτημα. Από τον Ιούνιο που είχαμε τα Στροβίλια μέχρι σήμερα, έχουμε τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις @η μια ήταν την προηγούμενη εβδομάδα- όπου δημιουργείται ένα νέο καθεστώς στην Κύπρο, αλλάζει το status quo στην Κύπρο. Το ερώτημα είναι το εξής: Πέρα από τις ενέργειες που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, η Αθήνα ως εγγυήτρια δύναμη, η οποία έχει δηλώσει ότι στηρίζει και θα στηρίξει την κυπριακή κυβέρνηση, τι προτίθεται να κάνει; Προτίθεται, για παράδειγμα, να θέσει το θέμα απευθείας στον ΟΗΕ, να ζητήσει από την Τουρκία, εν πάση περιπτώσει, να επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τα Στροβίλια και την Πύλα; Προτίθεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει το θέμα αυτό των Στροβίλίων και της Πύλας και τα άλλα θέματα που έχουμε στην Κύπρο να τεθούν και στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, πρέπει να σας πω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα βεβαίως, δεν προτίθενται να θέσουν θέμα αποχώρησης από τον ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε οποιαδήποτε λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, έξω από τον ΟΗΕ. Και αυτό, γιατί αντιλαμβάνομαι πως και εσείς και πολλοί στην Ελλάδα και την Κύπρο, συχνά εκφράζουν μια δυσαρέσκεια για το ότι δεν είναι αποτελεσματικές οι πρωτοβουλίες ή οι παρεμβάσεις του μεγάλου αυτού διεθνούς Οργανισμού. Αυτό είναι μια αλήθεια και το έχουμε επισημάνει και εμείς. Από την άλλη, όμως, πρέπει να πω ότι αποτελεί κοινό τόπο συμφωνίας όλων μας πως ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος, προκειμένου να φθάσουμε σε μια λύση όλων αυτών των προβλημάτων, είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με επιτυχία, αν είναι δυνατόν -αυτό ευχόμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε- οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Γι` αυτό, λοιπόν, θα πρέπει, ενώ εξετάζουμε βεβαίως, στιγμή προς στιγμή, τα γεγονότα, τις εξελίξεις σε μικροσκοπικό επίπεδο -ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση- ταυτόχρονα θα πρέπει να εκτιμήσουμε την πορεία των πραγμάτων και σε μακροσκοπικό επίπεδο. Να δούμε, δηλαδή, ποια είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα διάφορα επίπεδα, όσον αφορά το Κυπριακό. Δηλαδή, την πορεία προσέγγισης της Κύπρου στην Ε.Ε., την κινητικότητα που υπάρχει, όσον αφορά την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, για να βγάλουμε ασφαλή και πλήρη συμπεράσματα. Ασφαλώς, αυτή η εξέλιξη που προέκυψε στο συγκεκριμένο χωριό είναι αρνητική, όπως αρνητική ήταν και η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Στροβίλια. Η κυπριακή κυβέρνηση, με δηλώσεις αξιωματούχων, έχει πάρει θέση. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τη θέση αυτή και από κοινού θέτουμε το θέμα, όπου δει, προκειμένου να υπάρχει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων αρνητικών ενεργειών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Αν στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται αποτελεσματική συζήτηση ή γίνεται απλώς ένα σεμινάριο. Γιατί, φαντάζομαι ότι αφορά όλον τον ελληνικό λαό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν ληφθεί αποφάσεις για ζωτικής σημασίας θέματα, σε τομείς που αφορούν την πορεία της χώρας και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτή η πολιτική πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα, έχει στεφθεί με επιτυχία, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές. Γιατί, στις πρόσφατες εκλογές κατήλθαμε, παρουσιάζοντας στον ελληνικό λαό τα αποτελέσματα του έργου μας. Αυτό το έργο μας, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά η εφαρμογή των αποφάσεων που πήραμε στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος λέει, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός, μην μπορώντας να ζήσει όπως σκέφτεται, αρχίζει να σκέφτεται όπως ζει. Συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας. Οι Ελληνες πολίτες έχουν αποφανθεί για το αν μπορεί ο Πρωθυπουργός να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον και όσον αφορά αυτό, έχουν αποφανθεί θετικά. Συνεχίζουμε όλοι την κοινή προσπάθειά μας, με το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει και εφαρμόζουμε. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτά τα καθήκοντα, με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό της χώρας, προκειμένου να φθάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Επειδή πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν το θέμα της διαρχίας, όταν αυτό είχε τεθεί για πρώτη φορά, ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι ή θα έχει και τα δύο αξιώματα ή δεν θα έχει κανένα. Θέλω να ρωτήσω, υπάρχει θέμα να μη θέσει υποψηφιότητα ο Πρωθυπουργός για Πρόεδρος του κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα, γνωρίζετε ότι σε πολύ πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες τα έχει αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, με αξιοθαύμαστη ικανότητα. Αυτό αφορά το ίδιο το Κίνημα και τις εσωτερικές λειτουργίες του. Αλλά δεν θα αποφύγω τον πειρασμό, με αφορμή την ερώτησή σας, να πω ότι, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, το ΠΑΣΟΚ, με την ίδια επιτυχία, θα αντιμετωπίσει τα ανάλογα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την εκπροσώπησή του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό δυσαρεστημένο με την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, προφανώς γιατί συγκεντρώθηκαν 53 υπογραφές, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι και χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις και γι` αυτό ακριβώς το θέμα. Σας παραπέμπω στις απαντήσεις που έχει δώσει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στο θέμα της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει ακριβώς για την πρωτοβουλία των συναδέλφων βουλευτών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά την αναγγελία του νέου κόμματος, φαντάζομαι δεν υφίσταται.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ακριβώς όπως το φαντάζεστε. Είναι από τις φορές εκείνες που όταν φαντάζεται ένας δημοσιογράφος, είναι απόλυτα μέσα στην πραγματικότητα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Διαβάζω, σήμερα, στις εφημερίδες να φέρουν τον κ. Τσοχατζόπουλο, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, να εκφράζει έναν προβληματισμό για το μέλλον και μάλιστα να λέει, αν το είπε εντός ή εκτός εισαγωγικών δεν το ξέρω, ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον τρόπο, ώστε να προσεγγίσουμε απογοητευμένους και δεν έχουμε πείσει όσους θα έπρεπε να πείσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει εδώ χώρος συζήτησης για θέματα που αφορούν το Κίνημα και τις εσωτερικές λειτουργίες του. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν δηλώσεις, τουλάχιστον έτσι όπως αναφέρεστε εσείς στα όσα είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Θα έπρεπε να έχετε ερευνήσει αν αποδίδονται αυτά με τον τρόπο που εσείς τα επικαλείστε στην ερώτησή σας. Κερδίσαμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές που έγιναν λίγους μήνες πριν και να είστε σίγουροι ότι δουλεύουμε, προκειμένου να πείσουμε την πλειοψηφία των πολιτών και στις επόμενες εκλογές, μετά από περίπου τρεισήμισι χρόνια. Προβληματισμούς, αγωνίες και ανησυχίες για το μέλλον εκφράζουμε όλοι. Δεν είμαστε αδιάφοροι για την πορεία της χώρας. Ασφαλώς, όλοι έχουμε προβληματισμούς και γι` αυτό, ακριβώς, δουλεύουμε, ώστε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε αυτούς τους προβληματισμούς. Να πάψει να υπάρχει ανησυχία, να υπάρχει μια βεβαιότητα την ώρα της κάλπης και ο ελληνικός λαός, πλέον, με αυτή την πεποίθηση, να προσέλθει στις εκλογές και να ψηφίσει και πάλι το Κίνημά μας.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας θα παραχωρήσει, αύριο (19.12.2000) στις 14.00, συνέντευξη Τύπου στους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες (1ος όροφος, αίθουσα προβολών, δίπλα στο Press Room).


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 December 2000 - 14:05:30 UTC