Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θέλω να κάνω ένα σύντομο σχόλιο, για ενημέρωσή σας. Αναφέρομαι στο θέμα της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένων με έναν ιδιότυπο τρόπο. Οι εργολαβικού τύπου συνεργασίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Είναι ένας νόμιμος τρόπος απασχόλησης.

Οσον αφορά ένα ειδικό θέμα, που έχει προκύψει ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ενοικίαση εργαζομένων, πρέπει να σας πω ότι το μελετά εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Εργασίας. Επεξεργάζεται διάφορες λύσεις για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο καθεστώς απασχόλησης, θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα προβεί σε σχετική ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκύπτουν σε βάρος πολιτών, σε βάρος της οικονομίας, σε βάρος, δηλαδή, του υγιούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο απασχόλησης εργαζομένων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει δυσαρέσκεια από κάποιους υφυπουργούς που δεν εκλήθησαν χθες το βράδυ στο δείπνο του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υφυπουργοί είναι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι όποιος συμμετέχει στο υπό την ευρεία έννοια κυβερνητικό σχήμα δεν είναι δυνατό να είναι δυσαρεστημένος.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οι τελευταίες μετρήσεις για την ανεργία ανεβάζουν το ποσοστό στο 12,4% για το 1999. Ποια είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την πορεία της ανεργίας στην τρέχουσα πενταετία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν πρέπει να μιλάμε για τελευταίες μετρήσεις, γιατί μπορεί να ήταν οι τελευταίες, αλλά αναφέρονται σε μια προηγούμενη περίοδο. Μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση όταν μιλούμε για τελευταίες μετρήσεις που ανάγονται στο 1999. Πρέπει να σας πω ότι το ποσοστό αυτό, το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, προκύπτει λόγω της αναθεώρησης των στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 1999. Η Στατιστική Υπηρεσία, δηλαδή, με νέα ανακοίνωσή της επισημαίνει πως είναι διαφορετικό, αυξημένο κατά τι το ποσοστό, σε σχέση με αυτό που είχε κατ` αρχάς ανακοινώσει για την ανεργία στην πατρίδα μας. Το ποσοστό αυτό που αφορά τα δύο τελευταία τρίμηνα του 1999 παρατηρούμε ότι επηρεάζει και το μέσο όρο του ποσοστού για όλο το έτος. Το πρόβλημα της ανεργίας, όπως γνωρίζετε, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Είναι μια πρόκληση για όλους μας. Γι αυτό έχουμε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Γνωρίζετε ότι, μεταξύ των άλλων, η Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ψήφισε σχετικό νόμο. Πάντοτε τονίζαμε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι πράξη μέσω της οποίας επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Είναι κάτι που πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε με τη συμβολή όλων. Των παραγωγικών τάξεων και ιδιαιτέρως των εργαζομένων, προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται «εκτός των τειχών» της απασχόλησης να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σας ρώτησα αν έχετε εκτίμηση, πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε ανακοινώσει τους στόχους μας εγκαίρως. Εχουμε μιλήσει για τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε, στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής θητείας. Παραμένουμε στα όσα έχουμε πει.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θέλω να σας ρωτήσω αν υπήρξε μεσολάβηση της Ελλάδας για τη συνάντηση του Φάτος Νάνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω καμία ενημέρωση και δεν είναι δυνατό να μιλήσω για το περιεχόμενο της συνάντησης δύο ξένων πολιτικών παραγόντων.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Επιβεβαιώνετε πάντως@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου και δεν μπορώ να μιλήσω για μια συνάντηση μεταξύ δύο ξένων πολιτικών παραγόντων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η πρόταση για ασυμβίβαστο άσκησης επαγγέλματος και βουλευτικής ιδιότητας έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές πρέπει να είναι καθ` ολοκληρίαν αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Οποιος εντάσσεται στην πολιτική αντιμετωπίζει μία πρόκληση. Πρέπει να πάρει και το ρίσκο της επιλογής του. Οι βουλευτές δεν είναι ισόβιοι. Γνωρίζετε ότι εκλέγονται για ορισμένο διάστημα με την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να δρούν εκ του ασφαλούς. Θα πρέπει να αναλάβουν, προκειμένου να διεκδικήσουν την ύψιστη τιμή να τους εκλέξει ο ελληνικός λαός, τις όποιες ευθύνες ή κινδύνους για την προσωπική επαγγελματική πορεία τους, συνεπάγεται η εκλογή τους. Πιστεύω, όμως, ότι η εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή είναι υπεράνω όλων. Δεν είναι δυνατό να τίθεται στην ίδια ζυγαριά με οποιαδήποτε άλλη απασχόληση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πάουελ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν φιλο-τουρκικές, αλλά και άτολμες για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η απαντητική ευχαριστήρια επιστολή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας μας. Ο θερμός λόγος, έτσι όπως περιέχεται στην επιστολή αυτή, πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις σε αυτή τη νέα περίοδο, μετά τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κινούνται μέσα στο πνεύμα της πολιτικής που όλοι έχουμε δεχθεί για το Κυπριακό. Μιλούμε όλοι για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Αυτό επιβεβαιώνει ότι και οι ΗΠΑ παραμένουν στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασιστεί από τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση και επίλυση του κυπριακού θέματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν λέει αυτό ο κ. Πάουελ. Λέει ότι αυτή τη θέση την υποστηρίζει η ελληνική πλευρά και η τουρκική υποστηρίζει μια άλλη θέση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση των ΗΠΑ είναι αυτή που περιέχεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Αύριο, πρόκειται να επισκεφθεί την ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Πρώτον, είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης όλη η οργάνωση της επίσκεψης; Δεύτερον, διαβάζουμε ότι ζητήθηκε από τον κ. Χριστόδουλο να τον συνοδεύσει ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών κ. Ρόντος. Με ποιά ιδιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή η ιδιότητα που έχει ο κ. Ρόντος στη Διεύθυνση Ανθρωπιστικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι ο ρόλος του στην περιοχή είναι θετικός, εποικοδομητικός και διεθνώς αναγνωρισμένος. Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την περιοχή, θα τον συνοδεύει ο κ. Ρόντος, μετά από επιθυμία του ίδιου του Μακαριότατου. Η κυβέρνηση γνωρίζει τα της επίσκεψης αυτής.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοινώθηκε, χθες, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί, στις 24 του μηνός, την Αγία Εδρα. Υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφέρει ελληνική πρόταση για επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την Ιταλία, την επόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε άλλο, όσον αφορά τις συνομιλίες που θα έχει με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες, σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, δια του εκπροσώπου του, παραδέχεται ότι υπήρχαν στα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου πολύ μικρές ποσότητες- ιχνοστοιχεία, αναφέρει χαρακτηριστικά- πλουτωνίου. Βέβαια, αυτή η ανακοίνωση συνοδεύεται από την επισήμανση ότι δεν υπάρχει γενικότερος κίνδυνος. Ο κ. Μπερνς, σήμερα το πρωί, είπε ότι δεν υπήρχε πλουτώνιο -αν δεν κάνω λάθος- σε αυτά τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ξέρετε εσείς να μας πείτε τι από τα δύο ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με τα συνεργαζόμενα Ινστιτούτα και άλλα ερευνητικά κέντρα, έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια, μετά τις έρευνες που έχουν κάνει, να ενημερώσουν τους υπεύθυνους φορείς, την Πολιτεία, αλλά και την κοινή γνώμη για το πως ακριβώς έχει το θέμα. Θα αναμένουμε τα πορίσματα των ερευνών τους. Ολα αυτά τα θέματα, είτε αφορούν το απεμπλουτισμένο ουράνιο, είτε αφορούν το πλουτώνιο, έρχονται τώρα με έμφαση στην επικαιρότητα. Τώρα διερευνάται εάν πραγματικά αυτά τα στοιχεία δημιουργούν κινδύνους για την υγεία πολιτών. Και φαίνεται ότι έτσι είναι τα πράγματα. Απλώς, η διαφωνία που έχει διατυπωθεί από πολλούς φορείς αφορά την έκταση επίδρασής τους στην υγεία των πολιτών. Η συζήτηση αυτή καλό θα ήταν να είχε γίνει πριν. Γιατί γνωρίζετε ότι, τόσο τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, όσοι και οι συζητήσεις για το θέμα αυτό, προέκυψαν μετά τη λήξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, τον Ιούνιο του 1999. Ομως, πάρα πολλοί -και δημοσιογράφοι- είχαν βρεθεί στο μέτωπο εκείνο, στο πεδίο του πολέμου, χωρίς να έχει προηγηθεί ή να έχει γίνει μέχρι τότε οποιαδήποτε συζήτηση. Ουδείς ήταν ενημερωμένος ή γνώστης για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία μας απασχολούν τώρα. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα, να ακούσουμε τους ειδικούς. Δεν γνωρίζουμε τίποτε άλλο, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς. Οι απόψεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές έχουν την αξία τους, συνυπολογίζονται και σταθμίζονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται, ώστε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μιλάμε όμως για δύο αντικρουόμενες απόψεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Τις οποίες, όμως, δεν διατύπωσε η κυβέρνηση. Μου ζητάτε να σχολιάσω θέσεις τρίτων. Σας είπα ότι όλα αυτά αξιολογούνται, σταθμίζονται στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει η επιστημονική κοινότητα.

Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κατά την ενημέρωση που έκανε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της ιταλικής Βουλής, αναφέρθηκε με επαινετικό τρόπο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι η χώρα που πήρε τα πιο προωθημένα και αυστηρά προληπτικά μέτρα για τους στρατιώτες που βρέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής. Και ότι η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε αναλάβει πρωτοβουλίες που καμία άλλη χώρα δεν είχε αναλάβει. Ούτε καν η Ιταλία. Αρα, λοιπόν, επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά την υγεία συμπολιτών μας, θα πρέπει όλα αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα ευθύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρόντος μετείχε σε μια επιτροπή που έβγαλε κάποια αποτελέσματα. Ενημέρωσε την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στην πρωτοβουλία "focus" και στην έκθεση την οποία έχει εκδώσει, μετά από έρευνες που έγιναν στην περιοχή για την επίδραση στην υγεία των πολιτών διαφόρων ραδιενεργών στοιχείων ή άλλων τοξικών ουσιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε και να επαινέσουμε, αν θέλετε, το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τη Ρωσία και την Ελβετία ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία και συγκρότησαν μια ερευνητική επιστημονική ομάδα, η οποία προχώρησε στην κατάρτιση αυτής της έκθεσης, μετά τις έρευνες που έκανε. Δεν το έκαναν άλλες χώρες. Η Ελλάδα, λοιπόν, ήταν πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα. Η έκθεση αυτή ήρθε στο φως με το τέλος του πολέμου, τον Ιούνιο του 1999 και δόθηκε στη δημοσιότητα εγκαίρως από τον υπουργό Εξωτερικών. Γι` αυτό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, από καιρό εμείς είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργούνται μετά τους βομβαρδισμούς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ασφαλώς, είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Δεν δίνεται τώρα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε μιλήσει τότε ο κ. Παπανδρέου για ουράνιο και για καρκίνο; Μέχρι προχθές έλεγε ότι δεν ξέρει τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν δείτε το περιεχόμενο της έκθεσης, γιατί προφανώς το αγνοείτε, θα δείτε ότι ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε τότε με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος είναι σύμφωνος με το πνεύμα και το γράμμα του περιεχομένου αυτής της έκθεσης.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 January 2001 - 14:05:20 UTC